Zobacz pełną wersję : Raw
marcindobrzanski
04-08-2010, 21:02
Jest to mój pierwszy post, więc chciałem wszystkich powitać!
Mam takie pytanie. Mam nikona D5000. Zawsze robiłem zdjęcie w formacie JPG. Podczas ostatniego wyjazdu przerzuciłem się jednak na RAW. Po zrzuceniu zdjęć na kompa widzę znaczną róznicę. Z tego co czytałem na różnych stronach, zdjęcia w RAWach trzeba obrabiać. Według mnie mają one jednak dobrą ostrość i kolory. Więc jak to jest?
Gurgul99
04-08-2010, 21:12
Zaraz Cie kolego zjedzą tutaj :)
RAW przenosi więcej danych o obrazie niż JPG, pozwala na lepszą obróbkę zdjęcia i uzyskanie efektu o jakim można pomarzyć obrabiając plik JPG. Tak w skrócie.
Kordian d70
04-08-2010, 21:15
Witam na forum.
Twój pierwszy post i zaraz Ci się oberwie za lenistwo, poczytaj troszkę, bo o raw-ach i ich obróbce napisano już tyle postów na forum, że znajdziesz napewno coś co Ci pomoże uzyskać odpowiedź ...
Gurgul99
04-08-2010, 21:17
Zasadnicza kwestia: spróbuj wyciągnąć kontrast, koloru albo krzywą cienia w PS-ie, pracując na plikach RAW/NEF a później JPG.
Odpowiedź przyjdzie sama.
Pozdrawiam.
Z tego co rozumiem to kolega pyta czy obrabiać czy nie. Odpowiedź jest prosta : to zależy tylko od ciebie. Jak wszędzie są zwolennicy mocnej obróbki i ludzie którzy uznają tylko naturalne zdjęcia prosto z puszki. Rób zdjęcia w rawach bo w nich masz więcej informacji niż w skompresowanym pliku jpg. Kombinuj i sam stwierdzisz czy warto obrabiać.
marcindobrzanski
04-08-2010, 21:35
Właśnie chodziło mi o to czy obrabiać czy nie :) Bo jak już pisałem- czytałem, że z racji tego, że jest to format surowy to brak m.in ostrości bez obróbki a ja uważam, iż mają dobrą ostrość.
Natomiast jeśli chodzi o format, to po moim pierwszym razie z RAWami, już tylko będę tak robił.
A czego używasz do oglądania RAW'ów? Nie oceniasz kolego przypadkiem "ostrości i kolorów RAW'a" oglądając zaszytego w nim JPG'a?
Zciągnij darmowego RAW Therapee, po otwarciu w nim RAW'a zobaczysz różnicę. A później pokombinuj suwaczkami, zobaczysz co zacz ten RAW...
marcindobrzanski
04-08-2010, 22:18
Używam picasy. Robiłem RAW+JPG, więc porównywałem oba formaty. Zauważyłem że te zdjęcia w RAWach (bez obrabiania) mają żywsze i głębsze kolory i hmmm, jakby to napisać... wydaje mi się, że te zdjęcia w JPG są bardziej płaskie a w RAWach mają bardziej naturalne kształty...
Poczytaj co to jest format RAW -> w praktyce nie istnieje coś takiego jak nieobrabiany RAW widoczny na monitorze. Obróbka RAW'a w Picasa 3 (bo on właśnie RAW'a "obrabia") daje jako-takie możliwości korekcji i lepsze to niż nic (czytaj - odszumiony, wyostrzony i mocno skompresowany JPG z puszki) ) ale właściwie każdy bardziej zaawansowany program da Ci znacznie więcej. Jeśli to Ci wystarczy - super, ale niestety (czy stety :D) najprawdopodobniej już wkrótce przestanie Ci to wystarczać (znaczy jak zobaczysz co można wyczarować z Twoich RAW'ów w lepszym sofcie). Pozdrawiam.
greg2804
22-08-2010, 21:52
kolego ja robie w rawach zawsze, jak chce zrobic selekcje zeby nie mulilo kompa to odpalam acdcsee wywalam co niepotrzebne a potem lightroom i obrabiam