Zobacz pełną wersję : Statyw, tyczka, około 5 metrów :)
kamillo44
04-08-2010, 14:55
Witam.
Czy spotkał się ktoś może gdzieś z takimi długimi tyczkami dla fotografów, około 5 metrów albo nawet więcej?
Nie potrzebny mi jest tak wysoki trójnóg, chodzi mi o taką teleskopową tyczkę, na której końcu byłby gwint do zamontowania aparatu. Co oczywiste sprzęt musi być składany, abym mógł go ze sobą zabrać w Polskę :)
Nie musi to być coś specjalnie dedykowanego pod aparat, z zamontowaniem na końcu odpowiedniego gwintu nie powinno być problemu.
Z tego co szukałem, mogła by się nadać tyczka jakiej używają geodeci, na której montują dalmierze itp.
Jeżeli ma ktoś jakieś pomysły, to będę bardzo wdzięczny za pomoc :)
Pozdrawiam.
Kacperus
04-08-2010, 15:25
Może zainteresują Cię, sztyce do podbieraków (wędkarskie). Masz do wyboru nasadowe lub teleskopowe. Zakończone są gwintowaną metalową tuleją. Fajna sprawa, tylko jaki ciężar chciałbyś zamontować?
kamillo44
04-08-2010, 15:41
Ciężar łączny to około 1,5kg, D5000 + Sigma 8mm + głowica panoramiczna. I chodzi tylko o pionowy wznios, nie będę aparatu wychylał pod kątem, albo poziomo. No ale musi być wystarczająco sztywne, żeby się nie połamało jak będę to podnosił :)
Ciekawy pomysł z tym podbierakiem, popatrzę co można z tego ulepić.
A o szczudłach nie myślałeś ?
;)
Poważnie,to moim zdaniem nie spełni tego zadania żadna tyczka,wędka itd....
Tego typu wysięgniki- obciążone, podatne będą nawet na działanie wiatru. ;)
kamillo44
04-08-2010, 18:03
A o szczudłach nie myślałeś ?
;)
Poważnie,to moim zdaniem nie spełni tego zadania żadna tyczka,wędka itd....
Tego typu wysięgniki- obciążone, podatne będą nawet na działanie wiatru. ;)
nie będą, a nawet jeśli to co z tego? :) robiłem już testy z tyczką drewnianą i jest OK, chodzi mi o to żeby sprzęt był przenośny, składany, lekki.
Kacperus
04-08-2010, 19:54
Osobiście mam podbierak nasadowy, z kompozytu o długości 4,2 metra. Znacznie ciąższy od węgloych, za to znacznie tańszy. Sztywny. Ugina się co prawda pod ciążarem pobieraka, jeżeli w nim znajduje się ryba powyżej 0,5 kg. Niemniej nie jest to duże ugięcie.
Najlepszym rozwiązaniem była by sztyca do podbieraka węglowa, bardzo niska waga przy bardzo dużej wytrzymałości, podbierałem nią ryby 2-3 kg oczywiście wygięcie było dość spore ale sztyca nie ma prawa się złamać przy takim ogięciu, włokna są niesamowicie wytrzymałe przy naprężeniach wdłużnych, trzeba bardzo uważać na uderzenia, gdyż włókno jest bardzo kruche i to jedyna możliwość złamania sztycy. Tańszym rozwiązaniem jest sztyca kompozytowa, ale waga jest kilkukrotnie większa co dodając wagę aparatu może Ci sprawić duży problem przy utrzymaniu przez nawet kilkadziesiąt sekund dwoma rękoma (rybę podbiera się w pare sekund).
Ja zdemontowałem z wysokiego statywu Lastolitte trójnóg i została mi taka tyczka jak potrzebujesz. Używam jej na kołowrotku z ciężkim statywem muzycznym. Wysokość łączna 7m. Obciążania mniejsze niż podałeś bo raczej sb.
W Castoramie widziałem tyczki teleskopowe różnych długości do rozpierania ścian, sufitów, itp. Cena nie powala, a możliwe są i duże obciążenia.
Tyczka malarska , dwu członowa , teleskop alumininiowy w sklepie cegłowym .
proszę bardzo http://sklep.vr24.pl/index.php?t=167
marciing
06-08-2010, 12:09
eheh ale cena... ;)
marszull
06-08-2010, 12:20
proszę bardzo http://sklep.vr24.pl/index.php?t=167
Mysle ze kamillo44 zna ta strone i oferte ;)
tym bardziej ze to jedyny sprzedawca masztow do wykorzystania w fotografii (panoramicznej i nie tylko)
Tylko ze przydalo by sie tansze rozwiazanie ;)
kamillo44
06-08-2010, 19:26
Byłem kiedyś na tej stronce, ale chyba wtedy nie było tych tyczek. Ceny owych akcesori są dość solidne :)
tedd, dzięki za podpowiedź z tymi tyczkami rozporowymi w castoramie, zobaczymy co to jest.
Dzięki wszystkim za pomoc i zainteresowanie :)
marszull
06-08-2010, 19:49
jak cos zmontujesz to daj znac