PDA

Zobacz pełną wersję : sterowanie bezprzewodowe w D50

kubawolnicki
17-12-2006, 23:32
witam
d50 w odróżnieniu od D70 itd nie posiada tzw commandera sterującego grupami lamp
jaka jest możliwość sterowania bezprzewodowego grupami lamp ??
tylko sb-800 jako master na aparacie ... czy on musi wyzwalać błysk czy tylko pomiarowy
przedbłysk
rozumiem że w grupach sterowanych mogą być Sb-200 i sb-600 czy coś jeszcze (inne modele) może być?
wiem że innym rozwiązaniem ... załatwiającym zagadnienie jest sterwonik su-800
proszę o opinie
z góry dzięki

ALF
18-12-2006, 00:14
można sterowac i D50, ale z lampami metza :)

szymony
18-12-2006, 18:57
tylko sb-800 jako master na aparacie ... czy on musi wyzwalać błysk czy tylko pomiarowy
przedbłysk

SB800 jako master, może być wykorzystana tylko jako sterownik innych lamp, jak również sama po za elemetami sterowniczymi, może brać udział w prawidłowej ekspozycji.

Megas
19-12-2006, 19:39
Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc pisze tutaj. Mam zamiar kupić kabel SC-28 lub SC-29 do D50 z SB-600. Czy ktoś posiada takie połączenie może coś napisać na ten temat? I czy w ogóle da się połączyć?
Pozdrawiam!

kubawolnicki
21-12-2006, 16:14
można sterowac i D50, ale z lampami metza :)

miałbym prośbę o przybliżenie czy tez rozwinięcie zagadnienia lamp metza

m_cudny
21-12-2006, 17:36
Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc pisze tutaj. Mam zamiar kupić kabel SC-28 lub SC-29 do D50 z SB-600. Czy ktoś posiada takie połączenie może coś napisać na ten temat? I czy w ogóle da się połączyć?
Pozdrawiam!

Działa jak sie patrzy:)
mam SB 600 i sc 17 i jestem zadowolony z tego jak toto działa.

ALF
22-12-2006, 00:05
miałbym prośbę o przybliżenie czy tez rozwinięcie zagadnienia lamp metza

metz ma własny system (metz remote) sterowania bezprzewodowego lampami działający niezależnie od puszki (odpowiedzialne za sterowanie są bowiem lampy i adaptery SCA)...ja wykorzystywałem metza 54MZ3 + SCA3083 jako lampy slave oraz metza 54MZ4i za standardową kostką jako lampy sterującej, ale w trybie manualnym można sterować każdą lampą - np wbudowaną i również sabinką :D jadnak w pełni wykorzysta się ten system z 2 lub więcej metzami...przewaga tego systemu nad CLSem jest taka, że metz przewidział w nim występowanie przedbłysków zarówno w trybie manualnym jak i metz remote :)

mariuniu
31-12-2006, 13:33
Ale przecież SB-800 ma wbudowaną fotocelę (SU-4) i w zasadzie można ją odpalić zdalnie nawet wbudowaną lampą D50. Trzeba w menu lampy tylko odpowiednio sobie wszystko ustawić.

strangelove
31-12-2006, 14:15
Ale przecież SB-800 ma wbudowaną fotocelę (SU-4) i w zasadzie można ją odpalić zdalnie nawet wbudowaną lampą D50. Trzeba w menu lampy tylko odpowiednio sobie wszystko ustawić.

hymm, to mam pytanko, czy taka wbudowana cela, przy odsunietej SB-800 od aparatu, zrobi ta sama robote co sb-600 + kabel SC-17 (mimo braku commander mode w D50)?
Ujmujac krotko- czy wtedy tez bedzie dzialal TTL, czy tylko manual?
bo sobie tak mysle ze SB-600 + kabel + dyfuzor to juz "prawie" cena sb-800.
a boczne swiatlo bardzo mnie korci...

i jeszcze pytanko z innej beczki: ma moze metz jakies tansze kabelki? bo jak patrze na ceny SC-17 i innych to przecieram oczy ze zdumienia.

dzieki za info i milej sylwestrowej zabawy
strangelove

szymony
01-01-2007, 17:31
hymm, to mam pytanko, czy taka wbudowana cela, przy odsunietej SB-800 od aparatu, zrobi ta sama robote co sb-600 + kabel SC-17 (mimo braku commander mode w D50)?
Ujmujac krotko- czy wtedy tez bedzie dzialal TTL, czy tylko manual?
bo sobie tak mysle ze SB-600 + kabel + dyfuzor to juz "prawie" cena sb-800.
a boczne swiatlo bardzo mnie korci...

Niestety nie będzie to samo. SB600+SC17 to praktycznie całkowite wykorzystanie możliwości błyskograta lub body. SB800 jako slave w trybie SU4, odpalana z błyskacza D50 to tylko manual i aż manual.

strangelove
01-01-2007, 17:40
OK, dzieki - juz dla mnie wszystko jasne. (oprocz tego "Tylko i az manual mode" - czas sie douczyc- moje postanowienie noworoczne).
szczesliwego i fotogenicznego roku dla wszystkich forumowiczow

mariuniu
01-01-2007, 17:54
.. SB800 jako slave w trybie SU4, odpalana z błyskacza D50 to tylko manual i aż manual.

Nie do końca - może wtedy działać w pełnym manualu czyli trybie "M" oraz w trybie automatyki wbudowanej czyli "A". Pozdrawaim.

ppfalcon
01-01-2007, 19:42
Też myślałem, że z automatyką tak to działa, dopóki nie porobiłem kilku próbnych zdjęć i wyszły prześwietlone. Okazuje się, że tryb A to nie jest automatyka lampy. W trybie tym lampa błyska tak długo jak długo błyska lampa sterująca. Innymi słowy w obu trybach SU4 (M i A) 800-tka jest wyzwalana błyskiem innej lampy, ale w trybie M trwa on tak długo jak się nastawi, a w trybie A błysk innej lampy wyzwala sabinkę, a koniec błysku lampy sterującej kończy błysk sabinki.

szymony
01-01-2007, 19:49
Nie do końca - może wtedy działać w pełnym manualu czyli trybie "M" oraz w trybie automatyki wbudowanej czyli "A". Pozdrawaim.
A wbudowany błyskograt w D50 pracuje w trybie "Auto" ?
Jak ustawisz TTL, to przedbłyski wyzwolą Ci SB800 i masz pozamiatane.

ALF
02-01-2007, 11:15
lampy metza (slave) w każdym trybie (M i metz remote) mają funkcię braku reakcji na przedbłyski :)

szymony
02-01-2007, 18:57
lampy metza (slave) w każdym trybie (M i metz remote) mają funkcię braku reakcji na przedbłyski :)
W SB-26 też cuś takiego było. Niestety każdy kolejny model to krok do tyłu :-( Dopiero SB800 to jakiś postęp, jednak o tym małym szczególe zapomniano. A może świadomie z niego zrezygnowano, bo CLS miał załatwić sprawę.

ALF
03-01-2007, 03:07
bardzo jestem ciekaw jak CLS wypadnie w 58AF1?

hicks
03-01-2007, 12:51
W SB-26 też cuś takiego było. Niestety każdy kolejny model to krok do tyłu :-( Dopiero SB800 to jakiś postęp, jednak o tym małym szczególe zapomniano. A może świadomie z niego zrezygnowano, bo CLS miał załatwić sprawę.
no wlasnie sie mozno zdziwilem jak ustawilem SB-26 na fotocele i automatyke palnik w sufit fotocele i d50 na manual
i bylo ok a potem przestawilem w D50 na iTTL - 1,7 EV i tez bylo ok lampa wyzwolila sie w odpowiednim momencie. Juz sie zastanawialem czy po prostu nie blyska np. przy przedblysku i przy faktycznym blysku. Ale jesli pomija to ok :)