Zobacz pełną wersję : Nikkor 50mm f/1.4G
Mam pytanie do szanownych forumowiczów ..Czy tym obiektywem da się odskoczyć wesele....pomieszczenia na sali nie są aż takie duże..
Zależy czy FX czy DX na FX będzie łatwiej złapać dużo osób na DX to portret po 1-3 osoby. Jest jasny więc nie ma problemów.
prosze zakłądac wątki w odpowiednich działach, ten był w złym...
z 50mm na dx będzie niestety ciężko, chyba że sala duża...a teraz przeczytałem że sala mała :(
chyba że nie planujesz dużych grup osób i szerokich planów to da radę...
35/1.8 DX (na FX) da radę.
50/1.4 na FX da się, ale z niemałym trudem i sporymi kompromisami.
50/1.4 na DX jako jedyny obiektyw na ślubie/weselu będzie przedsięwzięciem tyleż karkołomnym co nierozważnym.
Ja niedawno "obskoczyłem" wesele używając w 90% ogniskowej 70mm na FX (czyli 50 na DX, powiedzmy). Ale nadal pozostaje te 10%, których nie "obskoczysz". Chyba że weźmiesz ze sobą tylko to jedno szkło, to wtedy na pewno - nie będzie innego wyjścia :-)
50/1.4 na DX jako jedyny obiektyw na ślubie/weselu będzie przedsięwzięciem tyleż karkołomnym co nierozważnym.
Na weselu to faktycznie się nie da.
Ale ślub to zależy.
Koleżanka z Białegostoku brała ślub w zeszłym roku,
przed jej kościołem jest plac z 60x60 metrów albo i większy.
Mimo, ze gości było sporo to prawie nikli na tym placu.
Kościół też duży.
Miałem obiektyw 50mm na cropie i pasowało mi.
Tyle, ze nabiegałem się dużo.
Na weselu to faktycznie się nie da.
Ale ślub to zależy.
Koleżanka z Białegostoku brała ślub w zeszłym roku,
przed jej kościołem jest plac z 60x60 metrów albo i większy.
Mimo, ze gości było sporo to prawie nikli na tym placu.
Kościół też duży.
Miałem obiektyw 50mm na cropie i pasowało mi.
Tyle, ze nabiegałem się dużo.
A chciałbyś żeby na twój własny ślub, wynajęty fotograf przyniósł tylko 50mm na cropie?
A chciałbyś żeby na twój własny ślub, wynajęty fotograf przyniósł tylko 50mm na cropie?
Jeśli zrobiłby takie zdjęcia, jak ja ostatnio 70mm na FX, to niech przychodzi. Jakim sprzętem fotograf foci, to jego sprawa - ja żądam efektu (czyli klienci ode mnie w zasadzie). Jeśli jest w sanie osiągnąć dobry efekt takim czy innym szkłem, mnie to nie interesuje jakie to szkło.
ale co to jakiś zły pomysł? ;) godny nagany? :-P
Ja bym typa pogonił, dla mnie 90% dobrej fotografii powstaje w zakresie 20-50mm dla małego obrazka, ze wskazaniem na 24 i 35mm
Ja bym typa pogonił, dla mnie 90% dobrej fotografii powstaje w zakresie 20-50mm dla małego obrazka, ze wskazaniem na 24 i 35mm
A ja zdecydowanie wolę oglądać fotki z zakresu 50-85mm dla małego obrazka,
ogólnie tez nie lubię nadużywania bardzo krótkich (poniżej 28mm dla FX) ogniskowych na fotkach,
jak widać to rzecz gustu.
A ja zdecydowanie wolę oglądać fotki z zakresu 50-85mm dla małego obrazka,
ogólnie tez nie lubię nadużywania bardzo krótkich (poniżej 28mm dla FX) ogniskowych na fotkach,
jak widać to rzecz gustu.
A ja nie piszę o "fotkach" a o poważnej fotografii. Aha no i chodzi oczywiście o reportaż/dokument inne rodzaje fotografii rządzą się innymi prawami.
Co dobrym fotografom nie przeszkadza zrobić świetnego ślubu na ogniskowych dłuższych :-)
Poważnej fotografii, powiadasz. Zrób poważny klasyczny portret poniżej 50mm. Dobra, da się, nawet 35mm, wiem. Tylko że zdecydowanie lepiej nadaje się do tego 135mm. I teraz powiedz to co powiedziałeś komuś, kto w 90% robi fotografię portretową :-D
Ech, te boje, które ogniskowe są najlepsze... nie ma czegoś takiego jak najlepsza ogniskowa, zależy w jakim momencie i w czyich rękach.
Jak pisałem już chyba: zrobiłem ostatnio dwa świetne śluby, jeden głównie na 70mm i okolicach, drugi niemal wyłącznie 24 i 35. Czyli z mojego punktu widzenia najlepszym zakresem do poważnej fotografii jest 24-70 :-) (nie przypadkiem chyba takiego zooma się robi...). Podejmuję się zrobić cały reportaż jedną ogniskową losowo wybraną z tego przedziału. Nie podjąłbym się zrobienia tego fishem czy 135mm, ale 24-70 - bez problemu.
andrzej_suse10
13-08-2010, 20:19
Zrób poważny klasyczny portret poniżej 50mm.
Taki to chyba jest w avatarze.
;)