PDA

Zobacz pełną wersję : polska piłka nożna

swiatlo
05-08-2010, 19:02
Przepraszam że wchodzę w ten temat, ale czy nie najwyższy czas aby skończyć z tym gadaniem, narzekaniem, marudzeniem, przeklinaniem, złorzeczeniem, ale po prostu aby zrobić ten ruch - czas na porządną rewoltę?
Wkroczyć w to śmierdzące bagno siłami policyjnymi, rozwalić związek, rozwiązać kluby, rozwiązać ligę, wytoczyć postępowanie prokuratorskie tym którzy na to zasługują, srać na FIFA i UEFA, tak właściwie to zakazać tym skorumpowanym organizacjom działalności na terenie całego kraju? Po prostu zejść do zera, do całkowitego zera? Wysprzątać ten gnój do samych podstaw. Zamiast zeskrobywać gó... z tynku, po prostu rozwalić cały budynek włącznie z fundamentem? I wtedy rozpocząć budowę od nowa? Od kompletnego zera?

Nemeth
05-08-2010, 19:25
Przecież zero już jest :)

Jacek_Z
05-08-2010, 19:30
Na niecałe 2 lata przed euro nikt się na to nie odważy. A szkoda.

swiatlo
05-08-2010, 19:46
Przecież zero już jest :)

Nie jest zero, ale jest gó... O to chodzi aby wysprzątać gó... i żeby samo zero zostało. Na zerze zbudujesz, na gó... natomiast nie.

Na niecałe 2 lata przed euro nikt się na to nie odważy. A szkoda.

Ale na tydzień przed Euro taka akcja byłaby ciekawą demostracją :)

Nemeth
05-08-2010, 20:21
To zapytam tak... a kto by miał posprzątać?

Obecny rząd z piłkarzykiem na czele?
Litości.

Była jakaś nieśmiała próba to się wystraszyli i wyszła piękna kompromitacja.
Z mafią nie wygrasz jeśli boisz się pobrudzić.

Rafał_Sz
05-08-2010, 20:23
Polska piłka nożna - przecież nawet w Wikipedii tego już nie ma...
;)

Agraf
05-08-2010, 20:36
Nemeth sorki ale nie wyskakuj z polityka bo to niesmaczne, tym bardziej, że się nie zgadzam. Uważam, że po Euro nie będziemy mieli kompletnie nic do stracenia. Poza tym polska piłka to nie tylko PZPN i leniwi piłkarze, słabi trenerzy ale również właściciele. To co wyprawia Cupiał w Wiśle, Wojciechowski w Polonii czy kiedyś Ptak w Pogoni Szczecin pokazuje, że ci faceci też nie dorośli do prowadzenia klubów piłkarskich.

Nemeth
05-08-2010, 21:18
Ale oczywiście ze to polityka. A niby co?

Że niby fair play i idee jakieś światłe?

Jak to po Euro nie będziemy mieć nic do stracenia? My już przegraliśmy Euro. Zaczęliśmy przygotowania do Euro od końca. Cóż nam po stadionach jeśli nie ma na nich kto grać. Orliki to nie wszystko. Cały system szkoleniowy leży i kwiczy. Jeśli jesteś innego zdania to odpowiedź czemu Podolski strzela gole dla Niemiec.

Kordian d70
05-08-2010, 21:19

niestety to również my kibice napędzamy tą cała sytuację, więc zamiast rozganiać to towarzystwo trzeba by było
pomyśleć o zbojkotowaniu wszystkich imprez piłkarskich w Polsce co może dałoby do myślenia właścicielom, działaczom, piłkarzom itd...

pamiętam kilka ładnych lat temu kiedy to piłkarzom Lecha wydawało się, po co się wysilać i grać na 100% jak
i tak płacą, wtedy jeden z treningów odwiedziło kilkunastu "wielkich" kibiców i wyjaśniło piłkarzom, że lepiej, żeby
jednak zaczęli grać ... bo to oni się potem wstydzą.

adolfik9501
05-08-2010, 21:45

(...)

Mówię całkiem poważnie: Terminator.

andrzej_laskowski
05-08-2010, 21:48
Kuźwa i znów w komplecie nam wlali. Nie do wiary, przecież nawet rachunek prawdopodobieństwa jest po naszej stronie.
30-sto milionowy kraj, kilkanaście tysięcy zawodowych kopaczy, cztery ekipy w dwa tygodnie grają osiem meczy i żadna nie wygrywa?
To sie po prostu nie da wszystko przerżnąć. A im sie udaje. Zawodowcy. :/

elanek
05-08-2010, 21:58
Wkroczyć w to śmierdzące bagno siłami policyjnymi, rozwalić związek, rozwiązać kluby, rozwiązać ligę, wytoczyć postępowanie prokuratorskie tym którzy na to zasługują, srać na FIFA i UEFA, tak właściwie to zakazać tym skorumpowanym organizacjom działalności na terenie całego kraju?

Po co? Korupcję się udowadnia i karze. Od niedawna, ale jednak to coś. Pomówienia trzeba udowodnić.
Działałem trochę w sporcie klubowym i śmieszy mnie, że panocki zza granicy czy nawet jakiejś Warszawy się wymądrzają nie mając zielonego pojęcia o rzeczywistości - tej polskiej, szarej. Gdzie za parę złotych się cudów oczekuje...

Cóż nam po stadionach jeśli nie ma na nich kto grać. Orliki to nie wszystko. Cały system szkoleniowy leży i kwiczy.

To też oczywiście jest wina premiera piłkarzyka, co? Za premiera nie-piłkarzyka Orlików nie było, nic nie było. A teraz możesz wyjść z domu, iść na Orlika i za darmo pograć do 22. Jeszcze piłki dostaniesz i się wymyjesz na końcu. Tylko nie ma kto grać. Dlaczego? Bo naród nasz ukochany ma sport w tyle.

Mówię całkiem poważnie: Terminator.

Nawet Najsłynniejszy Chuck nie da rady.

tomek-GL
05-08-2010, 22:37
Polska Piłka ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/08/polska_pilka-2.gif
źródło (http://rysunki.bardzofajny.net/wp-content/uploads/2008/04/polska_pilka.gif)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/08/polska_pilka-2.jpg
źródło (http://rysunki.bardzofajny.net/wp-content/uploads/2008/10/polska_pilka.jpg)

Światło - zamiast gadać i tworzyć wątek tutaj - działaj ;)
I tu zaczynają się schody.

Odkąd tylko powstało Koniec-PZPN wspieram ich działalność. Obecnie S.O.S dla polskiej piłki niewiele może zdziałać a PZPN wkroczył na drogę sądową przeciwko kibicom co już w ogóle jest jakimś kuriozum ;)

Oczywiście, że korupcje i inne naruszenia należy karać ale nie oznacza to, że ma wszystko zostać tak jak jest...
Po tym co pokazały nasze beztalencia w rozgrywkach europejskich normalny zarząd zrobiłby jedyną słuszną rzecz - wycofał wszystkie nasze kluby z rozgrywek europejskich by dalej nas nie kompromitować.
Nasz rząd brodzący po pas w szambie ze strachu przed Platinim i Blatterem nie zrobi nic ani przed ani po Euro 2012 - czemu ? Bo brak im jaj.
Na co nam euro ??
Niech odbiorą - ja żałować nie będę, wręcz przeciwnie - będę się cieszył bo unikniemy światowego skandalu i wstydu.
Byleby zniszczyć tą klikę, i na jej miejsce utworzyć coś, nad czym będzie się mieć kontrolę a nie coś, co będzie "państwem w państwie" które nikogo i niczego się nie boi...

Ale to jest czyste science fiction i jedyne co można w tym temacie zrobić...
To pogadać..

EDIT

a tak poza tym kiedyś Grzesiu Lato powiedział .:

Grzegorz Lato
Jeśli coś się dzieje na mieście, to ja za chwilę dostaję telefon i wiem o wszystkim. Mam wielu przyjaciół. Nic bez mojej wiedzy w polskiej piłce się nie dzieje .

Czyto aby nie znaczy, że przyznał się do zarzutów korupcyjnych i do tego, że wiedział o bajzlu jaki miał i pewnie nadal ma miejsce.. ? :D

velaskez
05-08-2010, 22:54
A ja zapytam: po co tworzyć od nowa? Jak dla mnie ten sport w naszym kraju żyje tylko legendą, którą zdobył sobie wcześniej. I tylko dlatego, że zarabia się na nim naprawdę DUUUUŻE pieniądze. W zamian za to powinniśmy rozwijać sporty, w których nasze reprezentacje są naprawdę dobre. Żużel, siatkówka, szybownictwo (!). Naprawdę zajmijmy się tym w czym jesteśmy dobrzy, a nie idiotyczną mrzonką o wielkiej piłce w tym kraju.

Marian K
05-08-2010, 23:02
A ja zapytam: po co tworzyć od nowa? Jak dla mnie ten sport w naszym kraju żyje tylko legendą, którą zdobył sobie wcześniej. I tylko dlatego, że zarabia się na nim naprawdę DUUUUŻE pieniądze. W zamian za to powinniśmy rozwijać sporty, w których nasze reprezentacje są naprawdę dobre. Żużel, siatkówka, szybownictwo (!). Naprawdę zajmijmy się tym w czym jesteśmy dobrzy, a nie idiotyczną mrzonką o wielkiej piłce w tym kraju.

A ja zapytam się jeszcze bardziej:):czy to zjawisko zwane potocznie sportem,jest wam do czegoś potrzebne?

miron19j
05-08-2010, 23:48
przypadkiem wysłuchałem wywiadu po biegu Marcina Lewandowskiego. Myślałem, że mnie coś trafi, jak usłyszałem, że teraz będzie mógł spokojnie zająć się treningami. Za złoto dostanie stypendium. Bo stypendia generalnie dostają finaliści mistrzostw świata.
A takie nieroby, za pobieganie w sumie kilkunastu minut minut po boisku, dostają krocie.

Motorniczy
05-08-2010, 23:57
Piłka to zwykły zawód jak inne , więc o jakiej rewolcie mówisz ?

freefly
06-08-2010, 00:35
Przepraszam że wchodzę w ten temat, ale czy nie najwyższy czas aby skończyć z tym gadaniem, narzekaniem, marudzeniem, przeklinaniem, złorzeczeniem, ale po prostu aby zrobić ten ruch - czas na porządną rewoltę?
Wkroczyć w to śmierdzące bagno siłami policyjnymi, rozwalić związek, rozwiązać kluby, rozwiązać ligę, wytoczyć postępowanie prokuratorskie tym którzy na to zasługują, srać na FIFA i UEFA, tak właściwie to zakazać tym skorumpowanym organizacjom działalności na terenie całego kraju? Po prostu zejść do zera, do całkowitego zera? Wysprzątać ten gnój do samych podstaw. Zamiast zeskrobywać gó... z tynku, po prostu rozwalić cały budynek włącznie z fundamentem? I wtedy rozpocząć budowę od nowa? Od kompletnego zera?

Jak silnymi i wpływowymi organizacjami są UEFA i FIFA świadczy fakt, że w chwili przyznania nam EURO 2012, UEFA postawiła 24 warunki do spełnienia przez polski rząd. Jednym z tych warunków było zwolnienie z VAT i podatku dochodowego sprzedaż biletów na mecze i wszelkich gadżetów związanych z EURO 2012 sprzedawanych przez organizacje i związki mających umowy z UEFA.

Zasadą numer jeden dla wszystkich, którzy chcą zrobić interes z FIFA lub UEFA jest: Gospodarzem MŚ lub EURO może być tylko ten, kto zagwarantuje federacji zwolnienie od podatku.
A sama FIFA, która ma siedzibę w Szwajcarii zwolniona jest przez tamtejszy rząd z wszelkich podatków.

Kolejnym przykładem wpływów jest sposób w jaki przymknięto usta ministrowi sportu i prezydentowi Francji po aferze z piłkarzami reprezentacji Francji na mistrzostwach świata.

Na organizacji mistrzostw w RPA, FIFA zarobiła grubo ponad 3 miliardy dolarów, a RPA, która wydała włącznie na organizację ok. 10 miliardów zwróciło się zaledwie kilkaset milionów.

A co Ty chcesz rozwalać. Prywatne stowarzyszenie, które nie jest dotowane przez państwo.
Panowie założyli stowarzyszenie i ustalają reguły. A korupcja? Korupcja to nadużycie stanowiska publicznego w celu uzyskania prywatnych korzyści. W przypadku działaczy PZPN to grożą im wyroki najwyżej o przestępstwa skarbowe - ukrywanie dochodów i ustawianie zakładów bukmacherskich.

coach_lodz
06-08-2010, 08:54
co Wy chcecie ? Sponsorzy płacą, telewizje biją się o prawa do transmisji, a kibice chodzą na mecze... o co więc chodzi ?

p.s. Jak sponsorzy się zaczną wycofywać to sie posypie wszystko i już nic więcej nie trzeba...

Agraf
06-08-2010, 09:04
Dokładnie, zgadzam się z coach_lodz, Nemeth twoich wywodów nie będę komentował. Wolę temat piłki, a nie polityki. Dziwi mnie, że po takich kompromitacjach, piłka nożna nie jest w naszym kraju sportem niszowym.

coach_lodz
06-08-2010, 10:20
nawet onet dziś o tym napisał:

"W tym sezonie kluby Ekstraklasy zarobią rekordowe pieniądze na sprzedaży praw telewizyjnych. Prezesi klubowi zacierają ręce, choć zdają sobie sprawę, że realna wartość ligowego produktu jest niższa.

A koniunktura się grzeje: w sezonie bezpośrednio poprzedzającym Euro 2012 ma paść kolejny rekord.

Canal Plus i Orange Sport zapłacą ligowcom w rozpoczynających się rozgrywkach aż 125 mln złotych. W zeszłym sezonie było to 120 mln, a jeszcze wcześniej 115 mln. To wielki skok, bo jeszcze w sezonie 2007/8 główny nadawca płacił 55 mln złotych.

W najbliższym rekordowym sezonie każdy klub za sam udział w ekstraklasowych rozgrywkach dostanie po 3 mln 550 tys. złotych. To wzrost o 150 tys. złotych. W górę idą też kwoty za transmisję meczu na żywo w Canal Plus - kluby zarobią 157 tys. złotych na każdym takim spotkaniu (6 tys. złotych więcej niż do tej pory), co w skali roku dla czołowych drużyn oznacza dodatkowo ponad 100 tys. złotych. Większa jest również stawka za miejsce w tabeli na koniec sezonu - w przypadku czołowych lokat wzrośnie o kolejne 100 tys. złotych.

Nawet z pobieżnych wyliczeń wynika, że najlepsi bez problemu zarobią w sumie ponad 10 mln złotych, a to bardzo poważna część budżetu. Nie ulega więc wątpliwości, że choćby z tego powodu warto bić się o czołowe lokaty.

Zresztą walka w nowym sezonie będzie się toczyć nie tylko na boisku, ale również za ligowymi kulisami. Stawką jest nowy trzyletni kontrakt telewizyjny, który obejmie okres bezpośrednio przed Euro 2012 i zaraz po nim."

Macie jeszcze jakieś wątpliwości ? Wszystko jest ok... coraz większe pieniądze dla klubów, czyli nagroda za świetną postawę...

tomek-GL
06-08-2010, 10:45
Odnośnie praw do transmisji to jest w ogóle jakiś ewenement -jak ktoś kiedyś mówił .:

Sport narodowy ale macie zakładnika - kupujcie dekodery bo inaczej z ligi lipa

żadna publiczna tv nie nada meczu ligowego nie mówiąc już o tym by pokazać rozgrywki klubowe w pucharach...
Chcesz oglądać - płać krocie za dekoder z którego będziesz korzystać tylko przy okazji rozgrywek ligi polskiej / innej interesującej cię ligi - na to też powinny być baty...
Na szczęście istnieją sposoby by to ominąć - chociażby live stream ;)

Pieniądze jakie idą na kluby i tak są małe i w znacznym stopniu idą na pensję darmozjadów i patałachów boiskowych aniżeli na cele na jakie powinny iść.

Aby cokolwiek się zmieniło to trzeba by było na ~20 lat rozwiązać PZPN, odebrać licencje klubom, przez ten czas przeprowadzić zmiany w infrastrukturze - ośrodki i boiska szkoleniowe przy klubach, szkolenie przede wszystkim trenerów którzy grę opierają o system który ćwierć wieku temu poznali... Żaden z naszych trenerów nie zasmakował gry/szkoleń w europejskich klubach z których można by było coś wynieść - wciąż ten sam utarty i beznadziejny schemat gry opierający się o 4-4-2 i jego odmiany, przy tym wypadałoby zacząć szkolić młodzież bo obecne "gwiazdy" już mają złe nawyki i kisiel w głowie przez co grają jak widzieliśmy to w meczach Lecha, Wisły czy Jagi w ostatnich dniach.

Na to potrzeba wielu lat i wielu pieniędzy a przede wszystkim jaj których żaden rząd będący przy władzy w PL nie posiadał i posiadać nie będzie.

Osobiście wolałbym by te pieniądze poszły na siatkarzy albo piłkarzy ręcznych...
Tam przynajmniej mamy sukcesy.

freefly
06-08-2010, 11:07
Na to potrzeba wielu lat i wielu pieniędzy a przede wszystkim jaj których żaden rząd będący przy władzy w PL nie posiadał i posiadać nie będzie.

A co rząd ma do piłki nożnej. Przecież nie jest to sfera budżetowa.

Osobiście wolałbym by te pieniądze poszły na siatkarzy albo piłkarzy ręcznych...
Tam przynajmniej mamy sukcesy.

Prywatni sponsorzy mają w nosie sukcesy. Łożą na te dyscypliny, które mają jak największą publikę. Im chodzi przecież jedynie o potencjalnych klientów, usług, towarów które oferują, a nie o sukcesy.
Tak jak długo będzie masa kibiców oglądających porażki, tak długo będą wykładać pieniądze.

tomek-GL
06-08-2010, 11:47
A co rząd ma do piłki nożnej. Przecież nie jest to sfera budżetowa.
Ale to nie ma nic do rzeczy.

Rząd do PZPN`u wprowadza swojego kuratora/robi coś w kierunku zmian w tym bajzlu - FIFA/UEFA odbiera nam licencje, zawiesza rozgrywki klubowe i reprezentacji - rząd siedzi na PZPN tak długo dopóki zarząd się sam nie rozwiąże - ewentualnie podejmuje dalsze działania mające na celu likwidację PZPN.

Prócz sponsorów i lokalnych władz to w znacznym stopniu rząd m.in. z rezerw budżetowych wykłada kasę na stadiony.
Poza tym stadiony należą chyba do samorządów - czy to też nie jest sfera budżetowa ?
Gdy stadiony zaczną przynosić straty, bo nie wykorzysta się ich potencjału/nie będzie zapotrzebowania - kto do tego interesu dołoży ? Samorządy i rząd.

Konkluzja jest chyba jasna.

Prywatni sponsorzy mają w nosie sukcesy. Łożą na te dyscypliny, które mają jak największą publikę. Im chodzi przecież jedynie o potencjalnych klientów, usług, towarów które oferują, a nie o sukcesy.
Tak jak długo będzie masa kibiców oglądających porażki, tak długo będą wykładać pieniądze.
Dlatego należy bojkotować mecze, nie przychodzić na stadiony i nie oglądać tego w tv.
Niestety my Polacy potrafimy jedynie o tym gadać zamiast działać a później mieć pretensje do wszystkich lecz nie do siebie.

miron19j
06-08-2010, 11:54
Dlatego należy bojkotować mecze, nie przychodzić na stadiony i nie oglądać tego w tv.
Niestety my polacy potrafimy jedynie o tym gadać zamiast działać a później mieć pretensje do wszystkich lecz nie do siebie.
no to chyba ja nie jestem prawdziwym Polakiem ;-)
na stadionie ostatni raz byłem gdzieś w latach 70-80, na meczu Polska -Czechosłowacja. A w telewizji, nawet nie wiem, kto transmituje nasze mecze.

tomek-GL
06-08-2010, 11:58
@miron19j - na ~38 milionów ludzi w tym kraju takich jak ty czy ja niech będzie 400 tysięcy - uważasz, że to coś zmieni ?
Gdyby ta liczba padła w milionach - wtedy ktoś dostałby do myślenia a tak te ~400 tyś może jedynie pogadać...

Znam takich którzy biadolą o złym PZPN`ie o bojkocie, że trzeba coś zmienić itd, deklarują się do działań a cichaczem za plecami lecą na mecz pucharowy do Poznania bo blisko i można popatrzeć na żywo a nie przed TV.

Takie niestety jest nasze społeczeństwo...

Agraf
06-08-2010, 12:05
Przeczytałem ostatnio na jednym z forów internetowych klubów piłkarskich, dokładnie na forum Wisły po ostatniej porażce. Parafrazuje "w polskiej lidze powinien być wymóg posiadania np. 10 wychowanków w pierwszym zespole. To kluby piłkarskie zmuszone by były aby szkolić piłkarzy, a nie sprowadzać szrot." Z drugiej strony pamiętam jak Grzegorz Mielcarski powiedział prawie rok wcześniej, że to niemożliwe. Bo PZPN posiada zapis, że zawodnik wyszkolony przez klub macierzysty może z niego odejść przed podpisaniem kontraktu profesjonalnego. Wtedy należy wpłacić jakiś śmieszny ekwiwalent w PZPNie - facet stwierdził, że ten zapis zabija polski system szkolenia, bo w takiej sytuacji klubom nie opłaca się szkolić piłkarzy, łożyć kasę na szkolenie, a potem ci najlepsi dochodzą za free.

miron19j
06-08-2010, 12:19
tak się zastanawiam, czy przypadkiem PZPNowi (na samej górze) nie zależy na tym, aby poziom polskiej piłki był bliski dna. Gdybyśmy mieli ligę porównywalną np. z niemiecką, kasy pewnie byłoby więcej, ale i kontrola dokładniejsza. Nie dałoby się ustawiać meczów, załatwiać ciepłych posadek dla znajomych królika. I w sumie tej kasy byłoby mniej. A teraz - posadki mają, kasę biorą niezależnie od wyników. Żyć, nie umierać.

coach_lodz
06-08-2010, 12:31
Generalnie dopóki właściciele klubów będą płacić relatywnie duże pieniądze na pseudopiłkarzy, i pozwalać na to, aby PZPN dyktował im warunki zatrudniania trenerów, którzy zdobyli wspaniałe wykształcenie w ich szkole (...ach ta polska myśl szkoleniowa) i nie będą potrafili powiedzieć dość to będzie tak jak dotychczas...
Gdyby właściciel miał jaja i mógł zatrudnić trenera z prawdziwego zdarzenia i obaj panowie by doszli do wniosku, że czasem taką pseudogwiazdę trzeba posadzić na ławie albo posłac na trybuny za minimalną gażę, żeby się nie bali tego że zawodnik się obrazi, żeby mieli jaja postawić na młodych zdolnych piłkarzy....

p.s. kurde chyba mnie poniosło... o czym ja bredze...

miron19j
06-08-2010, 12:35
nie wiem co palisz, ale ja też takie chcę
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)

Agraf
06-08-2010, 13:25
Generalnie dopóki właściciele klubów będą płacić relatywnie duże pieniądze na pseudopiłkarzy, i pozwalać na to, aby PZPN dyktował im warunki zatrudniania trenerów, którzy zdobyli wspaniałe wykształcenie w ich szkole (...ach ta polska myśl szkoleniowa) i nie będą potrafili powiedzieć dość to będzie tak jak dotychczas...
Gdyby właściciel miał jaja i mógł zatrudnić trenera z prawdziwego zdarzenia i obaj panowie by doszli do wniosku, że czasem taką pseudogwiazdę trzeba posadzić na ławie albo posłac na trybuny za minimalną gażę, żeby się nie bali tego że zawodnik się obrazi, żeby mieli jaja postawić na młodych zdolnych piłkarzy....

Pamiętasz Petrescu w Wiśle, Cupiał go zwolnił bo piłkarze się skarżyli, że jest ciężko. Tylko, że w pierwszych meczach Okuki okazało się, że po tych treningach nawet zagraniczni rywale nie wyrabiali przy ich wytrzymałościowo. Rozumiem, że nie stać nas na wydawanie milionów na transfery, że nie mamy po 20 boisk treningowych jak Barcelona, że nie posiadamy po 10-20 skautów, ale polscy piłkarze to nie inwalidzi i mogą na treningach zapitalać jak ich koledzy na zachodzie.

coach_lodz
06-08-2010, 13:28
No ale po co zapindalać na treningach, skoro po pierwsze i tak zapłacą, a po drugie jak nie mnie to kogo wstawią ? Dlatego jak nie idzie to sie zmienia trenera a nie zawodników...

p.s. Prezesi nie chcą inwestować w dobrych zawodników, bo liczą na to że kupią za bezcen nieoszlifowany diament i sprzedadzą za pińcet milionów... i nie dostrzegają faktu, że np takiego Stilicia to pewnie nie bardzo ktoś chciał kupić, bo jakby był naprawdę dobry to by nie przyszedł do Polski grać... Poważne kluby mają swoich rezydentów gdzie trzeba i śledzą kariery zawodników aby zobaczyć czy ktoś jest naprawdę dobry czy też jest to jednorazowy wyskok. Zagraniczne dobre kluby sprowadzają piłkarzy za parę milionów na ławkę na ryzyk-fizyk, kupują powiedzmy za 2 miliony eurosów obiecującego młokosa i najwyżej nic z tego nie będzie, podczas gdy nasi myślą że jak dadzą 500 tys ojro to już kupują pewniaka, którego nikt nie zauważył przez pomyłkę...

Agraf
06-08-2010, 13:53
Fakt, taki Marcelo, Uche, czy Błaszczykowski nie zdarza się zbyt często.

coach_lodz
06-08-2010, 14:16
Dobry interes to jest sprzedać R. Lewandowskiego a kupić na to miejsce Wichniarka... albo nikt nie chce Smolarka to sie nad nim ulitowali i jeszcze uważają to za sukces transferowy... może Smolarek to jeszcze pół biedy bo nie jest bardzo stary więc na naszą ligę to można zaryzykować, ale już Żurawski ? To są gwiazdy naszej ligi... Żal i tyle... nikt nie myśli przyszłościowo, tylko jak załatać skład na teraz, a później to się pomyśli... Piłkarze też swoje dokładają do tego procederu, bo jak któryś kopnie piłkę dwa razy prosto to już będą jechać na zachód karierę robić. Prezes, który co prawda może mu dać podwyżkę ale nie aż taką jakiej oczekuje wybujałe ego zawodnika (podłechtanego przez dziennikarzy widzących już następce Ronaldo) woli zakupić na to miejsce trzech niewątpliwie wspaniałych afrykańczyków, których widział na video i którzy wypadli wręcz bajecznie w gierce testowej (chciało im się jeszcze biegać bo kontrakt jeszcze nie podpisany).... ehhhhhhh i tak w kółko... bajzel jest już taki, że po prostu nie da się tego tak prosto odbudować i tyle

Agraf
06-08-2010, 14:24
Tak poza tym, Lech sprzedaje Murawskiego na jego miejsce nie przychodzi nikt solidny (bo Stilic już był), sprzedaje Lewandowskiego wraca emeryt z Bundesligi, Wisła przed eliminacjami sprzedaje 2 najważniejszych środkowych obrońców, odsyła Alvareza i zostaje z gołą dupą w defensywie. No brawo!

elanek
06-08-2010, 14:24
Bo PZPN posiada zapis, że zawodnik wyszkolony przez klub macierzysty może z niego odejść przed podpisaniem kontraktu profesjonalnego. Wtedy należy wpłacić jakiś śmieszny ekwiwalent w PZPNie - facet stwierdził, że ten zapis zabija polski system szkolenia, bo w takiej sytuacji klubom nie opłaca się szkolić piłkarzy, łożyć kasę na szkolenie, a potem ci najlepsi dochodzą za free.

Tak jest na całym świecie. To zawodnik powinien się starać dostać do pierwszej drużyny.

tak się zastanawiam, czy przypadkiem PZPNowi (na samej górze) nie zależy na tym, aby poziom polskiej piłki był bliski dna.

Jest to niegłupia myśl.

ale polscy piłkarze to nie inwalidzi i mogą na treningach zapitalać jak ich koledzy na zachodzie.

Tu jest cały problem.

Agraf
06-08-2010, 14:31
Tak jest na całym świecie. To zawodnik powinien się starać dostać do pierwszej drużyny.

Tak, Mielcarski o tym wspominał ale mówił, że w zachodnich ligach ekwiwalent jest znacząco większy, natomiast u nas są to śmieszne pieniądze nawet dla średniaków naszej ligi.

nowart
06-08-2010, 15:22
przypadkiem wysłuchałem wywiadu po biegu Marcina Lewandowskiego. Myślałem, że mnie coś trafi, jak usłyszałem, że teraz będzie mógł spokojnie zająć się treningami. Za złoto dostanie stypendium. Bo stypendia generalnie dostają finaliści mistrzostw świata.
A takie nieroby, za pobieganie w sumie kilkunastu minut minut po boisku, dostają krocie.

Nic dziwnego. Na co dzień trenuję z reprezentantami naszego kraju w szermierce, pływaniu i paru innych dyscyplinach niezakwalifikowanych do oficjalnych. Reprezentantami osiągającymi regularne sukcesy na mistrzostwach Polski, Europy, niekiedy świata, zajmującymi dobre miejsca, czasem podium.
Jeden z nich ostatnio nie wyjechał na eliminacje krajowe bo... nie dostał wolnego w robocie, w której tyra 10h dziennie, aby utrzymać rodzinę, gdyż stypendium jakie dostaje opiewa na kwoty poniżej tysiąca złotych...
Dlaczego nasza Agata Wróbel tyra na zmywaku na wyspach? Przecież pokaźne stypendium w wysokości 2000zł powinno jej wystarczyć na dostatnie życie w okresie intensywnych przygotowań do startów...
A takie pożal się Boże piłkarzyki dostają po kilkadziesiąt tysięcy złotych ponosząc sromotne porażki w rozgrywkach z azjatyckimi zespołami...

tomek-GL
06-08-2010, 15:33
No ale po co zapindalać na treningach, skoro po pierwsze i tak zapłacą, a po drugie jak nie mnie to kogo wstawią ? Dlatego jak nie idzie to sie zmienia trenera a nie zawodników...

Kiedyś Tomaszewski powiedział bardzo mądre słowa .:

Jan Tomaszewski

Tego Związku nie można porównać ani do mafii ani do burdelu, bo tam obowiązują jakieś zasady. W PZPN nie ma żadnych zasad
(...)
W burdelu, jak nie idzie, to nie pomoże malowanie ścian czy przestawianie łóżek. Trzeba zmienić "panienki"! A te "panienki futbolowe" mają się dobrze...

(...)

Jaki prezes, jaki minister sportu, taka liga. Czyli do dupy.

Marian K
06-08-2010, 18:27
@miron19j - na ~38 milionów ludzi w tym kraju takich jak ty czy ja niech będzie 400 tysięcy - uważasz, że to coś zmieni ?
Takie niestety jest nasze społeczeństwo...

Muszę Cię poprawić,nie 400 tyś. tylko 400001 i nie przez bojkot,tylko nie interesuję się zbytnio cudzą,marnie wykonywaną pracą.
Odniosę się jeszcze do ciężko "pracujących sportowców",kto im broni robić co innego,choćby grać w piłkę nożną.:)
Oczywiście nasze społeczeństwo jest winne,tak jak winni są Żydzi i cykliści.

elanek
07-08-2010, 00:05
No i masoni.

Marian K
11-08-2010, 16:49
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/kolejne-skandaliczne-posuniecie-pzpn-u,1,3416626,wiadomosc.html
Morał z tego się wyłania,kibic dalej do ogrania.:)
A teraz poważnie,czy można nazwać debilem człowieka,którego pasjonuje piłka nożna w polskim wydaniu.

telly
11-08-2010, 21:42
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/kolejne-skandaliczne-posuniecie-pzpn-u,1,3416626,wiadomosc.html
Morał z tego się wyłania,kibic dalej do ogrania.:)
A teraz poważnie,czy można nazwać debilem człowieka,którego pasjonuje piłka nożna w polskim wydaniu.

To zależy co tego kogoś pasjonuje. Rozgrywki na boisku, rozgrywki poza boiskiem, sprawa fryzjera, "działania" pzpnu...
Ja po przeczytaniu tej informacji pomyślałem sobie, że to jest zabezpieczenie ekstraklasy przed takimi zespołami, jak np. Sandecja.

Marian K
11-08-2010, 21:54
Pewnie masz rację.Przepraszam wszystkich posądzonych o debilizm.

mirtius
12-08-2010, 14:27
W sumie chciałem to do "Humoru" wrzucić, ale skoro jest wątek :mrgreen:
http://sport.wp.pl/kat,1728,title,Dudka-byloby-33,wid,12564346,wiadomosc.html
Ktoś oglądał ten kabaret?

pil74
12-08-2010, 14:33
W sumie chciałem to do "Humoru" wrzucić, ale skoro jest wątek :mrgreen:
http://sport.wp.pl/kat,1728,title,Dudka-byloby-33,wid,12564346,wiadomosc.html
Ktoś oglądał ten kabaret?
Tak oglądałem i miałem nadzieję, że będzie wynik równie wysoki co z Hiszpanią. Nie wiem co jeszcze musi się stać żeby rozgonić te towarzystwo w trzy diabły.

sinner
12-08-2010, 15:00
no tu akurat wyszedł kompletny brak kondycji, motoryki i siły
jako że obstawiłem 0-2 trochę mnie ta trzecia bramka osłabiła ;)
i to jest jeden plus jak na razie to można w ciemno obstawiać porażki naszych kopaczy

freefly
12-08-2010, 15:23
A PZPN zarządził, że to kluby będą opłacać sędziów piłkarskich. PZPN będzie płacił jedynie sędziującym w ekstraklasie.

pil74
12-08-2010, 15:27
A PZPN zarządził, że to kluby będą opłacać sędziów piłkarskich. PZPN będzie płacił jedynie sędziującym w ekstraklasie.
No to może przestępcy powinni płacić sędziom? A z budżetu powinni być opłacani tylko ci z Najwyższego. :)
Ciekaw jestem gdzie są granice absurdu w polskiej piłce :)

freefly
12-08-2010, 15:31
No to może przestępcy powinni płacić sędziom? A z budżetu powinni być opłacani tylko ci z Najwyższego. :)
Ciekaw jestem gdzie są granice absurdu w polskiej piłce :)

PZPN tłumaczy się, że kluby zalegają ze składkami już kilka milionów, w związku z tym PZPN nie ma pieniędzy na sędziów. Kluby nie zapłacą sędziom przed meczem, nie będzie komu sędziować rozgrywki.

grudzinsky
12-08-2010, 17:18
a to jest jeszcze cos takiego jak polska pilka nozna?

coach_lodz
12-08-2010, 18:13
a po co sędziować... na boju pod szkołą nie było sędziego i się dało grać :)

adolfik9501
12-08-2010, 19:29
Panowie! Ciszej nad tą trumną...

freefly
12-08-2010, 20:16
Panowie! Ciszej nad tą trumną...

Właśnie. Czy musimy być potęgą w piłce nożnej?

bulinko
12-08-2010, 20:26
Nie będę czytał całego wątku bo wiem o czym on jest i do czego nawiązuje, więc napisze swoje przemyślenie.
Kiedyś z przyjemnością oglądałem mecze Polaków czasami było gorzej, czasami lepiej, ale zawsze oglądałem spotkania Biało-Czerwonych. Teraz ogarnia mnie wielki smutek i frustracja, bo niemożna choć przez chwile nacieszyć się zwycięstwem nad rywalem i tyllko słyszę w porannych informacjach ile i w jak słaby sposób znowu polegliśmy...

rooner
12-08-2010, 20:55
Powiem tak: wiele lat ogłądałem polską piłkę w różnych postaciach - klubowych, narodowych. Od dziecka.
Darłem ryja jak Karwan strzelał na 3:2 z Norwegią, jak Kosowski walił 4:1 z Schalke, czy przy pamiętnym Sobolewskiego na 2:1 Wisły z Panathinaikosem...
Zdawałem sobie cały czas sprawę ze słabości tego sportu w Polsce, z jego wad, gigantycznej korupcji, braku szkolenia młodzieży, mafii nie do ruszenia pzpn/fifa etc.
Wiedziałem, że mistrzami świata nie będziemy, ale łudziłem się głupio, że coś się ruszy, znajdzie się pasjonat, który włoży prywatnie konkretną kasę, nie pozwoli na fuszerkę na swoim podwórku, zainwestuje w bazę szkoleniową, ściągnie dobrego trenera etc i będzie miał w dupie Pzpn.
I będziemy mieli paru średniaków w lidze,regularne występy w choćby tylko w fazie grupowej Lm , czasem reprezentacja wyjdzie z grupy na mś czy me.
W końcu, w innych dysyplinach zespołowych udaje nam się odnosić sukcesy, a też wiele lat była posucha.
Patrzyłem, jak powoli grupa znajomych, z którymi ustawiałem się w knajpie na oglądanie itp - powoli się wykrusza.
W końcu też nie wytrzymałem. Od jakiś 3 lat nie oglądam tego już wcale.
Od tej pory - jest mi dużo lepiej:)

miron19j
12-08-2010, 21:13
W końcu też nie wytrzymałem. Od jakiś 3 lat nie oglądam tego już wcale.
Od tej pory - jest mi dużo lepiej:)
to i tak długo wytrzymałeś. :D
A tak BTW do łez rozśmieszają mnie spekulacje naszych komentatorów. W trzeci meczu eliminacji dostajemy trzecie baty, mamy 0 pkt. na koncie. A taki jeden z drugim zaczyna:
gdyby Zanzibar wygrał z Honolulu 5:0, a Madagaskar przegrał z Ukuką różnicą 3 bramek i trenerowi Bantustanu urodziły sie trojaczki, to mielibyśmy szansę na awans.

Marian K
12-08-2010, 21:29
to i tak długo wytrzymałeś. :D
A tak BTW do łez rozśmieszają mnie spekulacje naszych komentatorów. W trzeci meczu eliminacji dostajemy trzecie baty, mamy 0 pkt. na koncie. A taki jeden z drugim zaczyna:
gdyby Zanzibar wygrał z Honolulu 5:0, a Madagaskar przegrał z Ukuką różnicą 3 bramek i trenerowi Bantustanu urodziły sie trojaczki, to mielibyśmy szansę na awans.

Z Ukuką?kto by się spodziewał.
Właściwie to się niewiele zmieniło.Dalej największe wzięcie ma:chleb i igrzyska.

Rooner,masz rację,lepiej sobie pstryknąć fotkę,nawet w kącie.:)

miron19j
12-08-2010, 21:33
Z Ukuką?kto by się spodziewał.
Właściwie to się niewiele zmieniło.Dalej największe wzięcie ma:chleb i igrzyska.
ostatnio coraz częściej z naciskiem na igrzyska

Marian K
12-08-2010, 22:44
ostatnio coraz częściej z naciskiem na igrzyska

Tylko bez polityki.
Najedzony głodnego nie zrozumie!:).

miron19j
12-08-2010, 23:16
Tylko bez polityki.
Najedzony głodnego nie zrozumie!:).
ale ja mam na myśli faktycznie igrzyska, a dokładnie to EURO. Na którym to IMHO damy plamę, jak ta u wybrzeży USA

2pompony
13-08-2010, 01:33
NIe rozumiem, czemu wybrzydzacie. Na pewno gdzieś są gorsi od nas, tylko nie udało się ich jeszcze zlokalizować. Jak się ich znajdzie, zagramy dwa mecze, może zremisujemy, a może nawet wygramy jeden i znowu wszyscy będą mieli nadzieję.

Tak się to toczy.