Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Pierwsze koty za płoty....
Witam. Pierwsze zdjęcie jakie daję do oceny. Proszę o rady żeby w przyszłości moje prace były lepsze. Z góry dzięki.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img812/4093/dsc1383.jpg)
cogscientist
07-08-2010, 00:24
Centralny kadr, nieco szeroki, no i delikatny przepał na nosku trochę minusują, choć fota ogólnie nie jest zła, ale też nie powala ;) no i koty to temat dosyć oklepany, polecam zajęcie się dziką przyrodą!
Karbulot
07-08-2010, 07:46
Niestety, zdjęcie psuje całkowicie czerwona obróżka z dzwoneczkiem i śmietnik w tle, który mimo rozmycia niestety widać.
Tak jak koledzy napisali - ale jak na pierwsze to nie jest strasznie ;-). Moje pierwsze były gorsze. Trenuj dalej - powodzenia.
pozdrawiam
Mariusz
Odnosząc się do waszych sugestii, powinienem tą fotę cyknąć pionowo? Byłoby chyba lepiej skoro kadr nieco za szeroki a tak teraz patrzę kotek by się pionowo chyba lepiej komponował? Co do przepalenia to mój błąd, bo gdzieś przeczytałem, że przesłona f/5.6 to dobra jest do portretów (poza tym to i tak minimum dla tej ogniskowej w obiektywie ;) i mi priorytet przesłony ustawił migawkę na 1/25s. Teraz coraz więcej bawię się na manualu. Aparat mam od 3 tygodni.
Co do obróżki i śmietnika... nie można mieć wszystkiego. Może kiedyś trafię lepszy kadr. Swoją drogą ciekawe jakby zareagował kocur gdybym chciał mu tą obróżkę zdjąć o właścielu domu nie wspomnę, gdyby zobaczył mnie targającego jego kosz na śmieci :) Następnym razem jak się uda postaram się zauważać coś takiego i to kompensować.
cogscientist
07-08-2010, 22:58
mi priorytet przesłony ustawił migawkę na 1/25s. Teraz coraz więcej bawię się na manualu.
Priorytet przysłony jest trybem dość wygodnym, jednak kiedy już poznasz swoje szkło, warto wprowadzać w takich sytuacjach korekcję przez kompensację ekspozycji. W tym przypadku -0,3EV spokojnie by wystarczyło. Robisz w NEF-ach? Śmiało możesz to poprawić np. w Lightroom albo tym podobnej wywoływarce RAW.
Pozdrawiam!
borregaard
08-08-2010, 02:13
Czy koty z adresem,kodem pocztowym,numerem konta to jeszcze przyroda...?
Karbulot
08-08-2010, 10:09
Priorytet przysłony jest trybem dość wygodnym, jednak kiedy już poznasz swoje szkło, warto wprowadzać w takich sytuacjach korekcję przez kompensację ekspozycji. W tym przypadku -0,3EV spokojnie by wystarczyło. Robisz w NEF-ach? Śmiało możesz to poprawić np. w Lightroom albo tym podobnej wywoływarce RAW.
Pozdrawiam!
Popieram. Sam stosuję ekspozycję ustawiona na stałe -1/3 EV, przy lekko słonecznej pogodzie dodaję dodatkowo -0.3 a przy wiekszym słoneczku -0.7, przy makro nawet -1.0. Widzę, że też masz D90, a te aparaty troszeczke za mocno naświetlają (był o tym nawet topik na naszym forum). Ale ma to swoje plusy, wprowadzając ujemną korektę ekspozycji dostajesz "darmowy" krótszy czas naświetlania.
Odnosząc się do waszych sugestii, powinienem tą fotę cyknąć pionowo? Byłoby chyba lepiej skoro kadr nieco za szeroki a tak teraz patrzę kotek by się pionowo chyba lepiej komponował?
Np. tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img823.imageshack.us/img823/9260/dsc13832.jpg)
chyba byłoby lepiej pod względem kompozycji?
Przepalenia są nie do uratowania, inna sprawa, że kot w tych miejscach jest biały i tyle. ;)
No tak rzeczywiście mi się obiło o uszy, że D90 prześwietla zdjęcia. Trzeba będzie w słoneczne dni ustawić kompensację na -1/3 EV lub więcej w zależności od potrzeb. W RAWach jeszcze nie robię ale zacznę niebawem. Co polecacie darmowego oprócz ViewNXa dołączanego do aparatu? W ogóle jaki jest "niezbędnik" fotografa cyfrowego jeśli chodzi o programy do obróbki zdjęć? Potrzebuję coś do wywołania z RAW i co jeszcze GIMP, Photoshop? PS CS2 nie jest zbyt stary? Jeszcze się nie bawiłem tymi programami (CS2 tylko do wykadrowania).
I mam jeszcze jedno pytanie. Gdybym użył innego sposobu pomiaru światła np. punktowy lub centralnie ważony to pomogłoby to w uniknięciu tego przepalenia?
Dzięki za rady.
W tym przypadku aparat raczej mierzył prawidłowo, ale w polu jest przewaga ciemnych elementów. Zaś główny temat należy do skrajnie trudnych, gdyż zawiera elementy białe i czarne.
Inny pomiar raczej by nie pomógł, a nawet mógłby jeszcze zaszkodzić. Wszystko zależy od sposobu, w jaki pracujesz.
Pamiętajmy, że aparat nie ma pojęcia, co fotografujemy. Dla niego jest bez różnicy, czy tematem jest biały kot na śniegu, czy czarny kot na węglu - jeśliby się zdać w tych przypadkach w pełni na automatykę, prawdopodobnie otrzymamy dwa zbliżone obrazki typu "szary kot na szarym tle". Zadaniem fotografa jest dostarczyć aparatowi informacji o tym, co (pod względem naświetlenia) fotografujemy, czyli wprowadzić odpowiednią poprawkę. Na to nie ma recepty uniwersalnej, potrzebne jest doświadczenie, które umiejętnie zastosujemy w danej sytuacji. Są oczywiście też inne metody pomiaru światła, np. pomiar światła padającego czy pomiar przy użyciu szarej kartki Kodaka.
"Ekonet" jest świetny (bardzo przyjazny :smile:)- nie dość, że rycerski (miałam przyjemność to zauważyć w którymś moim wątku), to jeszcze w przyjacielski sposób edukujący. Wybacz Autorze za tą wstawkę, ale nie potrafiłam się powstrzymać. A jeżeli chodzi o Twoje zdjęcie, to powiem Ci, że bardzo mi się podoba właśnie w tym kadrze. Totalnie centralnie jest, ale ten płotek (dachówka) z wylewającym się po bokach kocurem, jak najbardziej mi pasi, właśnie centralnie. I jeszcze do tego oczy kota - bardzo ładnie pokazane. Jedynie przepały na sierści, z przysłonami i czasem musisz się jeszcze pobawić, ale myślę, że minimalnie - jeżeli chodzi o to zdjęcie :-) Zaznaczam, że jest to opinia tylko laika, który lubi fotografię i patrzy po swojemu.
Dziękuję za wszystkie rady, krytykę i pochwały. Postaram się jak najwięcej z tego wyciągać edukujących rzeczy. Pozdrawiam.