Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Fiord
Witam wszystkich, to mój pierwszy post i pierwsze zdjęcie. Bardzo proszę o ocenę.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Na pierwszy rzut oka brakuje mi tutaj zdecydowanie ostrosci na skałach, w PG winieta od filtra, duzo widze artefaktów , jakosciowo zdjecie lezy , warto w to miejsce jednak wrócić , poprawić i będzie dobrze, warunki jak widac byly dosyc przyjemne .
Pozdrawiam
zgadzam się z Klarensem...pomysł fajny, może masz ostrzejszą wersję?
Celeborn
08-08-2010, 19:08
na 1 planie zabrakło ostrości.
A dla mnie nieprzemyslana kompozycja, kadr 50/50 bez wiekszego celu, brak ostrosci no i gdzie jest ten tytulowy fiord?
Jezeli to norwegia to wstydz sie bo mozna z tamtad wykrzesac cuda nie zdjecia!
Samo zdjecie poza brakiem ostrosci jest dobrze naswietlone a to juz cos....
A dla mnie nieprzemyslana kompozycja, kadr 50/50 bez wiekszego celu, brak ostrosci no i gdzie jest ten tytulowy fiord?
Jezeli to norwegia to wstydz sie bo mozna z tamtad wykrzesac cuda nie zdjecia!
Samo zdjecie poza brakiem ostrosci jest dobrze naswietlone a to juz cos....
Nie w każdym miejscy wykrzesarz zdjęcia jak z pocztówek reklamujących Norwegię , Oslofjord wygląda podobnie jak tan na zdjęciu i nie przypomina fiordu o jakim myślą cudzoziemcy : ) Nt zdjęcia już chyba powiedziano wszystko .
Nie w każdym miejscy wykrzesarz zdjęcia jak z pocztówek reklamujących Norwegię , Oslofjord wygląda podobnie jak tan na zdjęciu i nie przypomina fiordu o jakim myślą cudzoziemcy : ) Nt zdjęcia już chyba powiedziano wszystko .
Nie wierze ze nie da sie tego pokazac inaczej, tutaj porostu nic nie ma, a szkoda!
cichy_no_war
11-08-2010, 00:48
Jaki by to nie był fjord to na pewno można było go pokazać lepiej. Kadr jest dość nudny przez to, że jego połowa przypadła na zupełnie nieciekawe niebo, a do tego jakość i ostrość sobie gdzieś poszły.
btw: oczywiście, że nie każdy fjord to podłużne koryto wodne otoczone kilkuset metrową skarpą, co nie znaczy, że taki bardziej "nizinny" musi być brzydszy. Niestety nie pomnę teraz nazwy ale jeden z najpiękniejszych fjordów jakie widziałem był absolutnie płaski, nie miał nawet takich skał jakie widać na tym zdjęciu, ale za to jak fenomenalnie komponował się ze skandynawskim wschodem słońca.