PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o dynamiczny tryb wyboru punktu ostrośći

MiR88
08-08-2010, 10:27
Witam mam problem. Mam nikona d5000 dopiero od 2 tygodni ale wydawalo mi się ,że po wybraniu "dynamicznego wyboru pola" oraz oczywiśćie AF-A lub AF-C w momencie kadrowania po wybraniu ręcznie punktu ostrośći np. na jadącego rowerzystę to punkt ten powinien się zmienić gdy rowerzysta przejedzie dalej. (coś podobnego jak w 3D) ale w wizjerze nie widać by punkt ten się zmienial cały czas pozostaje ten wybrany na początku.
Podobnie np. gdy wybiore punkt na drzewo stojące w polu to po przekadrowaniu punkt nie przesuwa się na drzewo lecz pozostaje caly czas w miejscy gdzie byl wybrany. Dzieje sie tak jakbym wybrał AF-s
Czy tak powinno być czy coś nie tak z aparatem.
Ps. Mam dosyć pecha do elektroniki wiec wydaje mi sie to prawdopodobne. (-:

velaskez
08-08-2010, 10:46
Dynamiczny to taki, że brane są pod uwagę pola znajdujące się obok. 3D podąża za celem ;)
Wiec wszystko jest ok.

MiR88
08-08-2010, 12:17
To powiedzmy zaznaczę punkt ostrośći 2 gi od lewej. To w wizjerze nie będzie widać żadnych zmian, cały czas bedzie zaznaczony ten sam punkt tak ?? Czy jeżeli przesunie sie przedmiot to powinien zaznaczyc się automatycznie punkt sąsiedni ??
Ps. W wizjerze pomiedzy dynamicznym a pojedynczym wyborem pola nie będzie widać różnicy tak ?
Z góry dziękuje za pomoc. (-:

Tommii
09-08-2010, 08:27
W mojej D90 jest tak samo. Kiedyś nawet pytałem o to na forum, a potem w sklepie, ale nikt mi tego nie wytłumaczył. Może róznicy po prostu nie widać, a całość rozgrywa się we wnętrzu aparatu. Potem dałem sobie z tym spokój bo i tak uzywam pojedynczego AF z punktem centralnym.

velaskez
09-08-2010, 10:39
On nic nie będzie zaznaczał. Po prostu do pomiaru zastanie włączony pomiar z pól sąsiednich i potem jakoś uśredniony, tak żeby było dobrze. To jest automatyczne i nic Ci się w wizjerze nie będzie pokazywać. Od diametralnego przesuwania przedmiotów masz pomiar 3D. Choć mnie tak dynamiczny wystarcza ;) (Bo 3D nie mam :D)