PDA

Zobacz pełną wersję : 70-200 VR jak czyścić?

k_sko
17-12-2006, 21:27
Miałem zaschnięta kropę na szkle wewnętrznym (tzn. tym od strony bagnetu, ale nie wewnątrz obiektywu) i sobie nieszczęśliwie zanieczyściłem i chyba nawet jest mała ryska. A od tej strony to dostęp jest ciężki bo staszie wąsko jest.

Jakieś metody i czym ewentualnie to zmyć?

KS

HYPER
17-12-2006, 23:55
eterem na patyczku do czyszczenia uszu (najlepiej jeszcze na patyczek nalozyc bibulke do czyszczenia optyki).

ALF
18-12-2006, 00:08
-przed każdym czyszczeniem grucha i dmuchanie
-jeżeli jest dużo tłuszczu czy jakieś inne substancje, to patyczek z watką i alkohol izopropylowy
-na patyczek z miękkiego drewna nałożyć spraną flanelkę i wypolerować zaczynając od środka ruchami okrężnymi w kierunku zewnętrznym
-na koniec grucha i dmuchanie

fotone
18-12-2006, 12:46
patyczek z miękkiego drewnaPotwiedzam slowa ALF'a.
Zabralem sie ostatnio za czyszczenie matrycy przy pomocy izopropanolu i patyczków do czyszczenia uszu.
ODRADZAM taki zestaw, po dluzszej chwili plastikowy patyczek, na ktory nawinieta jest wata wchodzi w reakcje z izopropanolem. Przez jakies 5 min jest spoko, niestety potem zaczyna zostawiac smugi z rozpuszczonego plastiku.
Drewniany patyczek lub "inny" materiał, ktory nie bedzie wchodzil w reakcje z izopropanolem.

HYPER
18-12-2006, 20:50
to chyba zalezy od patyczkow. jesli wata jest barwiona to naturalnie zostana jakies smugi, ale ja uzywam patyczkow z biala wata i nigdy sie nie spotkalem z takimi objawami.

aldus
18-12-2006, 23:14
A czy tego syfa widać na zdjęciach? Jeśli nie to po prostu nie ruszałbym go.

wld
19-12-2006, 01:05
polecam:
http://www.foto.com.pl/stare/teksty/inne/archiwum/porady10.html

chociaż nabyłem płyn ROWI to jeszcze nie było potrzeby z niego skorzystać ;)