Zobacz pełną wersję : podkłąd muzyczny w internetowej galerii i w slideshow
bialogardzianin
06-08-2010, 11:07
Proszę doświadczonych forumowiczów o podpowiedź: jak zgodnie z prawem stworzyć internetową galerię lub pokaz slajdów z wykorzystaniem utworów muzycznych znanych wykonawców?
Chciałbym zrobić w przyszłości galerie tematyczne z podkładem muzycznym znanych wykonawców oraz dodawać podkład do prezentacji na DVD. Przez znanych rozumiem tych, co wydają płyty, są prezentowani w różnych mediach, a nie tych, którzy tworzą dla banków muzyki (np. Paris Music, itp.). Na stronie ZAIKS jest rozwiązanie oparte na linkach pogrupowanych w kategoriach. Wypełnia się wniosek i zawiera umowę licencyjną. Nasuwa się pytanie: po podpisaniu umowy, jak wygląda sprawa kosztów wykorzystania utworów? Czy stawki są uzależnione od popularności wykonawców, długości utworu? Czy płaci się za każdy utwór (np. 3 wybrane grają sobie w tle, można zmieniać ścieżki za pomocą flashowego playerka w rogu strony) raz w roku (podobnie jak za publikację zdjęć w internecie, zgodnie z cennikiem ZPAF) czy jakąś zryczałtowaną kwotę? A jak wygląda sprawa z przygotowaniem pokazu slajdów z podkładem dla klienta? Poprosze ludzi dobrej woli o pomoc, jak do tego się zabrać i jakich spodziewać się trzeba kosztów dot. strony www i prezentacji multimedialnych na dvd. Z góry dzięki za wsparcie.
BTW, w bankach muzyki też są fajne utwory, jeśli ktoś z Was korzysta z takich, też prosze o wsparcie i podpowiedź jak wygląda procedura wykorzystania utworu.
temat juz byl i latwo nie jest. jak probowalem ogarnac temat jakis czas temu wygladalo to w ten sposob, ze "podatek" dla zaiksu uzalezniony byl od skali i ilosci odtworzen, byc moze cos sie zmienilo, ale jak siegam pamiecia i czytam watki na ten temat - nikt konkretnie sie nie wypowiedzial co znaczy ze wszyscy jada na czarno ;)
bezpieczniej jest nie mieszac sie w muzyke chyba ze ma sie pewnosc co do praw autorskich.
bialogardzianin
06-08-2010, 11:22
No wierzyć mi się nie chce, że w naszym ukochanym kraju wszyscy jadą na czarno, bo nie mogą przedrzeć się przez biurokrację. ;) Zakładam, że gdybym pomęczył ww Zrzeszenie, to pewnie udzieliliby mi porad co i jak, ale ja chciałbym wiedzieć jak to wygląda z naszej fotograficznej strony i jakie są koszty. Jeśli chciałbym wykorzystać ze 3-4 utwory na www, to musiałbym raportować do ZAIKSu ilość wejść na stronę? A jeśli chodzi o fotografię okolicznościową i pokaz slajdów, to jak wówczas wygląda wycena takiego wykorzystania (bez upubliczniania). Na swej stronie fotograf ślubny Marcin Bittner opublikował pokaz slajdów (plik exe) jako przykład możliwości, więc da się i można. No chyba, że utwory w tej prezentacji pochodzą z banku muzyki, co jest prawdopodobnie korzystniejsze finansowo, czy się mylę? Ktoś korzysta z banku muzyki?
marszull
06-08-2010, 11:29
Co do zailsu to najlepiej sie okreslic do czego potrzebna jest muzka , wyslac maila (lub lepiej zadzwonic, i wtedy ewentualnie wyslac maila na konkretne nazwisko) a oni skalkuluja koszt.
Co do bankow muzyki jest o wiele latwiej, w czesci nie okreslasz do czego tylko wykupujesz licencje na odtwarzanie, ograniczona czasowo lub nie,
w innych placisz w zaleznosci na jakich polach korzystasz z muzyki.
Musisz poszukac na forum byl na temat w tym temacie ;) razem z podanymi linkami do roznych bankow.
bialogardzianin
06-08-2010, 11:37
Szukałem na naszym forum pod różnymi hasłami i nic nie znalazłem (banki muzyki). Chciałbym przebrnąć przez ten temat i zrezygnować tylko i wyłącznie ze względu na nieopłacalność a nie załatwienie formalne sprawy. Możesz marszull napisać jakie to mogą być orientacyjnie kwoty w przypadku banków muzyki, wykorzystanie do slideshow na dvd i jako tło do galerii internetowej?
marszull
06-08-2010, 11:41
w tej chwili nie napisze Ci bo po prostu nie pamietam, w tamtym watku naprawde bylo sporo linkow
zaraz poszukam
bialogardzianin
06-08-2010, 11:49
Co do ZAIKSu, to za slideshow na dvd płaci się zgodnie z pkt 5.2. (5% od wartości usługi- z rachunku) czy 8.5. (2 PLN) z tabeli http://www.zaiks.org.pl/portalzaiks//zasoby/cache/ZAX_WITR_21775/Tabela%20ZW_AUDIO_WIDEO.pdf ? Czekam na linki.
Zaiks bierze 25 PLN miesięcznie za jeden utwór na stronie. Trzeba wypełnić druk który ci prześlą mailem.
marszull
06-08-2010, 11:57
kurcze cos wyszukiwarka forumowa dziala "nie za bardzo" naprawde
przegladam swoje posty bo udzielalem sie w tamtym temacie i wkleilem sporo linkow
ale jak na razie nie moge znalezc (wyswietla tylko 500 oststnich postow)
na razie przypomnialem sobie jeden link (ale za to sporo muzyki)
http://pro.jamendo.com/pl/product/licensing/prices
doomin: bez roznicy czy polski czy zagraniczny?
znalazlem ;) (pare linkow zamieszczone w temacie)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=149511
bialogardzianin
06-08-2010, 12:00
No i juz coś wiem, dzięki doomin. A co do pokazu zdjęć- patrzyliście do tabeli?
Edit: Dzięki za jamendo, marszull!
bialogardzianin
09-08-2010, 14:20
Dla zainteresowanych: dodzwoniłem się do terenowego przedstawiciela ZAIKS i uzyskałem informację, że opłata za wykorzystanie dowolnej liczby utworów muzycznych lub wokalno- muzycznych dowolnego wykonawcy (polskiego lub zagranicznego), jako podkładu do prezentacji, zdjęć kosztuje 40 zł za pojedynczy nośnik. Opłatę reguluje się na podstawie zawartej umowy raz na kwartał.
Proszę doświadczonych forumowiczów o podpowiedź: jak zgodnie z prawem stworzyć internetową galerię lub pokaz slajdów z wykorzystaniem utworów muzycznych znanych wykonawców?
Chciałbym zrobić w przyszłości galerie tematyczne z podkładem muzycznym znanych wykonawców oraz dodawać podkład do prezentacji na DVD.
Można to załatwić na dwa sposoby: przez ZAIKS, o ile artysta jest zrzeszony (praktycznie wszyscy znani artyści są) lub uzyskując bezpośrednio zgodę/licencję od artysty (to rozwiązanie może być bardzo trudne, z przyczyn oczywistych). Z tego co mi wiadomo, należy zgłośić się do Zaiksu (na prv mogę podać Ci do kogo) wysłać specjalne oświadczenie (druki są na stronie ZAIKSU (http://www.zaiks.org/portalzaiks/JakSkorzystac.jsp?sysparameters=packed=%28true%29;¶meters=IndexPath=%28JAK_SKORZYSTAC%29;wariant= %28JakSkorzystac%29;)) na podstawie którego Zaiks sporządzi umowę. Z tego co kojarzę to jeśli płyta z takim produktem gdzie wykorzystana została muzyka jest sprzedawana zaiks pobiera 11% od kwoty produktu (czyli np ceny płyty która będzie sprzedawana) X ilość wyprodukowanych płyt.
BTW, w bankach muzyki też są fajne utwory, jeśli ktoś z Was korzysta z takich, też prosze o wsparcie i podpowiedź jak wygląda procedura wykorzystania utworu.
W Polsce imho aktualnie najlepszy bank muzyki (http://www.soundimage.pl) do tego rodzaju zastosowań to www.soundimage.pl . Jednorazowa, stosunkowo niska opłata za licencję do utworu i spory wybór dobrej muzyki użytkowej.
ZAiKS to jedno, a STOART to drugie...tu też się płaci.