PDA

Zobacz pełną wersję : Kolorowe filtry do sb600 - jak?

Slon
06-08-2010, 14:29
Jak w temacie - potrzebuję poużywać kolorowe filtry z sb600. Mam kupione rzepy, mam filtry (kolorowe paski), mam Super Glue ;)
Problem w tym, że Super Glue nie chce trzymać rzepów na filtrach. Jak to obejść?

A może darować sobie Super Glue i coś innego wykombinować? Pomoże ktoś?

Bonzo
06-08-2010, 14:31
zszywacz ;)

R
06-08-2010, 14:36
tasma / piakna 2 stronna. na nia rzep. ja tak zrobilem i trzyma... jak umarly ksiazeczke, ale trzyma...

Winio
06-08-2010, 14:37
W czy nie lepiej użyć kolorowych dyfuzorów?

R
06-08-2010, 14:38
kolorowych wyfuzorow to mozna uzywac jako wypelniania dna szuflady...

Slon
06-08-2010, 14:40
W czy nie lepiej użyć kolorowych dyfuzorów?

nie ;)

R - z taśma 2-stronną próbowałem i był za słaba :( Ale to była chyba 2-stronna do papieru ;) Skocze do sklepu i kupię coś mocniejszego

R
06-08-2010, 14:41
kup nie tasme a pianke 2 stronna. jest taka waska ok 1cm. kupowalem w zestawie 3szt. w castoramie jest na 100%

Slon
06-08-2010, 14:43
kup nie tasme a pianke 2 stronna. jest taka waska ok 1cm. kupowalem w zestawie 3szt. w castoramie jest na 100%

w mojej mieścienie castoramy nie uświadczysz ;) a potrzeba mi na jutro :)
ale jadę szukać

Winio
06-08-2010, 14:44
kolorowych wyfuzorow to mozna uzywac jako wypelniania dna szuflady...

Sorry za pytanie, ale możecie mi wyjaśnić jaka jest różnica między kolorowymi dyfuzorami a filtrami i co można dzięki nim osiągnąć?

R
06-08-2010, 14:49
w mojej mieścienie castoramy nie uświadczysz ;) a potrzeba mi na jutro :)
ale jadę szukać

powieniens kupic w lepszych sklepach papierniczych, takich w centrach handlowych

Slon
06-08-2010, 14:50
Sorry za pytanie, ale możecie mi wyjaśnić jaka jest różnica między kolorowymi dyfuzorami a filtrami i co można dzięki nim osiągnąć?

dyfuzor na saibny nie zmiekcza swiatla - on je tylko rozprasza, ale ciagle jest za ostre. Za to po naklejeniu kolorowego filtru na lampe moge spokojnie odbijac blysk (ktorego barwe zmienie przy pomocy filtra) o cokolwiek (sufit, podloga, ciocia na weselu ;) ).
oczywiscie to tylko moje upodobanie :) niektorzy wola dyfuzory. Ja tam wole bez ;)

Winio
06-08-2010, 15:11
Aha, dzięki za info. Miałem wrażenie, że dyfuzor rozpraszając światło również je delikatnie zmiękcza, ale być może miałem tylko takie wrażenie. Pozdrawiam

R
06-08-2010, 15:38
niektorzy wola dyfuzory. Ja tam wole bez ;)

:mrgreen:

Slon
06-08-2010, 15:45
mam taśmę piankową - wieczorem będę działał :)

R
06-08-2010, 15:51
gut! bedzie dobrze. u mnie dziala i nie chce przestac

Slon
07-08-2010, 00:17
Aha, dzięki za info. Miałem wrażenie, że dyfuzor rozpraszając światło również je delikatnie zmiękcza, ale być może miałem tylko takie wrażenie. Pozdrawiam

moze i rozpraszam, nigdy doswiadczalnie tego nie sprawdzalem ;)

R - trzyma jak diabli :D dzieki za pomoc

maciejclk
22-12-2011, 00:46
Pozwole sobie odswiezyc troche ten temat. Otoz beda mi potrzebne kolorowe filtry barwne na SB-600 do uzycia podczas koncertu. Ktore moglibyscie polecic? Znalazlem zestaw 8 filtrow Nikon SJ-1. Czy jest to optymalna i najlepsza opcja, czy tez istnieje moze jakis lepszy/wygodniejszy zamiennik? Drugie pytanie to kwestia mocowania takich filterkow. Czytalem wczesniejsze posty odnosnie mocowania na rzepach badz tasme piankowa. O jakie rzepy i pianke chodzi? Czy ktos moze mi to wyjasnic? Z gory dziekuje za pomoc. :)

jackrabbit
22-12-2011, 01:43
Pozwole sobie odswiezyc troche ten temat. Otoz beda mi potrzebne kolorowe filtry barwne na SB-600 do uzycia podczas koncertu. Ktore moglibyscie polecic? Znalazlem zestaw 8 filtrow Nikon SJ-1. Czy jest to optymalna i najlepsza opcja, czy tez istnieje moze jakis lepszy/wygodniejszy zamiennik? Drugie pytanie to kwestia mocowania takich filterkow. Czytalem wczesniejsze posty odnosnie mocowania na rzepach badz tasme piankowa. O jakie rzepy i pianke chodzi? Czy ktos moze mi to wyjasnic? Z gory dziekuje za pomoc. :)

ja mam cos takiego

http://www.amazon.co.uk/Rosco-Strobist-Collection-camera-flash/dp/B005GU2JS0/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1324510867&sr=8-1

a tutaj rzepy

http://www.ebay.co.uk/itm/VELCRO-SELF-ADHESIVE-STICKY-2mtrs-x-20mm-HOOK-LOOP-B-/390371154341?pt=UK_Crafts_Sewing_Supplies_MJ&hash=item5ae3ef19a5

nataliamilk
22-12-2011, 10:31
dyfuzor na saibny nie zmiekcza swiatla - on je tylko rozprasza, ale ciagle jest za ostre. Za to po naklejeniu kolorowego filtru na lampe moge spokojnie odbijac blysk (ktorego barwe zmienie przy pomocy filtra) o cokolwiek (sufit, podloga, ciocia na weselu ;) ).
oczywiscie to tylko moje upodobanie :) niektorzy wola dyfuzory. Ja tam wole bez ;)

Dyfuzor na sb nie zmiękcza światła? rozumiem, że w tym przypadku softbox jest lepszy, bo nie dość, że rozprasza to jeszcze zmiękcza. A filtry? Napisałeś jakby założenie kolorowego filtru było jednoznaczne ze zmiękczeniem i rozproszeniem, ale filtry nałożone na lampę akurat tyle nie dają, plusem jest właśnie to, że można w nich odbijać, z softboxem już nie.