Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D300s zdjęcia z interwalometrem

bartlomiej
09-08-2010, 21:24
Czy jest sposób aby zrobić w jednej serii więcej niż 999 zdjęć?

grudzinsky
09-08-2010, 23:17
nie jest tak, ze ustawiasz 999 zdjec i losc serii? np 3x999? nie chce mi sie isc po puche, ale chyba tak mozna to ustawic ;) tylko karte trzeba odpowiednio duza wlozyc ;)

bartlomiej
10-08-2010, 07:39
Tak jest tylko że wówczas robi CI kilka zdjęć pod rząd i przerwa. Np ustawisz interwał na 10 sekund oraz 999x3 to wówczas będzie robił co 10 sekund trzy zdjęcia bez przerw pomiędzy nimi. A ja potrzebuję np. ustawić 3000 zdjęć co 10 sekund. A nie 999 trzyzdjęciowych serii co 10 sekund

Jatin
10-08-2010, 08:49
Bo ustawiłeś 999 serii po 3 zdjęcia co 10 sek. a masz ustawić 3 serie po 999 zdjęć co 10 sek. (piszę czysto teoretycznie bo nie testowałem tego)

bartlomiej
10-08-2010, 14:29
Bo ustawiłeś 999 serii po 3 zdjęcia co 10 sek. a masz ustawić 3 serie po 999 zdjęć co 10 sek. (piszę czysto teoretycznie bo nie testowałem tego)
Niestety tak się nie da (spróbowałem). Pierwsza pozycja to liczba interwałów a druga ilość zdjęć w jednym interwale. Chyba że można to gdzieś prze konfigurować.

grudzinsky
10-08-2010, 18:32
no to chyba sie tak nie da ;) pozostaje tylko wymieniac karte w przerwie 10s i uruchamiac ponownie aparat ;)

AdamoN
10-08-2010, 19:30
Po co Ci tyle klatek?

gryson
10-08-2010, 20:00
Po co Ci tyle klatek?

Choćby po to, żeby zrobić "filmik", montując ze sporą prędkością może być fajny efekt.

Nie wiem jak jest w D300s, ale w D700 da się zrobić tylko 999 "pojedynczych" zdjęć z danym interwałem czasowym. Czyli jedno zdjęcie co jakiś (ustawiony) czas w serii 999, nie da się ustawić od razu kolejnej serii. Czyli po 999 zdjęciach trzeba ustawić od nowa i zrobić kolejne 999 zdjęć. Można zrobić 8991 zdjęć ale tylko w wypadku, gdy ustawimy 9 zdjęć w serii o zadanym interwale z ilością 999 zdjęć (czyli 999 razy 9), ale nie o to przecież chodzi.

bartlomiej
10-08-2010, 21:01
Po co Ci tyle klatek?
Po to:
http://www.youtube.com/watch?v=STQEXDHrZPs

Od razu ostrzegam, to jest zrobiony na szybko "zlepek" gdyż dopiero kolekcjonuje, a właściwie rzecz biorąc poluję na zachody/wschody słońca. I oczywiście uczę się warsztatu i pogody

grudzinsky
11-08-2010, 10:56
999 klatek w odstepie 10s kazda daje prawie 7min przy 24kl/s
jak potrenujesz w domu szybkie ustawienie interwalometra to dasz rade zrobic 9999999999999999 klatek ;) ale musisz sprezac sie jak "chopaki" w pit-stopie Kubicy ;)

kisio
11-08-2010, 11:03
A w odstępie 2,5 sekundy ile daje? ;)

siona
11-08-2010, 11:18
A w odstępie 2,5 sekundy ile daje? ;)

1/4 z tych 7 min :D

kisio
11-08-2010, 11:22
A ja myślałem, że film złożony z 9999 klatek wykonanych co 10 sekund będzie trwał tyle samo co złożony z 9999 klatek wykonanych co miesiąc. Ale ja to z przed reformy oświaty jestem ;)

siona
11-08-2010, 12:00
no pewnie - nie podłapałeś żartu :p

kisio
11-08-2010, 12:07
Wiem ;) W ogóle przyczepiłem się jak ekonet :D

przem426
11-08-2010, 12:25
Czy jest sposób aby zrobić w jednej serii więcej niż 999 zdjęć?

999 to całkiem sporo, popełniłem kilka "time-lapsów" i dla mnie wystarczająca liczba to 720 klatek - czyli dwie godziny co 10 sek. w filmie z 24-30 fps daje to do 30 sekund materiału.
teraz robię mniej kadrów.

3 przykłady:

http://www.youtube.com/watch?v=tRsJRBcwNAk
http://www.youtube.com/watch?v=Ec7CJsu-Wv8
http://www.youtube.com/watch?v=soz7_ZHc1hE

polecam w hd.

kilka faktów do których dochodziłem metodą prób i błędów:
- solidny statyw. delikatne poruszenie aparatu niszczy film - wyraźnie widać "przeskok kadru"
- tylko "M", żadna automatyka, robi się syf przy zmianach światła.
- szkło najlepiej z manualna przysłoną - delikatne różnice w przysłonie powodują migotanie filmu
- film na koniec przepuszczam przez virtualDub z wtyczką MSUDeflicker - generalnie pomaga, chociaż czasami potrafi zmasakrować film wręcz wzmacniając mignięcia -wtedy zostawiam jak jest.

filmy na początku robiłem z pilotem IR w jednej ręce i stoperem w drugiej.
od jakiegoś czasu mam grip, który sam przez IR wyzwala migawkę co ustalony czas, niestety w serii max 99 zdjęć - potem trzeba puszczać od nowa. Gdybym miał możliwość zrobienia do 999 fotek - byłbym cały happy ;)

tomdoe
11-08-2010, 14:37
a nie szkoda wam migawki na takie zabawy?

siona
11-08-2010, 14:51
no nie przesadzajmy - to sportu tez nie powinniśmy robić bo się seriami wali ? po to ludzie kupują, żeby używać. jedni tak inni inaczej :)

tomdoe
11-08-2010, 15:12
Aleś dowalił porównanie, szok normalnie :)

Najrozsądniejszym wyjściem jest kompakt z funkcją timelapse, dlaczego?

po pierwsze: FullHD to 1920 na 1080 więc to zaledwie około 2Mpx,
po drugie: cena kompaktów nie zastrasza jak cena D300,
po trzecie: jak się coś stanie w kompakcie to nie będziemy mocno płakać.

Rozumiem wykorzystywanie Lustrzanki do tych celów przez bogatych oraz bardzo sporadycznie lub zarobkowo, ale jak się to robi często i tylko w celu zabawy to niech się później nikt nie dziwi że migawka padnie po kilku miesiącach.

przem426
11-08-2010, 15:26
oj od razu bogatych.

mam d60 3 rok. dziś sprawdziłem przebieg - niecałe 29k klapnięć migawką. w tym roku planuje nowe body, a nawet jak nie wyjdzie w tym roku - to mam jeszcze ~70k klapnieć.

na co mam czekać ? sprzedawać go nie będę, bo kwota jaką uzyskam jest nieadekwatna do realnej wartości sprzętu, który mogę bez strachu wziąć pod namiot czy właśnie na takie plenery z tysiącem kadrów.

a to że do time-lapsów najlepsze są kompakty to inna bajka.

polecam szczególnie powershoty canona na procku digic II i III + alternatywne oprogramowanie CHDK.
można to tak oskrypotwać że będzie wykonywał fotki, zmieniał ogniskową i parametry naświetlania, a oprócz tego można pograć sobie w gierki na aparacie ;)

siona
11-08-2010, 15:36
Aleś dowalił porównanie, szok normalnie :)

Najrozsądniejszym wyjściem jest kompakt z funkcją timelapse, dlaczego?

po pierwsze: FullHD to 1920 na 1080 więc to zaledwie około 2Mpx,
po drugie: cena kompaktów nie zastrasza jak cena D300,
po trzecie: jak się coś stanie w kompakcie to nie będziemy mocno płakać.

Rozumiem wykorzystywanie Lustrzanki do tych celów przez bogatych oraz bardzo sporadycznie lub zarobkowo, ale jak się to robi często i tylko w celu zabawy to niech się później nikt nie dziwi że migawka padnie po kilku miesiącach.

nooooooo
kompakt ma same zalety :)
tja

zwłaszcza te obiektywy i manualna ekspozycja

zgodze się, że do zabawy kompakcik jak znalazł ale jak chcesz to zrobić porządnie to cudakiem za 200 pln nie da rady

sam używam ixusa 50

kisio
11-08-2010, 15:45
Do zabawy i nauki spokojnie może być dobra małpka. A jak już robić komercyjnie to co za problem kupić d3000. Na 'kilka' filmów starczy spokojnie ;)

bartlomiej
11-08-2010, 18:40
To się da zrobić i testowałem, aczkolwiek często się porusza wówczas aparatem. Problem się zaczyna gdy zaczynasz operować interwałem poniżej 10sekund

bartlomiej
11-08-2010, 18:53
999 to całkiem sporo, popełniłem kilka "time-lapsów" i dla mnie wystarczająca liczba to 720 klatek - czyli dwie godziny co 10 sek. w filmie z 24-30 fps daje to do 30 sekund materiału.
Tak ale niektóre zjawiska trwają krótko. Popatrz na koniec mojej "zlepki" tam są malowane przez słońce chmury i one były z czasem 10 sekund, żałuję że nie dałem 2 sekund. Na filmie by to dłużej trwało

3 przykłady:
W drugim filmie zmieniałeś w trakcie parametry ekspozycji? W czym składasz klatki? Ja w PSE ale on strasznie degraduje jakość obrazu

kilka faktów do których dochodziłem metodą prób i błędów:
- tylko "M", żadna automatyka, robi się syf przy zmianach światła.
Ale przy dłuuuższym zjawisku o dużej skali zmiany światła nie uda się. Próbowałem. A drobne zmiany (migotanie) można podobno usunąć już w programie do obróbki filmów

I dorzuciłbym jeszcze jeden fakt:
- jak zaczęło się rejestrować jedno zjawisko to już nic nie kombinować. Odczekać cierpliwie do końca.

przem426
11-08-2010, 21:29
Tak ale niektóre zjawiska trwają krótko. Popatrz na koniec mojej "zlepki" tam są malowane przez słońce chmury i one były z czasem 10 sekund, żałuję że nie dałem 2 sekund. Na filmie by to dłużej trwało

wiem, wiem, ja w zależności od tego co chce zarejestrować zmieniam interwał od 4 sek do 15 sek - ostatnio robiłem scenkę z przemieszczającymi się ludzmi w centrum miasta - tam miałem odstęp 4 sek.

W drugim filmie zmieniałeś w trakcie parametry ekspozycji?

tak, dwa razy zmieniłem kompensacje ekspozycji - to była właśnie nauka.... myślałem że nie będzie widać ;)

W czym składasz klatki? Ja w PSE ale on strasznie degraduje jakość obrazu

w darmowym photolapse - używam kodeka XVID, profil XVID HDTV z minimalną kompresją. z 10mpix matrycy 30 sekundowy materiał zajmuje ~700mb.
potem wynikowy film przepuszczam przez virtualdub, gdzie leci skalowanie do fullhd, jeśli trzeba - obróbka w postaci obrotu o parę stopni, kontrast, jasność, kadrowanie - no i deflicker jeśli daje dobry efekt.

I dorzuciłbym jeszcze jeden fakt:
- jak zaczęło się rejestrować jedno zjawisko to już nic nie kombinować. Odczekać cierpliwie do końca.

tak, dokładnie tak. nic nie grzebać (vide mój filmik gdzie zmieniłem kompensacje). a najtrudniejsze jest przy zachodach (i generalnie przy mocno zmiennym świetle) przewidzieć jakie parametry ekspozycji ustawić na początku, żeby po np dwóch godzinach rejestrowany obraz był coś wart :-)

bartlomiej
16-08-2010, 19:06
w darmowym photolapse
Dzięki :-) Takiego programu szukałem, poniżej masz rożne eksperymenty.

Generalnie najlepiej mi wyszły te filmy które robiłem z priorytetem przysłony i pomiarem matrycowym światła. Najlepsze efekty wychodzą mi przy interwale około 4-5 sekund. Czasami jak chcę złapać krótkie (rzędu 30 minut) zjawisko wówczas schodzę do 2s
http://www.youtube.com/watch?v=bc3QNcNaCeM