PDA

Zobacz pełną wersję : TOKINA 28-70/2.8 ATX i D50 Problem :((

marcin122
17-12-2006, 22:54
Witajcie.
jestem nowy. mam na imię Marcin mam 32lata, fotografuję amatorsko dla przyjemności.

Kupiłem od Waszego kolegi obiektyw jak w temacie. zdaje się jest to pierwsza wersja.
CO JEST?
mianowicie puszka ''widzi'' obiektyw tyko, gdy wkręcamy go do już włączonego aparatu.
można trzaskać zdjęcia. gdy aparat wyłączymy wyłącznikiem i odczekamy chwilę i włączymy ponownie obiektywu nie ma. pokazuje się na górnym wyświetlaczu '' F-- ''
tak samo dzieje się jak zrobimy kilka zdjęć, lub jedno i poczekamy na uśpienie puszki - znikają informacje z górnego wyświetlacza. klikamy na spust migawki (aby ustawić ostrość) i obiektywu znów bestia nie ''widzi''.

odkręcam/wkręcam i już JEST!!!

obiektyw działa świetnie z D80, D70 - sprawdzałem (katowałem go) u znajomego fotografa - bez problemów

Nikkor 28-80G nie ma takich kłopotów.

CO WY NA TO ? myślę, że to oprogramowanie szwankuje.

Podobno miał kiedyś taki problem ALF z forum . przejrzałem wszystkie jego posty i nie znalazłem.

obiektywu się nie pozbędę jest świetny ( ostrość/światło ) - raczej puszkę zmienię !!

Macie jakieś rady ??

lesheck
17-12-2006, 23:24
Jak zapewne wiesz, albo i pewnie nie wiesz :P, komunikat F-- pojaiw sie, gdy przyslona obiektywu z pierscieniem przyslon nie jest ustawiona na najmniejsza przyslone (najwieksza wartosc). I tu moga sie pojawic dwa problemy: moga niekontaktowac styki lub moga byc jakies luzy z pierscieniem przyslon. Obejrzyj dokladnie obiektyw. Jesli to nie to, to faktycznie moze byc cos z softem, ale to by bylo troche dziwne, skoro z D70s dziala.

ALF
17-12-2006, 23:27
dokładnie...tyle, że z tokiną 20-35...

ALF
17-12-2006, 23:28
ta sama tokina działa ze wszystkimi analogami i syfrakami z wyjątkiem D50

bradley
18-12-2006, 00:00
Miałem to samo z Tokina 80-200/2,8 AF.
Nie mam ŻADNYCH problemów z moją 20-35/3,5-4,5 II AF. "Dedukuję", sądząc po problemach Twoich, Alfa i swoich, że jest to przypadłość WSZYSTKICH starych Tokin AF (tych bez obsługi D) i Nikusia D50.

marcin122
18-12-2006, 10:30
dziękuję pieknie. czyli wszystko jasne.
trzeba puszkę zmienić.

trochę mnie to dziwi co Nikonowi zależało, żeby stare obiektywy nie działały z D50?
a może właśnie nic, tylko coś przeoczyli w oprogramowaniu. w końcu D50 powstał na bazie D70.
może 2 wersja coś zmieni (jeśli będzie).

pozdrawiam.

ALF
18-12-2006, 13:16
D50 to świetna maszynka...po co zmieniać? kup nowsze szkło i będzie gitesowo :)
muszę przyznać, że zrobiłem tą tokiną kilka bardzo ładnych ujęć, właśnie na D50 :D