Zobacz pełną wersję : Problem D700 + SB900
hackermuz
09-08-2010, 11:22
D700 + sb900 czasem nie wiadomo dlaczego daje zbyt słaby błysk (w zasadzie to go tylko widać, bo na zdjęciu jest niezauważalny). LCD na lampie wskazuje ISO 100 chociaż w aparacie jest 800.. Innym razem - lampa zaczyna żyć własnym życiem i wyzwala się co kilka sekund słabymi błyskami. Najgorsze to to ,ze te problemy pojawiają się chwilowo i ciężko znaleźć przyczynę jeżeli wkrótce sprzęt poprawnie działa. Na razie zdarzyło się to na jednej imprezie. W/w usterki pojawiały się chwilowo, ale teraz z sercem na plecach przed kolejnym zleceniem :( Ktoś się spotkał z problemem? Jeżeli tak to jakie działania pomogły rozwiązać problem?
mateo912
09-08-2010, 11:58
Ja na służbowym zestawie(dokładnie tak jak Twój + mbd10) mam dokładnie takie same dolegliwości. sprawdź lampę na innej puszce i inną lampę na 700. U mnie jest to na pewno problem z goracą stopka w body bo sb900 na moim d80 działa dobrze i moja sb800 na d700 też świruje.
Ja miałem przypadek opisany powyżej, spowodowany upadkiem lampy. blaszka przy stopce się wygięła i nie stykało.
Kurcze. Mi tez sb-900 zaczela wariowac. Wyzwala czasem blyski.
ja obstawiam właśnie brak styków też tak miałem, trzeba przeczyścić popodginać i powinno być
Witam, mam podobny problem, moje obie 9setki i 8setka, wyprawiają cuda wianki na sankach mojej 7setki. Niestety koledzy ale zaczęło się niewinnie, potem częściej, a teraz zbyt często :( Raz lampa sama wyzwala się, innym razem mruga jak szalona, czasem podświetlenie AFu świeci się ciągłym światłem, później pucha zawiesza się i nie mogę zrobić foty bez wyłączenia i ponownym włączenia aparatu. Jestem bezradny i zdołowany, łączę się z wami w bólu i czekam na jakieś info.
DonAlberto
29-08-2010, 19:50
serwis - wymiana synchronizatora błysku pomaga.
Jesteś pewien ? Może coś z softem ?
BigInJapan
02-09-2010, 22:48
mam podobne problemy i obawiam się że wina leży w puszce bo i 900 i 600 na mojej 700 zachowują się podobnie tzn. samoistne wyzwalanie, brak błysku przy robieniu zdjęć, świecące diody AF, blokada puszki... eh
dziś spróbuję wgrać nowy soft do puszki bo mam jeszcze 1.01, dam znać czy pomogło.
BigInJapan
03-09-2010, 14:14
jak można się było spodziewać wgranie nowego softu do aparatu nie pomogło, obydwie lampy szaleją. Nowy trop to połączenie lampy z puszką, u mnie od początku był duży luz w sankach co jest dość dziwne w sprzęcie który jest sobie dedykowany. Kiedy zaczynam ruszać lampą dzieją się rzeczy opisane w poprzednim moim poście a dziś doszły do tego błyski stroboskopowe :/ jeśli ktoś rozwiązał podobne problemy to proszę o pomoc. Pozdrawiam
BigInJapan
03-09-2010, 16:51
A więc stało się, użyłem chińskich narzędzi do japońskiego sprzętu ;)
Wcześniej sprawdziłem lampy na kablu, który trzyma się body jak należy (jest blokowany na stopce kółkiem). Sabinki świeciły tak jak powinny. Dlatego używając chińskich kombinerek lekko ścisnąłem stopkę w aparacie zmniejszając luz, chociaż i tak został większy niż w mojej starej setce. Wstępne próby pokazują, że to właśnie ten luz był przyczyną dziwnego zachowania lamp. Pozdrawiam!
Najwyraźniej taka przypadłość tego modelu :( Zaraz zabieram się do tego samego działania :)
Miałem tylko kombinerki produkcji Radzieckiej ale też pomogło :) Wielkie dzięki BigInJapan
BigInJapan
05-09-2010, 23:43
Cieszę się, że mogłem pomóc :)
Dziś potwierdzam, że u mnie pomogło, wczoraj sprawdziłem w boju. Żadnych niespodzianek nie było.
Pozdrawiam
z czego sa te samki w d700 zrobione ze tak sie odginają z aluminium?hehe
chłopaki potwierdzam usterkę, jeśli się z torby często aparat wyciąga za lampę bo tak najwygodniej to z czasem sanki w body się odkształcają i powstaje lekki niezauważalny luz.
Stało mi się na początku zlecenia serce mnie bolało jak zaczęło się pierniczyć bo musiałbym w ostateczności wyciągnąć d90.Ostrożnie należy z tymi sankami postępować kombinerkami żeby plastiku body nie ułamać na której się trzyma mocowanie lampy.
Hehe tez tak zrobiłem - pomogło!
National
18-02-2011, 09:49
Dzięki za radę, na pewno kiedyś się przyda, dodam że od czasu do czasu dobrze jest też przeczyścić styki.
wildpicture
13-03-2011, 22:24
Mam to samo.
Nie czytałem ale styki stopka + Lampa przemyć zmywaczem do paznokci i działa z powrotem :D
co ma zmywacz czego nie mają inne środki czyszczące?
zwłaszcza, jak się zmywacz rozleje na plastik
Ja tam mam taki sam problem z w/w zestawem, też wariuje również po podłączeniu SB 800 - tyle tylko ze ja zostawię to serwisowi bo skrzynka jeszcze na gwarancji, tylko powiedzcie mi wysłać im sam korpus czy lampę również??
Ja tam mam taki sam problem z w/w zestawem, też wariuje również po podłączeniu SB 800 - tyle tylko ze ja zostawię to serwisowi bo skrzynka jeszcze na gwarancji, tylko powiedzcie mi wysłać im sam korpus czy lampę również??
samo body wystarczy
paparazzi89
10-08-2013, 20:08
Ściskać żeby zwężyć w szerz czy góra dół?
Ściskać żeby zwężyć w szerz czy góra dół?
bardziej góra dół..
paparazzi89
11-08-2013, 02:18
to bez odkręcenia sanek chyba ciężko? łatwiej młotkiem :D
w sumie do tego sie sprowadza.., proponuje przylozyc kawałek metalu do całej powierzchni sanek wtedy równomiernie powinny się giąć (jak tego niestety nie zrobiłem i punktowo mi sie pogieły )..,sa twarde więc walić trzeba dość mocno.:)
ja wepchałem kawałki papieru pod sanki igłą i lampa działa już 3 reportaż bez zarzutu.Wchodzi cięzko ale po czasie papier sie układa i jest ok.
wasilewk
11-08-2013, 19:07
Przecież są profesjonalne 'giętnice' - np. do styków przekaźników - lub podobne szczypce. Robić to trzeba z wyczuciem.
Sanki w D700 to jeden z tych elementów, który ma zapewniać producentowi nieprzekraczalny bezawaryjny czas używalności (jak z żarówkami).
Pzdr.