Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Ania na mokro
Totalny spontan, miałem zupełnie inny zamysł na sesję, ale gdy zajechaliśmy na miejsce, okazało się, że nijak nie pasuje ono do pierwotnego zamysłu. Tak to w skrócie powstały owe kadry. Mam nadzieję, że tym razem przypadną do gustu (choć zdążyłem się przyzwyczaić, że moje zdjęcia nijak się na tym forum nie przyjmują)
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/08/6427-1.jpg
źródło (http://www.maxmodels.pl/galerie/0/9/2/17092/6427.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/08/73914-1.jpg
źródło (http://www.maxmodels.pl/galerie/0/9/2/17092/73914.jpg)
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/08/76370-1.jpg
źródło (http://www.maxmodels.pl/galerie/0/9/2/17092/76370.jpg)
4.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/08/46169-1.jpg
źródło (http://www.maxmodels.pl/galerie/0/9/2/17092/46169.jpg)
5.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/08/19759-1.jpg
źródło (http://www.maxmodels.pl/galerie/0/9/2/17092/19759.jpg)
nathaniel
08-08-2010, 20:58
Tragiczne kadry
Tragiczne kadry
Może rozwiniesz tą jakże wyczerpującą wypowiedź..
najbardziej mi sie podoba 2 i 5 :)
Sputnik_Wwa
08-08-2010, 21:04
Jak dla mnie są ok poza trzecim gdzie uciąłeś niewieście nogi i poleciał Ci kontrast. na pierwszym trochę dzióbka zrobiła niepotrzebnie ale ogólnie nie jest źle :)
najbardziej mi sie podoba 2 i 5 :)
Dzięki, już poprawiam :)
jtomas26
09-08-2010, 00:46
1, 4 i 5 całkiem spoko, 4 z tych trzech chyba najlepsza
Tragiczne kadry
Wow uwielbiam takie komentarze, nie mogłem się powstrzymać!
Do założyciela wątku:
Modelka fajna, miejscówka jeszcze lepsza :-D, obróbka mi się podoba, pasuje tu nasycenie kolorem. Kadry - cóż centralnie nieco, trochę pocięte kończyny, ale ja lubię Twoje świecenie więc wybaczam, poza tym mało się znam na fotografii :-P... (ale popisać sobie lubię więc proszę powstrzymać się od uszczypliwości w tej kwestii ;-) )
Ustaw sobie siatkę trójpodziału w aparacie i popróbuj mocne punkty obsadzać, poszukaj dobrych skosów, pokombinuj z różnym punktem widzenia (wysoko, nisko), ale przede wszystkim pracuj nad własnym stylem i łam zasady!
BTW nie przyzwyczajaj się do słabych komentarzy tylko walcz o lepsze, życzę powodzenia bo widać, że masz pasję i się rozwijasz.
Pozdrawiam
1 i 5 dobre. Na 5 można bylo pokombinowac z ulozeniem twarzy.
Reszta mniej dobra.
nathaniel
09-08-2010, 11:58
...ale przede wszystkim pracuj nad własnym stylem i łam zasady!
Łamanie zasad wg mnie wyszło super :)
gdyby tak nie pociąć modelki to ogólnie byłoby całkiem fajnie.
zdjęcie 4 pod kątem oświetlenia i obróbki najlepsze
Tragiczne kadry. ;)
Po kim jak po kim, ale po Tobie mOSAd, to się spodziewałem bardziej wylewnej interpretacji tych zdjęć ;)
No, ale po co? Zasady - znasz, a jak nie, źródła gdzie są - wiesz. Nie ma co się rozpisywać. Potwierdzam tylko ułomność tego aspektu, a mądrzyć się nie ma po co. (Dziś się nastukałem już głupot za cały miesiąc ;))
Fotki mi się nie wyświetlają, a z chęcią bym skomentował
No, ale po co? Zasady - znasz, a jak nie, źródła gdzie są - wiesz. Nie ma co się rozpisywać. Potwierdzam tylko ułomność tego aspektu, a mądrzyć się nie ma po co. (Dziś się nastukałem już głupot za cały miesiąc ;))
Czyli zakładam, że prócz tego jednego aspektu, wszystko jest ok ?? ;>
Fotki mi się nie wyświetlają, a z chęcią bym skomentował
Coś musisz mieć z netem / kompem - u mnie, i jak widać u innych wyświetla...
Tak, poza kadrowaniem, reszta to drobiazgi typu krzywy brzeg, czy postać w tle, albo za ostre światło na twarzy lub koszuli. Gdyby kadry były dobre, zdjęcia by mi się spodobały, bo widać potencjał. No, ale to tylko ja - na pewno zaraz się pojawią wielbiciele! :D
no już wszystko widzę, net w pracy coś świruje... więc co do zdjęć, 4 się broni, ale wydaje mi się że troszkę nie wykorzystałeś potencjału miejsca i modelki, wróć tam jeszcze najlepiej dając wcześniej mnie cynk:) pozdro!
no już wszystko widzę, net w pracy coś świruje... więc co do zdjęć, 4 się broni, ale wydaje mi się że troszkę nie wykorzystałeś potencjału miejsca i modelki, wróć tam jeszcze najlepiej dając wcześniej mnie cynk:) pozdro!
Sorry ale ja i jak mniemam reszta kolegów, zdecydowanie wolimy mokrą Panią od Twojego mokrego cielska;)
Sesja na spontanie, zadzwoniłem do modelki na 2 godziny zanim wyszła na imprezę, cała sesja trwała godzinę, a do tego burza nas poganiała. Potencjał miejsca, cóż... rzeka jak rzeka, jakich pełno w tym kraju... A modelka.. co będę tłumaczył... ja wiem, Wy widzicie :twisted:
ja lubię Twoje świecenie więc wybaczam,
Ja wprost przeciwnie... Chyba szukałbym innego światła... takie dobijanie lampa w plenerze zawsze spłaszcza... Moim skromnym zdaniem jest poprawnie...Choć sesyjka w lekko oklepanym motywie i nie ma nic odkrywczego...
A tak w ogóle, to nie przejmuj się kometami na forum, nie one zrobią z Ciebie fotografa i nie one odbiorą Ci pasję... Polecam ogladanie i podglądanie mistrzów, a potem poszukiwanie własnej drogi
:)
takie dobijanie lampa w plenerze zawsze spłaszcza...
Ciekawa teoria ;)
Niezłe, niezłe...
To zależy od kierunku "dobijania" lampą, a nie od samego *użycia dodatkowego źródła światła*. Prostym uzasadnieniem jest analogia lampy do białej ściany obok (poza planem), odbijającej światło i będącej drugim jego "źródłem". Dopóki ściana nie jest za aparatem, to zdjęcia nie spłaszczy za bardzo. :)
Również się nie zgodzę.
Światło, to - zaraz po wypasionym sprzęcie za ciężkie tysiące - najważniejsza rzecz w fotografii. Bez względu na to, z jakiego źródła ono pochodzi
Choć sesyjka w lekko oklepanym motywie i nie ma nic odkrywczego...
Zasadniczo z góry nie miałem zamiaru tworzyć niczego innowacyjnego, z resztą - w godzinę było by ciężko ;)
Dzięki za słowa otuchy i zagrzanie do boju :)
MichałZK
11-08-2010, 17:25
O matko, ale przepaly. Az oczy bola ;) Modelka i sceneria podolala ale fotograf niestety sie nie dopasowal. A szkoda.
Photoartbox
11-08-2010, 17:31
Ostatnie mi sie podoba, przepalow nie widze.
Sporo już było opinii, ale moje zdanie trochę się z nimi kłuci, więc też coś napiszę. Po pierwsze - światło bardzo fajne. Sam też zazwyczaj świecę, zdaniem forumowiczów (nie tylko tu), za mocno i tak właśnie mi się podoba. Kadry - 1, 2 i 3 rzeczywiście nieszczęsliwe (1 - za mało dołu; 2 - jakoś tak... nie wiem, ale nie podoba mi się; 3 - wspomniane już ucięte nogi), 4 - lepiej, ale za dużo z lewej.
Natomiast nr 5 jest, jak dla mnie, przepiękne - kolory, światło, a przede wszystkim kadr - kontrowersyjny, na maksa niepoprawny, ale bardzo w moim guście.
O matko, ale przepaly. Az oczy bola ;) Modelka i sceneria podolala ale fotograf niestety sie nie dopasowal. A szkoda.
Czuję próbę odwetu za mój poprzedni komentarz w Twoim wątku.. ;)
Ostatnie mi sie podoba, przepalow nie widze.
U mnie również przepałów nigdzie nie ma. Inni forumowicze, również nie zwrócili na takowe uwagi.
Sporo już było opinii, ale moje zdanie trochę się z nimi kłuci, więc też coś napiszę. Po pierwsze - światło bardzo fajne. Sam też zazwyczaj świecę, zdaniem forumowiczów (nie tylko tu), za mocno i tak właśnie mi się podoba. Kadry - 1, 2 i 3 rzeczywiście nieszczęsliwe (1 - za mało dołu; 2 - jakoś tak... nie wiem, ale nie podoba mi się; 3 - wspomniane już ucięte nogi), 4 - lepiej, ale za dużo z lewej.
Natomiast nr 5 jest, jak dla mnie, przepiękne - kolory, światło, a przede wszystkim kadr - kontrowersyjny, na maksa niepoprawny, ale bardzo w moim guście.
Dziękuję :)
Kadry może faktycznie zbyt centralne, zazwyczaj tak nie robię, nie wiem dlaczego tak wyszło, ale tak wyszło, i już... A co do nóg na 3ce - nogi przycięte z pełną premedytacją... Nie zawsze na zdjęciu musi być calutka postać od stóp do głów, gdzieś przyciąć trzeba.. Gdybym ciął w stawach, raban byłby jeszcze większy ;)
Co do samego świecenia, taki już mam styl, i raczej się z tego nie wyleczę, tak mi się podoba.
kojot3.0
11-08-2010, 22:23
A ja si etylko spytam.Jak Wy namawiacie te niewiasty na takie sesje...:D
A ja sie tylko spytam.Jak Wy namawiacie te niewiasty na takie sesje...:D
No co Ci mam powiedzieć noooo..... jak jesteś dobry, to same przychodzą :)
MichałZK
11-08-2010, 23:33
coroner-no ja tam widze przejarania. I to wieksze niz u mnie, do ktorych nie powinno sie przyczepiac ;)
Te posty to nie tyle odwet co chec sprawdzenia jak jest z tym u ciebie skoro moje foty sa tak zjarane ;)
fistaszek20
12-08-2010, 08:30
U mnie przepałów też nie ma.
MichałZK - może sobie monitor zmień ;-)
coroner-no ja tam widze przejarania. I to wieksze niz u mnie, do ktorych nie powinno sie przyczepiac ;)
Te posty to nie tyle odwet co chec sprawdzenia jak jest z tym u ciebie skoro moje foty sa tak zjarane ;)
Wytłumacz mi więc kolego, dlaczego przepały u Ciebie widzi każdy, a u mnie - tylko Ty ;)
zdecydowanie 1 bardzo mi się podoba
pozdrawiam
pietrobas
12-08-2010, 14:05
Przepały sa i owszem, ale na takich drobnych wycinkach obrazka, że wspominanie o nich to czepialstwo. Największy chyba na 5 w okolicach piersi, nie trzeba zmieniać monitora, wystarczy histogram. Nie jednak w przepałach jest problem, lecz jak już zostało powiedziane w kadrach. Mnie ten z 5 najbardziej odpowiada.
MichałZK
12-08-2010, 23:13
Na 3 przepal na piersi, na 4 prawie cala koszulka, na 5 piers.
Kolego coroner, zajrzyj jeszcze raz do tego tematu: http://tiny.pl/h74sx
Tam dwie osoby dosc racjonalnie opisaly problem 'czepialstwa przepalowego'. Mysle, ze troche to ostudzi twoje zapaly.
Zostawiajac te 'biale plamy', widze tu powazne problemy z kadrowaniem. Na 1 za malo dolu, na 2 prosi sie o nizsza perspektywe i troche szerzej z prawej, 3 cala poucinana, w 4 swiatlo i kolory sa ok, kadru nie rozumiem. Numer 5 chyba najbardziej przypadl mi do gustu.
Pochwalic cie musze za swiatlo i kolory, obrazek jest przyjemny i klarowny.
Na 3 przepal na piersi, na 4 prawie cala koszulka, na 5 piers.
Kolego coroner, zajrzyj jeszcze raz do tego tematu: http://tiny.pl/h74sx
Tam dwie osoby dosc racjonalnie opisaly problem 'czepialstwa przepalowego'. Mysle, ze troche to ostudzi twoje zapaly.
Widzę, że strasznie zabolały Cię moje słowa w Twoim wątku, i za wszelką cenę próbujesz się odgryźć..
Oglądałem swoje zdjęcia na 4 monitorach, na żadnym nie zaobserwowałem przepałów.
Zostawiajac te 'biale plamy', widze tu powazne problemy z kadrowaniem. Na 1 za malo dolu, na 2 prosi sie o nizsza perspektywe i troche szerzej z prawej, 3 cala poucinana, w 4 swiatlo i kolory sa ok, kadru nie rozumiem. Numer 5 chyba najbardziej przypadl mi do gustu.
specjalnie dla Ciebie wykładnia: na 1 tak właśnie miało być, a i jeszcze ten dół był cięty, 2 - D90 to nie D700 i nie będę ryzykował zalania sprzętu dla jednego kadru, 3 - nie cała, tylko ucięte nogi, nie zawsze w kadrze musi być cała postać, 4 - głowa jest w mocnym punkcie, tudzież wystraczająco blisko niego.
5 spodobało Ci się najbardziej, podczas gdy z punktu widzenia prawideł technicznych jest najgorsza... centralna, za bardzo krzywa na prosty kadr, za mało krzywa na skos.... a jednak, jak sam widzisz - przyciąga..
Po kilku latach robienia zdjęć zgodnie z podręcznikową wiedzą, postanowiłem pójść w coś innego. I jak widać po innych postach - może się to podobać.
I tego się trzymaj, niech każdy robi zdjęcia zgodnie z własnym upodobaniem
Oglądałem swoje zdjęcia na 4 monitorach, na żadnym nie zaobserwowałem przepałów.
Abstrahując od konkretnych zdjęć w tym temacie i generalnie od tematu, czy przepalanie deklasują zdjęcie (moim zdaniem nie jest to zawsze złe).... ale jak już jesteśmy tacy dokładni to.. jak najbardziej masz na zdjęciach przepalone miejsca (RGB - 255, 255, 255) :)
Powtarzam jednak raz jeszcze, nie piszę tego po to by skrytykować te zdjęcia, tylko odnoszę się do tego Twego konkretnego zdania :)
jak najbardziej masz na zdjęciach przepalone miejsca (RGB - 255, 255, 255) :)
Skoro już bawimy się w aptekarzy :twisted:
kroplomierz wykazał na 1 malutki przepał na bluzce zaraz przy włosach, oraz na 5- pierś.
I ot cała naga prawda o tych zdjęciach :)
MichałZK
14-08-2010, 07:46
Widzę, że strasznie zabolały Cię moje słowa w Twoim wątku, i za wszelką cenę próbujesz się odgryźć..
Uwierz mi, nie zabolaly mnie twoje slowa ani troche. Po prostu skoro czepiasz sie moich przepalow to dlaczego ja nie moge sie przyczepic do twoich?
Faktycznie, moze nie mam swietnego Eizo ale na dosc dobrze skalibrowanym monitorze tez cos tam mozna dostrzec ;)
Dodam, ze ja swoje przepaly nawet lubie, ba, ogolnie lubie przepaly ;) Z tego co widze, nie jestem nawet osamotniony.
2 - D90 to nie D700 i nie będę ryzykował zalania sprzętu dla jednego kadru
Ogladajac zdjecia nie zastanawiam sie czy mozliwosci aparatu w jakis sposob cie ograniczaly. Nie jest dobrym tlumaczeniem to, ze masz d90 a nie d700. Mnie to nie interesuje ogladajac te fotki.
Z mojej strony to wszystko, pozdrawiam i zycze udanych zdjec.
Ogladajac zdjecia nie zastanawiam sie czy mozliwosci aparatu w jakis sposob cie ograniczaly. Nie jest dobrym tlumaczeniem to, ze masz d90 a nie d700. Mnie to nie interesuje ogladajac te fotki.
Ja nie proszę, by Cię interesowało. Ale sprzęt nie jest za darmo. Ja jestem zadowolony z tego co mam, ale czasem okazuje się, że użycie sprzętu w pewien sposób w określonych warunkach nie jest dla niego bezpieczny, a zagrożenie takie nie dotyczyłoby korpusów wyższej półki (uszczelnienia)