Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Realizacja "rzeźby" na zdjęciu + pseudo IR

fafniak
09-08-2010, 10:09
Jedno ze zdjęć robiłem z bardzo konkretnym zamierzeniem.
Mam postać wkomponowaną w drzewo (nic nie poradzę że lubię ten motyw) , ale chciałbym aby była ona bardziej "posągowa"
Wyraźnie źle szukam bo ni cholery nie znalazłem jakiś konkretów.
Odpowiem od razu ze na miejscu podczas zdjęć ze względów czasowych nei miałem czasu nałożyć na modelkę gipsu ;)
Druga sprawa....Chcę zrobić wersję kolorystyczną pseudo IR (tak jak widziałem efekty z filmów kolorowych IR)
Ale przy wszelkich operacjach typuHUE/SAturation w PS dostaję dodatkowe krawędzie czasem plamy barwne na liściach (oczywiście brak ich przy standardowych barwach)
Czy są może jakieś tutki dotyczące tych problemów ?

gryson
09-08-2010, 15:37
Mówiąc szczerze nie spotkałem się z tutkiem pokazującym dobrą symulacje IR. Ale może za słabo szukałem. Ja postawiłem na filtr :) Zdjęcie zrobione, więc musztarda o obiedzie, ale może rozwiązaniem na przyszłość byłyby 2 ujęcia, jedno z filtrem IR (przy nie dużej przysłonie zależnie od aparatu i światła to nawet "tylko" 1s", więc modelka tyle ustoi bez ruchu, a drugie ujęcie pod kątem modelki, a potem łączenie i rzeźbienie w PS. Ja bym tak to próbował, ale może są jakieś prostsze sposoby, sam bym się chętnie tego dowiedział.