Zobacz pełną wersję : PS Elements - prośba o pomoc !
Polsar74
09-08-2010, 10:16
Wielkie plisss :
wie ktoś gdzie można sobie poczytać o różnicach pomiędzy wersją dużą a małą ?
Nie chciałem się rejestrować w Adobe żeby pobrać demo wersję - chciałem za to sobie gdzieś poczytać o tej tańszej wersji, ale "moje" google jakoś słabo działa :-(
Najbardziej mnie interesuje czy są np. warstwy, czy są maski - tego wciąż nie mogę namierzyć.
Pozwoliłem sobie tutaj wrzucić te pytanie bo do działu Komputery to rzadko zaglądacie.
Paweł
http://www.google.pl/search?q=photoshop+vs+elements&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&client=firefox-a&rlz=1R1MOZA_pl___PL338
Są, ale musisz dograć dodatkową paczkę pluginów by mieć zbliżona funkcjonalność.
Polsar74
09-08-2010, 11:10
Są, ale musisz dograć dodatkową paczkę pluginów by mieć zbliżona funkcjonalność.
a te plug-iny to skad dostępne ?
oficjalnie i darmowo czy trzeba dokupować od niezależnych producentów ?
W ogóle to uzywa ktoś z Was tego programu ?
grudzinsky
09-08-2010, 11:33
Polsar74 po co sie rejestrowac w Adobe? znaczy musisz, ale mozesz podac Jana Kowalskiego ;)
Sorki ale to ja już jestem TEN Jan Kowalski ;)
A co do PSE ja używam, na moje umiejętności to i tak za dużo ;)
Polsar74
09-08-2010, 12:36
Sorki ale to ja już jestem TEN Jan Kowalski ;)
A co do PSE ja używam, na moje umiejętności to i tak za dużo ;)
"Najbardziej mnie interesuje czy są np. warstwy, czy są maski - tego wciąż nie mogę namierzyć" - na to pytanie możesz mi cos napisać ?
Może ktoś wie skąd ściągnąć sobie demo bez konieczności rejestracji w Adobe (mam ogromna niechęć do wszelkich zbędnych e-maili następujących po takich rejestracjach).
Może ktoś wie skąd ściągnąć sobie demo bez konieczności rejestracji w Adobe (mam ogromna niechęć do wszelkich zbędnych e-maili następujących po takich rejestracjach).
Dlatego ja kilka ladnych lat temu zalozylem sobie "spamowego" maila, ktorego podaje zawsze przy wszelkich "must fill" rejestracjach. Wszystkie przychodzace wiadomosci to syf, ale moge tam sobie lezec i lezec. Od tego ten mail jest;)
2pompony
09-08-2010, 13:03
Polsar, doskonale Cię rozumiem z tą niechęcią do rejestracji, maili, szmaili, i całego związanego z tym upierdu. Jednak czasy nastały takie, że już nei idzie zawrócić kijem Wisły; wszyscy mają taką fanaberię, żeby się u nich rejestrować. Też mnie to wkurza, ale - jako się rzekło - takie czasy...
Mam dla Ciebie interesującą propozycję (z której sam korzystam): zakładam sobie darmowe konto gdziekolwiek (onet, wp, czy o2, czy cokolwiek), rejestruję go na cokolwiek głupiego, co akurat przychodzi mi do głowy i tam spływa cały spam i upierd związany z rejestracją. Ponieważ nie ma tam ani jednej mojej prawdziwej danej, jak zechcę, po prostu opuszczam to konto bez żalu i zakładam nowe, jak mam potrzebę. Takie konta-widma są i tak usuwane, jak user nie pokaże się tak przewz jakiś określony czas (powiedzmy 6 miesięcy), więc żalu nie ma.
Tym sposobem i wilk syty (mają mnie w końcu, zarejestrowałem się) i owca cała (bo przecież zamiast mnie zarejestrował się ktoś nazwiskiem Trele Morele, Drei Pomponen lub Ian_Without_the_Ground :) ). I wszyscy są zadowoleni, a także masz swój upragniony trial za małą cenę lekkiego ustępstwa.
Edit - widzę, że to nie jest mój autorski pomysł. :) Ale skoro tyle się napisałem, to już nie będę kasować, żebym nie miał poczucia, że palce mnie bolą na darmo.
Podczas rejestracji dostajesz pytanie, czy chcesz otrzymywać info od Adobe. Po zaznaczeniu ptaszka, że nie chcesz, niczego nie otrzymujesz. Piszę to na podstawie własnego doświadczenia.
Na co dzień pracuję w pełnym Shopie, do zabawy ze zdjęciami wykorzystuję Elementsa. Moim zdaniem w zupełności wystarcza, nie zamierzam inwestować w dużą wersję PSa. Ale tak na prawdę, by podjąć decyzję, musiałbym się sam przekonać. Zarejestruj się, pobierz, zobacz. Ewentualnie pomyśl o zakupie tabletu Wacoma Intuos - dodają do niego Elementsa. Tudzież poszukaj starszych czasopism fotograficznych - czasami na płytach dodawali wersje trial.
A odpowiadając na Twoje pytanie: tak, są warstwy z trybami mieszania, nie nie ma masek, ale można dograć darmowe plug-iny lub obchodzić to za pomocą grupowania warstw (choć to upierdliwe jest). Podobnie jest z krzywymi (te w programie są baaardzo wykastrowane).
Instalka zajmuje jakieś 1 giga z maleńkim kawałkiem więc pocztą nie przejdzie :(
"Najbardziej mnie interesuje czy są np. warstwy, czy są maski - tego wciąż nie mogę namierzyć" - na to pytanie możesz mi cos napisać ?
Warstwy są a maski trzeba sobie ściągnąć
Tu masz pliki i opisy
http://www.dfv.pl/dodatki_elements
Inne rzeczy jak mieszanie kanałów też można znaleźć w necie.
Pracuję na PSE ponad rok i jak do tej pory niczego mi nie brakowało :) No może oprócz akcji
potwiedzam co mówi jarek
osoboscie uzywam PSE3, najwiekszy wachlarz darmowych (!) pluginów, który przywraca krzywe, balans kolorów, maski, kolor selktywny czyli wszystko co akurat mnie jest potrzebne. z pozniejszymi wersjami jest róznie jesli chodzi o pluginy, bo "furtki" zostały czesciowo pozamukane, niestety PSE3 mozna kupic tylko na rynku wtórnym jak sie trafi, dodoatowym atutem tek wersji jest szybkosc w porownaniu do nastepnych, "ubogaconych" wersji :)
Polsar74
10-08-2010, 08:20
thx Wszystkim za wypowiedzi
Na razie zamówiłem sobie książkę do PSE - tam doszukam reszty odpowiedzi na swe pytania.
ps.
jakby ktoś coś miał do dodania - nie krępować się , pisać śmiało :)
Do wymienionych powyżej dochodzi brak warstw w trybie 16 bitów, okrojony ACR, brak akcji.
Co do maski i krzywych, mam PSE 8 MAC od premiery i nie udało mi się wrzucić plug-ina, który te braki uzupełni.
Takie coś znalazłem, może się komuś przyda. Link poniżej informacji.
Rozszerzenia dla Photoshop Elements 6 / 7 / 8
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tutoria.pl/gratisy/img/krzywe_elem7.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.tutoria.pl/gratisy/img/zadania_elements7.jpg)
Photoshop Elements to wspaniałe, niedrogie narzędzie dla fotoamatorów samodzielnie obrabiających swoje zdjęcia. Wiadomo jednak, że jest on nieco okrojoną wersją Photoshopa i gdzie niegdzie te ograniczenia są zbyt duże. Na przykład nie mamy dostępu do krzywych, które są dostępne w Photoshopie i zazwyczaj również w produktach konkurencyjnych; niepotrzebnym ograniczeniem jest również niemożność dodania maski do warstwy rastrowej, a jedynie do warstw korekcyjnych. Przez takie udziwnienia trzeba czasem pewne rzeczy wykonywać rozmaitymi trikami i niepotrzebnie tracić czas.
Na szczęście wiele z tych niedogodności można w prosty sposób usunąć. Prezentujemy Tobie zbiór przydatnych rozszerzeń, które pozwalają skorzystać z istniejących lecz ukrytych możliwości Photoshop Elements. Całkowicie gratis!
Oto lista nowych możliwości:
maska warstwy
justowanie tekstu
dostęp do kanałów R, G i B w postaci nowych warstw
narzędzie Krzywe
tworzenie maski jasności
zmiana stylu pracy masek warstw (ukrywanie efektów)
maski wektorowe z zaznaczeń
narzędzie Mieszanie kanałów
ustawianie światła między znakami
zmiana warstwy na obiekt inteligentny
zaznaczanie cieni, świateł i tonów średnich jednym kliknięciem.
http://www.tutoria.pl/gratisy/rozszerzenia_photoshop_elements.htm
Tak na marginesie.
Photoshop Elements to wspaniałe, niedrogie narzędzie dla fotoamatorów samodzielnie obrabiających swoje zdjęcia.
Czy osoba prowadząca działalność gospodarczą w branży foto, może wykorzystywać do tego celu PSElements? Czy do celów komercyjnych tylkowersje pro czy przykładowo Producer dla ProShow?
A jakie to ma znaczenie, jakie oprogramowanie wykorzystujesz? Tym bardziej, jeśli zakupisz je na fakturę...
A jakie to ma znaczenie, jakie oprogramowanie wykorzystujesz? Tym bardziej, jeśli zakupisz je na fakturę...
Zastanawiam się czy każdy zakupiony program może być wykorzystywany do celów zarobkowych.
2pompony
11-08-2010, 17:09
Jest na to sposób! Zatrudniasz się gdzieś na lewo jako księgowy i wtedy - jako księgowy - możesz obrabiać zdjęcia legalnym programem graficznym.
Zauważ, że jest spory plus takiego rozwiązania: jeśli masz legalnego Excella, możesz go spokojnie używać, jeśli masz przy okazji zatrudnienie jako fotograf! :) Jesteś kryty na każdą okoliczność!
grudzinsky
11-08-2010, 18:17
wlasnie sobie sciagam zeby zobaczyc co to jest i czy da sie na tym pracowac ;)
Zastanawiam się czy każdy zakupiony program może być wykorzystywany do celów zarobkowych.
W licencji PSE raczej nic nie ma co by zabraniało
Czy osoba prowadząca działalność gospodarczą w branży foto, może wykorzystywać do tego celu PSElements?
Jeżeli nie zakupisz ze zniżką studencką to nie ma problemu. Pamiętaj o dowodzie zakupu.
Polsar74
12-08-2010, 13:14
Czy Camera RAW też w pełnych wersjach programu PSE jest ograniczony do ledwie 3 zakładek ?
Da się jakoś zaktualizować bym miał to samo co w PS ?
Czy Camera RAW też w pełnych wersjach programu PSE jest ograniczony do ledwie 3 zakładek ?
Tak
Da się jakoś zaktualizować bym miał to samo co w PS ?
Nie, ale możesz uaktualnić Camera RAW do nowszych wersji, lekko to zwiększa możliwości vs "czysty" PSE (przynajmniej tak było w PSE7), ale do pełnej funkcjonalności jeszcze daleko.
Jeszcze jedno ograniczenie, jak wspomniał Mikkay, prawie każda minimalnie zaawansowana edycja (np. stempelek) wymaga pracy w trybie 8-bitowym.
Polsar74
16-08-2010, 10:03
a nie da sie tego ACR'a z duzego PS-a wgrać jakoś do Elements'a 8 ? Podmienić pliki czy coś ?
Cóż, może i sie jakoś da, tylko w takim razie po co kraść po kawałku skoro można ukraść od razu całego PS...?
Polsar74
16-08-2010, 19:07
Cóż, może i sie jakoś da, tylko w takim razie po co kraść po kawałku skoro można ukraść od razu całego PS...?
o! mocne słowa! Mam nadzieję że to nie pod moim adresem ? Zauważyłeś chyba że pytam a nie stwierdzam fakty.
Skoro producent nie przewidział pełnej funkcjonalności w uboższej wersji (co logiczne) to znaczy
że próba obejścia tego przez nadpsywanie plików byłaby raczej łamaniem praw autorskich...
Poza tym aby mieć tego pełnego ACR (legalnie) to najpierw trzeba by mieć także pełnego PS'a
a w tym wypadku to chyba bez sensu próbować (zakładając że to nie łamanie licencji)
przeszczepiać go do Elements...
Słowa mocne bo osobiście nie trawię mówienia o piractwie, nielegalności itp.
Kradzież to kradzież a pisanie że to tylko piractwó to ubieranie
brzydkiego słowa w kwiatki.
To tak na marginesie -nie personalnie.
Pozdrawiam!
Jak ktoś nie chce wydawać kasy to zapraszam od dziś po darmowy Nikon ViewNX 2. Właśnie się nim bawię i jestem bardzo zaskoczony :) Do podstawowej obróbki w zupełności wystarczy :) Jest szybszy i wygodniejszy od poprzednika (a ViewNX używam kilka lat codziennie), dodano cropa wreszcie ;)
Jak ktoś nie chce wydawać kasy to zapraszam od dziś po darmowy Nikon ViewNX 2. Właśnie się nim bawię i jestem bardzo zaskoczony :) Do podstawowej obróbki w zupełności wystarczy :) Jest szybszy i wygodniejszy od poprzednika (a ViewNX używam kilka lat codziennie), dodano cropa wreszcie ;)
wszystko super, tylko wywalono obsługę D2x mode:(
Pracuję na PSE ponad rok i jak do tej pory niczego mi nie brakowało :) No może oprócz akcji
no właśnie... te akcje:( czy zna ktoś sposób na nagrywanie własnych akcji do PSE, bo w necie takiej informacji nie znalazłem
no właśnie... te akcje:( czy zna ktoś sposób na nagrywanie własnych akcji do PSE, bo w necie takiej informacji nie znalazłem
Słyszałem że można zrobić akcję w pełnym PSie i wykorzystać ją w PSE, ale nigdy tego nie próbowałem.
wszystko super, tylko wywalono obsługę D2x mode:(
A to bardzo ciekawe! Właśnie mam otwartego nefa i do woli zmieniam ustawienia. Mam wszystkie które Cię interesują: D2XMODE1, 2, 3, portrait, landscape i wszystkie standardowe z puszki... Nie mów czegoś jeśli nie jesteś na 100& pewny... Możesz kogoś wprowadzić w błąd.
Słyszałem że można zrobić akcję w pełnym PSie i wykorzystać ją w PSE, ale nigdy tego nie próbowałem.
trzeba jeszcze tylko mieć pełnego PS'a:(
A to bardzo ciekawe! Właśnie mam otwartego nefa i do woli zmieniam ustawienia. Mam wszystkie które Cię interesują: D2XMODE1, 2, 3, portrait, landscape i wszystkie standardowe z puszki... Nie mów czegoś jeśli nie jesteś na 100& pewny... Możesz kogoś wprowadzić w błąd.
masz rację, ale w momencie gdy pisałem tego posta, w wątku poświęconemu VNX 2.0 niektórzy pisali, że mają z tymi profilami kłopot.
ale faktycznie potwierdzam, nowy View NX 2.0 rozpoznaje profile d2x
trzeba jeszcze tylko mieć pełnego PS'a:(
Można ściągnąć legalnie traial 30 dniowy, pobawić się zrobić co trzeba a później wywalić :)
Skoro producent nie przewidział pełnej funkcjonalności w uboższej wersji (co logiczne) to znaczy
że próba obejścia tego przez nadpsywanie plików byłaby raczej łamaniem praw autorskich...
Poza tym aby mieć tego pełnego ACR (legalnie) to najpierw trzeba by mieć także pełnego PS'a
a w tym wypadku to chyba bez sensu próbować (zakładając że to nie łamanie licencji)
przeszczepiać go do Elements...
Słowa mocne bo osobiście nie trawię mówienia o piractwie, nielegalności itp.
Kradzież to kradzież a pisanie że to tylko piractwó to ubieranie
brzydkiego słowa w kwiatki.
To tak na marginesie -nie personalnie.
Pozdrawiam!
Czyli idac tym tropem, jakikolwiek plugin do jakiegokolwiek programu to tez jest piractwo, bo dodaje sie funkcje, ktorych producent nie przewidzial?
a nie da sie tego ACR'a z dużego PS-a wgrać jakoś do Elements'a 8 ? Podmienić pliki czy coś ?
Nie da się podmienić pliku bo ACR w dużym PS i PSE to ten sam plik a jedynie sam program inaczej z niego korzysta.
Tak więc zmuszenie PSE do pełnego wykorzystania ACR (jeśli w ogóle możliwe) było by ingerencją w kod programu a to juz nie jest zgodne z licencją.
Wow! Jak za darmoche to trzeba bedzie sie "naumiec" tej aplikacji.
Edit.
Z pospiechu sie podjaralem, myslalem ze to CaptureNX stal sie darmowy :-(