PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o zakup D300s

fistaszek20
07-08-2010, 14:00
Pomóżcie

W słynnym MM jest teraz 30rat 0%. Dzwoniłam wczoraj do mojego lokalnego i cena za D300s to 5289 zl, a więc całkiem nieźle. Od dłuższego czasu ten model za mną chodzi tylko teraz pytanie: czy jest sens kupować w MM, na co powinnam zwrócić szczególną uwagę (bo czytałam o przypadkach sprzedaży sprzętu z wadami, który został wcześniej oddany) - jakie macie doświadczenia z MM; i czy nie lepiej poczekać na następce (wiem to pytanie jest troche abstrakcyjne ;) ) ?

Pzdr

Ola

mycza
07-08-2010, 14:41
Moim zdaniem, poproś kogoś z Forum, kto mieszka blisko żeby z Tobą poszedł i obejrzał body.

AdamoN
07-08-2010, 16:18
Ja o MM nic złego nie moge powiedzieć.
Dwa lata temu kupiłem tam body D300, rok temu Sigme 17-70 i Nikkora 50 G a tydzień temu N70-200 II
Wszystko śmiga bez problemu - jak dotąd :)
Fakt że zawsze sprawdzałem wszystko przed zakupem. Kupując tam masz jeszcze jeden plus poza ratami. Nikon daje na swoje produkty rok gwarancji. MM jako supermarket zgodnie z prawem unijnym musi Ci dać dwa lata na zakupiony u nich sprzęt także drugi rok dokładają od siebie.

fistaszek20
07-08-2010, 16:33
AdamoN - dzięki, nie wiedziałam o tej gwarancji. Sprawdzając body, zabrałeś laptopa i jakieś szkiełko i sprawdziłeś czy wszystko gra na komputerze? Sprawdzałeś też np. Opandą czy tym aparatem zostały zrobione już jakieś zdjęcia? Ja w MM jeszcze żadnego sprzętu foto nie kupiłam, dokonywałam natomiast zakupów w FJ i laikom nie polecam (a sama byłam wtedy laikiem do potęgi N :( )

marcus777
07-08-2010, 18:23
dokonywałam natomiast zakupów w FJ i laikom nie polecam (a sama byłam wtedy laikiem do potęgi N :( )

dlaczego? może coś więcej nt. :)a co w FJ przechytrzają klientów :P ?

Flores
07-08-2010, 20:47
dlaczego? może coś więcej nt. :)a co w FJ przechytrzają klientów :P ?

Z tego co pamiętam to 2 lata temu była jakaś awantura z FJ że mieli wadliwe 24-70 które mydliło strasznie. I chyba sprzedali kilka razy różnym klientom. Ale to mi się tylko obiło o uszy.

rooner
07-08-2010, 21:18
Był tu kiedyś wątek o tym, pamiętam, ktoś wspominał, że czasem w FJ mają jedną sztukę np. d300s czy d700.
Nie jest tak w każdym Fj, np w Krakowie jak dotąd, się z tym nie spotkałem ale bywało, że w niektórych punktach sprzedawca mogł zamówić kolejne, jak sprzedali to, co mieli.
Stąd niektórzy kupowali puszki z 300 czy 400 strzałami, z wystawy.

ryszkut
07-08-2010, 21:55
ej ej...
praktycznie nie jest możliwa sytuacja W NORMALNYM sklepie żeby sprzęt z półki miał 300 klatek. absolutnie max to 20... czemu? 1 towar na półkach stoi kilka dni, raczej nie dłużej, 2 klient nie ma możliwości "jeb...cia serii"
a o FJ się nie wypowiem, bo ... bo tak. Mogę tylko powiedzieć że nie polecam, dużo złego słyszałem, a i sam kilka razy trafiłem na ludzi którzy mało mieli pojęcie co sprzedają...
co do MM, tam niczego nie można być pewnym. opanda to raczej konieczność ;)

rooner
07-08-2010, 22:29
Nieprawda.
Jak kupowałem swoje pierwsze d70s - sklepu nie podam z nazwy ale był to znany sklep:) i nie sieciowy typu mm -
pierwszy sprawdzane body miało 285 klatek wystrzelanych.
Kolejne jakie sobie zażyczyłem - tu już nr. 1 należał do mnie.
Po prostu - jeden wie jak i sprawdzi, ale drugi, zielony już nie. I temu się wciśnie wszystko.

Photec
07-08-2010, 22:38
Pozwolę sobie dołączyc się do wątku. jestem zdecydowanym,ale jeszcze niedoszłym Nikoniarzem (właśnie jestem w trakcie zmiany systemu).
Jestem zdecydowany na d300s, ale zauważyłem, ze cena puszki poszła o jakies 3 setki w górę od czerwca. W tej chwili Euro spada,ale ceny dalej sie trzymają, a nawet mam wrażenie że lekko rosną. Może ktos mi wytłumaczyć o co chodzi? Czy to tylko tak z d300s czy generalnie cały sprzęt foto idzie w górę? Obiło mi się o uszy że jest to związane z brakiem sprzętu na rynku, możliwe to?

fistaszek20
07-08-2010, 22:42
myślicie, że warto za tę cenę kupić? (5289 zł) Mam to co w podpisie, więc zdjęcia nie uciekają ;-), dlatego się zastanawiam bo kupując D80 przed wakacjami, po wakacjach mogłam zobaczyć 500zł spadek cen tegoż body - boli :(.

Kristoff81
07-08-2010, 22:56
Bardzo możliwe, też zauważyłem, że sprzętu tego chętnie kupowanego jak np d90, d300s jest bardzo mało w sklepach, a jeśli przychodzą szybko są wykupowane, ale odnosząc się do tematu o kupowaniu w MM, uważam, że lepsze jest kupowanie w internecie bo to jak kupowanie kota w worku, nic nie widzisz przelewasz kasę i przychodzi nawet do domu oczywiście przez kuriera i po problemie, to odpowiedź do tych co lubią kupować w ciemno.

marzyciel9
07-08-2010, 23:40
W słynnym MM jest teraz 30rat 0%

w temacie rat, to czy ktoś orientuje się może, czy jeśli mam umowę o pracę jeszcze na np. 24 miesiace, to czy problemem bedzie uzyskanie tych rat 30 * o%?

AdamoN
08-08-2010, 00:42
W takim wypadku kwote możesz rozłożyć jedynie na tyle miesięcy na ile masz umowe ale nadal 0% :)

AdamoN
08-08-2010, 00:45
myślicie, że warto za tę cenę kupić? (5289 zł) Mam to co w podpisie, więc zdjęcia nie uciekają ;-), dlatego się zastanawiam bo kupując D80 przed wakacjami, po wakacjach mogłam zobaczyć 500zł spadek cen tegoż body - boli :(.

Czemu chcesz zmieniać D80? Przecież to dobra puszka. Jak sama zauważyłaś ceny puszek szybko idą w dół. Moim zdaniem lepiej jest zainwestować w dobre szkło, które nie traci tak na wartości jak body.

Azazel85
08-08-2010, 01:30
MM jako supermarket zgodnie z prawem unijnym musi Ci dać dwa lata na zakupiony u nich sprzęt także drugi rok dokładają od siebie.

Ludzie, skąd Wy bierzecie takie rzeczy? Paragraf poproszę.

Tylko rozmawiamy o GWARANCJI.
Odpowiadanie sprzedawcy za niezgodność towaru z umową (2 lata) lub rękojmię (1 rok) w przypadku zakupu na firmę, to zupełnie co innego. I dotyczy każdego sprzedawcę/sklep - nie tylko markety bo są "super-" czy "hiper-".

czy jeśli mam umowę o pracę jeszcze na np. 24 miesiace, to czy problemem bedzie uzyskanie tych rat 30 * o%?
Będzie problemem. Jeżeli masz umowę na czas określony, bank nie udzieli Ci kredytu na okres dłuższy, niż okres obowiązywania bieżącej umowy o pracę.
W zależności jaką umowę sklep ma z bankiem - albo mogą robić modyfikację i sporządzać wnioski na inny okres kredytowy niż "w reklamie", albo nie mają takiej możliwości i zostanie Ci zaproponowany kredyt na okres krótszy mieszczący się w czasie trwania obecnej umowy o pracę, ale niestety będzie to kredyt już z ich standardowym oprocentowaniem.

Pzdr!

fistaszek20
08-08-2010, 01:36
mi pan w MM powiedział przez telefon ze w przypadku kwoty do 5 tyś zł nie potrzebuję żadnych papierków/dokumentów poza dowodem osobistym - to jak to jest?

AdamoN - kilka rzeczy mi w D80 brakuje/przeszkadza :/

Azazel85
08-08-2010, 01:40
mi pan w MM powiedział przez telefon ze w przypadku kwoty do 5 tyś zł nie potrzebuję żadnych papierków/dokumentów poza dowodem osobistym - to jak to jest?

Mówisz o dokumentach do złożenia wniosku kredytowego?
Najlepiej miej przy sobie dwa dokumenty tożsamości ze zdjęciem (D.O.+prawko/paszport), i jeżeli jest taka możliwość i to nie problem, zaświadczenie o zarobkach.
Wszystko zależy od Twojej historii kredytowej. Może być tak że bank bez sekundy zastanowienia udzieli kredytu na sam dowód na oświadczenie, a może być i tak że będzie chciał zaświadczenia - mimo, że ów zaświadczenie nie jest niezbędne do złożenia wniosku kredytowego.

AdamoN
08-08-2010, 07:27
W zależności jaką umowę sklep ma z bankiem - albo mogą robić modyfikację i sporządzać wnioski na inny okres kredytowy niż "w reklamie", albo nie mają takiej możliwości i zostanie Ci zaproponowany kredyt na okres krótszy mieszczący się w czasie trwania obecnej umowy o pracę, ale niestety będzie to kredyt już z ich standardowym oprocentowaniem.

Kupiłeś coś kiedyś na raty w MM???
Jeśli nie jest to jednodniowa promocja to zakup sprzętu np na 10 rat też będzie 0%. Jeśli dobrze pamiętam to kwota może być rołożona na 5-30 rat. Pół roku temu kupiłem u nich SB900 . Kwote rozłożyłem na 6 rat i nie było probletu z jakimś oprocentowaniem kredytu.

W MM do 5,5 tyś można kupić na dwa dokumenty ze zdjeciem i słowną deklarcją o zarobkach.

fistaszek20
08-08-2010, 11:20
Mówisz o dokumentach do złożenia wniosku kredytowego?
Najlepiej miej przy sobie dwa dokumenty tożsamości ze zdjęciem (D.O.+prawko/paszport), i jeżeli jest taka możliwość i to nie problem, zaświadczenie o zarobkach.
Wszystko zależy od Twojej historii kredytowej. Może być tak że bank bez sekundy zastanowienia udzieli kredytu na sam dowód na oświadczenie, a może być i tak że będzie chciał zaświadczenia - mimo, że ów zaświadczenie nie jest niezbędne do złożenia wniosku kredytowego.

Rozumiem, dzięki :)

Azazel85
08-08-2010, 12:26
Kupiłeś coś kiedyś na raty w MM???
Jeśli nie jest to jednodniowa promocja to zakup sprzętu np na 10 rat też będzie 0%. Jeśli dobrze pamiętam to kwota może być rołożona na 5-30 rat.
Oj - coś żeśmy się nie zrozumieli. Przecież napisałem, ALBO-ALBO. Nie, nie kupowałem u nich nic na raty, więc nie znam dobrze warunków przez nich oferowanych. Napisałem że mogą mieć podpisane dwa rodzaje umowy z bankiem - że mogą oferować "zerówki" tylko przy 30 ratach, albo że mają dowolność i mogą proponować inny okres który również będzie 0%, a tylko reklamują i "domyślnie proponują" 30 rat, bo z tego mają największą kasę/najmniej dopłacają bankowy :)

fotojacek
08-08-2010, 12:56
ej ej...
praktycznie nie jest możliwa sytuacja W NORMALNYM sklepie żeby sprzęt z półki miał 300 klatek. absolutnie max to 20... czemu? 1 towar na półkach stoi kilka dni, raczej nie dłużej, 2 klient nie ma możliwości "jeb...cia serii"
a o FJ się nie wypowiem, bo ... bo tak. Mogę tylko powiedzieć że nie polecam, dużo złego słyszałem, a i sam kilka razy trafiłem na ludzi którzy mało mieli pojęcie co sprzedają...
co do MM, tam niczego nie można być pewnym. opanda to raczej konieczność ;)

W kazdym sklepie moze zdazyc się ze aparat ma 10 zdjec jak i 300 zdjęc to nie zależy od normalności sklepu tylko od normalności klientów. Bo wystarczy ze przyjdzie taki pajac pseudo fachowiec i ustawi sobie w puszce szybka serię zeby posluchac jak migawka chodzi bo w jego aparacie inaczej brzmi. Wiec jesteś w błędzie mowiąc ze ludzie nie maja możliwości "jeb...cia serii" A najgorsi sa mądrale pseudo fotograficy, bo poważni tak nie robią

Jak w Fj nie maja pojęcia to gdzie mają chętnie się dowiem może w MM?

rooner
08-08-2010, 14:01
Warto poszukać w sklepach stricte fotograficznych. Które na stanie mają tylko sprzęt foto etc.
Czasem są to sklepy prowadzone przez właścicieli, tam bardziej się liczy wiedza, pasja etc.
FJ to jedyna w Polsce sieciówka foto. Mają jako jedyni swoje punkty praktycznie w każdym większym mieście.
NP. w Krakowie jest ich kilka, w każdej galerii praktycznie. Trudno o fachowców, jak się oferuje takie zarobki:), dodatkowo tam jest przemiał, dużo studentów, ludzie pracują pół roku i uciekają.
W dużych miastach ze małymi sklepami nie ma problemu, ale w małych miejscowościach, gdzie jest tylko FJ nie jest za ciekawie chyba mz.

samson09
12-08-2010, 21:57
Nie wiem czy ceny w MM są różne czy takie same we wszystkich miastach, ale u mnie w mieście MM to straszna drożyzna. Za np Tamrona 17-50vc chcieli coś ponad 2100 - pogięło ich chyba.

samson09
12-08-2010, 21:59
No chyba, że o to chodzi w innym sklepie kupujesz powiedzmy szkło za 1700 plus jakieś 300 zł odsetek za 10 rat co daje 2000. A w MM 2000 I raty 0%. Wiadomo ładniej tak wygląda, a kupują oczy.

dareknik
15-08-2010, 07:33

To prawda. Nawet jak przekroczy 5 tyś. zł. (np. 5,5 tyś zł.) to dopłacasz różnicę od razu w kasie sklepu i 5 tyś rozkładasz na 30 rat x 0%. Nie robią z tym problemu.

Grand.
15-08-2010, 10:00
Ja kupowałem lampkę i jakieś szkiełko w RTV Euro i też polecam :)

marczecha
20-08-2010, 14:42
Dokładnie tak jak GRAND. kupiłem swoje body w RTV Euro AGD na zamówienie, 30 x 0% i nie było problemu żadnego ze ktoś macał to czy próbował.
Pudełko otwierane było przy mnie i sam mogłem sobie body sprawdzić

psotter
25-08-2010, 20:14
Czy warto jeszcze w tej chwili kupować D300s, czy może kupić Canona 7D?? i dlaczego Najkon jest teraz droższy niż wcześniej, zamiast na odwrót.

Grand.
25-08-2010, 20:15
Tego nikt nie wie, dlaczego jest droższy

Desperados
25-08-2010, 21:49
moze i 7D jest tanszy bo jz za 4,5 tys mozna kupic ale szkła sa drogie :P

krzysztof jot
25-08-2010, 21:51
- ceny w MM sa różne w różnych miastach, czasem nawet różne w tym samym mieście ale innym oddziale
- jak nie ma akurat w ofercie kredytu na 0% (bo ktoś pisał ze kupił 10 rat=0) to nie ma, a jak jest to jest, zmienia się cały czas w zależności od tego co akurat marketing wykombinuje
- bywa dość często, że wejście oferty 30rat/0% podnosi lekko ceny atrakcyjniejszych towarów jak GSM, AV itp no ale dla pojedynczego kupującego te 100-300 zł to wtedy bez różnicy, a dla sprzedającego sporo
- często ten sam towar w tym samym sklepie i w ten samym czasie jest w różnych cenach - bo z różnych dostaw - różnice w skrajnych przypadkach sa na krawędzi absurdu, ale firma i tak nie zmieni i nie wyrówna cen, sprzeda tańsze a droższe .. i tak ktoś kiedyś kupi
- nie widzę żadnego powodu aby unikać zakupu w MM jak i w innych sieciach (FJ, EURO) pod jednym warunkiem - towar zawsze kupuje wyłącznie o ile jest go więcej na stanie i pochodzi z magazynu. OIpowieści pracownika typu "wczoraj przyszedł" nawet pokazując to na ekranie komputera nic nie znaczy - bo plazma przyszła wczoraj ale z innego oddziału gdzie stała trzy miesiące non stop włączona - jednym słowem firmowe opakowanie z magazynu i będzie OK - czy to TV czy telefon czy aparat. Zakup sztuki "półkowej" i to w normalnej cenie - dla desperatów - ja nigdy nie kupuje.

Grand.
27-08-2010, 08:41
Mi w euro ściągali D90 z Łodzi, jednak miałem pewnosć że jest nowy, nie rozpakowywany jeszcze, mimo tego że była to "ostatnia sztuka". Powystawowych nie sprowadzaja, nawet jeżeli klient nalega. I fakt, był nowy, wg. opandy to ja zrobiłem nim pierwszą fotke w sklepie. Licznik po 1 pstryku pokazywał 1.

psotter
27-08-2010, 09:51
Opanda wyświetla liczbę klapnięć w JPEG-u? W którym polu?

Polsar74
27-08-2010, 10:01
Opanda wyświetla liczbę klapnięć w JPEG-u? W którym polu?

"number shutter" - czy coś about ;)

psotter
27-08-2010, 10:08
Aha, dzięki, zassałem sobie programik i sprawdziłem. Czyli mam sposób na tych z FJ - pójść z laptopem, cf-ką,trzasnąć jedną fotkę i zobaczyć, czy faktycznie sztuka jest dziewicza.

krzysztofkli
27-08-2010, 11:40
zapytam tak z innej beczki - czy d300 jest jeszcze produkowany?

maly5
27-08-2010, 12:10
nie, produkowany jest d300s.

psotter
27-08-2010, 14:39
Mam pytanie co do filmowania. Czy w trybie "z ręki" AF działa jak w trybie AF-C??

robsonzbydzi
27-08-2010, 14:43
Mam pytanie co do filmowania. Czy w trybie "z ręki" AF działa jak w trybie AF-C??

nie nie działa, to będzie dopiero w następnej generacji począwszy od d3100 poprzez d95 i d400

psotter
27-08-2010, 15:08
łeeeee, a kiedy ten D400 ma w ogóle być/jest spodziewany?

marcus777
27-08-2010, 15:20
łeeeee, a kiedy ten D400 ma w ogóle być/jest spodziewany?

I kwartał 2011

psotter
27-08-2010, 15:54
Aha, to czy warto jeszcze kupować D300s? Co jeszcze ma mieć ten D400?

marcus777
27-08-2010, 17:34
Aha, to czy warto jeszcze kupować D300s?

jak nie masz czym robić foty, to tak..

ale...

Czekać, zobaczyć niby tak... o ile jesteś skłonny odłożyć zakup o jakieś 7 miesięcy...

Nim aparat wyjdzie, nim pojawi się w sklepach, nim przetestują go niezależne serwisy i użytkownicy, nim wyklaruje się czy nie ma jakiś baboli pierwszych serii i nim cena spadnie po początkowej górce, to z pół roku właśnie mija... jak w tym czasie okaże się, ze wyskoczy kolejny model, to znów Ci się termin przedłuża...

Podsumowując:

Jak d400 będzie fajne, to zawsze można sprzedać stary (d300s) i kupić nowy korpus, robiąc w międzyczasie kilka(naście) tysięcy fajnych (lub mniej) zdjęć.
Zanim d400 będzie w sklepach, A to coś konkurencja pokaże... a to ceny, a to kurs $... a potem znów, coś, a potem znów... i tak można sobie czekać.

zanim ktoś go przetestuje, zanim pojawią się opinie, zanim cena znormalnieje ... szkoda życia.

A czekać w nieskończoność można zawsze ... tylko po co ?

psotter
27-08-2010, 17:44
Chyba masz racje. Tyle to ja czekać nie zamierzam, myślę dokonać zakupu najpóźniej do końca września. Kusi mnie jeszcze 7D, ale tam jest problem z tele klasy 70-300, nowa elka to cenowo jakiś kosmos, a ten nie-l ma tak różne opinie, że aż boje się zaryzykować jego zakupu, no i do tego kręci mordą, a Tamron 70-300 SP ma być podobno pod C dopiero gdzieś w listopadzie, ale jest już po N, optycznie mnie zadowala - tylko jeszcze kwestia jego af-u.

marcus777
27-08-2010, 19:50
Chyba masz racje. Tyle to ja czekać nie zamierzam, myślę dokonać zakupu najpóźniej do końca września. Kusi mnie jeszcze 7D, ale tam jest problem z tele klasy 70-300, nowa elka to cenowo jakiś kosmos, a ten nie-l ma tak różne opinie, że aż boje się zaryzykować jego zakupu, no i do tego kręci mordą, a Tamron 70-300 SP ma być podobno pod C dopiero gdzieś w listopadzie, ale jest już po N, optycznie mnie zadowala - tylko jeszcze kwestia jego af-u.

Jeżeli nie będziesz fotografował ślubów to TYLKO i aż nadto poniższe zestawy wystarczą niejednemu zaawansowanemu fotoamatorowi(hobbyście):

7D + 15-85 IS (2450pln)

Zestaw : http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Canon/EOS-7D-15-85mm/

7499 PLN

+ 70-200L/4IS (4430pln) jeśli za drogie tele to EF 70-300 mm f/4 - 5.6 IS USM(1750 pln). To szkiełko mimo, że nie eLka oddaje naprawdę identyczny obrazek co L. Zamknięte jest tylko w kiepskiej obudowie.

__________________________________________________ ______________________________________________

d300s + 16-85 VR (1870pln)

Zestaw: http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Nikon/D-300S--16-85mm/

cena: 7285 PLN

+ AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5,6 G IF-ED (1800pln)

Szkła spacerowe które przedstawiłem w z zestawach - w obu systemach - są znakomite! Ostre, świetne oddają kolory (wycieczki, spacery, krajobrazy,architektura - ideał). Jeśli dysponujesz gotówką kupuj w ciemno. Wyprzedzają je tylko szkła topowe pro(DX)

I co najważniejsze. Sprawdź, która puszka leży Tobie w łapie najlepiej. Trzymałem i 7D+15-85 i d300s + 16-35 (co prawda cięższy od 16-85 o jakieś 195 g) ale oba mi się trzymały fantastycznie - z lekką przewagą na d300s.(pasuje mi do dłoni idealnie, zupełnie jakby było stworzone na miarę)

psotter
27-08-2010, 20:59
Ogólnie to nie lubię szkiełek typu 15-80 ileś tam, ogólnie takich zoomów zaczynających się od szerokiego kąta i kończących się gdzieś na krótkim tele, jak i megzoomów. Jak zaczynałem z lustrami, to sobie kupiłem 18-200 i je szybko zmieniłem bo nie korzystałem z zakresu tak od 50mm w dół, a brakowało mi od 200 do 300, i wymieniłem je wtedy na 70-300 z wyższej półki i byłem super zadowolony z tego zakresu, bo tak 90% lustra używam do spottingu. Dla mnie taki 70-300 jest idealny na większość okazji, bo i gabarytowo nie jest jeszcze taki duży jak "jasne" 70-200, no i biały kolor, jak dla mnie za bardzo rzuca się w oczy. Co do Canonowskiego 70-300 IS USM, to fakt w zakresie 70-200 faktycznie daje obrazek jak e-lki, ale potem już różnie bywa i do te opinie o jego af-ie, jeden pisze, że loteria, drugi, że dobrze, potem kolejny, że znów loteria, trzeci jeszcze co innego, więcej negatywnych opinie się o nim oczytałem niż pozytywnych.

marcus777
27-08-2010, 21:08
bo tak 90% lustra używam do spottingu. Dla mnie taki 70-300 jest idealny na większość okazji

trzeba było tak od razu

a jak ci kolor biały przeszkadza to kup

d300s + AF-S VR II 70-200mm f/2.8G ED

tylko przy takim zestawie, to ci będzie szybciej guma odłazić w body :)

krzysztof jot
28-08-2010, 20:45
Aha, dzięki, zassałem sobie programik i sprawdziłem. Czyli mam sposób na tych z FJ - pójść z laptopem, cf-ką,trzasnąć jedną fotkę i zobaczyć, czy faktycznie sztuka jest dziewicza.

no..
a co powie nastepny kupujący :).

matriksu
30-08-2010, 17:53
Polecam FotoIt w Warszawie. Mój Nikuś d300 po sprawdzeniu Opandą miał zrobione 3 fotki - bez karty pamięci - po wsadzeniu karty kilka moich w sklepie. Wszystko sie zgadza. Polecam:P

zastanawialem sie nad canonem 7d ale jednak d300 wziąłem w rękę i tak już został:P

Fr@ntz
31-08-2010, 11:49
miałem brać w Fotoit, ale w końcu bliżej miałem do Fotoformy w Panoramie i nie musiałem wozić się z kasą - rano puściłem przelew a po 17-ej zgłosiłem się po odbiór po telefonie ze sklepu z info o zaksięgowaniu kasy na ich koncie.

przem426
03-09-2010, 07:58
Ja w środę brałem d300s + sb900 + af-s 50 w FotoJokerze.
Pani (początkowo nie zwracająca na mnie uwagi) przyniosła wszystko w pudłach z magazynku, wystrzelałem kilka klatek bez karty na miejscu w sklepie, potem trochę w domu. Jak wpadłem na to żeby sprawdzić przebieg - pokazywał ~60 sztuk, i jestem pewien że przynajmniej 50 to moje... jeśli był używany to, dosłownie kilka klatek...

no i dostałem ceny "z internetu", na całości zeszli ~600 pln (chociaż sam się o to doprosiłem).

w sumie polecam katowickiego FJ (w SCC)

aha... panie były kompetentne.

Frodo
03-09-2010, 08:08
w sumie polecam katowickiego FJ (w SCC)

aha... panie były kompetentne.

Ooo...to rzadkość w tym sklepie

PD71
03-09-2010, 08:22
A ja polecam FJ w Łodzi w Galerii Łódzkiej. Naprawdę fachowa i rzeczowa obsługa.
Brałem tam ostatnio D300s i specjalnie na moją prośbę sprowadzono mi tzw. igłę.
Aparat rzeczywiście miał zerowy przebieg i to ja zostawiłem na nim pierwsze odciski palców. :smile:
Generalnie bardzo miło wspominam ten sklep i pracującego tam Pana Sebastiana.

Meggido
03-09-2010, 08:55
A ja polecam FJ w Łodzi w Galerii Łódzkiej. Naprawdę fachowa i rzeczowa obsługa.
Ale na szkłach, to tam niesamowicie golą kasę. Nie polecam kupować tam obiektywów.

PD71
03-09-2010, 09:39
Ale na szkłach, to tam niesamowicie golą kasę. Nie polecam kupować tam obiektywów.

To chyba prawda. Za 35/1.8G chcą 780 zł. W Foto-mil zapłaciłem 700 zł. Ale cena korpusu (D300s) nie odbiegała od „standardów” (zapłaciłem 5250 zł).

psotter
04-09-2010, 15:17
Orientuje się ktoś po ile chodzą D300s w stacjonarnych FJ-tach (przez stonkę 5190+ odbiór) i MM, bo nie mam ostatnio czasu podjechać i zobaczyć.

Ravenar
04-09-2010, 21:39
Na wstępie witam użytkowników forum.
W MM-W-wa kupiłem body d300s z ceną z komputera 5299 , były 3 pudełka i jeden w gablocie z ceną 6299 - hmm, przesiadka z systemu Pentax i modelu K20.
Na razie użytkuję z obiektem 18-105 VR-wiem kit ale sztuka trafiła się bdb, kupiona w fotoforma.pl
Docelowo będzie coś na świetle 2.8 i stałka 50mm.
Obecnie zapoznajemy się z aparacikiem i instrukcją :)

przem426
07-09-2010, 22:59
Orientuje się ktoś po ile chodzą D300s w stacjonarnych FJ-tach (przez stonkę 5190+ odbiór) i MM, bo nie mam ostatnio czasu podjechać i zobaczyć.

5299 - cena wystawiona w sklepie, ale sprzedali mi po cenie "internetowej+koszty wysyłki" co wciąż dawało niższą kwotę niż ta z gabloty....

Traviz
17-03-2011, 19:46
Witajcie!
Też przymierzam się do zakupu D300s, na początku kwietnia.
Niestety na forum znalazłem mało konkretów dotyczących pomocy przy zakupie :(

Zastanawiam się czy nie kupić sprzętu wysyłkowo w FotoJoker.pl (body + karta32GB). Zestaw ten jest niestety dostępny tylko poprzez sklep internetowy. Czy macie jakieś przykre doświadczenia z zakupem body przez internet? Polecacie sieć FotoJoker?
Gdybym jednak chciał odebrać go osobiście to co sprawdzić prócz działania AF ? W jaki sposób w sklepie sprawdzić przebieg aparatu ? hot-pixele matrycy wyjdą pewnie już dopiero w domu, przy podglądzie zdjęć na kompie. Mam Tamrona 24-75 f2.8 więc sprawdzanie AF w sklepie chyba mija się z celem, ponieważ obiektywy te mają tendencje do FF/BF. Ponadto D300s ma chyba możliwość korekcji AF w korpusie więc można ten defekt usunąć, a w sklepie nie wiem czy mi się to uda mając D300s pierwszy raz w ręku. Obecnie mam D3000, a więc starsza matryca i podobno przy przesiadce też można błędnie "zinterpretować" ostrość puszki.

Co doradzicie?

krzysiekn
17-03-2011, 19:59
kupowałem w FJ przez internet d90 i d300s.przesyłka przez kuriera.miałem dogadane , że w przypadku kłopotów z body odsyłam i dostaję inny egzemplarz.na szczęście oba body( kupione w odstępach roku) trafione w 100 %.wszystko działa ok.przy kurierze sprawdzałem tylko,czy nie jest uszkodzone mechanicznie.na paczkach nie było żadnych śladów ,ale człowiek z FJ telefonicznie powiedział,żeby sprawdzić body zewnętrznie.wg.mnie nie ma żadnego strachu przed takimi zakupami.pozdrawiam

Długi
17-03-2011, 20:05
Traviz, tu opisałem swoje kupno http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=174434&page=5
Kupiłem we wtorek. 14.03 w poniedziałek złożyłem zamówienie, na następny dzień miałem odbiór. Zamówiłem z odbiorem osobistym w FJ z zaznaczeniem, że chcę nowy aparat z przebiegiem zerowym, nie wystawowy! Przy odbiorze popatrzyłem, czy aparat nie nosi jakiś podejrzanych śladów, sprzedawca zaproponował mi podpięcie obiektywu i sprawdzenie. Nie skorzystałem. Uznałem, że wszystko jest ok. Gwarancja była Nikona, nie jakaś sklepowa, wszystko, co powinno zawierać opakowanie było. W domu zrobiłem pierwsze fotki, wrzuciłem na Opandę i aparat był dziewiczy. Zrób zamówienie z odbiorem osobistym, zaznacz w uwagach, że chcesz z przebiegiem zerowym i bierz :-D

tomekzi
17-03-2011, 20:06
Kilka razy kupowałem przez internet w FJ i 100% zadowolenia. Ostatnio nawet 2 tygodnie temu aparat - tylko tym razem spieszyło mi się i zaznaczyłem odbiór osobisty w sklepie.

Traviz
17-03-2011, 20:09
No dobrze, w FJ jest promocja, za 100zł dopłaty mam D300s + 32GB SD/HC.
Niestety jeden minus: "Produkt dostępny tylko wysyłkowo."
Brać czy odpuścić sobie ? Może do końca miesiąca promocja się skończy i tym samym problem rozwiąże się sam :-P

Swoją drogą to w czym może przeszkadzać np. 20 zdjęć przebiegu ? Równie dobrze puszka z zerowym przebiegiem zrobi o te dwa mniej tak czy siak ;)
No chyba, że chodzi o ślady użytkowania no to wiadomo...

marekm
17-03-2011, 20:14
...Niestety jeden minus: "Produkt dostępny tylko wysyłkowo."...
Dlaczego to jest minus ?

Sam kupiłem w ubiegłą sobotę D300s. Mimo, iż na raty, przekonałem Euro AGD aby dostarczyli mi aparat do domu. Dzięki temu mam 10 dni na testowanie (w tym 2 weekendy). Nie bardzo wiem, dlaczego ktokolwiek chciałby siebie pozbawiać tego przywileju. :roll:

Traviz
17-03-2011, 20:17
Minus, jeśli chciałbym jednak odebrać osobiście ;)
Widzę, że jednak panuje ogólna opinia, że nie ma się czego bać przy zakupie przez internet w sprawdzonym sklepie. Myślę, że o to mi chodziło, ale jeżeli ktoś chce się podzielić swoimi uwagami to chętnie przeczytam :)

Athlon
17-03-2011, 20:20
Ja moje 300 s kupiłem w Fotojokerze przez neta , kurier UPC przywiózł ,żadnych problemów . Jak się boisz przez kuriera to zamawiasz na necie płacisz 30 zł i odbierasz w wybranym salonie fotojokera .

Długi
17-03-2011, 20:36
Brać czy odpuścić sobie ? Może do końca miesiąca promocja się skończy i tym samym problem rozwiąże się sam :-P

Swoją drogą to w czym może przeszkadzać np. 20 zdjęć przebiegu ? Równie dobrze puszka z zerowym przebiegiem zrobi o te dwa mniej tak czy siak ;)

To nie kupuj z kartą. Kup samo body, a kartę osobno. Ja kupiłem CF Lexara Profesional 8GB w euro za 150zł i za 103zł. w Agito sandiska 8GB 30MB zapisu. Wyjdzie trochę drożej ale masz dwie ekstra karty, a 16GB spokojnie chyba starczy.

witus
17-03-2011, 20:38
Jutro w Saturnie D300s za 3700 zł.

Długi
17-03-2011, 20:42
Jutro w Saturnie D300s za 3700 zł.

Gdzieś Ty to wyczytał :shock:

witus
17-03-2011, 20:51
http://www.saturnpolska.com/katowice/ właśnie sobie gazetkę oglądałem.

elarco
17-03-2011, 20:56
jeśli to prawda to piękna cena ;) ciekawe w ile minut im zejdą wszystkie ;)

Traviz
17-03-2011, 20:56
Trochę daleko, ale wycieczka pewnie i tak by nie wyniosła 500zł :P
Co do karty to 8 GB to dla mnie zdecydowanie za mało, 16 akurat, ale potrzebuję dwóch kart aby zdjęcia były zapisywane jednocześnie na dwóch kartach, na drugiej jako backup. 10 dni do zwrotu chyba mnie przekonuje, więc jeśli coś będzie nie tak to ... :twisted:

witus
17-03-2011, 20:59
jeśli to prawda to piękna cena ;) ciekawe w ile minut im zejdą wszystkie ;)

... czemu ma nie być prawda, wiele gratów kupowałem w tych wyprzedażach MM/Saturn ... pytanie raczej ile sztuk będzie ?!

elarco
17-03-2011, 21:05
czasami mają literówki w tych gazetkach, ale w tym wypadku raczej nie ma jakiejś nonsensownej ceny więc raczej na pewno będzie w takiej cenie ;) no fajnie fajnie ;)

Długi
17-03-2011, 21:07
No ja bym jutro o 6.00 rano był pod saturnem. witus musiałeś to wyszukać, ja dwa dni temu kupiłem i co mam oddać w FJ w Arcadii i lecieć obok do Saturna :mrgreen:
E, nie żałuję ale jak ktoś chce kupić, to niech szybko leci i staje w kolejce, bo to super okazja.

TeDe
17-03-2011, 21:21

Właśnie idzie do mnie paczka z tej promocji. Też zastanawiałem się nad tym czy aby na pewno nie wybrać odbioru osobistego..skusiła jednak ta karta...

burz
17-03-2011, 22:07
Kupowałem przez net (inny sklep), zastrzegłem tylko, żeby był dziewiczy - dostałem 300s z zerowym przebiegiem, zero walniętych pikseli (mam wrażenie, że jeśli nawet są to te same metryce co w d90, to pewnie "przebrane"), czyli tak jak chciałem.
A poza tym zawsze możesz w ciągu 10 dni zwrócić bez tłumaczenia się:)

marekm
17-03-2011, 22:15
...A poza tym zawsze możesz w ciągu 10 dni zwrócić bez tłumaczenia się:)
...i to jest zasadniczy plus kupowania przez net. Po co się w sklepie stresować i w pośpiechu puszkę testować, skoro można to robić w domu, na spokojnie, przez 10 dni. :grin:

coroner
17-03-2011, 22:39
Ja kupowałem 2 tyg temu w Media Markt. Miałem kupować w FJ, w Rzeszowie te sklepy są 200m od siebie. Z ciekawości zaszedłem do MM. Okazało się, że nie dość, że mieli tą samą cenę, to jeszcze trafiłem na promocję, gdzie za każde wydaje 500zł dostawałem bon na 100 zł do wykorzystania w MM. no a na 4500 zł to trochę tych bonów wyszło ;)

jo44
18-03-2011, 01:15
A tak BTW, mi ktoś powie dlaczego mój D90, kupiony przed dwoma laty zaczął numerację od CSC_0001.jpg?
Doszedł do CSC_0008 i zaczął numerować już "normalnie": DSC_001 ?
PS Żeby nie było, że "off topic" to teraz mam D300s. :)

dusoft
18-03-2011, 01:30
Właśnie idzie do mnie paczka z tej promocji. Też zastanawiałem się nad tym czy aby na pewno nie wybrać odbioru osobistego..skusiła jednak ta karta...
Kupowałem w tej samej promocji w zaprzyjaźnionym FJ - "zamówiłem" przez net, odebrałem osobiście.
Zamówienie składałem z laptopa stojącego w tym sklepie - więc w zasadzie zakup na miejscu w cenie "internetowej" :)

Drogis
18-03-2011, 08:30
A tak BTW, mi ktoś powie dlaczego mój D90, kupiony przed dwoma laty zaczął numerację od CSC_0001.jpg?
Doszedł do CSC_0008 i zaczął numerować już "normalnie": DSC_001 ?
PS Żeby nie było, że "off topic" to teraz mam D300s. :)

Jak stosujesz jakąś opcję z menu retuszu to aparat zapisuje pliki właśnie z początkiem CSC_.

cheyenne
18-03-2011, 08:34
w tej chwili w MM d300s kosztuje 4200 zł z możliwością kupna na 30 nieoprocentowanych rat (30 x 140 zł bez żadnych dodatkowych opłat)
aparat jest w ofercie gazetkowej, a w gablocie stoi w wyższej cenie czym nie należy się sugerować
sprawdzone organoleptycznie w Warszawie na Górczewskiej
nic tylko brać

mini21
18-03-2011, 09:15
Za taką cenę to faktycznie, niezła okazja.
Ciekawe tylko, ile szt. mają na stanie, bo może się okazać, że tylko tę jedną.

Długi
18-03-2011, 09:19
w tej chwili w MM d300s kosztuje 4200 zł z możliwością kupna na 30 nieoprocentowanych rat (30 x 140 zł bez żadnych dodatkowych opłat)
aparat jest w ofercie gazetkowej, a w gablocie stoi w wyższej cenie czym nie należy się sugerować
sprawdzone organoleptycznie w Warszawie na Górczewskiej
nic tylko brać

Musi być od niedawan, bo jak zaglądałem zawsze oferta na Nikona kończyła się na d7k.
Jeszcze małe sprostowanie, co do promocji w Saturnie. Promocja z tego, co zauważyłem dotyczy tylko Katowic. W pozostałych miastach w gazetce nie ma takiej oferty.

amator
18-03-2011, 16:54
...Zastanawiam się czy nie kupić sprzętu wysyłkowo w FotoJoker.pl (body + karta32GB). Zestaw ten jest niestety dostępny tylko poprzez sklep internetowy. Czy macie jakieś przykre doświadczenia z zakupem body przez internet? Polecacie sieć FotoJoker?...
Co doradzicie?
Fotojokera nie polecam, wszystko przemacane i zakurzone. Ale Ty raczej mówisz o wersji internetowej sklepu czyli o e-fotojoker a to znaczna różnica, chociażby cenowo. Ja tam ostatnio kupuję dosyć często. Sprzęt mam maks 48 godzin od zamówienia i zawsze jest to towar oryginalnie zapakowany, 300s oczywiście sprawdziłem dla świętego spokoju też w Opandzie i pierwsza fota ma numer 1. Gwarancje Nikon Polska. Nie baw się w odbiór osobisty bo przepada Ci 10 dniowy okres na zwrot towaru.

simil
18-03-2011, 17:40
Apropo saturna ... Miałem taką przygodę w Niemczech - chciałem kupic aparat , oczywiście w gazetce był w rewelacyjnej cenie - co się okazało był to sprzęt powystawowy który wyglądał gorzej, niż po 2ch latach użytkowania . Cena 3700 zł za D300s w sklepie jest naprawde rewelacyjna - 2tyg temu sprzedałem używke za więcej...

Długi
18-03-2011, 18:20
Apropo saturna ... Miałem taką przygodę w Niemczech - chciałem kupic aparat , oczywiście w gazetce był w rewelacyjnej cenie - co się okazało był to sprzęt powystawowy który wyglądał gorzej, niż po 2ch latach użytkowania . Cena 3700 zł za D300s w sklepie jest naprawde rewelacyjna - 2tyg temu sprzedałem używke za więcej...

Hehe, to pewnie tam jest podobnie. Chyba, że ktoś z forumowiczów łyknie tą okazję i zweryfikuje. Dziwne jednak, że ta oferta dotyczy tylko Katowic. Na wszystkie inne miasta gazetka jest inna. Może rzeczywiście wyzbędą się wystawowej sztuki i nie zamierzają już tego modelu mieć w ofercie.

marekm
18-03-2011, 18:25
.

marekm
18-03-2011, 18:26
...Dziwne jednak, że ta oferta dotyczy tylko Katowic. Na wszystkie inne miasta gazetka jest inna. Może rzeczywiście wyzbędą się wystawowej sztuki i nie zamierzają już tego modelu mieć w ofercie.
Mam wrażenie, że sam sobie odpowiedziałeś. :smile:

witus
18-03-2011, 19:28
... zadzwoniłem z ciekawości ale już nie mają

Długi
18-03-2011, 19:33
... zadzwoniłem z ciekawości ale już nie mają

:mrgreen: Chociaż mi nie żal, bo w pierwszej chwili, to mnie wkurzyłeś tą promocją ;-)
Swoją drogą gdyby ta oferta dotyczyła większej partii, to już widzę, co by się działo w sklepach. Chyba na otwarcie Blue City było takie natarcie.:mrgreen:

Zalew
18-03-2011, 19:38
Witam ! Jeśli chodzi o zakupy to polecam bardzo sklep FOTOFORMA na ul.Witosa w Warszawie kupiłem tam przedwczoraj d700 sprzedawca zapewniał mnie że jeśli coś nie tak będzie w ciągu tygodnia mogę wymienić na drugą sztukę :-) Po testach wszystko w punkt :-) pierwsza klatka moja nikt wcześniej nie zrobił nim żadnego zdjęcia :-)

Długi
18-03-2011, 20:13
Witam ! Jeśli chodzi o zakupy to polecam bardzo sklep FOTOFORMA na ul.Witosa w Warszawie kupiłem tam przedwczoraj d700 sprzedawca zapewniał mnie że jeśli coś nie tak będzie w ciągu tygodnia mogę wymienić na drugą sztukę :-) Po testach wszystko w punkt :-) pierwsza klatka moja nikt wcześniej nie zrobił nim żadnego zdjęcia :-)

No tylko jednej informacji mi brakuje. Jaka cena?
Sprawdziłem, cena niezbyt powalająca d300s 4 349.00 zł d700 6 999.00 zł.

Zalew
18-03-2011, 20:15
cena d700 6999zł

Zalew
18-03-2011, 20:17
cena d700 6999zł http://www.fotoforma.pl/aparaty-cyfrowe-lustrzanki-nikon-o_c_103_1.html

Długi
18-03-2011, 20:19
W e-FJ - 6 895,00zł. Niby przy tej cenie niewielka różnica ale dorzucając 50zł mamy zapasowy akumulator.

Traviz
18-03-2011, 22:39
Mi FotoForma średnio odpowiada.
Przy trzecich zakupach próbowałem coś ponegocjować cenę to usłyszałem coś w stylu "nie musi Pan u nas kupować".
Niby racja, ale ja też mam klientów i nawet jeśli nie zrobię rabatu to z uśmiechem na twarzy powiem coś półżartem i jakoś rozchodzi się to po kościach. "Powaga zabija powoli" :P

kamoreks
18-03-2011, 22:52
Mi FotoForma średnio odpowiada.
Przy trzecich zakupach próbowałem coś ponegocjować cenę to usłyszałem coś w stylu "nie musi Pan u nas kupować".
Niby racja, ale ja też mam klientów i nawet jeśli nie zrobię rabatu to z uśmiechem na twarzy powiem coś półżartem i jakoś rozchodzi się to po kościach. "Powaga zabija powoli" :P

Co fo FJ, akurat ja kupiłem nie przemacaną D90, 1sza fota była 1szą no i dostawa byla w POn ja kupowalem w czw. i widać zresztą, czy aparat jest nowy czy nie widać to po zagięciach folii, zagięciach kartonu, zapakowaniu aparatu.

ASAHI
19-03-2011, 19:18
W Saturnie w Katowicach mieli 2 sztuki. Ja się załapałem na 2. I była oryginalnie zapakowana, bateria nie używana, opanda po moich testach wskazała 6 klatek. Sprzęt nie z wystawy.

Traviz
19-03-2011, 19:18
Kolejne pytanie: czy ktoś wie jaką kartę 32GB w ogóle daje FJ ? Piszą, że wartość 500zł i wydaje mi się to trochę na wyrost...

mini21
19-03-2011, 22:15
Nie jestem pewien na 100%, ale zazwyczaj dają albo kartę Panasonic'a, albo Lexara Premium.

TeDe
20-03-2011, 21:10
Witam. W piątek trafiła do mnie paczka z FJ z owej promocji z kartą.. Dołączona karta to Panasonic 32 GB class 6. Elegancko zapakowany sprzęcik. Po zrobieniu pierwszych fotek i sprawdzeniu w Opandzie licznik pokazał fotkę nr 1 :D Pierwszy mój zakup w FJ i nic tylko polecić... a na razie fascynacja:D.... (przesiadka z d80) :)

Długi
20-03-2011, 22:21
Witam. W piątek trafiła do mnie paczka z FJ z owej promocji z kartą.. Dołączona karta to Panasonic 32 GB class 6. Elegancko zapakowany sprzęcik. Po zrobieniu pierwszych fotek i sprawdzeniu w Opandzie licznik pokazał fotkę nr 1 :D Pierwszy mój zakup w FJ i nic tylko polecić... a na razie fascynacja:D.... (przesiadka z d80) :)

Gratuluję zakupu. No fascynację, to nawet widać, bo kolega od piątku nie ma nawet czasu, żeby zaktualizować podpis w stopce :mrgreen: D80 | wkrótce i D300s |

piotrula
20-03-2011, 23:36
Gwarancje Nikon Polska. Nie baw się w odbiór osobisty bo przepada Ci 10 dniowy okres na zwrot towaru.

Jeśli chodzi o odbiór osobisty to Federacji Konsumentów odpisała mi kiedyś:
"Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U. nr 22, poz. 271 ze zm.), konsument może odstąpić od umowy zawartej na odległość (np. sprzedaż przez Internet) z przedsiębiorcą, który w taki sposób zorganizował swoją działalność.
Prawo do odstąpienia od umowy związane jest z formą zawarcia umowy, nie zaś z jej wykonaniem, które stanowi zobowiązanie wynikłe z tak zawartej umowy. Reasumując, sam fakt zawarcia umowy przy użyciu środków porozumiewania się na odległość z przedsiębiorcą, który w taki sposób zorganizował swoją działalność daje konsumentowi prawo do odstąpienia, o którym mowa powyżej (por. art. 7 ww. ustawy). Odbiór osobisty towaru nie powoduje uszczuplenia praw konsumenta w tym zakresie."

Grand.
21-03-2011, 00:24
Post nie do tego tematu, do usunięcia :)

piotrula
21-03-2011, 00:32
Fotojokera nie polecam, wszystko przemacane i zakurzone. Ale Ty raczej mówisz o wersji internetowej sklepu czyli o e-fotojoker a to znaczna różnica, chociażby cenowo. Ja tam ostatnio kupuję dosyć często. Sprzęt mam maks 48 godzin od zamówienia i zawsze jest to towar oryginalnie zapakowany, 300s oczywiście sprawdziłem dla świętego spokoju też w Opandzie i pierwsza fota ma numer 1. Gwarancje Nikon Polska. Nie baw się w odbiór osobisty bo przepada Ci 10 dniowy okres na zwrot towaru.

Naprawde ?
Post powyżej nie dotyczy tematu, do usunięcia ;)

Traviz
21-03-2011, 12:16
No i przez weekend D300s z kartą 32GB zdrożał o 100zł :/
Cóż... chyba nadal się opłaca bo w FJ mają te body chyba najtaniej w PL (wg ceneo).

-edit-
Sprzęt zamówiony - czekam z niecierpliwością co przyjdzie :)

Traviz
22-03-2011, 16:00
A więc dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem D300s :) Stan dziewiczy :-P

ASAHI
22-03-2011, 19:06
Gratulacje !!
Znam to uczucie :D

pietrobas
24-03-2011, 19:09
Kupiłem w środe, chyba nie ma co narzekać :), zobaczymy jak sie rozwinie sytuacja na rynku teraz. Całkiem niezłe te filmy.

Hektor
24-03-2011, 20:10
Ludzie, wytłumaczcie mi proszę co to za paranoja ten "stan dziewiczy" aparatu? Jaka to w praktyce różnica, że kupiony aparat ma 2, 20, czy 200 klatek na liczniku? Przecież od tego, że ktoś wcisnął 300 razy spust nic się w korpusie nie uszkodzi, bo tutaj nie zachodzi zjawisko wpływu ręki na przebieg migawki. Jak to czytam to czasami z politowaniem stwierdzam, że niektórzy kupują chyba laskę do łóżka, a nie aparat który często będzie znosił dużo więcej niż te parę pstrykniętych klatek w sklepie.
Kupowałem sporo sprzętu w sklepach, ale nigdy nie sprawdzałem przebiegów, bo co mnie obchodzi, że klient pstryknął 100 klatek, jak ja dołożę do tego 10 000? Mam gwarancję i śpię spokojnie, ale może ja dziwny jestem bo nawet nie pamiętam gdzie co kupowałem...

kokos
24-03-2011, 20:48
Moja siedemsetka kupiona w FJ nie była dziewicą, klapnięta 117 razy, od dwóch lat żyjemy razem bezproblemowo:mrgreen:

Długi
24-03-2011, 21:29
Hektor, bo to jest tak, że każdy chce testować do woli (czy to w sklepie, czy 10 dni w domu), po czym przy zakupie chce mieć nówkę nietykaną. Pisałem już gdzieś o tym. Ja nie sprawdzałem w sklepie nic, poza wizualnym wyglądem, czy działa zasilanie i czy jest całe wyposażenie w pudełku. Niemniej w zamówieniu zaznaczyłem, ze chcę nowy aparat z przebiegiem zerowym. Z dwóch powodów: po pierwsze nie należę do testowaczy, jak coś przemyślałem, to jestem zdecydowany i kupuję, a nie testuję. Oddałbym tylko wtedy, gdyby coś było zwalone. Drugi powód, to test sklepu, który przeszedł celująco. mogli mi wpakować egzemplarz testowany, czy z gabloty, a jednak było tak jak w zamówieniu. Zresztą o tym przekonałem się w domu i gdyby okazało się, że aparat ma 20-100 klapnięć wcale bym go nie oddał ale miałbym niesmak i pewnie odradzałbym zakupów w tym sklepie.

krisko
24-03-2011, 22:16
Znajomy coś wspomniał mi że w MM w Warszawie (a konkretnie był w Markach) w sobotę będzie d300s body za 4200. to info dla tych co chcą w dobrej cenie i z ratami chyba 0%

IMTM
24-03-2011, 22:36
Znajomy coś wspomniał mi że w MM w Warszawie (a konkretnie był w Markach) w sobotę będzie d300s body za 4200. to info dla tych co chcą w dobrej cenie i z ratami chyba 0%
W tej cenie leży już od tygodnia

eMeF
24-03-2011, 23:38
To ja sie przywitam (bo to pierwszy post) i pochawle bo od dzis zostalem szczesliwym posiadaczem D300s. :D

Body kupilem w MM (we wspomnianej cenie 4200 z 30 ratami 0% wyszlo calkiem dobrze) i teraz czas na jakies szkla (na razie pozyczylem jedno od kumpla, bo kaska bedzie dopiero w poniedzialek).

Co do "dziewiczosci" to podzielam ostatnie opinie - skupilem sie na wygladzie i tym czy wszystko jest i dziala.

Promocja cenowa w MM trwa juz od poprzedniego piatku i warto sie upewnic przed odwiedzinami czy w danym sklepie dalej ja respektuja (na Ostrobramskiej bezproblemowo tak a np. w Al. Krakowskiej promocja sie skonczyla 2 dni temu...)

Zalew
25-03-2011, 00:07
Powiem tak jak sprzęt nie macany to nie macany !!! ile razy widziałem w sklepie jak ktoś oglądał, pstrykał fotki a to odpinał obiektyw to zaglądał do środka itd. a potem się dziwi ktoś że paprochy w środku itp. Raz nawet widziałem jak body stało na sklepowej półce, bez bagnetu (na szczęście nie nikon ) ech szkoda gadać !!! (co dziewica to dziewica ;-)

pietrobas
26-03-2011, 13:56
Bez bagnetu to rzeczywiście bym nie kupił.

26-03-2011, 14:22
z tymi ratami w MM to nie tak do końca jest prawdą.
raty MM daje zero faktycznie , tylko jak pójdziemy do okienek w MM gdzie udzielają rat to sie okazuje za bank bierze jakieś tam oprocentowanie ;-)
Sprawdzałem na własnej skórze, MM daje zero hehe śmiech na sali.
Pomnóżcie sobie koszt jednej raty razy ilość miesięcy i jak wyjdzie faktycznie tyle co była promocja w MM to moje ukłony.

eMeF
26-03-2011, 15:53
raty MM daje zero faktycznie , tylko jak pójdziemy do okienek w MM gdzie udzielają rat to sie okazuje za bank bierze jakieś tam oprocentowanie ;-)
Pomnóżcie sobie koszt jednej raty razy ilość miesięcy i jak wyjdzie faktycznie tyle co była promocja w MM to moje ukłony.

U mnie wysokosc jednej raty x ilosc rat = kwota produktow na ktore wzialem kredyt.
Moze po prostu promocja na raty 0% juz sie skonczyla (jak to promocja, pojawia sieregularnie ale nie jest non-stop) i teraz doliczaja prowizje...

A tak na marginesie, w nawiazaniu do wczesniejszych informacji body mialo na liczniku zero w momencie zakupu (po prostu na polce stalo kilka sztuk ze swiezej dostawy).
Juz przestudiowalem manual (pierwsza instrukcja obslugi w rzyciu, ktora cala przeczytalem) i teraz czas powalczyc :)

Długi
26-03-2011, 15:56
Gratuluję zakupu. Jeśli chodzi o instrukcję, jest co studiować, ten aparat naprawdę daje ogrom możliwości. W tym wypadku instrukcja jest naprawdę pomocna.

krzall
26-03-2011, 17:42
U mnie wysokosc jednej raty x ilosc rat = kwota produktow na ktore wzialem kredyt.
Moze po prostu promocja na raty 0% juz sie skonczyla (jak to promocja, pojawia sieregularnie ale nie jest non-stop) i teraz doliczaja prowizje...

A tak na marginesie, w nawiazaniu do wczesniejszych informacji body mialo na liczniku zero w momencie zakupu (po prostu na polce stalo kilka sztuk ze swiezej dostawy).
Juz przestudiowalem manual (pierwsza instrukcja obslugi w rzyciu, ktora cala przeczytalem) i teraz czas powalczyc :)

witam
gratuluje zakupu. A co do instrukcji - zawsze przeglądam , czytam i zapoznaje się zanim cokolwiek włączę, użyję itp. ale czasami instrukcje są napisane takim językiem... dlatego pewnie tyle pytań jest na forach ;) co i jak żeby "streścić własnymi słowami" :)
z instrukcjami jest tak że ich wielkość jest wprost proporcjonalna do możliwości sprzętu im więcej bajerów ;) tym więcej czytania.
Pozdrawiam

robertG7
26-03-2011, 19:10
Nie wiem jak w MM, ale w RTVEuroAgd 0% to 0%

PS
"pierwsza instrukcja obslugi w rzyciu, ktora cala przeczytalem"
do "BULU" będę powtarzał - słowniki w dłoń!

eMeF
26-03-2011, 20:30
PS
"pierwsza instrukcja obslugi w rzyciu, ktora cala przeczytalem"
do "BULU" będę powtarzał - słowniki w dłoń!

Wybaczcie ten bolesny blad... (literowki czesto robie, ale takie arcydzielo jeszcze mi sie nie trafilo, moze to z tej ekscytacji nowym aparatem ;)).
Szkoda, ze forum nie daje szansy edycji po fakcie...

krisko
27-03-2011, 09:47

trzeba umieć czytać umowę jak ktoś tępy to będzie podpisywał wszystko co mu podadzą, jak kiedys brałem na raty w MM chcieli mi wcisnąć jakieś ubezpieczenie, ale powiedziałem, że dziękuję i dali bez ubezpieczenia, poza tym w umowie masz napisane, że do 30 dni możesz zrezygnować z tego ubezpieczenia i mieć czyste 0% - to wersja dla tych którzy nie potrafią negocjować umowy dogodnej dla siebie.

27-03-2011, 11:49
trzeba umieć czytać umowę jak ktoś tępy to będzie podpisywał wszystko co mu podadzą, jak kiedys brałem na raty w MM chcieli mi wcisnąć jakieś ubezpieczenie, ale powiedziałem, że dziękuję i dali bez ubezpieczenia, poza tym w umowie masz napisane, że do 30 dni możesz zrezygnować z tego ubezpieczenia i mieć czyste 0% - to wersja dla tych którzy nie potrafią negocjować umowy dogodnej dla siebie.

nie zakładaj od razu , że ludzie nie umieją czytać ze zrozumieniem to nie czasy średniowiecza.
Przykład z życia wzięty Bielski Media Markt lato zeszłego roku.

Komórka za 1500zł promocja MM raty 0%
Wszystko super,dostałem kwitek ze sklepu idę do stoiska za kasami gdzie mieszczą się banki które dają raty raty przyznano kredyt mówię ze bez ubezpieczenia , czytam umowę a tam pisze ze bank pobiera prowizje od kredytu!! na to pytam obsługę banku o co chodzi gdyż MM daje 0% miła pani poinformowała , że MM daje 0% rzeczywiście ale bank to nie MM i obciążają prowizją-człowiek jak już się zdecydował na zakup to od lekkiego procentu z banku nie zbiednieje ale proszę nie mówcie i nie piszcie że MM gra uczciwie. Być może każdy MM to osobna komórka i inaczej się rozliczają z centrala i mają rożne promocje tego nie neguje-podaje tylko przykład jak się klienta robię w ciul..a
KONKLUZJA: MM daje rzeczywiście raty 0% natomiast równe banki mają rożne oprocentowanie od udzielanych rat. Paranoja wiem ale sam doświadczyłem.

sabur
27-03-2011, 22:57
Jak wróce z Krakowa sprawdzę swoją umowę na D90. Brałem w MM też w opcji 0% i wyraźnie było zaznaczone, co dodatkowo podkreślał sprzedawca, że wychodzi tyle, ile ma być bez dodatkowych kosztów. Zresztą płaciłem ratę i dokładnie tyle ile było w umowie. Bank to BPH. Jestem zadowolony z takiego rozwiązania :)

swoją drogą w MM zakopianka mają mega promocję na tamrona 70-200. Nowy ale tylko z mocowaniem do sony i canona jest za 1777zł! mega cena..

Dawidek
27-03-2011, 23:34
W sobotę odwiedziłem MM z Zielonej Górze w celu zakupu D300s, aparat i owszem mieli w cenie 4499, a na pytanie o raty 0% Pani w obsłudze kredytowej powiedziała, że takie oprocentowanie to nie bardzo, bo na 30 rat przypada 30% prowizji, za każdy miesiąc 1%...
Aparat Zakupiłem w końcu FJ :) w cenie 4244 + za 1zł karta lexar 16GB SDHC :) na raty :) i jestem zadowolony.

wist
28-03-2011, 08:52
Raty tzw 0% są okresowo tylko uruchamiane przez Bank "siedzący" w MM. Jeśli już jest ta "promocja" to rzeczywiście ilość rat X wysokość raty to = wartość kupowanego towaru. Najczęstsze raty 0% to przedział 10,20,30 rat. Czasami musiałem nieraz poczekać na okres tzw. rat 0%, ale opłaciło się. Jak zauważyłem jest to średnio 1 m-c rat 0%, następne 2 miesiące raty normalne.

krisko
30-03-2011, 10:18
dobrze ze w MM Marki są prawdziwe raty 0% (nie raz tam kupuje co nieco na raty :) ) i d300s jest za ok 4200, widać co sklep to inaczej i nawet inne ceny są także w MM.