Zobacz pełną wersję : Namiot bezcieniowy, dobór oświetlenia
Witam wszystkich.
Potrzebuję porady odnośnie doboru oświetlenia do namiotu bezcieniowego. Namiot ze względu na wysokość fotografowanych przedmiotów jest duży (sześcian 150 cm). Przedmioty fotografowane są bardzo świecące odbijające światło (stal polerowana) w kolorach złotych i srebrnych. Proszę o poradę jakie kupić lampy, błyskowe czy z światłem stałym, jakiej mocy, czy użyć parasoli i jakich? Aparat którym dysponuje to D60.
Dziękuje.
MSM
willy_fil_
06-08-2010, 20:50
poczytaj np tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=146789
Po przeczytaniu wskazania padają raczej na światło błyskowe, czy 2 x 86 ws wystarczy i dalej nie wiem co z parasolami.
http://stock-board.info/
Kopalnia wiedzy w tym temacie.
Witam, zdecydowałem się wstępnie na namiot 150 cm z lampami 120 ws z regulacja mocy 1-1/8 w ilości 2 szt. bez parasolek. Czy waszym zdaniem lampy są wystarczającej mocy?
MSM
willy_fil_
08-08-2010, 21:44
Nie wiem czy czytałeś o metalu i jego fotografowaniu ale powtórzę - na cholerę ci namiot. Nie wyjdą ci te zdjęcia tak jakbyś tego chciał. Chyba ze to nie komercyjne zlecenie ale próby studia - wtedy owszem kombinuj. Jeśli natomiast komercja to proponuje posłuchać jednak kolegów...
Lampy swoją mocą obdarują wystarczająco, ale jeśli to faktycznie przedmioty większe to może być kłopot z ilością lamp. Dwie to jednak mało na większe przedmioty.
A jakie masz do tego szkło?
Witam, właśnie z tego co zrozumiałem do świecących gładkich powierzchni najlepiej używać namiotu, przeczytałem wiele informacji na ten temat i jest wiele szkół podejścia do tego tematu. Efekt chcę uzyskać taki aby pozbyć się cieni i w miarę możliwości zniwelować odbicia światła od fotografowanego przedmiotu.
Moje szkło to standardowe zakupione w komplecie z aparatem.
MSM
willy_fil_
09-08-2010, 21:26
Nie wiem jaki chcesz uzyskać efekt i nie wiem co rozumiesz przez pozbycie się cienia. Nie wiem co tam będziesz wkładał do tego namiotu ale jeśli jest to jakaś wypolerowana stal jak pisałeś na początku wątku i do tego wielopłaszczyznowa to... Nie chce cię zniechęcać broń boże do namiotu ale pokombinuj też bez namiotu. Idź do empiku znajdź książkę "światło w fotografii" nie pamiętam autora ale wiem że niedawno widziałem taka pozycje a w niej rozdział o metalu dość ciekawie i po ludzku opisany... Jesteś w dobrej sytuacji - znalazłeś już to forum a to skarbnica mądrości...