PDA

Zobacz pełną wersję : Biała ramka na zdjęciu jak?

manfred
10-08-2010, 09:24
Witam serdecznie potrzebuje na zdjęciu wykonać 0,5 cm białą ramkę. Nie chcę nic tracić ze zdjęcia w takim razie robiłem nowy dokument o docelowym wymiarze np 15x21 i w ten dokument wklejałem zdjęcie. Niestety następnie muszę wyrównywać wklejone zdjęcie co nie jest do końca szybkie w efekcie. Może ktoś zna myk jak szybko kilkaset zdjęć opatrzyć białą ramką tak aby końcowy wymiar był pod lab. Za pomoc i wskazówki dziękuję

Tomek Konopka
10-08-2010, 09:36
w labie tam gdzie wołam foto wystarczy na opisie dodać literke "R" i mam to zrobione w takiej samej cenie jak bez :)
biała delikatna ramka idealnie podkreśla zdjęcie w albumie z czarnymi kartami :) zapytaj w labie o takie coś

manfred
10-08-2010, 09:52
Póki co wysłałem zapytanie. Mam tylko nadzieję, że dodają ramkę nie kosztem zdjęcia.

grudzinsky
10-08-2010, 16:16
w szopie wejdz w IMAGE - CANVAS SIZE i ustawiasz taka ramke jaka chcesz. zapisujesz to jaka akcje i jedziesz kilka setek zdjec w mniej niz 3min ;)

Erie
10-08-2010, 16:36
w szopie wejdz w IMAGE - CANVAS SIZE i ustawiasz taka ramke jaka chcesz. zapisujesz to jaka akcje i jedziesz kilka setek zdjec w mniej niz 3min ;)

chyba, że zdjęcia są różnej wielkości wówczas dodatkowo trzeba posortować je na odpowiednie wielkości (np. osobne katalogi na 10x15, na 13x18 itd.)

jacek dr
10-08-2010, 16:46
w szopie wywołujesz nową warstwę,klikasz na warstwę tło,następnie CTRL+A,przekształć skaluj,przy wcisnietych klawiszach CTRL<ALT>SHIFT,ciągniesz za rogi i masz ramkę.
Grudzińskiego łatwiejszy,ale tak też mozna ;)

Agraf
10-08-2010, 20:04
A potem ci w labie zdjęcie przytną ...

Tomek Konopka
10-08-2010, 22:25
A potem ci w labie zdjęcie przytną ...

dokładnie masz racje :) dlatego lepiej zastosować się do tego co napisałem w poście nr 2

manfred
11-08-2010, 18:54
Tak tez zrobię bo wg mnie to najlepsze wyjście.Z reszta to profesjonalny lab i poważni ludzie.

Rafall
13-08-2010, 09:36
Ostatnio też wyklejałem album z czarnymi kartami i potrzebowałem ramki. Część zdjęć zrobiłem w PSie, ale zadzwoniłem do labu i okazało się, że to wszystko nie ma sensu, bo oni taką ramkę robią w maszynie.

Co do kadru. Dużo lepiej nic nie robić ze zdjęciem i nie powiększać za pomocą np. Canvas Size, bo potem może się okazać ze mamy złe proporcje i i tak nam utną zdjęcie i tak. Proponuję zadzwonić do labu i zapytać. Potem przygotować zdjęcia do wywołania bez ramek. Oni ramką zajmą się sami nie ujmując nic z kadru.