PDA

Zobacz pełną wersję : Używany d3x - konkretna oferta na co patrzeć?

pavka21
06-08-2010, 00:42
Witam,

Mój pierwszy post wcale nie znaczy, że jestem tu nowy :)

Czytam forum od dawna ale wszystkie nurtujące mnie pytania miały już swoje wątki pozakładane dlatego rejestruję sie dopiero dziś :)

Stoję przed dylematem

1ds mk3 czy d3x - wiele przemawia za nikonem w dodatku znalazłem na allegro w dobrej cenie - http://allegro.pl/item1175258964_nikon_d3x.html

Co o tym sądzą forumowicze?

Jest ktoś może z okolicy, żeby obejrzeć ten aparat? (ja mam 600 km) ew. na co zwracać uwagę przy oglądaniu?

No i czy warto brać używkę pod uwagę? (kupuję na firmę, cena nowego to netto - cena z allegro pewnie ta cena +vat marża lub rachunek bez vat).

Czy może lepiej poczekać na ogłoszenie (kiedy?) następcy d3x / 1dsmk3 i wtedy te modele stanieją znacznie? Jakie są Wasze doświadczenia?

Pavka

Ni3lo
06-08-2010, 08:49
Dogadaj się ze sprzedającym że po zakupie wysyłasz na przegląd do serwisu , takie oglądanie i przestrykanie nic tobie nie da(nie wierze że wystawił na aukcji sprzęt w którym ewentualna wadę dostrzeżesz gołym okiem). Ja bym brał nowego D3s

siedemczwartych
06-08-2010, 09:03
tyle, że D3s a D3x to całkiem inne aparaty i do innych zastosowań. :)
Nim coś napiszesz, to pomyśl by nie pisać bzdur i nie wprowadzac w błąd.
aaaa chyba, że nabijasz sobie posty :)

Ps. ooo a teraz zauważyłem, że to mój ziomal :) Pozdrawiam

rooner
06-08-2010, 09:15
Z tym czekaniem aż stanieją to za bardzo bym się nie łudził. Pewnie stanieją, jak nie będą już produkowane i wejdzie nowy model.
Ale na tej półce, przynajmniej u Nikona, nie ma na to szans, d3x jest młodym korpusem.
Faktycznie, dobrze byłoby aby udało Ci się namówić kogoś na obejrzenie korpusu czy wynegocjować jakąś gwarancję rozruchowa np. na 3 dni, albo jw - wizytę w serwisie. Z czekaniem na inne ogłoszenia - pewnie, że można ale ile ich się pojawia? to raczej nie jest często sprzedawany aparat, rynek używek w Polsce jest śmiesznie mały.

pavka21
06-08-2010, 09:25
@siedemczwartych : No właśnie, d3x vs d3s to nie o to chodzi , żeby porównywać. Twój ziomal = ? ten na allegro?

@Ni3lo: A jest gdzieś taki serwis koło trójmiasta, żeby na miejscu było? I ew. da się to na miejscu czy trzeba zostawić?

@rooner: A cena jest dobra? jeśli będzie sprawny? I hm.. grudzień 2008 to myślę, że w ciągu 6 m-cy będzie jakiś następca :)

Ew. może ktoś ze znajomych ma na sprzedaż d3x sprawdzonego?

Henryk Janowski
06-08-2010, 09:43
jako ze to model w ktorym nie ma czyszczenia matrycy polecam wykonac kilka fotek na duzej przyslonie,generalnie przebieg juz jakis ma i jedynie znana mi metoda jest pojechanie na miejsce,pstrykniecie kilku fotek i ocena organoleptyczna.
cena wdaje mi sie normalna,ja za swojego z przebiegiem 7 tys dalem 15 tys ale pol roku temu.

siedemczwartych
06-08-2010, 10:07
@siedemczwartych : No właśnie, d3x vs d3s to nie o to chodzi , żeby porównywać. Twój ziomal = ? ten na allegro?

mój ziomal ten co napisał: Ja debrzno, on Człuchów - różnica 15 km

Ni3lo
06-08-2010, 10:25
siedemczwartych jestem ex ziomal :) bo od niedawna Gdynia co do pisania bzdur. Napisałem "ja bym brał" też pozdro. Pavka umów się na wizytę w oficjalnym serwisie w końcu sprzedającemu jeśli jest uczciwy też powinno zależeć. To jest za duża penga i za dużo tam elektroniki by badać organoleptycznie.

Czornyj
06-08-2010, 11:29
w dodatku znalazłem na allegro w dobrej cenie - http://allegro.pl/item1175258964_nikon_d3x.html

Ewidentnie z dziubary, pewnie jeszcze ocieka krwią poprzedniego właściciela. Kupując go ryzykujesz, że pewnego pięknego dnia przyjdą do ciebie smutni panowie z komendy, którzy go zarekwirują - a ty będziesz 12k w plecy, bo doliniarza raczej nie będzie łatwo zwindykować.

R
06-08-2010, 11:36
jak sprytnie zasloniety numer seryjny ;)

wosik
06-08-2010, 11:38
jak dla mnie sama aukcja nie zaskakuje...z tego co siedzę na allegro to zazwyczaj osoby którym zależy na sprzęcie który sprzedają ładnie go opisują, jeśli to sprzęt foto to naturalna rzeczą są bardzo wysokiej jakości zdjęcia tego produktu dlatego ja podzielam opinię powyżej, dla mnie jeśli aukcja nie przyciąga wizualnie to znaczy, że sprzedający nie ma szacunku to klienta, szczególnie pisząc taki śmieszny, krótki opis bez uwzględnienia zawartości zestawu, papierów itp. pozdro

FHR
06-08-2010, 11:47
Ewidentnie z dziubary, pewnie jeszcze ocieka krwią poprzedniego właściciela. Kupując go ryzykujesz, że pewnego pięknego dnia przyjdą do ciebie smutni panowie z komendy, którzy go zarekwirują - a ty będziesz 12k w plecy, bo doliniarza raczej nie będzie łatwo zwindykować.

Też tak pomyślałem. Spojrzałem na pozostałe przedmioty sprzedającego. Ma jeszcze 10.5, 14, 17-35 i 70-200. Jeśli z dziubary, to z jakiegoś większego skoku ;)

wosik
06-08-2010, 11:55
dorwał jakiegoś "biedaka" z Forum albo innej agencji, sklepał i ma, szkoda, że torby nie sprzedaje na osobnej aukcji :P

Czornyj
06-08-2010, 12:00
Też tak pomyślałem. Spojrzałem na pozostałe przedmioty sprzedającego. Ma jeszcze 10.5, 14, 17-35 i 70-200. Jeśli z dziubary, to z jakiegoś większego skoku ;)

Po prostu ktoś dupnął torbę ze sprzętem, np. z bagażnika samochodu. Gość w pozostałych aukcjach fotografuje wszystko z pudełeczkami, duperelami i papierkami, tu osobliwie ani papierów, ani pudełek, ani pozostałych szpejów, a do tego ewidentnie przysłania kciukiem numer seryjny (trzymać w ten sposób korpus D3x jest bardzo niewygodnie).

Pominąwszy te drobnostki wystarczy tylko popatrzyć na cenę - jeśli ktoś sprzedaje aparat praktycznie nówkę, który wart jest ok. 24k za pół ceny, to - o ile nie jest to gruby, siwy, brodaty facet w czerwonym ubranku, czapce z pomponem, laską, który przywita nas jowialnym HO, HO, HO i przedstawi czerwononosemu reniferowi, a faktury VAT nie wystawi nam jego elf-księgowy - to na bank mamy doczynienia z kryminalnym przestępstwem.

deep
06-08-2010, 12:07
Ja jak widzę tak obgryzione pazury to nawet nie zadaję sobie trudu z napisaniem pytania do gościa, bo po co?

marszull
06-08-2010, 12:17
Najlepiej zadzwonic i spytac o paiery, ladowarke, pudelka, bo jak widze ze gosc napisal ze na maile nie odpowiada.
Ale mi tez ta aukcja nie pasuje.

Andrzej Olender
06-08-2010, 14:55
Nie uważacie że trzeba być skończonym kretynem by kradziony sprzęt (rzadki i wartościowy) sprzedawać na allegro?
Przecież nawet potencjalny okradziony bez problemu by go na allegro zlokalizuje.

EDIT

Tak przyszło mi do głowy że sprzęt nie musiał być kradziony w Polsce przez co trudniej o przyłapanie na gorącym.
Zapewne korpus jest zarejestrowany w bazie Nikon, zastanawiające jest jednak umyślne zakrywanie numeru seryjnego.

Czornyj
06-08-2010, 15:22
Nie uważacie że trzeba być skończonym kretynem by kradziony sprzęt (rzadki i wartościowy) sprzedawać na allegro?
Przecież nawet potencjalny okradziony bez problemu by go na allegro zlokalizuje.

EDIT

Tak przyszło mi do głowy że sprzęt nie musiał być kradziony w Polsce przez co trudniej o przyłapanie na gorącym.
Zapewne korpus jest zarejestrowany w bazie Nikon, zastanawiające jest jednak umyślne zakrywanie numeru seryjnego.

Ryzyko jest wbrew pozorom minimalne - sprzęt, jak przytomnie zauważyłeś, został zapewne dziubnięty w DE, a Policja nie kiwnie palcem, dokąd nie zgłosi się właściciel, który rozpozna swój skradziony sprzęt i będzie wyrażał chęć, by osobiście przeprowadzić prowokację.

Robert_P
06-08-2010, 15:33
Do kolesia z Allegro bym zadzwonił i się wszystkiego dowiedział tylko ...gdzie jest numer ???

Jesli bierzesz na FV to ja bym brał nówkę jak sobie odciagniesz podatki to wyjdzie deko drożej (albo i nie) ale co nówka to nówka !

Andrzej Olender
06-08-2010, 15:36
Do kolesia z Allegro bym zadzwonił i się wszystkiego dowiedział tylko ...gdzie jest numer ???

Jesli bierzesz na FV to ja bym brał nówkę jak sobie odciagniesz podatki to wyjdzie deko drożej (albo i nie) ale co nówka to nówka !

Numer masz w opisie aukcji allegro.

Robert_P
06-08-2010, 15:38
Numer masz w opisie aukcji allegro.

A więc jestem ślepy bo k... nie widzę ! Może pokażesz ?

marszull
06-08-2010, 15:43
501-746-690

A więc jestem ślepy bo k... nie widzę ! Może pokażesz ?

chyba jestes ;)

Robert_P
06-08-2010, 15:50
501-746-690

chyba jestes ;)

To chyba patrzymy na inne aukcje...

marszull
06-08-2010, 15:57
To chyba patrzymy na inne aukcje...

Ja patrze na ta z pierwszego posta http://allegro.pl/item1175258964_nikon_d3x.html

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img814.imageshack.us/img814/7348/obrazek1.png)

Aras
06-08-2010, 17:13
Gość wczoraj sprzedał D3 za 6900... a dziś sprzedaje D3x. Miał jeszcze fisha 16/2.8 za 2,2 tyś bodajże, ale też już znalazł nabywcę.

FHR
06-08-2010, 17:34
Gość w pozostałych aukcjach fotografuje wszystko z pudełeczkami, duperelami i papierkami

Ależ gdzie, wszystko "gołe" :) Obiektyw, filtr, tulipan, więcej nie uświadczysz.

Czornyj
06-08-2010, 17:49
Ależ gdzie, wszystko "gołe" :) Obiektyw, filtr, tulipan, więcej nie uświadczysz.

Łojezu - bo obiektywy też są z tej samej dziubary. Z papierami i wszystkimi szykanami sprzedaje se jakieś konsole, czy cóś.

FHR
06-08-2010, 18:15
Łojezu - bo obiektywy też są z tej samej dziubary. Z papierami i wszystkimi szykanami sprzedaje se jakieś konsole, czy cóś.

"Łojezu", to się musisz precyzyjniej wyrażać, bo na sześć "pozostałych aukcji" tylko w jednej ma papierki.

d3mane
06-08-2010, 18:37
za 70-200 wystawionego na aukcji w cenie 5000 powiedzial mi telefonicznie ze to cena do ktorej trzeba doliczyć jeszcze 2000 zł Mimo kup teraz 5000... dziwne.

Erie
06-08-2010, 18:46
za 70-200 wystawionego na aukcji w cenie 5000 powiedzial mi telefonicznie ze to cena do ktorej trzeba doliczyć jeszcze 2000 zł Mimo kup teraz 5000... dziwne.

i jeszcze pewnie wpłata na konto z góry :D

marszull
06-08-2010, 18:47
za 6,5 mozna kupic nowy z gwarancja i faktura
czyli nawet bardzo dziwne ;)

Andrzej Olender
06-08-2010, 19:08
Z ciekawości, pytał ktoś sprzedającego czy oferuje papiery na wystawione przedmioty?

maniek750
06-08-2010, 19:09
Wszystko jest normalne! Bo sprzet jest jumany i tyle! Co tu duzo pisac! Ktos jak chce kupic to i tak kupi ;) bo w koncu bedzie mial D3x'a duzo taniej ;) :D

d3mane
06-08-2010, 19:15
jak usłyszałem, że po kup teraz 'musi pan dopłacić jeszcze 2 000' to się zapytałem czy to jest wersja VR II ze taki drogi? A on do mnie: nie to jest pierwsza wersja. One tak chodza na rynku ;d

Andrzej Olender
06-08-2010, 19:22
jak usłyszałem, że po kup teraz 'musi pan dopłacić jeszcze 2 000' to się zapytałem czy to jest wersja VR II ze taki drogi? A on do mnie: nie to jest pierwsza wersja. One tak chodza na rynku ;d

Ale jak kupisz przez "kup teraz" to nie masz obowiązku płacić dodatkowych 2000, jest to sprzeczne z regulaminem allegro.

Erie
06-08-2010, 19:30

Ale jak kupisz przez "kup teraz" to nie masz obowiązku płacić dodatkowych 2000, jest to sprzeczne z regulaminem allegro.

aaaaaaaha i myślisz że jak ktoś rąbnął D3xa to będzie się regulaminem allegro przejmował?

Andrzej Olender
06-08-2010, 19:35
aaaaaaaha i myślisz że jak ktoś rąbnął D3xa to będzie się regulaminem allegro przejmował?

Za to jest to już podstawa do zgłoszenia aukcji na allegro by ją usunęli.

Erie
06-08-2010, 19:43
Za to jest to już podstawa do zgłoszenia aukcji na allegro by ją usunęli.

a dowód jest? i myślisz że allegro zareaguje? bez żartów - to jest tak dziadowsko działająca firma że gorszy to tylko cyrk na wiejskiej

Andrzej Olender
06-08-2010, 19:44
a dowód jest? i myślisz że allegro zareaguje? bez żartów - to jest tak dziadowsko działająca firma że gorszy to tylko cyrk na wiejskiej

Za gorsze głupoty widziałem blokowane aukcje :)

d3mane
06-08-2010, 23:11
ale ja nie kupilem tego szkla wiec mnei to nie dotyczy :) to co uslyszalem powiedzialem.

Pawel Pawlak
06-08-2010, 23:37
Za gorsze głupoty widziałem blokowane aukcje :)

No tak, jakby gośćw aukcji napisał ze trzeba dopłacić 2000zł do "kup teraz" to by zalokowali - by ewidentnie koleś chciałby zapłacić im mniejszą prowizję. Ale jeśli to "tylko" jakaś rozmowa telefonicza to nie ma dowodów, po co rezygnować z prowizji od kilkunastu tysięcy złotych ?
Blokowanie wszystkich aukcji pachnących paserwstwem, za bardzo ograniczyłoby dochdy.

Przykro mi z tego powodu, ale znam całą masę osób które gdy tylko nie widzi ryzyka w takich transakcjach dotyczacych "gorącego" towaru, korzystają z "okazji" :/

Andrzej Olender
06-08-2010, 23:57
To już wiem dlaczego nie życzy sobie maili, mail mógłby być dowodem na próbę wykiwania Allegro.
Tak nawiasem, ciekawe lle sobie życzy "dopłaty" do tytulowego D3X :)

d3mane
07-08-2010, 00:37
wiesz prowizja prowizją, ale kto wola 7000 za 70-200 w wersji pierwszej..

pavka21
07-08-2010, 01:05
ok, temat zamykam.

Kurier już wiezie do mnie nówkę z wawy :)

Jutro odbiór :)

Andrzej Olender
07-08-2010, 10:12
Gość wczoraj sprzedał D3 za 6900... a dziś sprzedaje D3x. Miał jeszcze fisha 16/2.8 za 2,2 tyś bodajże, ale też już znalazł nabywcę.

Dziś ponownie D3 na sprzedaż tego samego człowieka
http://allegro.pl/item1179745907_nikon_d3_okazja.html
Coś czuję że ostatni kupiec albo wyniuchał że to jakiś przekręt albo musiał coś dopłacić i sprzęt wylądował ponownie na allegro :)

Gurgul99
07-08-2010, 10:41
Jeszcze w kwestii "jumanego" sprzętu - nie mamy na chwile obecną systemu poprzez który mozna sprawdzić status przedmiotu, tzn. czy jest kradziony, w zainteresowaniu czy odzyskany. Na chwile obecna nasze systemy umozliwiają sprawdzanie osób z krajów Unii pod kątem poszukiwań.
Aparat mógł być utracony wskutek kradzieży w Londynie, Berlinie czy Amsterdamie, wszędzie tam, gdzie polska hołota obozuje...Ba, ten sprzęt mógł "pójść" nawet 20km ode mnie, w Czechach, a i tak nie możemy nic zrobić dopóki nie zgłosi się pokrzywdzony i nie rozpozna swojego aparatu. To nie CSI gdzie wszystko jest w komputerze, mamy u siebie lokalnych złodziejaszków, którzy lecą na 2-3 auta, po południu do Czech, Słowacji czy do Austrii i walą włamy albo zwykłe bezczelne kradzieże. Przedmioty te później trafiaja na Allegro, poprzez konta osób z głębi Polski - czysty piekny biznes. Z czasem wychodzą oni poprzez analizę materiału DNA albo palce - te dane są w światowych systemach - ostatnio Austria upomniała się o jednego naszego miglanca - zrobił ponad 120 włamań na ich terenie, "pracujac" tylko w weekendy.

Aras
07-08-2010, 11:00
Dziś ponownie D3 na sprzedaż tego samego człowieka
http://allegro.pl/item1179745907_nikon_d3_okazja.html
Coś czuję że ostatni kupiec albo wyniuchał że to jakiś przekręt albo musiał coś dopłacić i sprzęt wylądował ponownie na allegro :)

Choć zdjęcie to samo, to jednak przebieg dwukrotnie większy od D3 z poprzedniej jego aukcji.

Andrzej Olender
07-08-2010, 11:03
Choć zdjęcie to samo, to jednak przebieg dwukrotnie większy od D3 z poprzedniej jego aukcji.

Heh, aukcje tego pana już przestają być nawet śmieszne :)

21-08-2010, 14:23
do takich ludzi brakuje słów-nic tylko go powioesic za ... jesli okazało by sie ze dziumanym sprzetem handluje

Michał Jędrak
21-08-2010, 15:57
Normalnie aż się chce poprosić o numer seryjny i sprawdzić kto go rejestrował w Nikonie.