Zobacz pełną wersję : Play czy Plus? Jaki telefon w abonamencie?
Siema :)
Kończy mi się umowa w mix'ie w Plusie i chcę przejść sobie na abonament. Patrzyłem że w Playu przy abo 59zł mogę wziąć Samsunga Wave za 450zł. Co myślicie, opłaca się?
Ewentualnie gdzie są jeszcze korzystne warunki przy tanim abo, no i jakiś niezły telefon do tego? Obecnie mam N95.
Ma ktoś Wave? Może jakieś opinie? :)
Sprawdź zasięg. W playu jest jeszcze dość mocno ograniczony. Działa w miastach i miasteczkach. W mieścinkach ;) jest krucho.
Sprawdź zasięg. W playu jest jeszcze dość mocno ograniczony. Działa w miastach i miasteczkach. W mieścinkach ;) jest krucho.
To dość ciekawe stwierdzenie ,bo Play korzysta z nadajników sieci Plus ;]
Ja właśnie rok temu przeszedłem z abonamentu w Plusie na Play z zachowaniem numeru.
Ogólnie jest troszkę taniej, z zasięgiem nie ma problemu, jedyne co mnie zdziwiło to że minuty nie przechodzą na następny miesiąc.
Play ma najlepszą ofertę na rynku, z żadnym zasięgiem nie ma problemu, pozdrawiam.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=152697 -- poczytaj sobie.
Dzięki Swider. Poczytam :)
mam Plusa w sumie odkąd pamiętam... jakieś 5 lat i z zasięgiem nie miałem problemów nigdy... :)
A co do telefonów - co polecacie aktualnie? W sumie nie wiem jakie mam wymagania :D coś lepszego niż N95-1. W miarę ważne żeby na głośniku mp3 dobrze grało, w miarę głośno :) no i żeby był wytrzymały, żeby dobrze się pisało smsy. Nie obchodzi mnie bateria, i tak co noc podłączam telefon z przyzwyczajenia. Ważny jest generalnie dotyk, chciałem go uniknąć, ale w sumie to nie przeszkadza mi jeżeli jest, a dzisiaj już większość nie ma fizycznej klawiatury. Zależy mi żeby ten dotyk był dobry, szybko reagował.
450zł za Wave - niby przyjemnie :D nie miałem okazji mieć go w ręku, ale czytając opinie myślę że nie jest to takie tandetne trzeszczące pudełko jak np Avila, którą ma mój ojciec - bleeee, szybko bym utopił ten telefon :D
podoba mi się LG KU990i, ale to już trochę stary telefon. Co myślicie o LG GT540? Jakieś opinie? :)
LG KU990i to fakt,trochę stary,bardzo słaby dźwięk z głośnika,można to podrasować,
wskazówki na forum LG,ale wtedy często charczy.Dotyk słaby,menu jak to w Javie.
Dosyć dobry aparacik 5Mp,tu masz dwie fotki z niego http://grzegorzsabala.blogspot.com/2010/05/zmierzch-lustrzanek-aleksandrow.html
Dostałem w abonamencie i sprzedałem po dwóch miesiącach,dla mnie był zbyt mało funkcjonalny.
do zdjęć mam Nikosia, także aparat mnie nie obchodzi za bardzo. Teraz mam 5MP w N95 i kilka razy go dosłownie użyłem na szybko.
A LG GT540? Poczytałem i wydaje mi się ze to może być coś dla mnie :)
i chyba zrezygnuję z abo, i wezmę sobie mixa, ewentualnie kupiłbym starter z Heyah (podwójne doładowania mi się podobają, zawsze mamie zazdrościłem :D ) i za gotówkę nowego GT540. Jeżeli ktoś ma ten telefon to prosiłbym o wypowiedź :)
Mamy tu jakiegoś posiadacza HTC Wildfire? Prosiłbym o opinie ;) i ewentualnie inne propozycje, żeby przy zakupie w mixie albo abo nie kosztował więcej niż powiedzmy 300-400zł.
Mam od tygodnia LG GT540, zamieniłem się z ojcem, który dostał go przy przedłużaniu abonamentu, dla niego telefon służy tylko do dzwonienia :)
Co do telefonu, to mój pierwszy dotykowiec, wziąłem go bo chciałem coś z os'em. Android szybko chodzi, wi-fi bez problemu, obsługę "dotyku" opanowałem po dwóch dniach i wydaje mi się, że obsługuję ten telefon szybciej niż poprzedni (Nokia 6300), choć wydawało mi się to niemożliwe.
Super sprawą jest to, że gdy masz pocztę na gmailu, maile przychodzą na bieżąca (dostajesz maila jakbyś dostał smsa). Masa aplikacji do pobrania to kolejny plus :) Tyle na szybko
Tomasz Dudrak
08-08-2010, 20:03
Ogólnie jest troszkę taniej, z zasięgiem nie ma problemu, jedyne co mnie zdziwiło to że minuty nie przechodzą na następny miesiąc.
I nagle okazuje się, że przyjaciele i znajomi przestają do Ciebie dzwonić...
... bo do Play jest drożej.
Rafał_Sz
08-08-2010, 20:08
Po wielu latach w abonamencie w Plusie przeszedłem "na kartę" do Play zachowując swój numer. Jestem z tego zadowolony. I teraz jest do mnie drożej. ;)
a znajomi jak dzwonili tak dalej dzwonią...
ale co mnie obchodzi, że jest do mnie drożej? Ja mam tanio i to jest dla mnie ważne. Jeżeli ktoś chce do mnie zadzwonić, ma interes, to co za różnica czy zapłaci ileś tam groszy więcej? Ja nigdy przy pisaniu czy dzwonieniu nie interesuję się jaką ktoś ma sieć, mam sprawę - kontaktuję się, proste :P
"jak kocha to zadzwoni" :D
Postanowiłem że przejdę sobie na abo w Playu, przenosząc numer. Wezmę do tego Samsunga i5700 najprawodpodobniej, a poczciwa N95 pójdzie na handelek :)
RSZ - Ile trwało przeniesienie numeru? W czasie gdy to się przenosi można bez problemu korzystać z telefonu?
Rafał_Sz
08-08-2010, 23:21
(...)
RSZ - Ile trwało przeniesienie numeru? W czasie gdy to się przenosi można bez problemu korzystać z telefonu?Z dnia na dzień. Do północy była aktywna karta SIM Plusa, po północy przestała działać i wsadziłem tą, którą dostałem od Play. Po godzinie od podmiany mój stary numer działał już na nowej karcie SIM.
Numer z Plusa w sieci Play. Każdy myśli że ma taniej bo dzwoni do plusa a tu figa z makiem. Komu sie chce sprawdzać bilingi mnie ani trochę
I nagle okazuje się, że przyjaciele i znajomi przestają do Ciebie dzwonić...
... bo do Play jest drożej.
Jak mają minuty w abonamencie to chyba nie ma znaczenia. Zresztą, sam będę do nich dzwonił - przecież Play daje znacznie więcej minut za tą samą kasę :)
PS
Dziś przyszła mi oferta od Plusa na przedłużenie umowy. Kpina, niech się bujają.
Z dnia na dzień. Do północy była aktywna karta SIM Plusa, po północy przestała działać i wsadziłem tą, którą dostałem od Play. Po godzinie od podmiany mój stary numer działał już na nowej karcie SIM.
no to super :)
w takim razie kwestia kilku tygodni i wjeżdżam do Playa :)
kamilkamien
10-08-2010, 17:48
A ja troche może odciągnę temat w inną stronę ale nie odbiegając od tych sieci. Jak stawia się tu i tu kwestia korzystania z mobilnego internetu iPLUS i PLAY Fresh?
Chodzi konkretniej tylko o przegladanie stron internetowych, jakis komunikatorek i wysłać kilkanaście zdjęc na pocztę.
Tomasz Dudrak
10-08-2010, 20:09
Jak mają minuty w abonamencie to chyba nie ma znaczenia. Zresztą, sam będę do nich dzwonił - przecież Play daje znacznie więcej minut za tą samą kasę :)
PS
Dziś przyszła mi oferta od Plusa na przedłużenie umowy. Kpina, niech się bujają.
Tylko, że wiele osób ma umowy na kwotę złotówek do wykorzystania, a nie pakiet minut, wówczas złotówki "schodzą" szybciej przy rozmowach do Play.
Ja również dostałem żałosną ofertę od Plusa i przeszedłem do Play. Żałuję tego do dzisiaj przede wszystkim dlatego, że minuty nie przechodzą na kolejne okresy rozliczeniowe i nie można nigdzie wysłać darmowego smsa z sieci do Play, ani z Play.
stachu321
10-08-2010, 23:55
Są generalnie i plusy i minusy, ale każdy musi sobie to przekalkulować indywidualnie. Ja dużo dzwonię, na stacjonarne i po znajomych mających nr poza siecią. Smsów praktycznie nie wysyłam. Stąd oferta Play była dla mnie idealna. Nie wykorzystuję minut jakich daje sieć na miesiąc, stąd płacę tylko kwotę abonamentową. Z usługi jestem jak na razie w 100% zadowolony, może dlatego że jeszcze nigdzie nie spotkałem się z korzystniejszymi warunkami.
a w play daja teraz playstation 3 zamiast fona. za 349pln :D
Co nie zmienia faktu że zrywa połączenia i minuty nie przechodzą na następny okres rozliczeniowy. Ale PS3 jest :)
No i dlatego play jest najlepszy na świecie bo nikt do mnie nie dzwoni i nie zawraca głowy, kiedy tego nie chce, a ja mam tyle minut, że mogę dzwonić do wszystkich:)
A po co Ci abonament? To teraz niepraktyczne, kupujesz kartę i masz czasem lepiej niż w ofercie na abo.
Ja bym się tam w umowy żadne nie pchał..