PDA

Zobacz pełną wersję : 50mm 1.8D ręczna korekta AF

tabedzki
09-08-2010, 09:07
Witam wszystkich.
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem 50 1.8D. Mam pytanie a propo ręcznego korygowania ostrości.
Jest to mój pierwszy obiektyw bez wbudowanego silnika stąd moje pytanie. Czy jeśli aparat ustawi AF a ja chce to skorygować to mogę kręcić pierścieniem ostrości czy może nie jest to wskazane. Chodzi o to że w tym szkle jak chce ręcznie poprawić ostrość pierścień stawia duży opór i razem z pierścieniem wprawiam w ruch także silnik (przynajmniej taki jest dźwięk).
A wy jak korygujecie ostrość. Najpierw wyłączacie AF na body czy nie trzeba i można śmiało korygować tak jak np. na 70-300 VR??

monikatt
09-08-2010, 09:43
Wg mnie nie można. Mozesz w ten sposób uszkodzić obiektyw. Aby ustawiać ręcznie ostrość musisz przestawić przełącznik, który znajduje się niedaleko obiektywu na obudowie aparatu z AF na M.

Flores
09-08-2010, 09:51
Wyłącz koniecznie AF w puszce. Z obiektywem nic nie zrobisz bo nie ma on silniczka i przełącznika A/M. Robiąc tak jak piszesz to szybko uszkodzisz silnik w puszce i będziesz mógł sobie ostrzyć na manualu do woli.

tabedzki
09-08-2010, 10:01
ok, dzięki. Tak coś czułem że będę musiał wypracować sobie nowy nawyk nie kręcenia pierścieniem :) no albo zupełnie wyłączyć AF

Slon
09-08-2010, 18:09
mozna, ale chyba dopiero od d300 w gore. Na pewno mozna w puszkach Dx i w d700

J51
10-08-2010, 20:34
Witam wszystkich.
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem 50 1.8D. Mam pytanie a propo ręcznego korygowania ostrości.
Jest to mój pierwszy obiektyw bez wbudowanego silnika stąd moje pytanie. Czy jeśli aparat ustawi AF a ja chce to skorygować to mogę kręcić pierścieniem ostrości czy może nie jest to wskazane. Chodzi o to że w tym szkle jak chce ręcznie poprawić ostrość pierścień stawia duży opór i razem z pierścieniem wprawiam w ruch także silnik (przynajmniej taki jest dźwięk).
A wy jak korygujecie ostrość. Najpierw wyłączacie AF na body czy nie trzeba i można śmiało korygować tak jak np. na 70-300 VR??
W żadnym wypadku tego nie rób,nie ma możliwości doostrzania,bo uszkodzisz sobie obiektyw i będzie po ptokach.