Zobacz pełną wersję : lampa tumax 983 - N d5000
stan1976
07-08-2010, 13:23
Potrzebuję lampy do mojego nikona ( 200-300 zł =, a nie chcę wydawać dużej ilości pieniędzy na porządna lampez wilka ilością dodatków których i tak nie będę używał . Tym bardziej , ze potrzebuje lampy która będzie używana w pomieszczeniach do robienia tzw. zdjęć ,, rodzinnych , imprezowych " i oczywiście będzie pracowała iTTL .
Co sądzicie o tej lampce -- http://allegro.pl/item1170540636_tumax_983_afz_lampa_blyskowa_nikon_ nowosc_2010.html
Mati_007
07-08-2010, 13:46
To może zastanów się nad Nissin'em 622. Fajna lampka jak za taką cenę. iTTL działa, wbudowany odbłyśnik i rozpraszacz, obracany palnik. Całkiem niezła opcja na start.
stecarlos
07-08-2010, 15:28
Popieram- dołóż 100pln do di622. Zawsze to lepiej jest mieć podziałkę błysku w manualu.
Ew. coś takiego (http://cgi.ebay.pl/YN460-II-Flash-Speedlite-4-Nikon-D300-D700-D90-D80-D70s_W0QQitemZ320499673159QQcmdZViewItemQQptZDigit al_Camera_Flashes?hash=item4a9f44e847)
Tylko trzeba poczekać na przesyłkę jakieś 2-3 tygodnie.
Na forum dość dużo o tej lampce.
ps. tylko manual, iTTL brak.
stan1976
07-08-2010, 19:33
dzięki za wszystkie odpowiedzi ! I tak jak wcześniej myślałem to właśnie wybiorę tego nissina , chociaż miałem nadzieje, że te chińskie lampki za 200 zł tez będą ok ! No ale nie ma co trza brać tego nissina - to chyba najlepszy wybór za takie pieniądze ! Dzięki raz jeszcze !
Ostatnio też stałem przed tym wyborem i wybrałem Nissina. Póki co nie żałuję. Tumaxa skreśliło poza negatywnymi opiniami na forum również brak możliwości stosowania akumulatorków do zasilania (wg instrukcji jedynie baterie alkaiczne). Przedtem miałem Sunpaka PZ42x. Też całkiem niezła lampa,byłem z niej zadowolony - w sumie porównywalny z nissinem pod względem mocy i poprawności naświetlania- z różnic sunpak mniejszy gabarytowo, ma wyświetlacz. Nissin ma dodatkowo wbudowany odbłyśnik i fotocelę no i jest tańszy.
Ja wlasnie stoje przed podjeciem decyzji ktora z tym lamp mam wybrac Sunpak PZ42x czy Nissin di622, ktora waszym zdaniem bedzie lepsza, zalezy mi glownie na tym zeby korzystac z lampy za pomoca bezprzewodowego wyzwalacza, poczatkowo jedna lampa ale pewnie w niedalekiej przyszlosci bede chcial kupic druga. Rozumiem ze obydwie te lampy posiadaja tryb manualny?
Ktora z nich polecacie?
Miałem Sunpaka, teraz Nissina. Wg mnie chyba Nissin jest lepszy. Minimalnie większa moc, wbudowany odbłyśnik i fotocela. No i lepiej radzi sobie z światłem odbitym (chociaż to może subiektywna ocena). Na plus Sunpaka mniejsze gabaryty i wyświetlacz.
A jak jest z manualnym trybem w tych lampach? z tego co udalo mi sie wyczytac, w momencie kiedy Nissin pracuje w trybie manulanym i jest odlaczony od korpusu automatycznie ustawie sie na ogniskowa 35mm, czy istnieje mozliwosc manualnej zmiany tej ogniskowej? Jesli pamietasz jak to bylo w Sunpaku to rowniez bede wdzieczny za informacje czy tam sie dalo zmienic recznie ogniskowa.
A jak jest z manualnym trybem w tych lampach? z tego co udalo mi sie wyczytac, w momencie kiedy Nissin pracuje w trybie manulanym i jest odlaczony od korpusu automatycznie ustawie sie na ogniskowa 35mm, czy istnieje mozliwosc manualnej zmiany tej ogniskowej?
W NIS ogniskowej nie zmienisz, możesz jedynie kombinować z siłą błysku i dyfuzorem.
przem426
14-08-2010, 09:19
A jak jest z manualnym trybem w tych lampach? z tego co udalo mi sie wyczytac, w momencie kiedy Nissin pracuje w trybie manulanym i jest odlaczony od korpusu automatycznie ustawie sie na ogniskowa 35mm, czy istnieje mozliwosc manualnej zmiany tej ogniskowej? Jesli pamietasz jak to bylo w Sunpaku to rowniez bede wdzieczny za informacje czy tam sie dalo zmienic recznie ogniskowa.
di622 automagicznie ustawia palnik na 35mm nie tylko po zdjeciu lampy z sanek.
odchylenie palnika w którąkolwiek stronę (poza "na wprost) powoduje przesuniecie glowicy w 35mm i koniec.
zoom działa automatycznie TYLKO na wprost. zero ręcznej regulacji.
sunpak pz42 ma możliwość ręcznego ustawienia zoomu palnika.
Pracuje z nissinem, przed kupnem lampy mialem mozliwosc testowania caly dzien. Tak jak pisza przedmówcy. NIssin ma wieszka troche moc i lepiej odbija swiatlo. W sunpaku ten lcd czasmi utrudnia prace, szybkie przalacznie mocy z manuala itd.
W sunpaku jest możliwość ręcznej zmiany ogniskowej, w nissinie niestety nie
Wybaczcie jeszcze jedno glupie pytanie z mojej strony, ale jeszcze nie do konca rozumiem jednej kwestii, jesli kupie sobie dwa Sunpaki, jeden bedzie na sankach aparatu, drugi bedzie wyzwalany zdanie blyskiem pierwszej lampy, czy wtedy dziala TLL? czy rowniez bedzie to tryb manualny jak w przypadku radiowego wyzwalacza?
adolfik9501
18-08-2010, 19:25
Wybaczcie jeszcze jedno glupie pytanie z mojej strony, ale jeszcze nie do konca rozumiem jednej kwestii, jesli kupie sobie dwa Sunpaki, jeden bedzie na sankach aparatu, drugi bedzie wyzwalany zdanie blyskiem pierwszej lampy, czy wtedy dziala TLL? czy rowniez bedzie to tryb manualny jak w przypadku radiowego wyzwalacza?
Sunpaki nie działają w CLS/AWL. Wobec tego by wyzwolić jednego błyskiem drugiego potrzeba dodatkowo zewnętrznej fotoceli. Pozostaje tryb M, tak jak w radiówkach.
A ja kupiłem do D90, takie coś
http://allegro.pl/item1194245041_lampa_blyskowa_tumax_383_afz_nikon_ sklep_wawa.html
i jest dobrze:)
przem426
19-08-2010, 07:20
sunpaki nie maja fotoceli wbudowanej. nissin ma.
wyzwalanie przez fotocele/radio nie przenosi TTL.
żeby robić zdalnie foty z TTL potrzebujesz lamp wspierających system CLS - a to już zupełnie inna półka cenowa.
(nissin/sunpak, a tym bardziej yongnuo) tego nie wspierają.
Sunpaki nie działają w CLS/AWL. Wobec tego by wyzwolić jednego błyskiem drugiego potrzeba dodatkowo zewnętrznej fotoceli. Pozostaje tryb M, tak jak w radiówkach..
Ten, który będzie działał na sankach będzie działać w i-ttl, drugi (ten zdalnie wyzwalany tylko w M - oczywiście przy zewnętrznej fotoceli) Z drugiej strony zamiast Sunpaka + fotocela lepiej już nissin, który ma wbudowaną fotocelę.
Co do CLS to super sprawa, ale nie wszystkie korpusy mają możliwość sterowania.
adolfik9501
19-08-2010, 20:41
.
Ten, który będzie działał na sankach będzie działać w i-ttl, drugi (ten zdalnie wyzwalany tylko w M - oczywiście przy zewnętrznej fotoceli)
Tylko nie zapominaj, że do tego potrzeba fotoceli pomijającej przedbłyski TTL.
Z drugiej strony zamiast Sunpaka + fotocela lepiej już nissin, który ma wbudowaną fotocelę.
Wychodzi taniej, i Nissin posiada fotocelę pomijającą przedbłyski. Niestety tylko z tym jednym trybem.
Co do CLS to super sprawa, ale nie wszystkie korpusy mają możliwość sterowania.
Można jeszcze wykorzystać lampę z Masterem lub SU800 lecz to niestety podnosi koszty imprezy.