PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z D70

slogg
08-08-2010, 00:40
Witam,

jestem nowym forumowiczem i potrzebuję porady/pomocy - mam problem ze swoim aparatem tj. Nikon D70. Użytkuję go od nowości, i z tego co pamiętam sprzęt kupiłem w 2005 roku, zrobiłem kilkadziesiąt tysięcy zdjęć. Niestety ostatnio zauważyłem znaczące pogorszenie się jakości wykonywanych zdjęć - dotyczy to głównie gorszej ostrości, większej ziarnistości zdjęć przy powiększeniu oraz gorszej kolorystyki zdjęć. Proszę o opinie, czy to może wynikać ze zużycia matrycy? Czy też gorszą jakość zdjęć mogą powodować inne czynniki (jakie)? Szczerze mówiąc dotychczas byłem zadowolony z aparatu i spełnia on moje amatorskie potrzeby i nie bardzo chciałbym zmieniać body (choć kuszą mnie myśli o przesiadce na D700 z FX).
Proszę o radę co powininem zrobić z aparatem w celu wyeliminowania w/w problemów (jeśli się oczywiście to da zrobić).

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Grzegorz

Greg77
08-08-2010, 01:13
Na innych szklach to samo?

AdamoN
08-08-2010, 07:57
Kiedy oddawałeś aparat do czyszczenia lub sam czyściłeś matryce??

pioter m
08-08-2010, 08:32
A moze link do sampla kolega by wkleil, ale takiego prosto z aparatu i bez pomniejszania. Wtedy i my zobaczymy, o co chodzi.

slogg
08-08-2010, 09:13
Na innych szklach to samo?
Występuje w przypadku każdego obiektywu, który używam.

slogg
08-08-2010, 09:14
Kiedy oddawałeś aparat do czyszczenia lub sam czyściłeś matryce??
Od nowości body nie było czyszczone (oczywiście wewnętrzne elementy :-).

Marcin Borkowski
08-08-2010, 10:09
w takim razie chyba mamy przyczynę, ale sądzę, że po pięciu latach przedmuchanie gruchą wiele nie da, na Twoim miejscu oddł bym do czyszczenia na postępu. dużo nie zapłacisz, a aparat możesz mieć gotowy do odbioru juz na drugi dzień (wiem z doświadczenia :D )

wĄs
08-08-2010, 10:42
a jak chcesz żeby było szybciej i taniej to idż wyczyścić matrycę do Pana Zbyszka który urzęduje na Czerniakowskiej na 1szym piętrze, w tym samym budynku co Fotoit..Czas wykonywaej usługi to ok 20 min., a koszt to 30 zeta...pozdrawiam

slogg
08-08-2010, 10:52
a jak chcesz żeby było szybciej i taniej to idż wyczyścić matrycę do Pana Zbyszka który urzęduje na Czerniakowskiej na 1szym piętrze, w tym samym budynku co Fotoit..Czas wykonywaej usługi to ok 20 min., a koszt to 30 zeta...pozdrawiam
Dzięki za info, tak też zrobię.
Pozdr