Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : GPS w/przy D700

Radosso
08-08-2010, 12:39
Cześć
W zdjęciach które robię potrzebuje mieć dane GPS. Żebym wiedział w jakim dokładnie położeniu wykonałem zdjęcie. Widziałem w menu opcję GPS i zastanawiam się jak zrobić żeby w danych zdjęcia dodatkowo były te dane.
Z tego co się zorientowałem wymagane jest dodatkowe zewnętrze urządzenie co studzi mój zapał do tej sprawy ale może się mylę... jak to jest.

W razie czego mam do dyspozycji odbiornik GPSz noki takie czarne małe coś. Kiedyś podłączałem go do Noki Comunikatora i eksperymentowałem z GPSem w komórce tej właśnie w samochodzie...

Andrzej Olender
08-08-2010, 12:43
Musiał byś zakupić takie urządzenie (http://www.e-cyfrowe.pl/nikon-gp-1-odbiornik-gps-p-8755.html)

zdyboo
08-08-2010, 13:03
Witam!

Nic nie trzeba kupować, ustaw jedynie zegarek w aparacie wg czasu jaki pokazuje odbiornik, a następnie po zgraniu zdjęć i śladu na komputerze synchronizujesz jedno z drugim. Kwestia wygooglania oprogramowania, które to poczyni, np Pictomio czy GPS Photo Tagger

siona
08-08-2010, 13:24
a czy ktoś próbował pożenić dane trackingu z nokii z fotkami ?

Radosso
08-08-2010, 14:22
Witam!

Nic nie trzeba kupować, ustaw jedynie zegarek w aparacie wg czasu jaki pokazuje odbiornik, a następnie po zgraniu zdjęć i śladu na komputerze synchronizujesz jedno z drugim. Kwestia wygooglania oprogramowania, które to poczyni, np Pictomio czy GPS Photo Tagger

odbiornik nic nie pokazuje to jedynie czarny prostokąt który można do czegoś podłączyć. To nie jest gps który śledzi trasę którą idę i zapisuje ją na mapie wraz z godziną... bo chyba tak to zrozumiałeś czy inaczej?

Jak co to mam do dyspozycji jeszcze standardowy gps samochodowy i mogę robić JEMU zdjęcie na danej lokacji. ale chciałem to jakoś przyautomatyzować.

hds
08-08-2010, 14:42
odbiornik nic nie pokazuje to jedynie czarny prostokąt który można do czegoś podłączyć.. czyli podłączałeś już do aparatu i nie hula?

Andrzejf
08-08-2010, 14:49
Witam,
są tańsze rozwiazania niż odbiornik GPS Nikona, a przy tym bardziej uniwersalne.
Ja korzystam z czegoś takiego: http://www.proline.pl/?p=PENTAGRAM+PATH+3106
Cena około 180 zł.
Za pomocą dostarczonego z urządzeniem oprogramowania uzupełnia się dane EXIF o współrzędne.
Urządzenie jest czułe, można je z powodzeniem nosić w plecaku lub kieszeni.
Mogą być kłopoty w lesie, ale to problem wszystkich GPS'ów.

zdyboo
08-08-2010, 17:17
odbiornik nic nie pokazuje to jedynie czarny prostokąt który można do czegoś podłączyć. To nie jest gps który śledzi trasę którą idę i zapisuje ją na mapie wraz z godziną... bo chyba tak to zrozumiałeś czy inaczej?

Możesz zatem poszukać, czy nie ma kabla, który umożliwia podłączenie tegoż odbiornika bezpośrednio do aparatu. Kilka lat temu ktoś tu pokazywał jak Garmina 60 podłączył do D200, oprócz dużo szybszego zżerania baterii w D200 (stale włączony pomiar światła), wszystko działało jak należy.
Czyli ten twój odbiornik nie zapisuje nawet przebytego śladu? Jeśli tak, to najtaniej będzie kupić zwykły odbiornik z logerem i synchronizować za pomocą kabla albo potem na kompie.

Akurat bym zaryzykował stwierdzenie, że nie wszystkich. Mam już od 3 lat Garmina 60 CSx (SIRF III) i nie zdarzyło mnie się, żeby zgubił sygnał w lesie czy w wąwozie. Problemy są tylko w tunelach, jaskiniach itp. no ale to dopiero jest problem wszystkich GPSów. Nawet sprawdziłem ślad sprzed kilu dni ze Słowackiego Raju ze szlaku Sucha Bela, gdzie kilka km idzie się strumieniem płynącym wąwozem pokonując po drodze kilka wodospadów wąskimi skalnymi przesmykami, ślad mam w jednym kawałku. Natomiast kolega z Garminem 60 CS (SIRF II) ma ślad poszarpany do tego stopnia, że wyszło mu kilka kilometrów mniej, całkowitego dystansu wycieczki.

2pompony
08-08-2010, 18:30
Potwierdzam z tym Pentagramem. To urządzenie jest nazywane GPS Logger i pracuje w dwóch trybach: jako zwykły odbiornik GPS (który przekazuje Bluetoothem sygnał do czegoś innego, np. nokii która sama z siebie nie ma GPSa), i w drugim trybie, jako w pełni samodzielny i samowystarczalny zapisywacz trasy, po jakiej idziemy/jedziemy/lecimy.

Pełna obsługa loggera, łącznie z konfiguracją (co ile metrów lub sekund ma logować pozycję, jakie muszą być warunki, żeby nie logował - jak np. stoimy godzinę w jednym miejscu i jeszcze parę innych rzeczy) może być przeprowadzona albo z komputera przez kabelek USB, albo Bluetoothem przez dowolne inne urządzonko. Ja na przykłada zarówno konfiguruję urządzenie w terenie, jak i zgrywam tracki telefonem, na którym mam odpowiedni program. Ponieważ jest to program w Javie, może być szeroko stosowany na różnych telefonach/smartfonach i innych takich duperelach. W dodatku jest darmowy.

Z poczatku myślałem, że będzie z tym więcej zabawy - zwłaszcza przy przekraczaniu stref czasowych... Na szczęście nic takiego nie nastąpiło, wystarczy nastawić zegarek w aparacie na swój czas krajowy (to ważne). Procedura jest śmiesznie prosta:

1. Rano włączamy urządzenie i mamy pamięci i baterii na ok. 2 doby logowania.
2. Wszędzie gdzie mamy aparat, mamy też w kieszonce torby albo gaci tego loggera, który ma wielkość i wagę paczki zapałek.
3. Raz na dwa dni zgrywamy tracka na jakiś nośnik (HDD, kartę w telefonie, czy co kto lubi), ładujemy baterię i sytuacja wraca do punktu pierwszego.

Po powrocie z wojaży do domu nie trzeba się głowić w jakiej strefie czasowej się było, ani kombinować z przestawianiem czasu, ani dokonywać jakichś skomplikowanych dodawań/odejmowań godzin - wystarczy odpalić plugin do LRa, zaznaczyć zdjęcia z katalogu i pokazać, gdzie jest track. Jeśli się przypadkiem pomylę (bo tracków mam np. 10), program mi podpowiada, żebym wybrał ten wcześniejszy/późniejszy o 20 godzin. I już. Wszystko!

Potem prosto w LRze klikam na guziczek i przenosi mnie do przeglądarki i punktu na mapie, gdzie byłem w czasie, kiedy zrobiono zdjęcie.

Niniejszym składam piękne podziękowanie dla Shaolina, który mi o tym powiedział i zarekomendował to urządzenie. Dzięki!!!

jurekb
08-08-2010, 19:38
Witam,
są tańsze rozwiazania niż odbiornik GPS Nikona, a przy tym bardziej uniwersalne.
Ja korzystam z czegoś takiego: http://www.proline.pl/?p=PENTAGRAM+PATH+3106
Cena około 180 zł.
Za pomocą dostarczonego z urządzeniem oprogramowania uzupełnia się dane EXIF o współrzędne.
Urządzenie jest czułe, można je z powodzeniem nosić w plecaku lub kieszeni.

Też mam 3106 i nie ma żadnych problemów w lesie. Łapie fixa bez problemów i nie gubi sygnału. Owszem w budynku gubi ale sprawuje się o niebo lepiej niż nawigacja samochodowa czy też GPS wbudowany telefon.

W którymś z FotoVideo 2009 był artykuł opisujący GPSy dedykowane lub wbudowane do aparatów i nie polecali takich rozwiązań. Raz ze względu na baterie (akumulatory) a dwa ze względu na tzw. zimny start każdego GPSa, który przeszkadza w robieniu zdjęć.

Andrzejf
08-08-2010, 20:19
Ponieważ jest to program w Javie, może być szeroko stosowany na różnych telefonach/smartfonach i innych takich duperelach. W dodatku jest darmowy.

2pompony,
Czy mógłbyś sprecyzować jaki to program?

jurekb
08-08-2010, 20:37
2pompony,
Czy mógłbyś sprecyzować jaki to program?
TrekBuddy

2pompony
08-08-2010, 20:40
TO program o nazwie MTK Logger Control v. 0.2.68 - mam jak widać wersję sprzed 1, ale poza wymaganą przy starcie i upierdliwą zgodą na działanie midletu (trzeba kliknąć OKeja ze 6 razy) midlet działa jak ta lala. Nawiązuje połączenie z loggerem przez Bluetooth, konfiguruje różne potrzebne w terenie rzeczy, zgrywa tracki, na żądanie kasuje pamięć (po zgraniu tracka) i ogólnie może pokazać stan pamięci i stan logowania: ile punktów zapisał, ile mu zostało wolnej pamięci, co ile zapisuje (metrów lub sekund), i tym podobne.

Na stronie midletu ( http://www.bt747.org/mobile ) widzę już, że program lekko zmienił nazwę na GPS Data Logger Software - BT747, ale to ten sam program, tylko po interfejsie widzę, że nowsza wersja. U mnie, na starej Nokii N73 sprawdza się rewelacyjnie, co mi ułatwia życie w podróżach - nei muszę wozić dodatkowych szpejostw.

szymony
08-08-2010, 21:01
Wyważacie otwarte drzwi
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=110741

jurekb
08-08-2010, 21:12
TrekBuddy

To jest program do nawigowania z komórką.
Do synchronizacji fotek polecam GeoSetter