PDA

Zobacz pełną wersję : ProShowGold 3.2 a 4:3 i 16:9(mizerna jakość)

Jolania
04-08-2010, 23:52
O ile dla formatu 3:4 jakość obrazów jest względna, to przy 16:9 obrazki podczas ruchu bardzoi niewyraźne (przy pauzie ostrość nieco lepsza) i pojawia się chyba przeplot. Nawet podczas pracy na okinku podglądu programu w komputerze ten chyba przeplot straszny. Mam wrażenie, że w formacie panoramicznym ilość linii pionowych jest taka sama jak dla 3:4 tyle, że szerokość obrazu wzrasta poprzez "popgrubienie" tychże pionowych linii, a nie przez ich wzrost ilościowy.
Może wersja GOLD pracuje tak strasznie na panoramie a w PRODUCERZE nie ma tego problemu. Szukałem, kombinowałem w ustawieniach i nic...
Większość ludzi ma telewizory 16:9 a tu taki feler. Może Ktoś coś poradzi?

RomanZWrocławia
05-08-2010, 00:01
Efekty które opisujesz to spostrzeżenia z pracy w komputerze, lub odtwarzaniu projektu z komputerowego czytnika DVD?
Jeśli tak to wypal płytę testową i odtwórz ją w stacjonarnym odtwarzaczu DVD.

Jolania
05-08-2010, 00:30
Gdyby takie efekty widoczne były przy pracy z programem na komputerze, to błby Pikuś. Najgorsze, że widać to podczas odtwarzania nagranego pokazu na DVD.

rlat
05-08-2010, 08:19
Używam ProShowGolda 4 i nie zauważyłem takich numerów. Robię głównie na format 4:3 ale zdarzyło mi się robić do avi w formacie 16:9 w rozdzielczości 1920x1080 i wszystko było ok.
Może spróbuj zainstalować triala nowej wersji (4.1 ) i wyrenderuj jeszcze raz prezentacje.

grzegorzant
05-08-2010, 12:55
Ja stosuje czasem przy 16x9, wpisywanie z palca konkretnej rozdzielczości TV, na którym będzie szedl pokaz.
Jest trochę lepiej

Jolania
05-08-2010, 13:21
Ja stosuje czasem przy 16x9, wpisywanie z palca konkretnej rozdzielczości TV, na którym będzie szedl pokaz.
Jest trochę lepiej
Gdzie to wpisujesz? Może w PC autorun? - to chyba dotyczy odtwarzania na kompuiterze. Wpisując rozdzielczość telewizora w to miejsce nie zauważyłem zmian.
Zrobiłem próbny pokaz na PRODUCERZE i też bez rewelacji. Może moje DVD (jakaś taniocha) i kabel (euro) nie dają rady. Telewizor 1920:1080. Z drugiej strony filmy odtwarzane z płyty wyglądają wyraźnie lepiej. Czy PSGold czy producer nie powinien wypluwać identycznego filmiku tyle, że ze zdjęciami?

RomanZWrocławia
05-08-2010, 14:53
Czy zmianę rozmiarów plików tak by odpowiadały standardowi DVD powierzasz programowi? jeśli tak To spróbuj przygotować sam odpowiednio plansze jakimś programie graficznym tak żeby ProShow w nie nie ingerował, przy czym w PS9 lub jak kto woli 02 wybierz: File_New-Preset_PAL D1/DV Widescreen 720X576 (with guides). Przygotuj tak ze trzy plansze i wypal projekt. Nie przejmuj się zdeformowanymi proporcjami obrazu - na DVD wszystko wróci do normy. Tak ma być To powinno poprawić jakość obrazu.
Kłopoty z jak to nazwałeś przeplotem widoczne są w materiale wideo przy ruchu kamery - specjalnie podczas panoramowania, lub gdy w kadrze pojawia się ruch. Cały obraz skacze wtedy jakby w przód i w tył. W normalnych programach do edycji wideo można wybrać kodek który ma być użyty do tworzenia avika, a dodatkowo w opcjach niektórych wybrać kolejność półpól, lub zastosowac edycję bez przeplotu. W Pro Show nie znalazłem dostępu do takich funkcji.

Jolania
05-08-2010, 17:49
Czy zmianę rozmiarów plików tak by odpowiadały standardowi DVD powierzasz programowi?
Kłopoty z jak to nazwałeś przeplotem widoczne są w materiale wideo przy ruchu kamery - specjalnie podczas panoramowania, lub gdy w kadrze pojawia się ruch. Cały obraz skacze wtedy jakby w przód i w tył. W normalnych programach do edycji wideo można wybrać kodek który ma być użyty do tworzenia avika, a dodatkowo w opcjach niektórych wybrać kolejność półpól, lub zastosowac edycję bez przeplotu. W Pro Show nie znalazłem dostępu do takich funkcji.
Standard DVD?... Zmniejszam je zwykle do wysokośćci 768 (SNSResizer), ale nie widze różnicy. Zwykle robi to PSGold.

spróbuj przygotować sam odpowiednio plansze jakimś programie graficznym tak żeby ProShow w nie nie ingerował, przy czym w PS9 lub jak kto woli 02 wybierz: File_New-Preset_PAL D1/DV Widescreen 720X576 (with guides). Przygotuj tak ze trzy plansze i wypal projekt. Nie przejmuj się zdeformowanymi proporcjami obrazu - na DVD wszystko wróci do normy.
Do końca nie wiem, o czym piszesz, ale wieczorem przysiądę i powalczę.

w PS9 lub jak kto woli 02
?...

Dzięki za pomoc.

RomanZWrocławia
05-08-2010, 18:33
PS9 to photoshop numer 9 lub wg. nowej numeracji 2 :0
Pełna klatka w systemie PAL ma rozmiar 768X576 , czy to w proporcjach 4:3 czy 16:9 ale jej widoczna na telewizorach część jest znacznie mniejsza. Często spotkasz się z informacją o rozmiarach 720x576. Jeśli do projektu w standardzie DVD przygotujesz plansze w tym rozmiarze obraz na ekranie telewizora będzie zniekształcony. Dlaczego tak jest nie chce mi się tłumaczyć. W gotowych w PSie presetach o których napisałem masz specjalne linie pomocnicze wewnątrz których masz zmieścić swoje zdjęcie. Wszystko co za te linie wychodzi może nie być widoczne na ekranie standardowego telewizora.
Wszystko to jednak nie rozwiązuje problemu z przeplotem - jeśli dobrze diagnozujesz to co się dzieje z twoim projektem.
Na macajewa można założyć jakiś zgryz programu z jednym z zainstalowanych kodeków wideo. A masz szansę wypalić swój projekt w innym komputerze - sprawdzić efekty?

Jolania
05-08-2010, 22:11
Mam jedynie GIMPa, za chwile elements'a 8. Spróbuję przeskalować pare zdjęć do wys. 576 i zobaczę
Tak na marginesie... Czy taki prgram jak PSGOLD/PRODUCER nie powinien tego robić sam z automatu? Przeciż pracują na tym ludzie zarabiający takimi prezentacjami.
Ech,,,

RomanZWrocławia
05-08-2010, 22:17
Ten program to robi. Rzecz w tym czy w najlepszy możliwy sposób. Na przykład czy wyostrza i jak pliki po przeskalowaniu itd.

pipol
06-08-2010, 09:44
Właśnie 3 dni temu „zanabyłem” ProShow Gold i po pierwszych testach ( obrazki przeskalowane w PS na wymiar )
stwierdzam że na najlepszych ustawieniach do DVD koduje minimalnie gorzej niż Nero Vision. Natomiast fajnie koduje w Video File no ale do MPEG2.

bialogardzianin
06-08-2010, 10:37
Mam pytanie: czy jedyna możliwość kupna tego softu istnieje za granicą (USA) przez kartę kredytową lub pay pal? Szukałem w g...e i nie znalazłem polskiego dystrybutora.

rlat
06-08-2010, 10:44
Z tego co wiem to tak, sam kupowałem kilka dni temu najnowszą wersję.

aro272
06-08-2010, 12:34
Miałem te same problemy z jakością obrazu, skalowałem fotki do 1024 w Ps i rezultat był taki sam jak pełny rozmiar fotki, czyli - NIEOSTRE NA PLAZMIE. Dałem sobie na luz, po pewnym czasie wykonałem pokaz, zranderowałem, wypaliłem DVD i o dziwo WSZYSTKO PIĘKNIE. Przeanalizowałem i doszedłem że po instalacji WINDY mam inne programy na dysku i inne kodeki z innych programów. Nie twierdze że przeinstalowanie systemu pomoże bo to robiłem i nie pomagło ale może być zależność miedzy kodekami (potwierdził to kolega informatyk)
Swoja drogą mając PSG 2.o nie było nigdy problemu z żadnym formatem Tiff, bitmap czy jpg, zawsze smigało ok.
Zmien połączenie między DVD a TV na COMPONENT, dzwięk dodatkowym kabelkiem do tv lub Zestaw HiFi a rezultat zaskoczy Cie miło (lepsze kolory, ostrość i gradacja)

Jolania
08-08-2010, 23:44
Sprawiłem sobie odtwarzacz z wyjściem HDMI.
Jeśli idzie o ostrość to jestem mile, bardzo mile zaskoczony. Obraz na tyle się poprawił, ze moja córka zwykle oglądając prezentację przez parę chwil, tym razem obejrzała całość.
Niestety przeplot pozostał. Może to kwestia kodeka video jaki jest zainstalowany na moim komputerze (pisał o tym RomanZWrocławia).
Nie jestem zbyt biegły w komputerach więc może ktoś poradzi jak sprawdzić, który kodek jest zainstalowany w moim komputerze. Czy można instalować inne (czy sa konkretne przypisane np.do płyty głównej albo krty graf), a jeśli tak, to skąd je pobrać i które polecacie?

RomanZWrocławia
10-08-2010, 23:38
Policz swój projekt do avika. A następnie jakimś innym programem przelicz ten fragment do mpeg i do VOB na płytę DVD. Sprawdź czy będzie kłopot z przeplotem. Jeśli nie, to oznacza, że proshow podczas konwersji do MPEG-a robi jakieś sztuczki.
Rodzaj zastosowanego do kompresji do AVI. kodeka da się odczytać np. za pomocą programu o wdzięcznej nazwie GSpot.
Kłopot z ProShow polega na tym, ze nawet wybierając Create Video File przy opcji custom masz do dyspozycji: Flash, MPEG1i2 jakieś Ogg-i, Quick Time-a i Windows Media i zero dostępu do zaawansowanych opcji. Ten program robi wszystko traktując użytkownika jak debila. W proshowproducer wybierając jako produkt wyjściowy .AVI możesz wybrać dowolny zainstalowany w twoim systemie kodek z dostępnymi dla niego opcjami kompresji. A tu drepcemy po omacku, bo nie wiadomo na którym etapie następuje zamiana półpól, co się gryzie z czym, a co śmieszniejsze nie bardzo masz na to wszystko wpływ

bialogardzianin
18-08-2010, 15:42
Chciałbym upewnić się przed kupnem, by nie pisać potem postów o przeplotach i innych im podobnych sztuczkach. ;)

1) jeśli dobrze zrozumiałem, do przygotowania prezentacji na stacjonarnym DVD muszę przesamplować zdjęcia do rozdzielczości 768X576? Na ekranie TV LCD, na zdjęciach powinny być zachowane wówczas gładkie linie, żadnej pikselozy i schodków?

2) przygotowaną na dvd prezentację obejrzę na ekranie komputera ale w okienku, którego rozmiar jak mniemam ustali automatycznie player. A jak to się ma do prezentacji exe, rozmiar zdjęć wedle woli, byleby jednak zmieściły się w pionie?

3) przygotowując zdjęcia do prezentacji (rozdzielczość i wyostrzenie) można ustawić tak program, aby nic już za mnie nie zmieniał w zdjęciach?
Z góry dzięki za wyjaśnienia.

cede
25-08-2010, 08:28
Witam
Reanimuję wątek bo myślę że nie ma potrzeby zakładać nowego.
Ułożyłem prawie jedenastominutową prezentację w ProShow Gold 4.1
Docelowo ma ona być wyświetlana na telebimie o wys. 2,80m. ( nie z mojego komputera )
W związku z tym że robiłem to pierwszy raz, czy ktoś może mi doradzić jak to teraz zapisać by przekazać do pokazu, aby uzyskać najlepszą jakość?

Nie znam się na zbyt na terminologii związanej z video itp. dlatego proszę o w miarę proste wytłumaczenie.

Dajmy na to że klikam -> Create output -> Video file

Jakie wybrać ustawienia w tym oknie?

Co wybrać w okienku - Type
HD, DVD ? System PAL ?
Encoding - ?
Desaturate - o co chodzi???
Anti-flicker - ???

Nie mam żadnych możliwości nagrania dysku blue-ray.
Czy można zapisać HD na pendrive?
Czy jednak DVD?

Proszę znawców tematu o pomoc.

aro272
25-08-2010, 14:52
Spytaj z czego będzie wyświetlane, najprawdopodobniej z projektora króry ma mocną lampę projekcyjną.
Jesli tak to zapisz plik EXE, projektor i tak skaluje każde obrazy do 1024.
Fotki najlepiej z jpg.Tify mogą spowolnić i zacinać pokaz
Organizowałem kilkanascie pokazów diaporam itp. na ekranie 11m, obraz jest jak żyleta.

cede
25-08-2010, 16:08
Tyle wiem że ten telebim wyświetla obraz "sam z siebie". Więc nie chodzi o projekcję z rzutnika.

bialogardzianin
26-08-2010, 11:35
Witam
Reanimuję wątek bo myślę że nie ma potrzeby zakładać nowego.
Ułożyłem prawie jedenastominutową prezentację w ProShow Gold 4.1
Docelowo ma ona być wyświetlana na telebimie o wys. 2,80m. ( nie z mojego komputera )
W związku z tym że robiłem to pierwszy raz, czy ktoś może mi doradzić jak to teraz zapisać by przekazać do pokazu, aby uzyskać najlepszą jakość?

Nie znam się na zbyt na terminologii związanej z video itp. dlatego proszę o w miarę proste wytłumaczenie.

Dajmy na to że klikam -> Create output -> Video file

Jakie wybrać ustawienia w tym oknie?

Co wybrać w okienku - Type
HD, DVD ? System PAL ?
Encoding - ?
Desaturate - o co chodzi???
Anti-flicker - ???

Nie mam żadnych możliwości nagrania dysku blue-ray.
Czy można zapisać HD na pendrive?
Czy jednak DVD?

Proszę znawców tematu o pomoc.

Ściągnij ze strony producenta opasłe, 352-stronicowe tomisko z wyjaśnieniami wszystkiego, o co pytasz.
Każdy plik możesz zapisać na pendrive, co nie oznacza, że będzie on wykonywalny. To tak jak z formatem DVD i katalogami Video_HS i Audio_HS (czy jakoś tak). W komputerze odtwarzając pliki wideo VOB, możesz nie usłyszeć dźwięku.