PDA

Zobacz pełną wersję : Zamiana 14-24 na?

d3mane
05-08-2010, 23:48
Hej
Kupiłem szkło 14-24 nikkora.
Robię fashion oraz fotografie wnętrz

Okazało się,ze podczas sesji z ludzmi obiektyw daje ogromne zniekształcenia.
Przykład poniżej.
Myślę nad zmianą na 24-70 jednak może macie jakieś metody unikania zniekształceń? Może zamiast robić na 14 mm dać ogniskową ~20 i robić z alszej odległości? Bo w ps nie idzie tego skorygować...

przykład:

zdjecie na ogniskowej 20mm z odleglosci około 3m

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img710.imageshack.us/i/47459917.jpg/)

Motorniczy
05-08-2010, 23:56
Ty tak na poważnie , że się zapytam za przeproszeniem ?

d3mane
06-08-2010, 00:02
nie no, pytam powaznie.
14-24 kupilem z mysla o wnętrzach które wciąż nie sa na tyle ciasne, zeby nie można było zrobić standardem.
A w modize 14-24 szczerze mowiac zupełnie sie nie przydaje dlatego rozważam zmianę.
i pytam czy są jakies sposoby na te zniekształcenia soczewki.

Lucas Z
06-08-2010, 00:02
14-24 do fashion?:-? co byś nie podpiął na tych ogniskowych wyjdą ci monstrualne przerysowania i modelki wyglądem przypominające gorylice

d3mane
06-08-2010, 00:07
no dokladnie. Przyklad powyzej. 24-70 wydaje mi sie bardziej rozsadnym wyborem jednak rozwazam jeszcze 70-200

Lucas Z
06-08-2010, 00:11
używałem 24-70 ale na DX, podobnie jak 70-200/2.8 z tym że w wydaniu Sigmy. Sigma daje dobry obrazek i fajną portretową ogniskową ale trzeba się przyzwyczaić do jej ciężaru. 24-70 też się przyda do szerszych ujęć.

d3mane
06-08-2010, 00:14
Właśnie pracuje na DX chociaż planuje zmiane na FX ale poki co jeszcze na D2x siedze.
Przy moich wnetrzach mysle ze 24 spokojnie powinien wystarczyc jednak troche mi szkoda 24-70 bo to naprawde genialne szkło..

Motorniczy
06-08-2010, 00:17
Nikkor 24-70 to śmieciuch , obudowa się wewnątrz tępo ociera i blokuje przy zoomowaniu a potem lądują na allegro za 4k . Problemy z AF sporo ludzi ma a optycznie fajnie , super itd , itp , bla bla bla . Pozdro

deep
06-08-2010, 01:02
Może kup sobie książkę i poczytaj (bez urazy).

Motorniczy
06-08-2010, 01:04
Ni śpisz deep ?:)

d3mane
06-08-2010, 15:11
doszedłem do wniosku że zamiast przesiadki na 24-70 rozsadniejszym wyborem bedzie 17-55 plus jakies fajne szkielko portetowe

marszull
06-08-2010, 15:46
do mody to jednak 24-70 bylby lepszy
oczywiscie moim zdaniem

d3mane
06-08-2010, 15:48
w czym byłby lepszy?

matteo_
06-08-2010, 15:50
moim też, a tak "a propo" taka ogniskowa nie nadaje się do zdjęć ludzi z tak bliskiej odległości. nawet jakbys mial szkło tak szerokie Leica to i tak będą przerysowania - fizyki sie nie oszuka. niestety...:) ja w tym wypadku stawiam na 24-70 jesli chodzi o fashion a w przypadku wnętrz to zostawilbym 14-24;)

matteo_
06-08-2010, 15:53
hmmm... pytanie tez czy masz DX czy FX;) bo jesli to drugie to nie ma alternmatywy dla 24-70 a jesli DX to 17-55:) (dla DX przy 24-70 brakować Ci będzie szerokiego kąta niestety - chodzi mi o wnętrza przede wszystkim)

stock
06-08-2010, 15:58
no jak sobie tak kupujesz obiektywy bez pomyślunku to kup mi 85/1.4 :D :D
A tak moim zdaniem to ani to co pokazałeś nie jest fashion, a najśmieszniejsze jest to że kupujesz sobie szkło za niemałe pieniądze i nie masz bladego pojęcia co potrafi i jaki to ma zakres ogniskowych... Zabawny wątek...

stig
06-08-2010, 16:01
Jak sobie kupisz czolg to tez bedziesz narzekac, ze masz problem z parkowaniem pod Tesco i ladowaniem do niego zakupow?

moonrage
06-08-2010, 16:12
Stig hahaha :D to się uśmiałem, you made my day....
A na poważnie, 14-24 do mody czemu nie ;) Tylko nie z takiej odległości jak pokazałeś na zdjęciu.

d3mane
06-08-2010, 16:22
to zdjęcie które pokazałem to zwykły sampel zrobiony na potrzeby prezentacji problemu.
Wiem jakie ma możliwości 14-24 i dlatego go kupiłem jednak warunki mojej pracy zmieniły się i fotografuję w innych niz zakladalem warunkach.
Dlatego postanowilem zmienic. Mam DX więc rozważam 17-55 + 85 1.8

Stig daruj sobie uszczypluwe komentarze bo nie robią na mnie żadnego wrażenia a tym bardziej nie wnoszą nic do tematu.

stig
06-08-2010, 16:27
Stig daruj sobie uszczypluwe komentarze bo nie robią na mnie żadnego wrażenia a tym bardziej nie wnoszą nic do tematu.Jak to nie wnosza? Wnosza tyle, ze nastepny ktory pomysli o tym, zeby sobie kupic obiektyw, zastanowi sie najpierw czy mu ogniskowe i ich charakterystyczne znieksztalcenia -- nie beda przeszkadzac w zdjeciach, ktore robi. A tym bardziej nie wpadnie na to, ze jeden nowy obiektyw posluzy mu do dwoch roznych dzialek fotografii. :)

d3mane
06-08-2010, 16:30
a skąd możesz wiedzieć, że się nie zastanowiłem kilka razy? Skąd możesz wiedzieć, że podczas tygodniu nie posłużył mi jako narzędzie do pracy?

stig
06-08-2010, 16:37
a skąd możesz wiedzieć, że się nie zastanowiłem kilka razy?Na moje, to mogles sie nawet 100x zastanowic. Co z tego, skoro efekt Twojego zastanawiania sie, jest irracjonalny? :)

Skąd możesz wiedzieć, że podczas tygodniu nie posłużył mi jako narzędzie do pracy?Moze i posluzyl, ale na pewno nie jestes z niego zadowolony w kwestii fotografowania ludzi, prawda? Z tego wlasnie powodu zalozyles ten watek. :) Nie przyszlo Ci do glowy, ze 14 mm znieksztalca obraz? Nie pomyslales, ze 114 stopni po prostu musi go znieksztalcic? :)

eskimos
06-08-2010, 16:38
Jak sobie kupisz czolg to tez bedziesz narzekac, ze masz problem z parkowaniem pod Tesco i ladowaniem do niego zakupow?parkowanie to najmniejszy problem z takim "wózkiem" , Mirroo pokazywał zdjęcie zaparkowanego F-16 pod Carefurem :mrgreen:

pawulon
06-08-2010, 17:33
To nie zniekształnienia tylko przerysowanie wynikające z nieumiejętnego uzywania szerokiego kąta i tego, że ten obiektyw nie nadaje sie do portretów. Fotografowania wnętrz i fotografowanie portretów to dwie zupełnie oddzielne sprawy. Żeby robić portrety bez zniekształceń to coś powyżej 85mm. Jeżeli to ma być zoom to 70-200, ale to tylko wtedy kiedy masz już 24-70.

stig
06-08-2010, 18:30
To nie zniekształnienia tylko przerysowanieA czym jest przerysowanie, jak nie znieksztalceniem?

i tego, że ten obiektyw nie nadaje sie do portretów.Opowiadasz. Kazdy obiektyw nadaje sie do portretow. Kwestia tylko tego, co rozumiemy pod tym pojeciem. Jesli tylko twarz w kadrze przypominajacym zdjecie paszportowe, to oczywiscie, ze najlepiej unikac az tak szerokich katow. Jednak okreslanie portretem tylko takich ujec, to profanacja.
14-24 to moje podstawowe szklo do roboty. I np. na ostatnim slubniaku zrobilem nim co najmniej kilkanascie zdjec, ktore oprocz tego, ze stanowia czesc reportazu, z powodzeniem uznac mozna za portrety. Nawet w skrotowcu (http://saldat.pl/html/fot-reportaz_s1.htm) z tej imprezy, mozna kilka znalezc. Co prawda robionych na 24 mm, ale w koncu kto broni zmienic ogniskowa, skoro to zoom? :)

d3mane
06-08-2010, 18:33
bez urazy ale takie zdjecie dac parze mlodej to jest dopiero profanacja

http://saldat.pl/photos/reportaz/slubne/ag-grz/ag-grz037.jpg

stig
06-08-2010, 18:36

http://saldat.pl/photos/reportaz/slubne/ag-grz/ag-grz037.jpgNie widze tu zadnej profanacji, tym bardziej, kiedy podoba sie zarowno mlodym, jak i mi (w koncu skoro wybralem je do skrotowca, to nie dlatego, ze mi sie nie podoba). :) Trzymajac sie sztywnych zasad, to mozna w studio -- tlukac paszportowki. :D

Przemes
06-08-2010, 20:02
24-70 na szerokim końcu też zniekształca w rogach. I to dość mocno.

Kup 50/1.4 i stań kilka kroków dalej ;)

GL
06-08-2010, 20:40

Z tą profanacją, to bym nie przesadzał, fakt że to zdjęcie również dla mnie jest nieakceptowalne, a sam zabieg uważam za efekciarski, ale niech każdy robi jak lubi. Zdjęcia ślubne to i tak zresztą fotograficzny popcorn, gdzie takie zabiegi są znacznie bardziej na miejscu niż artyzm.

Rzeczą natomiast której w tym wszystkim w ogóle nie rozumiem, to dlaczego mając takie poglądy na sprawę kupiłeś ten obiektyw? Twoje zaskoczenie efektami jego pracy i wytykanie mu jego cech wynikających z zakresu ogniskowych jako wad, świadczy o tobie jednak nie najlepiej i niestety poddaje w wątpliwość twoją wiedzę w elementarnych kwestiach.

d3mane
06-08-2010, 22:47
Piszę po raz trzeci i ostani: kupiłem z pełną świadomością i służył mi przez 100 klatek. Poźniej warunki mojej pracy uległy zmianie i potrzebuję innych ogniskowych.

Mam jeszcze raz powtorzyć?

stock
06-08-2010, 22:52
kuźwa - ja fiszem napieprzam portrety a Wy tu debatujecie o 14 mm. KAŻDE szkło jest dobre do portretów - UMIEJĘTNIE I ŚWIADOMIE WYKORZYSTANE. Nawet 500mm jest dobre :)

Photoartbox
07-08-2010, 07:17
kupiłem z pełną świadomością i służył mi przez 100 klatek.

:mrgreen:

GL
07-08-2010, 10:21
Tekst mocny, nie ma co :D

d3mane
07-08-2010, 10:26
nie rozumiem niektórych wypowiedzi. Jedni użytkownicy dają pomocne komentarze inni tylko czekają aż komuś podwinie się nóżka i za wszselką cenę chcą udowodnić że są lepsi. Leczymy kompleksy?

deep
07-08-2010, 10:32
To w końcu podwinęła ci się nóżka czy jednak to było wszystko świadome i ten cały wątek jest nie potrzebny? Troszkę się pogubiłem :mrgreen:

d3mane
07-08-2010, 10:39
zakup jak najbardziej swiadomy. podwiniecie nozki rozumiem poprzez napisanie zdania niezbyt trzymającego się kupy na co czeka każdy żeby tylko wytknąć palcem. Taka chora rywalizacja.

Prosze nie robić off topa. jeśli nie macie nic mądrego do powiedzenia, powstrzymajcie się i leczcie kompleksy w innych wątkach.

farell
07-08-2010, 10:42
Piszę po raz trzeci i ostani: kupiłem z pełną świadomością i służył mi przez 100 klatek. Poźniej warunki mojej pracy uległy zmianie i potrzebuję innych ogniskowych.

Takie szkło (N 14-24)kupuje się teraz na potrzebę 100 klatek .... piękne czasy nastali.

Marcin Borkowski
07-08-2010, 10:57
mhm kupiłeś z pełną świadomością, i po 100 klatkach zauważyłeś że to nie to co chciałeś, czy to jest pełna świadomość?

GL
07-08-2010, 11:02
nie rozumiem niektórych wypowiedzi. Jedni użytkownicy dają pomocne komentarze inni tylko czekają aż komuś podwinie się nóżka i za wszselką cenę chcą udowodnić że są lepsi. Leczymy kompleksy?

Człowieku, nikt nie chce ci dowalać, ale swoją postawą i wypowiedziami robisz z siebie kosmitę. Naprawdę tego nie widzisz?

Jak ktoś ma ci rzeczowo doradzić skoro nie wiesz nawet jakie ogniskowe potrzebujesz. Pooglądaj zdjęcia innych, popatrz jakimi ogniskowymi były robione te, które Ci odpowiadają, a następnie pytaj.
Jak zadasz pytanie w stylu "co w zakresie 70-100mm będzie najlepsze do mody na FX", to nikt nie będzie się nabijał, tylko uzyskasz konkretne odpowiedzi.

d3mane
07-08-2010, 11:14
Człowieku, nikt nie chce ci dowalać, ale swoją postawą i wypowiedziami robisz z siebie kosmitę. Naprawdę tego nie widzisz?

Jak ktoś ma ci rzeczowo doradzić skoro nie wiesz nawet jakie ogniskowe potrzebujesz. Pooglądaj zdjęcia innych, popatrz jakimi ogniskowymi były robione te, które Ci odpowiadają, a następnie pytaj.
Jak zadasz pytanie w stylu "co w zakresie 70-100mm będzie najlepsze do mody na FX", to nikt nie będzie się nabijał, tylko uzyskasz konkretne odpowiedzi.

Człowieku przeczytaj cały wątek to zobaczysz dlaczego kupiłem to szkło a nie inne bo powtarzał się w kółko nie będe bo jakiemuś cymbałowi się nie chce czytać od początku.

Photoartbox
07-08-2010, 11:31
zakup jak najbardziej swiadomy.
..... jeśli nie macie nic mądrego do powiedzenia, powstrzymajcie się i leczcie kompleksy w innych wątkach.

niestety, ale "nic madrego", to Ty tu wypisujesz

bo jakiemuś cymbałowi się nie chce czytać od początku.

i jeszcze do tego wyzywasz innych od cymbalow a jak na razie, to ...

farell
07-08-2010, 11:35
d3mane - bez emocji - niepotrzebnie się unosisz. Jeśli ludzie nie mają racji wystarczy sprostować i może jeszcze inaczej zadać pytanie.

wolnyslimak
07-08-2010, 12:25
Nie widze tu zadnej profanacji, tym bardziej, kiedy podoba sie zarowno mlodym, jak i mi (w koncu skoro wybralem je do skrotowca, to nie dlatego, ze mi sie nie podoba). :) Trzymajac sie sztywnych zasad, to mozna w studio -- tlukac paszportowki. :D

Dla mnie również 14-24 w reportażu to podstawowe szkło. Jeśli dla większości tego typu zniekształcenia to przesada to może i lepiej. Wolę należeć do mniejszości. Fotograf dla którego pracuję też nie przepada za tym szkłem i czasem mnie gani, że zbyt często go używam. Ciekawe tylko dlaczego klienci zazwyczaj wybierają kadry właśnie z tego szkła?:) Mój pracodawca bez 24-70 świata nie widzi...ja nawet nie posiadam tego obiektywu. Dzięki Stig za te zdjęcia, dla mnie pole do nauki. Pozdrawiam.

Bartek - NinoVeron
07-08-2010, 12:32
d3mane - mam dla Ciebie zajebiste rozwiązanie
sprzedaj 14-24 a w zamian kup N35/1,8 DX, N AF-S 50/1,4G, N85/1,8 (lub lepiej 1,4 :D )
komplet tych stałek na pewno lepiej Ci będzie służyć w modzie niż "ultra szeroki kąt"
zaoszczędzone 2 tys zł wydaj na 2-3 kursy fotografii mody + kilka książek

jeśli nie wiesz co to jest perspektywa i to każdym szkłem zrobisz zniekształcenia
jak robisz szerokim kątem a nie chcesz zniekształceń to rób z daleka w później mocno kadruj

marcus777
07-08-2010, 13:42
d3mane - mam dla Ciebie zajebiste rozwiązanie
sprzedaj 14-24 a w zamian kup N35/1,8 DX, N AF-S 50/1,4G, N85/1,8 (lub lepiej 1,4 :D )
komplet tych stałek na pewno lepiej Ci będzie służyć w modzie niż "ultra szeroki kąt"
zaoszczędzone 2 tys zł wydaj na 2-3 kursy fotografii mody + kilka książek

w końcu jakaś rada w tym wątku ;)

GL
07-08-2010, 19:46
Człowieku przeczytaj cały wątek to zobaczysz dlaczego kupiłem to szkło a nie inne bo powtarzał się w kółko nie będe bo jakiemuś cymbałowi się nie chce czytać od początku.

Do tej wypowiedzi tylko twój poziom wiedzy o perspektywie był dyskusyjny...

staroszc
10-08-2010, 22:47
...a yyyy hmmmm jakie było pytanie???
kocham takie dyskusyje :D

zakwas
13-08-2010, 11:52
Trochę to zaczyna przypominać CB...

messer
13-08-2010, 12:03
To niestety już nie pierwszy "taki" wątek tego autora.
Moim zdaniem moderacja powinna się tym zainteresować i być może odpowiednio zareagować.

arcana
04-09-2010, 21:31
"KAŻDE szkło jest dobre do portretów - UMIEJĘTNIE I ŚWIADOMIE WYKORZYSTANE."
Święte słowa.

siedemczwartych
05-09-2010, 10:19

nie wiesz o czym piszesz...
1. ciekawe czym zorbisz zdjęcie we wnętrzu auta będąc a tak małej odległości... widać, że w życiu nie byłeś w takiej sytuacji.
2. http://saldat.pl/html/fot-reportaz_s1.htm - widziałeś, że autor ma również zdjęcie "normalne" i wyrywanie z kontekstu jednej fotografii (wg mnie ciekawej) jest bynajmniej prowokacją.

Swoimi wypowiedziami udowadniasz, że masz znikomą wiedzę o fotografii i również za poprzednikami sugeruję książki a potem sprzęt taki, który jest Ci potrzebny i który sam już świadomie wybierzesz.

Ps. Wiem, wiem... zaraz mi się dostanie baty :)

privilege
22-09-2010, 13:07
Nie widze tu zadnej profanacji, tym bardziej, kiedy podoba sie zarowno mlodym, jak i mi (w koncu skoro wybralem je do skrotowca, to nie dlatego, ze mi sie nie podoba). :) Trzymajac sie sztywnych zasad, to mozna w studio -- tlukac paszportowki. :D

Hej Marcin to znowu ja zbłąkany Canonier z pytaniami
w linku do repo..są dwa zdjęcia
1. W aucie mały chłopczyk z kwiatkiem i obok dorosły
2. para przy stoliku z tym samym (pijącym wodę chłopcem) w tle dziewczyny siedzą na balustradzie ..

Jeśli mogę prosić o info jakimi to szkłami było robione
ps. to drugie zdjęcie powinno być do nabycia w Aptekach na terenie całego kraju refundowane z NFZ jako skuteczny środek zwalczający objawy i przyczyny choroby zwanej ZPP5C "zespołem przewlekłej plastyki 5tki Canoan " której to choroby, śladowe objawy i ja jeszcze posiadam jednak regularne odwiedzanie Stigowej galerii powoli zaczyna przynosić ulgę

stig
22-09-2010, 13:14
jeśli mogę prosić o info jakimi to szkłami było robione
1. W aucie mały chłopczyk z kwiatkiem i obok dorosły24-70 2.8

2. Para przy stoliku z tym samym (pijącym wodę chłopcem) w tle dziewczyny siedzą na balustradzie ..50 1.4 d

Skibek
25-09-2010, 11:07
Prezydent Wałęsa kiedyś powiedział: "Są konie do pracy i konie do biegu...". Różne obiektywy służą do różnych zastosowań. 14-24 na ptaki sie nie nadaje, a 500mm do krajobrazu też nie za bardzo. Do mody nie powinno się używać ogniskowych, które mocno deformują obraz. Nie mniej jednak każdym obiektywem zrobisz jakieś zdjęcie ;) Fiszaja do mody też da się użyć, ale z przemyśleniem i w konkretnym celu.
Ja na Twoim miejscu bym kupił kilka stałek i cieszył się jakością, a nie wygodą, jaką dają zoomy. Do mosy to chyba szerzej niż 24mm Ci nie będzie potrzebne (chociaż 24mm to i tak za szeroko ;) ) 35, 50, 85 - od tego bym zaczął ;)

eagis
25-09-2010, 13:04
Właśnie byłem w FJ pomacać 14-24. Zrobiłem kilka pstryków i wychodzi na to, że moja 24 f2.8 jest ostrzejsza niż 14-24 na 2.8 co wg czytanych tu opisów nie powinno mieć miejsca - zakładam zatem, że macane 14-24 nie było dobrej jakości? Druga rzecz: kiedyś był chyba wątek, że po ustawieniu pierścienia na nieskończoność, kreska na podziałce powinna wskazywać środek symbolu nieskończoności, w oglądanym egzemplarzy kreska wychodziła poza nieskończoność. Ma to jakieś znaczenie oprócz marudzenia ew świadomości, że obiektyw umie ostrzyć dalej niż horyzont?

Skibek
25-09-2010, 13:11
Druga rzecz: kiedyś był chyba wątek, że po ustawieniu pierścienia na nieskończoność, kreska na podziałce powinna wskazywać środek symbolu nieskończoności, w oglądanym egzemplarzy kreska wychodziła poza nieskończoność. Ma to jakieś znaczenie oprócz marudzenia ew świadomości, że obiektyw umie ostrzyć dalej niż horyzont?
Bo może to egzemplarz do astro ;) No wiesz... gwieździste niebo na 14mm... ;)

eagis
25-09-2010, 13:40
Też tak pomyślałem;)

raider
25-09-2010, 13:59
W centrum kadru 24/2.8 może być nieco ostrzejsze od 14-24, poza centrum juz mało prawdopodobne :)

deep
25-09-2010, 14:24
Nie może :) Miałem jak dobrze pamiętam ze 4 sztuki 24 i 3 14-24 i stałka jest minimalnie gorsza w centrum a o rogach nawet nie ma co wspominać.

eagis
25-09-2010, 15:00
No to trafiłem na felerny model...

Skibek
25-09-2010, 18:02
Nie może :) Miałem jak dobrze pamiętam ze 4 sztuki 24 i 3 14-24
Wszystkie na raz? (tak z ciekawości).
A jeżeli nie na raz, to czemu takie częste zmiany?

Mariusz888
25-09-2010, 18:38
To był mój wątek z tym 14-24 gdzie obiektyw nie że przejeżdżał za nieskończoność tylko do niej nie dojeżdżał - i to nie tylko skala była walnięta tylko dawało to nieostry obraz po prostu przy ostrzeniu na dalsze plany. Może nie był jakiś mega walnięty ten obraz ale też nie był taki jak powinien. Byłem za to później właśnie w FJ (wtedy co chyba Ty eagis byłeś - bo później dopiero zgadaliśmy się na PW ;) ) i wtedy kupiłem tam wspaniałego 14-24 z którego jestem hiper zadowolony - optycznie nie ma porównania do tego z przesuniętą skalą odległości. Ten to jest "miód-malina" :)

eagis
25-09-2010, 18:43
Ano pamiętam, że się spotkaliśmy, choć trochę nieświadomie :)

deep
25-09-2010, 22:27
Wszystkie na raz? (tak z ciekawości).
A jeżeli nie na raz, to czemu takie częste zmiany?

24 miałem na raz (kupiłem se a co :) ) a 14-24 wybierałem dla siebie więc sztuka po sztuce, z 3 jedna super. Koledze Fatmanowi też pomagałem w przebieraniu 14-24 i na 4 szt dwie były marne, jedna ok i jedna super, wnioski niech sam sobie każdy wyciągnie (szczególnie co warte są test na portalach internetowych opierające się na jednej sztuce)