Zobacz pełną wersję : Wątek sentymentalny
Witam,
no cóż, nie odważyłem się gdzie indziej, bo nie pasowało mi albo to albo tamto z regulaminu... .
Chodzi mi o sentyment do aparatów. Wyjaśnię pokrótce o co mi chodzi i poproszę bardzo grzecznie o wyrozumiałość dla mego braku wiedzy, polotu, obycia i doświadczenia!
Otóż jestem amatorem 120% i to pozwoli wykluczyć domniemania moich czynów podstępnych (prawie).
Chodzi mi o to, że porównujac aparaty nie mogę się oprzeć wrażeniu szczególnej jakości obrazku z D70 lub D70(s).
Chodzi mi o obrazek surowy. Chodzi mi też o jego PODATNOŚĆ (celowo duże litery) na obróbkę (oprócz jakości).
Temat jest całkiem dziwny, ale chciałbym wyjaśnić powód tej próby. Otóż chciałbym zdać pytanie, czy najnowsze technologie dają nam to co poprzednie i jeszcze coś, czy raczej zamieniamy pewne wartości na inne?
Przepraszam za taki dziwny temat, ale jest on wynikiem mego oberwowania zdjęć z testów i kolejnej próby zmiany body.
Pozdrawiam
Grzegorz Wakulski
ps proszę wybaczyć nieskoordynowane myśli, nie jestem dziennikarzem ani człowiekiem tzw pióra...
D70 rzeczywiscie obrazuje swietnie. moze nie jak D700 ale... swietnie.
To jest subiektywne odczucie. Przyzwyczaiłeś się do pewnego schematu jaki wniósł w Twoją ocenę obrazka i porównujesz go do innego. D70 to naprawdę dobry aparat ale umówmy się że jego zamienniki które pojawiły się później mają trochę lepszą matrycę i oprogramowanie. Czy same w sobie są lepsze. Pewnie tak, biorąc pod uwagę jakieś kluczowe dla naświetlania sprawy (czułość, DR czy jak to się nazywa, itd). Ja bardzo lubiłem D70 i jako zapas chciałbym ją mieć.
grudzinsky
05-08-2010, 18:59
D70 dawalo duzo lepszy obrazek od D80, a to za sprawa ilosci pikseli rozlozonych na matrycy. w D70 bylo ich tylko 6mln, a w D80 10.1mln, a wiec zageszczenie poltora razy wieksze niz w przypadku d70. nadal twierdze, ze D70 to super pucha i sam nie wiem dlaczego sprzedalem ten aparat...cos mnie podkusilo na nowszy model ;)
Czy nowe aparaty są lepsze? Jeżeli rozmawiamy o jakości obrazka, to chyba oczywiste że tak, natomiast jeżeli o jakości aparatu to już raczej chyba nie :) Osobiście wątpię aby obecne Dxx i Dxxx przeżyły tyle lat co Fxx i Fxxx lub starsze Dxx Dxxx :)
miron19j
05-08-2010, 19:04
Czy nowe aparaty są lepsze? ... :) Osobiście wątpię aby obecne Dxx i Dxxx przeżyły tyle lat co Fxx i Fxxx lub starsze Dxx Dxxx :)
oczywiście, że nie. Kiedyś aparaty (jak zresztą wszystko inne), robiono, aby nimi fotografować. Teraz po to, aby dożyły do wypuszczenia nowszego modelu. /to oczywiście taki skrót myślowy/
Coś w tym jest co piszecie Koledzy.
Mój D70s zrobił już 53.000 fotek a ja nadal zastanawiam się na co go zamienić.
Gdybym miał kasę to byłby D700 ale inne modele już niekoniecznie.
Chyba poczekam jednak jak padnie migawka :lol: czyli jakieś 3 lata ( odpukać w niemalowane ).
D70 dawalo duzo lepszy obrazek od D80, a to za sprawa ilosci pikseli rozlozonych na matrycy. w D70 bylo ich tylko 6mln, a w D80 10.1mln, a wiec zageszczenie poltora razy wieksze niz w przypadku d70. nadal twierdze, ze D70 to super pucha i sam nie wiem dlaczego sprzedalem ten aparat...cos mnie podkusilo na nowszy model ;)
No właśnie. Chyba o to biega tak naprawdę. Po co pakować miliard pikseli na matrycy, skoro 6 baniek styknie całkowicie. Najlepiej widać to po kompaktach. Stary dobry Cool 460 robił o niebo lepsze foty niż każdy aktualny model, przewyższający go 3-4 krotnie w temacie piXelozy
Swoją drogą Waldek, ogromny szacun za poznanie i wykorzystanie puszki na maksa, bez zmian, kombinowania i szukania dziury w... całym.
Oby każda nasza puszka wytrzymywała (z nami i w ogóle) po 50, 100, 200 tysięcy (również pozwolę sobie puknąć niemalowaną ;) )
kronos28
05-08-2010, 21:42
Cyfra cyfrą ale ja do tej pory nie moge przeboleć sprzedaży F80 i są momenty że wklepuje sobie w wujka google magiczne Nikon F5 i ślinie się jak głupi do monitora... Ten aparat jest po prostu piękny...
Widzisz Tomku. Dlatego mój F70 leży na półce i czeka na lepsze czasy :D
stecarlos
05-08-2010, 22:09
Cyfra cyfrą ale ja do tej pory nie moge przeboleć sprzedaży F80 i są momenty że wklepuje sobie w wujka google magiczne Nikon F5 i ślinie się jak głupi do monitora... Ten aparat jest po prostu piękny...
Tylko uważaj, żeby klawiatury sobie nie zalać :P. Moje analogowe marzenia nie są, aż tak wygórowane Fx01 z AF by wystarczył, no może F90/100 w przypływie luksusu, lub P-six, bo lubię takie stare zabawki na półce, a jak można zrobić nimi zdjęcie, to w ogóle super.
Też mam D70, przez pierwsze 3 miesiące po zakupie narzekałem: "bo D90 ma wyższe używalne ISO, bo więcej MP", a już chwilę temu z aparatem się zaprzyjaźniłem i zmienił bym go tylko na D200/D300/S5/D700, , ale to raczej mało realne. W aparacie brakuje mi jedynie pomiaru światła z manualnymi szkłami. No i D80/90 mają inaczej wyprofilowany grip- pierwsze wrażenie z d90, dużo lepiej, a po chwili jednak wolę ten z d90. Za chwilę dzięki naszemu wątkowi D70 będzie stało na poziomie D90 używanego- w końcu każdy żałuje, że go sprzedał. Chwilę temu mojemu strzeliło 21k.
Ja swojego D70s mam już 2 lata, i nigdy go nie sprzedam choć niedawno dokupiłem D90, za bardzo się do niego przyzwyczaiłem.
Mój D70 ma 6 lat. Nie sprzedam go :)
Witam,
Otóż chciałbym zdać pytanie, czy najnowsze technologie dają nam to co poprzednie i jeszcze coś, czy raczej zamieniamy pewne wartości na inne?
Takie pytania będą zadawane zawsze.Nie próbuj na nie odpowiadać ponieważ zwyczajnie szkoda czasu.Poprostu bierz sprzęta i z niego korzystaj.Koniec i kropka.
teh_14m3
05-08-2010, 22:40
jak ktoś tęskni za D70s to chętnie wymienię na D300, za DARMO :D :twisted:
sorry panowie ale za przeproszeniem pieprzycie głupoty, niestety matryca w desiedemdziesiątce jest już przestarzała i nie ma porównania do obecnych modeli. Ja jakoś nigdy nie przywiązywałem się do sprzętu i raczej nie mam zamiaru chociaż jak się wreszcie dorobię i kupię coś wyżej to i tak d70 nie sprzedam z uwagi iż się to już nie opłaca ;)
Mój F70 czasem się rozgrzewa :D
"Chodzi mi o obrazek surowy. Chodzi mi też o jego PODATNOŚĆ (celowo duże litery) na obróbkę (oprócz jakości)."
Dobrze naswietlony NEF (z praktycznie kazdej puszki) jest bardzo podatny.
kronos28
06-08-2010, 10:02
Mój F70 czasem się rozgrzewa :D
jeszcze tak źle nie jest - ostał mi się mój pierwszy f65 i czasami go nawet zabiorę na zdjęcia ;)
Oj, a jak ja byłem młody, to kobiety jakieś ładniejsze niż teraz były :-). I nawet coca cola lepsza niż teraz, a wszysko generalnie fajniejsze. Też na stare lata robię się sentymentalny, a niektórym to zostaje i gromadzą starocie. Ja jeszcze Zenita E przechowuję.
miron19j
06-08-2010, 12:22
Oj, a jak ja byłem młody, to kobiety jakieś ładniejsze niż teraz były :-). I nawet coca cola lepsza niż teraz, a wszystko generalnie fajniejsze. Też na stare lata robię się sentymentalny, a niektórym to zostaje i gromadzą starocie. Ja jeszcze Zenita E przechowuję.
kurde, mam takie same odczucia. I Zenita E też mam. :-D