Zobacz pełną wersję : Przyspieszanie pracy przi i5 - o ile ??
W domu pracuje teraz już na prawie 3 letnim zestawie:
Intel C2D E6420,
6GB ram
dyski samsung F1, F3
win 7 64 bit
cs4 64 bit
Zastanawiam się nad zmianą na:
INTEL CORE i5-750
8gb ram
dysk systemowy: OCZ Agility 2 E SSD 2,5" 60GB 285 MB/s 275 MB
dyski samsung F1, F3
win 7 64 bit
cs4 64 bit
Moje pytanie: Ktoś robił podobna przesiadkę ??
Interesuje mnie przyrost prędkości obliczeniowej np czas wywoływania 100 RAW
Może robił ktoś jakieś testy, ile można czasu zyskać??
Maszynę masz dobrą więc jeśli nie szkoda Ci sprzedawać za grosze i dokładać 5 razy tyle na upgrade, który nie da Ci 5 krotnego przyrostu wydajności to ok. Ja dokonałem zamiany przed paroma dniami bo dobrze odsprzedałem całe wnętrzności starego komputera i tanio kupiłem nowe (dobrze znać właściciela komputronika :), gdyby ktoś chciał taniej jakieś droższe klamoty to mogę pomóc).
W innej sytuacji wogóle bym nie zmieniał bo 3 letni staruszek oparty na 4GB Ramu i C2D (1.7Ghz > 2.7Ghz) radził sobie bardzo sprawnie.
Zmieniłem dokładnie na to samo co napisałeś - wg mnie na dziś najlepszy stosunek ceny do jakości a procesor w apl. graf. niczym nie ustępuje (poza sporadycznymi wyjątkami) znacznie droższym i7/i9 z HT i 8 wątkami.
Ciężko mi zatem powiedzieć, który element najbardziej wpłynął na szybkość operacji bo zmieniłem wszystko, poza budą zasilaczem i cd :)
Przyrost w prędkości przemielenia Rawów do Jpegów jest duża, na moje oko gdzieś trzykrotna, choć ze stoperem nie pracowałem a procesor i pamięci już miałem porządnie przetaktowane j.w.
Oczywiście od razu po zakupie procesor poleciał na delikatny OC ;) Polecam dobre płyty Gigabyte - można ustawić dynamiczne napięcia, które w połączeniu ze wszytkimi technologiami Intelowskimi (Turbo, C1, Eist itd) pozwala ślicznie przetaktować procesor tak , aby w IDLE chodził na delikatnych 1.4Ghz (0.9V) a w STRESS na 3.8Ghz (1.27V). Komp oszczędny kiedy trzeba i niesamowicie szybki w razie potrzeby.
Niestety na platformie 775 tych dobrodziejstw nie było :)
Różnicy między 6 a 8 GB ramu na pewno nie odczujesz jeśli nie renderujesz video ale wybierając i5 powinieneś brać parzyście zatem wybór albo 4 albo 8 zrozumiały.
nowart
Bardzo dziękuje za informację, przemyślę, poczytam i zdecyduje czy warto :-)