PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Pierwsze koty za płoty....

Serioz
06-08-2010, 21:16
Witam. Pierwsze zdjęcie jakie daję do oceny. Proszę o rady żeby w przyszłości moje prace były lepsze. Z góry dzięki.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img812/4093/dsc1383.jpg)

cogscientist
07-08-2010, 00:24
Centralny kadr, nieco szeroki, no i delikatny przepał na nosku trochę minusują, choć fota ogólnie nie jest zła, ale też nie powala ;) no i koty to temat dosyć oklepany, polecam zajęcie się dziką przyrodą!

Karbulot
07-08-2010, 07:46
Niestety, zdjęcie psuje całkowicie czerwona obróżka z dzwoneczkiem i śmietnik w tle, który mimo rozmycia niestety widać.

razza
07-08-2010, 20:51
Tak jak koledzy napisali - ale jak na pierwsze to nie jest strasznie ;-). Moje pierwsze były gorsze. Trenuj dalej - powodzenia.
pozdrawiam
Mariusz

Serioz
07-08-2010, 20:54
Odnosząc się do waszych sugestii, powinienem tą fotę cyknąć pionowo? Byłoby chyba lepiej skoro kadr nieco za szeroki a tak teraz patrzę kotek by się pionowo chyba lepiej komponował? Co do przepalenia to mój błąd, bo gdzieś przeczytałem, że przesłona f/5.6 to dobra jest do portretów (poza tym to i tak minimum dla tej ogniskowej w obiektywie ;) i mi priorytet przesłony ustawił migawkę na 1/25s. Teraz coraz więcej bawię się na manualu. Aparat mam od 3 tygodni.

Co do obróżki i śmietnika... nie można mieć wszystkiego. Może kiedyś trafię lepszy kadr. Swoją drogą ciekawe jakby zareagował kocur gdybym chciał mu tą obróżkę zdjąć o właścielu domu nie wspomnę, gdyby zobaczył mnie targającego jego kosz na śmieci :) Następnym razem jak się uda postaram się zauważać coś takiego i to kompensować.

cogscientist
07-08-2010, 22:58
mi priorytet przesłony ustawił migawkę na 1/25s. Teraz coraz więcej bawię się na manualu.

Priorytet przysłony jest trybem dość wygodnym, jednak kiedy już poznasz swoje szkło, warto wprowadzać w takich sytuacjach korekcję przez kompensację ekspozycji. W tym przypadku -0,3EV spokojnie by wystarczyło. Robisz w NEF-ach? Śmiało możesz to poprawić np. w Lightroom albo tym podobnej wywoływarce RAW.

Pozdrawiam!

borregaard
08-08-2010, 02:13
Czy koty z adresem,kodem pocztowym,numerem konta to jeszcze przyroda...?

Karbulot
08-08-2010, 10:09
Priorytet przysłony jest trybem dość wygodnym, jednak kiedy już poznasz swoje szkło, warto wprowadzać w takich sytuacjach korekcję przez kompensację ekspozycji. W tym przypadku -0,3EV spokojnie by wystarczyło. Robisz w NEF-ach? Śmiało możesz to poprawić np. w Lightroom albo tym podobnej wywoływarce RAW.

Pozdrawiam!
Popieram. Sam stosuję ekspozycję ustawiona na stałe -1/3 EV, przy lekko słonecznej pogodzie dodaję dodatkowo -0.3 a przy wiekszym słoneczku -0.7, przy makro nawet -1.0. Widzę, że też masz D90, a te aparaty troszeczke za mocno naświetlają (był o tym nawet topik na naszym forum). Ale ma to swoje plusy, wprowadzając ujemną korektę ekspozycji dostajesz "darmowy" krótszy czas naświetlania.

ekonet
08-08-2010, 11:48
Odnosząc się do waszych sugestii, powinienem tą fotę cyknąć pionowo? Byłoby chyba lepiej skoro kadr nieco za szeroki a tak teraz patrzę kotek by się pionowo chyba lepiej komponował?
Np. tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img823.imageshack.us/img823/9260/dsc13832.jpg)
chyba byłoby lepiej pod względem kompozycji?
Przepalenia są nie do uratowania, inna sprawa, że kot w tych miejscach jest biały i tyle. ;)

Serioz
08-08-2010, 14:08
No tak rzeczywiście mi się obiło o uszy, że D90 prześwietla zdjęcia. Trzeba będzie w słoneczne dni ustawić kompensację na -1/3 EV lub więcej w zależności od potrzeb. W RAWach jeszcze nie robię ale zacznę niebawem. Co polecacie darmowego oprócz ViewNXa dołączanego do aparatu? W ogóle jaki jest "niezbędnik" fotografa cyfrowego jeśli chodzi o programy do obróbki zdjęć? Potrzebuję coś do wywołania z RAW i co jeszcze GIMP, Photoshop? PS CS2 nie jest zbyt stary? Jeszcze się nie bawiłem tymi programami (CS2 tylko do wykadrowania).

I mam jeszcze jedno pytanie. Gdybym użył innego sposobu pomiaru światła np. punktowy lub centralnie ważony to pomogłoby to w uniknięciu tego przepalenia?
Dzięki za rady.

ekonet
08-08-2010, 14:34
W tym przypadku aparat raczej mierzył prawidłowo, ale w polu jest przewaga ciemnych elementów. Zaś główny temat należy do skrajnie trudnych, gdyż zawiera elementy białe i czarne.
Inny pomiar raczej by nie pomógł, a nawet mógłby jeszcze zaszkodzić. Wszystko zależy od sposobu, w jaki pracujesz.
Pamiętajmy, że aparat nie ma pojęcia, co fotografujemy. Dla niego jest bez różnicy, czy tematem jest biały kot na śniegu, czy czarny kot na węglu - jeśliby się zdać w tych przypadkach w pełni na automatykę, prawdopodobnie otrzymamy dwa zbliżone obrazki typu "szary kot na szarym tle". Zadaniem fotografa jest dostarczyć aparatowi informacji o tym, co (pod względem naświetlenia) fotografujemy, czyli wprowadzić odpowiednią poprawkę. Na to nie ma recepty uniwersalnej, potrzebne jest doświadczenie, które umiejętnie zastosujemy w danej sytuacji. Są oczywiście też inne metody pomiaru światła, np. pomiar światła padającego czy pomiar przy użyciu szarej kartki Kodaka.

barbi
09-08-2010, 23:42
"Ekonet" jest świetny (bardzo przyjazny :smile:)- nie dość, że rycerski (miałam przyjemność to zauważyć w którymś moim wątku), to jeszcze w przyjacielski sposób edukujący. Wybacz Autorze za tą wstawkę, ale nie potrafiłam się powstrzymać. A jeżeli chodzi o Twoje zdjęcie, to powiem Ci, że bardzo mi się podoba właśnie w tym kadrze. Totalnie centralnie jest, ale ten płotek (dachówka) z wylewającym się po bokach kocurem, jak najbardziej mi pasi, właśnie centralnie. I jeszcze do tego oczy kota - bardzo ładnie pokazane. Jedynie przepały na sierści, z przysłonami i czasem musisz się jeszcze pobawić, ale myślę, że minimalnie - jeżeli chodzi o to zdjęcie :-) Zaznaczam, że jest to opinia tylko laika, który lubi fotografię i patrzy po swojemu.

Serioz
10-08-2010, 00:57
Dziękuję za wszystkie rady, krytykę i pochwały. Postaram się jak najwięcej z tego wyciągać edukujących rzeczy. Pozdrawiam.