PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Widok ze Świnicy na Kasprowy Wierch

qfaz
07-08-2010, 17:16
Witam! Prezentuję efekt mojej ostatniej wyprawy w Tatry.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img186.imageshack.us/img186/7281/dsc0241net.jpg)

borregaard
07-08-2010, 18:04
No i ładnie...

Sławomirowski
07-08-2010, 18:15
Szczerze jak zawsze - nieprzemyślane kompozycyjnie zupełnie. Skoro Kasprowy jest w tytule to dlaczego trza go szukać gdzieś w rogu kadru pod krawędzią ? Powiedziałbym, że głównym tematem tego zdjęcia jest niepozorny, ładnie oświetlony szczyt w LD - chyba Beskid czy jak mu tam. Ale w takim układzie po co te zabudowania na Kasprowym burzą wyraz i odczyt zdjęcia ? Bardzo ładnie pokazałeś przestrzeń i jej głębię oraz odległość - ja bym uderzył w kadr pionowy na szerszym kącie i pominąłbym Kasprowy. Ale prawda taka, że to Ty jesteś autorem, Ty pofatygowałeś się na Świnicę, taki miałeś zamysł, tak chciałeś pokazać i trzeba to uszanować. Tyle ode mnie. Pozdrawiam :)

Nikonozaur
07-08-2010, 18:21
Te dwa centymetry u góry bardzo by się przydały, tytułowy Kasprowy wylądowałby w mocniejszym punkcie. Poza tym jest gitarka.

tbogdanowicz
08-08-2010, 09:20
Świetnie pokazana przestrzeń, do tego mikroskopijni ludzie uzmysławiają wielkość gór, niestety mi też brakuje odrobiny góry (jakby gór było mało na tym zdjęciu).
Dodam jeszcze, że wolałbym żywsze kolory i więcej kontrastu na dalszych planach, ale to już kwestia pogody i ewentualnej obróbki.

qfaz
08-08-2010, 10:49
@ Sławomirowski - słuszna uwagi - po tytule faktycznie należałoby się więcej Kasprowego spodziewać, a tymczasem dostajemy głównie Pośrednią Turnię w LD (nie Beskid). Uważam, że poziomy kadr jest tutaj jak najbardziej na miejscu, ale faktycznie budynki na Kasprowym nieco rozpraszają. Ale ich nie przesuniesz...

@ Nikonozaur - z tego co pamiętam (nie wrzuciłem tego zdjęcia na świeżo), z jakiegoś powodu obcinałem kawałek góry. I mogą to być te wspomniane 2 cm. Ale nie wyglądało to zdjęcie lepiej wtedy.

@ tbogdanowicz - powietrze było wyjątkowo niebieskie tego dnia. Jeżeli jest jakaś metoda na wyciąganie dalszych planów w takiej sytuacji, będę wdzięczny za jakieś wskazówki.

harb
08-08-2010, 13:14
No i ładnie...

oj tak za Andrzejem bardzo ładna fotografia, ładnie pokazane góry :)

ostrytux
08-08-2010, 16:04
Ładny widok (zresztą wczoraj gdzieś tam w okolicach dreptałem :)), mnie się podoba zawłaszcza prowadzenie wzroku szlakiem ku Kasprowego.

PABLOOK
08-08-2010, 16:40
Podoba się :).
Jest ładne światło i przestrzeń. I o to przecież chodzi w "górskich" kadrach ;).

Klarens
08-08-2010, 19:09
ladnie prowadzi wzrok

tbogdanowicz
08-08-2010, 19:28
@ tbogdanowicz - powietrze było wyjątkowo niebieskie tego dnia. Jeżeli jest jakaś metoda na wyciąganie dalszych planów w takiej sytuacji, będę wdzięczny za jakieś wskazówki.

Dla mnie powinieneś zdjąć trochę niebieskiego - nie za dużo bo wyjdzie jak robione wieczorem - i po zamaskowaniu pierwszego planu podnieść kontrast. Ale zastrzegam że mistrzem obróbki to ja nie jestem :).

Hoobie
08-08-2010, 20:27
Przyjemne dla oka - podoba sie.

biegly
08-08-2010, 22:31
Swietna praca

maniak666
09-08-2010, 00:15
Fajnie popatrzec, choc faktycznie jakby trochę brak tych dwóch cm od góry.

MarianS
09-08-2010, 10:29
Bardzo dobrze ułożony kadr.pozdrawiam