Zobacz pełną wersję : Jaki sprzet na poczatek?
Witam... przegladalem dzial o sprzecie ale nie moge sie odnalesc. Chcialbym zajac sie strobingiem troszke. Mam jedna sb-900 i pytanie co dalej.. wiem ze sa statywy parasolki itd na allegro ale nie wiem ani jak zlozyc kompletny sprzet w formie statywu z softboxem parasolkowym by mozna bylo tego uzywac ani jak to wyzwolic czyli jakies chinskie wyzwalacze czy kabel moze? Planuje zakup rowniez zwyklego statywu 180 cm velbona. Moze da sie do statywu velbona jakos to podpiac? Prosilbym bardzo o pomoc.
Ja kupiłem takie coś:
http://allegro.pl/item1165403819_zestaw_reporterski_pilot_parasolka_ statyw_uchwyt.html
Na razie używam kabla PC-PC (kosztuje grosze. 5metrów za 15zł można kupić), ale mam zamiar zmienić go na jakiś bezprzewodowy wyzwalacz - RF-602 np.
Do statywu velbona podepniesz lampę, ale parasolki chyba już nie. Chyba, że głowica jest do tego dostosowana.
Ja na początek kupiłem sobie taki zestawik:
- statyw 230 cm (45zł) - jest mobilny i lekki dlatego zabieram go w plener
- głowice do lampy i parasolek (55zł)
- komplet parasolek (biała rozpraszająca 83cm i odbijająca 90cm) - koszty niewielkie a idealnie mieszczą się w pokrowcu na wyżej wymieniony statyw ( 6zł)
Używam go ponad rok i w zupałnosci mi wystarcza do doświetlania. Taki zestawik jest zawsze ze mną kiedy wybieram sie w plener. SB 900 wyzwalałem do tej pory przez fotocele (CLSem) ale nie zawsze się to sprawdza ponieważ wbudowana lampa musi "widzieć" fotocele SB900. Za 150 zł kupiłem wyzwalacz radiowy RF-602 ( forumowi koledzy mi go polecili) i daje rade. Musisz jednak pamietać że używając tego wyzwalacza moc lampy ustawiasz manualnie.
może dziwne pytanie, ale pytam bo nie jestem pewny.
mógłby mi ktoś napisać co dokładnie daje ten tzw PILOT na takim statywie z tą żarówką, czy to chodzi po prostu o więcej światełka na modelu/obiekcie czy jest inna zależność jeszcze.
dzięki za wyjaśnienie
swiatlo pilotujące to swiatlo ktorego praktycznie nie widac na zdjęciu. Ma ono na celu oswietlenie postaci zebys sobie dobrzez zlapal af. Pozniej swiatlo zanika pod wplywem swiatla blyskanego. Sporz chociazby na to ze masz inna temperature zarowki i blysku. Na zdjeciu mialbym kolorowo. Swiatlo pilotujące gaśnie podczas wyzwolenia błysku.
marszull
05-08-2010, 12:05
Akurat w tym pilocie to swiatlo nie zgasnie/zniknie.
Inna sprawa ze przy takim pilocie to z mobilnosci nici, a chyba najbardzie o to chodzi przy lampach reporterskich i strobingu.
przem426
05-08-2010, 14:25
swiatlo pilotujące to swiatlo ktorego praktycznie nie widac na zdjęciu. Ma ono na celu oswietlenie postaci zebys sobie dobrzez zlapal af. Pozniej swiatlo zanika pod wplywem swiatla blyskanego. Sporz chociazby na to ze masz inna temperature zarowki i blysku. Na zdjeciu mialbym kolorowo. Swiatlo pilotujące gaśnie podczas wyzwolenia błysku.
to raz a dwa ze światło pilotujące pokazuje jak sie rozłoży światło/cień na modelu. coby sprawniej ustawianie szło.