Zobacz pełną wersję : D3x i obiektyw canona
Witam
Czy ktoś używa/ł takich wynalazków z d3x?
http://allegro.pl/listing.php/search?category=8863&sg=0&string=canon+nikon&change_view=1
ew. może coś sprawdzonego polecić?
Mam kilka szkieł canona i ciekaw jestem jak to będzie wyglądało :)
Witam
Czy ktoś używa/ł takich wynalazków z d3x?
http://allegro.pl/listing.php/search?category=8863&sg=0&string=canon+nikon&change_view=1
ew. może coś sprawdzonego polecić?
Mam kilka szkieł canona i ciekaw jestem jak to będzie wyglądało :)
Nie będzie wyglądało.
W drugą stronę i owszem - szkła Nikona na Canonie.
kamilkamien
07-08-2010, 13:35
Nie będzie wyglądało.
W drugą stronę i owszem - szkła Nikona na Canonie.
http://www.canonistas.com/galerias/showphoto.php?photo=106737
A to pierwszy wynik gdy w wyszukiwarkę wpisze się samo 14-24
W drugą stronę nie widziałem, ale chętnie zobaczę jak to wygląda :)
Andrzej Olender
07-08-2010, 13:49
A to w ogóle w drugą stronę możliwe? bagnet w Canon jest większy.
http://www.canonistas.com/galerias/showphoto.php?photo=106737
A to pierwszy wynik gdy w wyszukiwarkę wpisze się samo 14-24
W drugą stronę nie widziałem, ale chętnie zobaczę jak to wygląda :)
Ciekawe. Znaczy, że co ja napisałem?
Może więc dla niektórych napiszę otwartym tekstem.
Za pomocą przejściowki (łatwo dostępnej) da się używać szkieł Nikona podpiętych do Canona.
W drugą stronę - czyli szkła Canona na Nikonie - nie będzie to wyglądało ładnie - wg mnie oczywiście. W linku podanym na początku można znaleźć przejściówkę pozwalającą podpiąć szkło Canona pod Nikona - lecz by uzyskać nieskończoność, ta przejściówka jest wyposażona w soczewkę. I to wg mnie źle wygląda.
Paniali?
a ja w sumie z chęcia bym coś takiego zobaczył, L-ki w Nikonie, zawsze fascynował mnie obraz z 1DmkIII bo znajomy ma i taostrość i w ogóle ale i tak bardziej Kocham Nikon-a :P
wasilewk
07-08-2010, 16:49
a ja w sumie z chęcia bym coś takiego zobaczył, L-ki w Nikonie, zawsze fascynował mnie obraz z 1DmkIII bo znajomy ma i taostrość i w ogóle ale i tak bardziej Kocham Nikon-a :P
No i ja się dopiszę.
Przy okazji pytanie: Czemu przejściówka do zamontowania L-ki na Nikonie (D700) musi mieć soczewkę ?
Czy to znaczy, że odległość tylnej soczewki od matrycy jest inna niż w Nikonie ?
Pzdr.
Andrzej Olender
07-08-2010, 20:15
No i ja się dopiszę.
Przy okazji pytanie: Czemu przejściówka do zamontowania L-ki na Nikonie (D700) musi mieć soczewkę ?
Czy to znaczy, że odległość tylnej soczewki od matrycy jest inna niż w Nikonie ?
Pzdr.
Zapewne będzie podobnie jak z manualnymi szkłami M42, bez soczewki nie będzie ostrzenia na nieskonczoność.
...Przy okazji pytanie: Czemu przejściówka do zamontowania L-ki na Nikonie (D700) musi mieć soczewkę ?
Mówiąc prosto, to jest tak, że każdy obiektyw musi być zamocowany do aparatu w ściśle określonej odległości od materiału światłoczułego by w swym zakresie pracował prawidłowo. Zmienienie tej odległości zmienia parametry pracy, co wykorzystuje się np. przy pierścieniach pośrednich. Zwiększają one wspomnianą odległość i obiektyw nabiera cech makro. Ale nie wyostrzy już na nieskończoność.
W omawianym przypadku jest tak, że kształt/wielkość bagnetu mocowania obiektywu w canonach jest większa od nikonowskich. Różnica jest na tyle poważna, że pozwoliła skonstruować przejściówkę pozwalającą zamocować obiektywy Nikona do puszek Canona w sposób pozwalający wykorzystać wszystke (prawie - bo AF nie) parametry Nikkorów. Odwrotnie jest to niemożliwe - co jest zrozumiałe mam nadzieję. Powstałą różnicę można skorygować odpowiednią przejściówką z zamocowaną soczewką. Układ ten koryguje optykę danych obiektywów do stanu pozwalającego wykorzystać wspomnianą nieskończoność. Ale należy mieć świadomość, że do odpowiedniego przeliczonego szkła przez np. Canona dodajemy optykę wyliczoną przez kogoś tam, byle tylko to szkło dopiąć do np. Nikona. Mnie się ten pomysł nie podoba.
W drugą stronę - czyli szkła Canona na Nikonie - nie będzie to wyglądało ładnie - wg mnie oczywiście. W linku podanym na początku można znaleźć przejściówkę pozwalającą podpiąć szkło Canona pod Nikona - lecz by uzyskać nieskończoność, ta przejściówka jest wyposażona w soczewkę. I to wg mnie źle wygląda.
Paniali?
w podanym linku jest wiele aukcji. I nie widzę w nim teraz przejściówki na obiektywy canona EF. Jest na stareńkie obiektywy manualne, canon FD.
wasilewk
08-08-2010, 09:49
Mówiąc prosto, to jest tak, że każdy obiektyw musi być zamocowany do aparatu w ściśle określonej odległości od materiału światłoczułego by w swym zakresie pracował prawidłowo. Zmienienie tej odległości zmienia parametry pracy, co wykorzystuje się np. przy pierścieniach pośrednich. Zwiększają one wspomnianą odległość i obiektyw nabiera cech makro. Ale nie wyostrzy już na nieskończoność.
W omawianym przypadku jest tak, że kształt/wielkość bagnetu mocowania obiektywu w canonach jest większa od nikonowskich. Różnica jest na tyle poważna, że pozwoliła skonstruować przejściówkę pozwalającą zamocować obiektywy Nikona do puszek Canona w sposób pozwalający wykorzystać wszystke (prawie - bo AF nie) parametry Nikkorów. Odwrotnie jest to niemożliwe - co jest zrozumiałe mam nadzieję. Powstałą różnicę można skorygować odpowiednią przejściówką z zamocowaną soczewką. Układ ten koryguje optykę danych obiektywów do stanu pozwalającego wykorzystać wspomnianą nieskończoność. Ale należy mieć świadomość, że do odpowiedniego przeliczonego szkła przez np. Canona dodajemy optykę wyliczoną przez kogoś tam, byle tylko to szkło dopiąć do np. Nikona. Mnie się ten pomysł nie podoba.
Czyli znaczy to tyle, że np. zamocowanie jakiejś L-ki do D700 za pomocą odpowiedniego mechanicznego pośrednika bez soczewki powinno nam dać makro - bez możliwości ostrzenia w nieskończoności ?
Czyli znaczy to tyle, że np. zamocowanie jakiejś L-ki do D700 za pomocą odpowiedniego mechanicznego pośrednika bez soczewki powinno nam dać makro - bez możliwości ostrzenia w nieskończoności ?
Tak.
Ale zwróć uwagę na to, co napisał powyżej Jacek_Z. Ja nie za bardzo się znam na rodzajach bagnetów w różnych systemach i mogłem zrobić błąd w swym poprzednim wpisie.
W każdym bądź razie na pewno nie da się zamontować obiektywów eLek Canona do D700 w pozycji zapewniającej pełne działanie. Musi być przejściówka, która zwiększy odległość od matrycy - czyli zadziała jak pierścień pośredni. No i jest jeszcze pytanie o to, co by się stało (gdyby taki pierścień istniał) z obrazem na granicach kadru przy w pełni otwartej przysłonie (w sumie nic się nie powinno stać).
fotojacek
08-08-2010, 11:06
Z tego co wiem to nie ma przejściówek EF\EFs --> Nikon DX\FX z powodu różnicy wielkości bagnetu (średnica)
wasilewk
08-08-2010, 12:46
Z tego co wiem to nie ma przejściówek EF\EFs --> Nikon DX\FX z powodu różnicy wielkości bagnetu (średnica)
Ja podczepiam jakąś lufę z PSix-a do D700 i jest to możliwe (a średnica... wiadomo). Więc i tutaj chyba da się...
Ja podczepiam jakąś lufę z PSix-a do D700 i jest to możliwe (a średnica... wiadomo). Więc i tutaj chyba da się...
Odległość szkła od materiału światłoczułego :)
Ja podczepiam szkła Hasselblada.
aparaty średnioformatowe (lustrzanki) to "grubasy" (spore lustro). Spora odległość bagnet - film daje mozliwości kombinowania z bagnetami.
Kolega WOSIK napisał "bo znajomy ma i taostrość i w ogóle".
Mam dokładnie odwrotne doświadczenia.
Grzegorz
Andrzej Olender
08-08-2010, 21:39
Kolega WOSIK napisał "bo znajomy ma i taostrość i w ogóle".
Mam dokładnie odwrotne doświadczenia.
Grzegorz
A ja napiszę że różnicy nie ma, w obu systemach są lepsze i gorsze szkła :)
Nie bardzo widzę sens stosowania (taniej) optyki nie optymalizowanej do pracy na cyfrze z takim body jak D3x, które ma spore wymagania co do optyki. Osoba mająca D3x ma chyba jakies pieniądze na normalna optykę? Dziwny temat.
No chyba, że ktoś odziedziczył D3x po wujku, a na przykład szklarnię do C po Babci, i teraz chciałby scalić nabytki. Bo innego uzasadnienia nie znajduję. Jeszcze pozostaje kwestia ewentualnego eksperymentu naukowego o wątpliwej wartości merytorycznej. Albo perwersyjnej miłości do jakiegoś konkretnego szkła ze stajni C.