PDA

Zobacz pełną wersję : Przyspieszanie pracy przi i5 - o ile ??

cinki23
09-08-2010, 10:05
W domu pracuje teraz już na prawie 3 letnim zestawie:

Intel C2D E6420,
6GB ram
dyski samsung F1, F3
win 7 64 bit
cs4 64 bit

Zastanawiam się nad zmianą na:
INTEL CORE i5-750
8gb ram
dysk systemowy: OCZ Agility 2 E SSD 2,5" 60GB 285 MB/s 275 MB
dyski samsung F1, F3
win 7 64 bit
cs4 64 bit

Moje pytanie: Ktoś robił podobna przesiadkę ??
Interesuje mnie przyrost prędkości obliczeniowej np czas wywoływania 100 RAW
Może robił ktoś jakieś testy, ile można czasu zyskać??

nowart
09-08-2010, 12:08
Maszynę masz dobrą więc jeśli nie szkoda Ci sprzedawać za grosze i dokładać 5 razy tyle na upgrade, który nie da Ci 5 krotnego przyrostu wydajności to ok. Ja dokonałem zamiany przed paroma dniami bo dobrze odsprzedałem całe wnętrzności starego komputera i tanio kupiłem nowe (dobrze znać właściciela komputronika :), gdyby ktoś chciał taniej jakieś droższe klamoty to mogę pomóc).
W innej sytuacji wogóle bym nie zmieniał bo 3 letni staruszek oparty na 4GB Ramu i C2D (1.7Ghz > 2.7Ghz) radził sobie bardzo sprawnie.
Zmieniłem dokładnie na to samo co napisałeś - wg mnie na dziś najlepszy stosunek ceny do jakości a procesor w apl. graf. niczym nie ustępuje (poza sporadycznymi wyjątkami) znacznie droższym i7/i9 z HT i 8 wątkami.
Ciężko mi zatem powiedzieć, który element najbardziej wpłynął na szybkość operacji bo zmieniłem wszystko, poza budą zasilaczem i cd :)
Przyrost w prędkości przemielenia Rawów do Jpegów jest duża, na moje oko gdzieś trzykrotna, choć ze stoperem nie pracowałem a procesor i pamięci już miałem porządnie przetaktowane j.w.
Oczywiście od razu po zakupie procesor poleciał na delikatny OC ;) Polecam dobre płyty Gigabyte - można ustawić dynamiczne napięcia, które w połączeniu ze wszytkimi technologiami Intelowskimi (Turbo, C1, Eist itd) pozwala ślicznie przetaktować procesor tak , aby w IDLE chodził na delikatnych 1.4Ghz (0.9V) a w STRESS na 3.8Ghz (1.27V). Komp oszczędny kiedy trzeba i niesamowicie szybki w razie potrzeby.
Niestety na platformie 775 tych dobrodziejstw nie było :)
Różnicy między 6 a 8 GB ramu na pewno nie odczujesz jeśli nie renderujesz video ale wybierając i5 powinieneś brać parzyście zatem wybór albo 4 albo 8 zrozumiały.

cinki23
11-08-2010, 09:46
nowart

Bardzo dziękuje za informację, przemyślę, poczytam i zdecyduje czy warto :-)