Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Most
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img829.imageshack.us/img829/9195/dsc56772.jpg)
a nie dało się tak: pomost prostopadle do linii horyzontu... wstemplować drabinkę... dodać kontrastu... i jak dla mnie dodać lekką winietę... tak by się podobało. W tej wersji kiepsko.
Sam ND nie robi zdjec.....kadrowo kladpa! No i nie lubie takiego nieba, nie chodzi o chmurki, ale zeby cos sie tam dzialo!
Rozumiem, ale kadr jest celowo inny niż wszystkie te symetryczne kwadraty (mam też taki z tego miejsca ale jest jak 1000 innych w internecie) . Drabinka również celowo została. Fakt na niebie nic się nie dzieje, ale to zdjęcie takie chciałem otrzymać - proste, stonowane z tym jednym pomostem w kadrze i pustką na reszcie jeziora a drabinka miała skupiać uwagę i dlatego tak jest pokazana jako jedna linia.
Pozdrawiam!
cichy_no_war
06-08-2010, 22:02
Prawy-dół - trochę mi nie leży to co się tam dzieje. Gdyby na horyzoncie nic się nie działo byłoby tak fajnie symetrycznie i czysto.
maniak666
07-08-2010, 00:27
Rozumiem, ale kadr jest celowo inny niż wszystkie te symetryczne kwadraty (mam też taki z tego miejsca ale jest jak 1000 innych w internecie) . Drabinka również celowo została. Fakt na niebie nic się nie dzieje, ale to zdjęcie takie chciałem otrzymać - proste, stonowane z tym jednym pomostem w kadrze i pustką na reszcie jeziora a drabinka miała skupiać uwagę i dlatego tak jest pokazana jako jedna linia.
Pozdrawiam!
Tylko że, mz całe Twoje założenie odnośnie prostoty tego kadru, padło m.in. z powodu skośnie, a nie równolegle układających do krawędzi kadru, linii tworzonych przez deski pomostu.
Pozdrawiam!
No i zamiast prosty kadr wyszedl pstryk na statywie z filtrem ND!
znowu klapa?
niestety, nie pomyslałeś nad kompozycją :)
The Structorr
07-08-2010, 09:00
a nie dało się tak: pomost prostopadle do linii horyzontu... wstemplować drabinkę... dodać kontrastu... i jak dla mnie dodać lekką winietę... tak by się podobało. W tej wersji kiepsko.
No bez przesady, niedługo autorzy przestaną rozpoznawać swoje zdjęcia. Taki motyw widziałem już z milion razy i kolejny nie wniesie raczej niczego co zatrzymałoby mój wzrok na dłużej. Kolega BobbyX dobrze kombinuje chcąc wprowadzić jakiś nowy akcent, z tym że wyszło mu to....hmmm... średnio. Faktycznie kadr nie jest przemyślany do końca ale nie jest fatalnie, widywałem dużo gorsze zdjęcia na tym forum.