PDA

Zobacz pełną wersję : D80 i sterowanie blyskiem...

zkruk
18-12-2006, 11:11
w comnader mode mamy kilka opcji sterowania lampa wbudowana w korpus
TTL, M, oraz "--"

owe "--" oznacza dla mnie ze lampa jest wylaczona - jej jedyna funkcja to sterowanie bezprzewodowo ustawiona SB800 - ale niestety - lampa zostawia po sobie piekny slad oraz winietuje mi wraz z malym "17-55"

co robie zle :/ ?

oczywiscie SB800 blyska,
i prosze - nie tlumaczcie mi ze lampa blyskami wyzwala SB800 - gdyz pisze o blysku widocznym na zdjeciu...

Seeker
18-12-2006, 11:49
Zbyszku: w wybranym przez ciebie trybie ( -- ) wylaczona jest w menu korekta mocy lampy. Pewnie ma to jakis zwiazek...

Jezeli wybierzesz TTL, bedziesz mial korekte do -3EV,
a w trybie M mozesz zjechac z moca do 1/128 i chyba tutaj bym szukal rozwiazania.

(oczywiscia caly czas mowa o sterowniku blysku)

zkruk
18-12-2006, 12:11
chwila - ale wg instrukcji (ang):
"Built-in flash does not fire"

korekta jest wylaczona dla wbudowanej lampy - bo lampa z zalozenia ma nie blyskac

korekta -3 ev czasem jest takze dla mnie nie do przyjecia - bo ewidentnie widac, a 1/128 to moze byc za duzo - zdjecia z bliska

R
18-12-2006, 12:22
ustaw aparat w taki spoob, aby lampa wbudowana nie brala udzialu w naswietlaniu eksopzycji. ma sobie tylk poblyskac zeby wyslac informacje do lampy zdalnej. wbudowana lampa srednio sie nadaje do uzywania z CLS poza sterowaniem

zkruk
18-12-2006, 12:26
albo cos ma dzialac albo nie...
albo ja czegos nie rozumiem...

jak mam ustawic lampe by nie brala udzialu w ekspozycji - skoro wlasnie bierze udzial

nie bede jej zaslac kartonikami - bo to nie o to chodzi
ma dzialac - a nie dziala
pewnie czegos nie rozumiem... dlatego sie pytam :]

poza tym - juz chyba mowilem - ze wiem co robi lampa i w jaki sposob przebiega komunikacja z lampa zdalna - nie musicie tego tlumaczyc...
chce tylko wyeliminowac blysk z lampy wbudowanej ktory jest widoczny na zdjeciu - a ustawienia -3ev w ttlu lub 1/128 (na ktore wpadlem) to bardzo dalekie polsrodki... kartoniki odpadaja - to musi po prostu dzialc

poza tym "R" - nie wiem czy czytasz ze zrozumieniem, ale ja wlasnie nie chce wbudowanej lampy uzywac do oswietlania :]
chce jej wlasnie uzywac tylko do sterowania

Jacek_Z
18-12-2006, 12:32
jak ją zupełnie zasłonisz kartonikami to też sie pozbawisz CLS i sterowania zewnętrzną lampą

nie jestem pewien czy d80 przejeła po d200 te funkcje - tylko sterowanie, bez własnego błysku.
nie mam d80, ani polskiej instrukcji.
z punktu który przytoczyłeś -- nie wynika bynajmniej z tego fragmentu, że ona wtedy nie bierze udziału w błysku.
jeśłi niestety nie idzie wyłączyć - to 1/128 mocy z tej lampki o LP w okolicach 12 to bardzo mało - powinno być OK. tylko czy można miec wbudowaną na manual, a zewnętrzną na ttl?

A_tomek
18-12-2006, 12:36
Z opisu rozumiem, że na fotkach widoczny jest błysk sterujący lampy wbudowanej. O tym, że jest to możliwe świadczy dołączanie do zestawu Nikon SB-R200 Speedlighting Kit R1 specjalnej osłony mocowanej na sankach aparatu, której zadaniem jest osłona kadru przed zbędnym zaświetleniem przez błysk sterujący. Wprawdzie z efektem tym musimy się liczyć przeważnie przy makrofotografii, jednak nie jest wykluczony przy większych odległościach lampa sterująca - obiekt.
Proponuję (częściowe !) przesłonienie lampy wbudowanej lub przestawienie trybu pracy SB-800 na manual - co powinno zmniejszyć ilość koniecznych błysków sterujących.

R
18-12-2006, 12:36
-- wylacza lampe z udzialu w naswietleniu zdjecia. trudno mi powiedziec jaki daje to rezultat przy uzyciu wbudowanej lampy.

Seeker
18-12-2006, 12:40
wg instrukcji (ang):
"Built-in flash does not fire"

No wlasnie, tez nie kumam za bardzo (dzialania) po takiej deklaracji...

W Helpie cos wspominaja o przedblysku pomiarowym, tylko nie wiem, czy to ma jakis wplyw (kwestia rozlozenia w czasie).
I ciekawe, czy cokolwiek tu zalezy od tego, na ktora kurtyne ustawimy sam blysk (znowu ta chronologia).

No bo sam fakt uzycia dluzszego czasu otwarcia migawki chyba nie powinien rzutowac...?

Nie znam sie w ogole na lampach, ale staram sie myslec ;)

zkruk
18-12-2006, 12:48
pierwsze 2 to wbudowana na "--"
http://zbigniewkruk.com/forum_nikon/flash/DSC_0035.jpg
http://zbigniewkruk.com/forum_nikon/flash/DSC_0036.jpg
przy czym na drugim zdjeciu lampe wbudowana zaslonilem reka

te 2 - na TTLu bez korekty
http://zbigniewkruk.com/forum_nikon/flash/DSC_0037.jpg
http://zbigniewkruk.com/forum_nikon/flash/DSC_0038.jpg
drugie zdjecie zasloniete reka

grupa A dzialala w TTLu bez korekty

ewidetnie widac blysk na "--" - choc jest on slabo widoczny - to jednak go widac... :]

Seeker
18-12-2006, 12:55
Teoretycznie dobrze kombinujesz z domniemaniami dzialania trybu. Zacytuje z instrukcji PL:

"Wbudowana lampa nie emituje blysku, ale swieci dioda wspomagajaca AF..." (nastepnie kawalek nie na temat i ciag dalszy) "Nalezy pamietac, ze wbudowana lampa musi byc podniesiona, aby mogla emitowac przedblyski monitorujace"

Czyli zdecydowanie PRZED-blyski. Zatem twoje rozumowanie wyglada na sluszne.

Ale...

"Aby uniknac zarejestrowania na zdjeciach wykonywanych z malej odleglosci blyskow synchronizujacych emitowanych przez wbudowana lampe, nalezy ustawic niska czulosc ISO i maly otwor przyslony lub uzyc dostepnego osobno filtra podczerwieni SG-3IR, przeznaczonego do wbudowanej lampy blyskowej."

"Panel (wlasnie tak napisano) SG-3IR jest niezbedny do uzyskania najlepszych efektow w przypadku synchronizacji na druga kurtyne, kiedy to blyski synchronizujace sa jasniejsze..." (i dalej takie mniej wazne sprawy).
Czyli troche czuja z tym mialem

zkruk
18-12-2006, 13:10
no to ewidentnie do dupy.....

:/

tez sie do tego dokopalem wlasnie...

nie za bardzo jednak rozumiem, dlaczego blyski synchronizacyjne widac na zdjeciu...
czyzby lampa blyskala podczas by dac sygnal ze SB800 ma zakonczyc ekspozycje?

bo ewidentnie comander mode dziala szybciej niz w D70...

Seeker
18-12-2006, 13:12
Ten motyw z przyslona troche mnie rozwalil, bo niby dlaczego producent mialby decydowac o uzytej GO...?
ale tak sie zastanawiam, czy nie daloby rady nieco tego wspomoc innym sposobem.
Mianowicie ustawiajac korekte ekspozycji na "-" (czas, zamiast otworu), a blysk zdalnych lamp na "+" (oczywiscie w odpowiednich proporcjach). Liczac w tej sytuacji mozliwosc korzystania z krotszych czasow, niz z wbudowana lampa, ale nigdzie o tym nie wyczytaîem i nie wiem, czy tak zadziala.
Z braku zewnetrznej lampy sprawdzic tego nie moge.

Wiecej chyba w tym temacie juz nie wykombinuje, przynajmniej narazie.

Zycze udanych eksperymentow ;)

Seeker
18-12-2006, 13:15
"czyzby lampa blyskala podczas by dac sygnal ze SB800 ma zakonczyc ekspozycje?"

Nie wiem, jak to funkcjonuje, ale teoretycznie moglaby przeciez juz wczesniej przeslac wyniki pomiarow. Po cos w koncu robi te przedblyski, nie...? ;)

P.S.

Jacku_Z:
"tylko czy można miec wbudowaną na manual, a zewnętrzną na ttl?"

Z opcji w menu wynika, ze mozna (sprawdzane bez podpinania w jakikolwiek sposob lampy zewnetrznej).

"-- wylacza lampe z udzialu w naswietleniu zdjecia"

Owszem, jednak nalezy pamietac, ze mowimy o lampie sterujacej. Troche to durne, bo mozna bylo dac n.p. obracany palnik (skokowo, jak podlokietniki w niektorych autach, aby nie bylo potem problemu z uszkodzeniem mechanicznym przy zamykaniu) albo diode IR i byloby w zasadzie "po ptokach".

"Proponuję (częściowe !) przesłonienie lampy wbudowanej"
Obstawialbym raczej zmiane kierunku blysku podobna metoda
"lub przestawienie trybu pracy SB-800 na manual"
powinno chyba pomoc, tylko czasem moze to byc niewygodne rozwiazanie.

A SG-3IR wyglada tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.foto-net.pl/sklep/obrazki/nikon_sg3ir_d.jpg)

Jacek_Z
18-12-2006, 14:08
no to jestem mocno zaskoczony wnioskami z tego wątku.
wynika z tego, że przedbłyski sterujące dzieją się w czasie, gdy migawka jest już otwarta.
jaki to może dac efekt?:
w trybie pracy na druga lamelkę w zdjęciach nocnych szybko poruszającego się obiektu powinno to dać efekt niechciany - obiekt zamrozony na pocztku (słabiej, bo słabymi przedbłyskami) i na końcu ruchu (mocniej, bo błysk główny)
w synchronizacji nie z długimi, a ultrakrótkimi czasami w trybie FP może z kolei skutkować nierównym nawietleniem góry i dołu klatki.
czy dobrze zrozumiałem i wyciagnęłem prawidłowe wnioski?

R
18-12-2006, 14:09
byc moze problem wystepuje tylko przy "bliskich" zdjeciach takich jak zaprezentowal kolega...

Jacek_Z
18-12-2006, 14:22
przy bliskich jest to po prostu mocniej widoczne. Ale występować w takim razie też musi na większych odległosciach.
oczywiście w momencie jak naświetlenie wynikające z takiego przedbłysku będzie jakims tam małym procentem ogólnego naświetlenia, to nie będzie to mocno albo wcale zauwazlne. Ale jednak będzie.

Seeker
18-12-2006, 14:26
"czy dobrze zrozumiałem i wyciagnęłem prawidłowe wnioski?"

Trudno mi sie wypowiadac z braku odpowiedniej wiedzy i doswiadczenia, chociaz w duzej czesci podobnie to odbieram.

Przy dlugich czasach mozna dla wprowadzenia rownomiernosci efektu zastosowac stroboskop ;) (oczywiôcie offtop)

"byc moze problem wystepuje tylko przy "bliskich" zdjeciach takich jak zaprezentowal kolega..."

A o czym ja niby pisalem, cytujac fragment instrukcji...? ;)