PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Pierwsze kroki... z ogrodowym tygrysem

PDyb
08-08-2010, 18:33
Witam! Oto pierwsze zdjęcie, które mam odwagę wstawić. Powodem dla którego wstawiam to zdjęcie jest nietypowy model - Tygrzyk paskowany (Argiope bruennichi). Pająk ten jest pod ścisłą ochroną w Polsce. Niestety usytuował się blisko siatki. Zdjęcie zostało wykonane ciemnym tele 70-300 VR z ręki. Jedyne co z nim robiłem to przyciąłem kadr. W fotografii stawiam pierwsze kroki więc proszę o rady (i wyrozumiałość).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img338.imageshack.us/img338/5256/dsc0218a.jpg)

PDyb
09-08-2010, 23:35
To może mały bonus na zachętę...

źródło (http://img245.imageshack.us/img245/516/dsc0224c.jpg)

Robert65
10-08-2010, 07:27
Fajne fotki, ale ja bym je troszkę poprzycinał, troszkę ciaśniej skadrował, jedyneczka niestety nie ostra a dwójeczka po skadrowaniu będzie super!

PDyb
10-08-2010, 09:53
Fajne fotki, ale ja bym je troszkę poprzycinał, troszkę ciaśniej skadrował, jedyneczka niestety nie ostra a dwójeczka po skadrowaniu będzie super!

Co się tyczy jedynki to wstawiłem ją tylko ze względu na gatunek (ze zdjęcia jestem średnio zadowolony). Nie wiem jak 70-300 VR działa na high-endzie i nie jestem w 100% pewien czy to mydło to moja wina (pewnie tak).

Natomiast zdjęcie nr 2 - zastanawiałem się czy nie przyciąć lewej strony nieco by zachować ciągłość siatki przez cały kadr (chociaż ważka jest w centrum). To chyba jedyna rzecz jaką bym zrobił.

IaceQ
10-08-2010, 10:04
Trzeba by to wykadrować, zmniejszyć rozdzielczość i trochę się pobawić kontrastem i kolorami i byłoby coś z tego. Jedynka to dla mnie kosz. Nieostra przede wszystkim więc trudno oceniać inne walory.

ekonet
10-08-2010, 10:07
Natomiast zdjęcie nr 2 - zastanawiałem się czy nie przyciąć lewej strony nieco by zachować ciągłość siatki przez cały kadr (chociaż ważka jest w centrum). To chyba jedyna rzecz jaką bym zrobił.
Raczej dąży się do umieszczania głównych obiektów w mocnym punkcie.

PDyb
10-08-2010, 10:37
Cieszę się przede wszystkim, że wątek ruszył z miejsca. Wielkie dzięki za to :D Wiem, że z waszą pomocą wyjdę na ludzi. Jeżeli będę miał jakieś pytania dot. obróbki to mogę się zgłaszać na priv do kogoś? :)

PDyb
10-08-2010, 11:18
Czy tak może być?

źródło (http://img295.imageshack.us/img295/811/waszk.jpg)

amirez
10-08-2010, 19:58
1 - nie takie wielkie,
2 - bohater w centrum /mocnym punkcie/,
3 - zwracać uwagę na ostrość - na 1 poszła w las,
4 - helikopterek chyba w pełnym słońcu, ma małe przepały.
Robale jak robale, zaprezentowały się prawie nieźle ;)

PDyb
10-08-2010, 23:22
1 - nie takie wielkie,
2 - bohater w centrum /mocnym punkcie/,
3 - zwracać uwagę na ostrość - na 1 poszła w las,
4 - helikopterek chyba w pełnym słońcu, ma małe przepały.
Robale jak robale, zaprezentowały się prawie nieźle ;)

Z 4ką się tylko nie zgadzam. Warto zwrócić uwagę na kolor helikopterka. Jest skąpany w słońcu i promienie podkreślają jego barwę. To nie jest tak, co już wiele osób podkreślało na tym forum, że jak ładnie (co się często równa mocno) zaświeci, to od razu na nie. Są zdjęcia (w różnych działach) gdzie nawet przepały dodają zdjęciu uroku (ostatnio widziałem jakiś w dziale krajobraz).

To mój pierwszy DSLR w życiu (tak w ogóle) i jak na niecałe 200 pstryknięć to helikopter jest chyba niezły. Pająk jest nietypowy dlatego go wrzuciłem. To, że ostrość poszła w las, wiem doskonale. Muszę poćwiczyć z tym słoikiem na high-endzie przy różnym świetle (tu mi ewidentnie nie wyszło).

amirez
11-08-2010, 19:20
Nie czepiam się przepałów, tylko stwierdzam, że są - nie próbując nawet podejmować polemiki o ich ew. przydatności w ostatecznym wyglądzie zdjęcia.
Ostatnio też wygrzewał skrzydełka siedząc w pełnym słońcu na antenie
samochodowej.
I też są przepały i brak ostrości ;)

źródło (http://www.amirez.neostrada.pl/nikon/heli.jpg)

MrLiR
12-08-2010, 10:32
MNO przyciety helikopter calkiem calkiem moim zdaniem ale nie jestem szpecem w makro :)

gryson
12-08-2010, 19:44
Są zdjęcia (w różnych działach) gdzie nawet przepały dodają zdjęciu uroku (ostatnio widziałem jakiś w dziale krajobraz).

W makro nie toleruje się przepałów na fotografowanym obiekcie, na tle jeszcze ujdą, choć też takie zdjęcia nie zawsze są ładne.

Pająk jest nietypowy dlatego go wrzuciłem. To, że ostrość poszła w las, wiem doskonale.

Wytłumacz mi w czym ten pająk jest wyjątkowy? Nieostry, sfotografowany na tle płotu. Sorki, ale u mnie takie zdjęcia lądują od razu w koszu. Nawet jak na pierwsze 200 zdjęć, nie nadaje się na wrzucenie na forum. Zrobiłeś zdjęcie ładnego pająka, super, tzn. pająk był super, ale zdjęcie ładne nie wyszło.

Mam wrażenie, że chcesz na siłę uzasadnić dlaczego wrzuciłeś te zdjęcia, pomimo, że wszyscy powiedzieli Ci, że są słabe, a pająk w ogóle nie powinien był się tu pojawić.
Na forum użytkownicy wrzucają zdjęcia z dwóch powodów: aby się czegoś nauczyć lub pochwalić. Chwalić się jeszcze nie masz czym, więc się ucz. I słuchaj z pokorą rad innych. Zdjęcia makro (jak i inne kategorie) to przede wszystkim ostrość, jak jej nie ma to zdjęcia są do niczego. Są od tego wyjątki, ale o tym się jeszcze dowiesz, jak wykorzystać nieostrości lub małą GO, żeby zrobił ładne zdjęcie, także makro.

Sorki za trochę oschły komentarz, ale czasami lepiej kawę na ławę niż chwalić za nic, bo od tego się nie nauczysz. I nie traktuj mego komentarza jak złośliwość, daleki jestem od tego.

PDyb
12-08-2010, 23:42
@gryson

Nie obrażam się. Bardzo bym chciał się nauczyć dobrze fotografować i umiejętnie korzystać z narzędzi wykorzystywanych w post-produkcji. To był jeden z głównych powodów dla których zarejestrowałem się na to forum. Jedyny problem jest taki by znalazł się ktoś doświadczony, kto zgodziłby się ewentualnie na współpracę w trybie private message (lub innym nieoficjalnym). Nie pozjadałem wszystkich rozumów i daleko mi do tego. Wiem, że czeka mnie długa, kręta droga i jeżeli będę chciał coś osiągnąć to tylko ciężką pracą (w którą wpleciona będzie nutka pokory). :)

gryson
16-08-2010, 20:53
I to jest słuszne podejście. Nie ma co przejmować się złymi komentarzami (takimi jak moje), tylko brać je do siebie po to, żeby wiedzieć, gdzie zrobiło się błąd. Ja makro robię okazjonalnie, i to najczęściej jakieś krople, rzadko robale (bo nie mam do nich cierpliwości i sprzętu), ale na pewno jest wiele osób na forum, które Ci pomogą. Podstawowa rzecz to oglądać zdjęcia innych, zwłaszcza te, które są w komentarzach chwalone. Jest na forum kilku speców od makro, pooglądaj sobie posty ze zdjęciami w tej kategorii.
Ja sam pamiętam swoje pierwsze makra, i choć fascynowało mnie to, że mogę zrobić takie duuże powiększenia, to wstydziłbym się dziś komukolwiek to pokazać :) Zresztą nawet dziś często większość zdjęć z plenerku makro kasuję przy pierwszym przeglądaniu, bo 90% nie nadaje się do niczego. Ale to taki rodzaj fotografii, że bez odpowiedniego sprzętu i dużego doświadczenia wiele nie zwojujesz. Ale nie poddawaj się i próbuj. Pokazując zdjęcia tu na forum masz szansę się czegoś nauczyć.
Pozdrawiam i życzę światła, jak zwykle ;)

-Jimmy-
16-08-2010, 23:18
2. ustrzelona z 70-300?! Bo mi sie coś nie chce wierzyć 8|

PDyb
17-08-2010, 09:19
2. ustrzelona z 70-300?! Bo mi sie coś nie chce wierzyć 8|

To jedyny obiektyw jaki na obecną chwilę posiadam.

PDyb
17-08-2010, 09:21
I to jest słuszne podejście. Nie ma co przejmować się złymi komentarzami (takimi jak moje), tylko brać je do siebie po to, żeby wiedzieć, gdzie zrobiło się błąd. Ja makro robię okazjonalnie, i to najczęściej jakieś krople, rzadko robale (bo nie mam do nich cierpliwości i sprzętu), ale na pewno jest wiele osób na forum, które Ci pomogą. Podstawowa rzecz to oglądać zdjęcia innych, zwłaszcza te, które są w komentarzach chwalone. Jest na forum kilku speców od makro, pooglądaj sobie posty ze zdjęciami w tej kategorii.
Ja sam pamiętam swoje pierwsze makra, i choć fascynowało mnie to, że mogę zrobić takie duuże powiększenia, to wstydziłbym się dziś komukolwiek to pokazać :) Zresztą nawet dziś często większość zdjęć z plenerku makro kasuję przy pierwszym przeglądaniu, bo 90% nie nadaje się do niczego. Ale to taki rodzaj fotografii, że bez odpowiedniego sprzętu i dużego doświadczenia wiele nie zwojujesz. Ale nie poddawaj się i próbuj. Pokazując zdjęcia tu na forum masz szansę się czegoś nauczyć.
Pozdrawiam i życzę światła, jak zwykle ;)

Wielkie dzięki za cenne rady. Liczę również na kontynuację konstruktywnej krytyki w przyszłości.

-Jimmy-
17-08-2010, 16:53
To jedyny obiektyw jaki na obecną chwilę posiadam.

No to gratuluję, dziś próbowałem osiągnąć takie ostre zbliżenie, i doszedłem do wniosku że waszka musiała być olbrzymia...ale sądząc po wielkości druta- nie byłą, więc wtf? ;p Użyłęeeś jakiegoś powiększacza?

PDyb
17-08-2010, 22:46
No to gratuluję, dziś próbowałem osiągnąć takie ostre zbliżenie, i doszedłem do wniosku że waszka musiała być olbrzymia...ale sądząc po wielkości druta- nie byłą, więc wtf? ;p Użyłęeeś jakiegoś powiększacza?

Ważka była normalnej wielkości. Dobre światło, stopniowe podchody (żeby nie uciekła) przy czym nie odrywałem wizjera od oka by nie spłoszyć jej nieprzewidzianymi ruchami i oto efekt :)

-Jimmy-
18-08-2010, 04:46
To siadło nieźle ;] 70300vr i makro wydawałoby się że paradoks, a tu całkiem przyzwoite zdjątka wychodzą.mi sie jeszcze takiej ostrości na maksymalnym zbliżeniu nie udało osiągnąć ;p ale próbuje i kombinuje bo nie często próbowałem.makro to z kita robie ;p gratulacje za fotki ;)

ps. przepraszam że post pokaleczony ale byłem na rybach i nawdychałem się dymu z ogniska ;]

PDyb
18-08-2010, 08:36
na maksymalnym zbliżeniu

Sprawdź EXIF ;)