PDA

Zobacz pełną wersję : Książki Blurb

Radek Radziszewski
09-08-2010, 18:35
Witajcie,

Projektuje swoją pierwsza książkę z http://www.blurb.com/ i mam pytanie czy ktoś z was podpowie mi jak mam przygotować pliki - bo są w sieci opinie że należy je wysyłać z odpowiedniej rozdzielczości w 300 DPI itp...

Wybrałem największy format 30x30 i większość zdjęć będzie przechodziła przez środek książki w ten sposób:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img697.imageshack.us/img697/7127/przechwytywaniedm.jpg)

Będę wdzięczny za wszelkie porady tych którzy już tam zamawiali na co zwrócić uwagę itp...

Slon
09-08-2010, 18:41
robiłem 33x28cm i na okładkę, oraz na kilka "pełnych" stron powiększałem delikatnie zdjęcia - brakowało pixeli na wysokość z matrycy d700.
ale rozmawiałem z inną osobą, która robi często blurby i mówiła, że nic nie powiększa i wychodzi bardzo dobrze

2pompony
09-08-2010, 18:51
Nie rób takich składek. Książka nie jest szyta, jest klejona i nie rozkłada się tak ładnie, żeby zdjęcia na sąsiednich stronach wyglądały dobrze. Ja się w każdym razie na tym zawiodłem. Po drugie, nie wiem jak chcesz przygotowywać pliki, więc nie bardzo wiem, na co Ci zwrócić uwagę. Ja zrobiłem sobie layout w programie który lubię i przygotowałem pdfy; wyszły dobrze.

Jedyne, na co powinieneś zwrócić baczną uwagę, to podchwytliwy szczegół okładki, jeśli wybierzesz twardą oprawę: okładka nie otwiera się w całości, jak w miękkiej oprawie... Słowem nie tak, jak otwiera się pismo typy Polityka, Wprost, czy podobne - że cała powierzchnia przedniej kartki odchyla się do tyłu... W twardej oprawie otwiera się tylko część strony; po lewej stronie patrząc na przód okładki zostaje margines o szerokości ok 8 mm, który się nie otwiera...

Pytasz może: i co z tego? Ano to, że umieszczając na okładce tytuł i inne rzeczy, jeśli zamierzasz imieścić je symetrycznie - trzeba wziąć to pod uwagę. Należy umieścić elementy symetrycznie nie na całeości, tylko na tej przestrzeni, która się otwiera.

Mam nadzieję, że wiesz o czym mówię. Jeśli nie, postaram się zrobić zdjęcie, czy jakiś szkic...

Radek Radziszewski
09-08-2010, 18:53
robiłem 33x28cm i na okładkę, oraz na kilka "pełnych" stron powiększałem delikatnie zdjęcia - brakowało pixeli na wysokość z matrycy d700.
ale rozmawiałem z inną osobą, która robi często blurby i mówiła, że nic nie powiększa i wychodzi bardzo dobrze

no właśnie o to mi chodziło że D700 po prostu brakuje pixeli :) chyba zaryzykuję i poślę bez zmieniania bo każda stronę dostosowywać to jakiś koszmar by był :(

Radek Radziszewski
09-08-2010, 18:58
Nie rób takich składek. Książka nie jest szyta, jest klejona i nie rozkłada się tak ładnie, żeby zdjęcia na sąsiednich stronach wyglądały dobrze. Ja się w każdym razie na tym zawiodłem. Po drugie, nie wiem jak chcesz przygotowywać pliki, więc nie bardzo wiem, na co Ci zwrócić uwagę. Ja zrobiłem sobie layout w programie który lubię i przygotowałem pdfy; wyszły dobrze.

Jedyne, na co powinieneś zwrócić baczną uwagę, to podchwytliwy szczegół okładki, jeśli wybierzesz twardą oprawę: okładka nie otwiera się w całości, jak w miękkiej oprawie... Słowem nie tak, jak otwiera się pismo typy Polityka, Wprost, czy podobne - że cała powierzchnia przedniej kartki odchyla się do tyłu... W twardej oprawie otwiera się tylko część strony; po lewej stronie patrząc na przód okładki zostaje margines o szerokości ok 8 mm, który się nie otwiera...

Pytasz może: i co z tego? Ano to, że umieszczając na okładce tytuł i inne rzeczy, jeśli zamierzasz imieścić je symetrycznie - trzeba wziąć to pod uwagę. Należy umieścić elementy symetrycznie nie na całeości, tylko na tej przestrzeni, która się otwiera.

Mam nadzieję, że wiesz o czym mówię. Jeśli nie, postaram się zrobić zdjęcie, czy jakiś szkic...

Kurde to nie dobrze bo w tej wielkości mam tylko twardą okładkę :( teraz nie wiem co zrobić może zrobię mniejszą książkę z miękką okładką ??

Slon
09-08-2010, 19:15
po prostu weź to pod uwagę przy rozmieszczaniu napisów na okładce. Te 'obcięcie' to nic innego jak zakładka, żeby móc nakleić okładkę (drukowaną na papierze jak reszta książki) na tekturę, która tworzy tą twardą okładkę
Zdjęcie (o ile jest na cała stronę okładki) zostanie przycięte na brzegach, wiec trzeba pamiętać, żeby nic ważnego nie umieszczać na brzegu zdjęcia

2pompony
09-08-2010, 20:02
Właśnie - nie pękaj! :)

Nie mówiłem, żeby tego nie robić - mówiłem, żeby wziąć pod uwagę ten szczegół! Jeśli zrobisz to świadomie, unikniesz brzydkiej niespodzianki. Po drugie, zawsze możesz rozmieścić elementy niesymetrycznie - a jak zrobi się to przyzwoicie, efekt będzie jeszcze bardziej powalający, niż pełna symetria.

GL
10-08-2010, 18:30
no właśnie o to mi chodziło że D700 po prostu brakuje pixeli :) chyba zaryzykuję i poślę bez zmieniania bo każda stronę dostosowywać to jakiś koszmar by był :(

Brakuje pixeli?? Ja robiłem wydruki metr na 70 cm 200 dpi i wyszły zajeb..., ba nawet z Sony R1 (10 Mpix) wychodziły świetnie. Jak się umiejętnie podpompuje zdjęcie, to nie ma to praktycznie żadnego wpływu na jakość obrazu.

Radek Radziszewski
10-08-2010, 18:55
Czy ktoś ma może gdzieś zdjęcia blurba w miękkiej okładce ?

Slon
11-08-2010, 00:53
Brakuje pixeli?? Ja robiłem wydruki metr na 70 cm 200 dpi i wyszły zajeb..., ba nawet z Sony R1 (10 Mpix) wychodziły świetnie. Jak się umiejętnie podpompuje zdjęcie, to nie ma to praktycznie żadnego wpływu na jakość obrazu.

do druku blurba wymagaja 300dpi...
inna sprawa, ze wiekszych wydrokow i tak nie oglada sie z 10-15cm, wiec praktycznie nie ma sie czym przejmowac ;)

Kraftsman
18-08-2010, 11:14
Być może coś się zmieniło, ale dwa lata temu jakość fotografii w wydrukach blurba (książka) była żenująca. Mam coś takiego u siebie na półce i nie moge na to patrzyć.

Radek Radziszewski
18-08-2010, 15:31
Być może coś się zmieniło, ale dwa lata temu jakość fotografii w wydrukach blurba (książka) była żenująca. Mam coś takiego u siebie na półce i nie moge na to patrzyć.

Naprawdę tak źle ? macie jakieś dobre zdjęcia tych książek może ?

Kraftsman
18-08-2010, 15:33
Zobacz tu na przykład: http://zawsze-kwadrat.pl/2009/06/jak-zrobic-album-fotograficzny/

2pompony
18-08-2010, 16:47
Nie chcę stawać w obronie blurba, bo ani to brat ani swat, a po drugie ja się na nim zawiodłem bardziej w kwestii introligatorki niż wydruku - ale wydruki b&w zawsze były trudniejsze niż kolory. Chodzi o to, że potrafimy okiem zaobserwować minimalne choćby zafarby na obrazku b&w, a w druku utrzymanie takich tolerancji jest bardzo trudne. Jeśli w druku kolorowym byłaby taka mała różnica, nikt jej nie zauważy - nei z niechlujstwa, tylko dlatego, że tak działa para oko-mózg.

Jeden się obraził, bo mu zdjęcia b&w wyszły za ciepłe? Śmiechu warte... A taki Marcin Stawiarz drukuje tam swoje b&w cudeńka i nie narzeka, a nawet sprzedaje.

Trzeba sobie powiedzieć wyraźnie: blurb nie jest wyczynem, ale na moje oko to co zrobili z moimi zdjęciami wakacyjnymi całkowicie mnie satysfakcjonuje, poza niewypałem z okładką, gdzie umieściłem centralnie zdjęcie, w sposób najgorszy z możliwych - ale to w końcu wina operatora DTP, czyli moja. Pokazuję znajomym, a i oglądam sam z zadowoleniem. Mam wrażenie, że notoryczne szukanie dziury w całym, żądanie od porządnego auta klasy średniej przyspieszeń F1, komfortu Maybacha, ładowności Tira i ceny malucha to coraz powszechniejsza przypadłość...

No i na koniec - czy cena $ 12.95 plus dostarczenie wydaje się Wam jakaś bardzo porażająca? Bo mniej więcej za cenę trzech paczek faj można sobie zamówić najcieńszą książkę i zobaczyć, jak ją wydrukowali. Jak za zdobycie bezcennego doświadczenia, to nie wydaje się wygórowane...

Kraftsman
18-08-2010, 16:56
Oczywiście każdy sobie oceni sam, czy jakość mu odpowiada. Jakość druku zdjęć w książce blurb jest (obiektywnie biorąc) istotnie niższa niż wydruk pojedynczego zdjęcia w jakimkolwiek przeciętnym serwisie, choćby w empiku. Warto o tym wiedzieć, że na wydruku widoczne są małe kółeczka/plamki (raster). Trzeba jednak przyznać, że jest to tania usługa, więc może nie należy się czepiać.

Radek Radziszewski
18-08-2010, 21:35
wielkie dzięki za wasze opinie !

robię książkę jak wyjdzie i będzie się czym chwalić to się będę chwalił :)

Jeszcze raz dzięki

dominik77
27-08-2010, 23:03
Zamówiłem albumy Blurba. Recenzję umieściłem na swoim blogu http://www.dg.art.pl/blurb/

himi
27-08-2010, 23:27
36 dni oczekiwania skreśla dla mnie totalnie tę firmę. Sam pomysł realizacji zamówienia w USA zawsze mnie odstraszał. Ja zlecam najlepszefoto i jestem zadowolony.

Slon
29-08-2010, 09:56
no to musze zweryfikowac recenzje kolegi dominiki, bo w tej chwili wszystkie blurby 'ida' poczta z Holandii. I jest to ok. 10-12 dni przy najtanszej opcji wysylki. Kurier wychodzi bardzo podobnie pod wzgledem czasu (u mnie bylo 2 dni dluzej), ale za to masz pewno dnia, ktoreo bedzie przesylka

Radek Radziszewski
03-09-2010, 11:14
Jak kiedyś dokończę tą książkę to też opiszę jak wyszła i zrobię zdjęcia.

tml
07-12-2010, 12:22
Odkopię temat. Ja blurba zamawiałem w październiku, książka 30x30 na papierze premium glossy. Zdjęcia z D700 wyszły bardzo ładnie na całych stronach, niektóre nawet po kadrowaniu. _Bez skalowania_.
Dostawa trwała 6 dni, możliwe było śledzenie przesyłki (szła Fedexem). Zamówienie realizowała drukarnia w Holandii, przez to pewnie szybsza dostawa.

Slon
07-12-2010, 12:33
do mnie wczoraj przyjechaly dwa kolejne blurby. Drukowanie + transport = 12 dni. Bez tragedii biorac pod uwage warunki i okres przedswiateczny

michal.dobinski
03-03-2011, 20:38
ja niestety mam b. złe doświadczenia z blurbem

i nie chodzi już tutaj o widoczny raster - lecz o to, że ich kontrola jakości nie istnieje.
w 2010 roku zamówiłem 6 albumów z czego 4 rozleciały się po tygodniu, a 2 miały straszne rozjazdy kolorystyczne (bw) - zdjęcia mocno wpadały w niebieskość

szukam teraz czegoś na Polskim rynku - póki co zamówiłem 3 albumy w 3 różnych firmach i czekam