hryhory
10-08-2010, 00:12
Parę dni temu przesiadłem się na D90 z fuji s6500. Mam wątpliwości dotyczące właściwej pracy z przesłoną, ponieważ już zdążyłem się przekonać że w aparacie o matrycy 1/1.7 nie miała ona zbyt wielkiego znaczenia, w przeciwieństwie do matrycy w moim nowym Nikonie;)
1. Przede wszystkim obiektyw w Fuji najlepiej rysował na 5,6. Czy w przypadku 18-105, którym dysponuję, też można wskazać liczbę F o najlepszych własnościach??
2. W fuji zauważalne było mydlenie przy maksymalnie przymkniętej przysłonie, czy 18-105 też ma jakieś zaburzenia obrazowania (beczki?) albo symptomy mydlenia powyżej jakiejś f??
3. f/8, f/11 czy f/22- w krajobrazie i architekturze- czy różnice są na tyle zauważalne, aby można było zdyskwalifikować zdjęcie jako niepoprawne technicznie przy danej przysłonie??
4. Jaka wartość dla portretu około ogniskowej 30-50?
5. Jakieś dalsze wskazówki, techniki doboru przysłony?
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.
1. Przede wszystkim obiektyw w Fuji najlepiej rysował na 5,6. Czy w przypadku 18-105, którym dysponuję, też można wskazać liczbę F o najlepszych własnościach??
2. W fuji zauważalne było mydlenie przy maksymalnie przymkniętej przysłonie, czy 18-105 też ma jakieś zaburzenia obrazowania (beczki?) albo symptomy mydlenia powyżej jakiejś f??
3. f/8, f/11 czy f/22- w krajobrazie i architekturze- czy różnice są na tyle zauważalne, aby można było zdyskwalifikować zdjęcie jako niepoprawne technicznie przy danej przysłonie??
4. Jaka wartość dla portretu około ogniskowej 30-50?
5. Jakieś dalsze wskazówki, techniki doboru przysłony?
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.