Zobacz pełną wersję : Kampania przeciwko PSuciu ludzi na zdjeciach
Wlasnie sie dowiedzialem, dzieki SKY News ze w UK zaczela sie kampania przeciwko poprawianiu ludzi na zdjeciach. Chodzi po prostu o falszowanie rzeczywistosci i pokazywanie ludzi takimi jaki nie sa. Sprawa dotyczy reklamy. Nazywa sie to "Airbrush Campaign" i jak zauwazylem niektore duze firmy wprowadzaily takowa akcje w zycie juz jakis czas temu
Debenhams zakazal PSowania w kampaniach reklamowych strojow kapielowych (http://www.dailymail.co.uk/femail/article-1287377/Debenhams-bans-airbrush-swimwear-ad-campaign--lays-bare-sneaky-tricks-trade.html)
A TU (http://www.libdems.org.uk/our_campaigns_detail.aspx?title=Liberal_Democrats_ launch_a_campaign_against_airbrushing_in_advertisi ng&pPK=53afeca1-b612-48ab-ba4f-f6c35667d381) kilka slow o samej kampanii
I bardzo dobrze.
Ja jestem za niepoprawianiem "natury".
misiobudrysio
04-08-2010, 08:52
kompleksy ilu mlodych ludzi by ich nie mialo nie wstydzilo sie rowiesnikow nie nasmiewalo by sie z innych
gdyby wiedzieli jak naprawde wygladaja ich gwiazdy z bilbordow i kolorowych magazynow
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a.imageshack.us/img44/4388/1251705893byplepleple50.jpg)
pozdr.jacek
fistaszek20
04-08-2010, 08:59
też jestem ZA
Już widzę te okładki pisemek różnej maści ze zdjęciami celebrytek w naturze :) Chociaż może lepiej wolałbym ich nie oglądać :)
Andrzej Olender
04-08-2010, 09:18
Nie ma szans to przejść, w USA była jakiś czas temu moda na właśnie nieretuszowane zdjęcia na rozkładówkach. Tak naprawdę to tylko naiwny będzie myślał że brak tam retuszu, dowód to słynna sesja Dave. Pascal Dangin w jednym z wywiadów przyznał że kosztowało go masę pracy zrobienie retuszu tak by każdy pomyślał że zdjęcie nie było dotykane, oczywiście Dave zaraz wkroczyło i sprowadził Pascala do pionu że za dużo gada.
Już widzę te okładki pisemek różnej maści ze zdjęciami celebrytek w naturze :) Chociaż może lepiej wolałbym ich nie oglądać :)
Teraz większość wygląda jak dzieci z zespołem FAS, co objawia się też brakiem dołka pod nosem
Nie wiem co gorsze: pokazać prawdziwą twarz czy dać ludziom do myślenia: "dlaczego ta jej stara tyle piła w ciąży?" ;)
W fotografi reportażowej - TAK (choć też bym się nie rzucał z petycjami itp.)
każda inna fotografia to sztuka wyrażana na różne sposoby - jedni crossują fotki, inni dragganizują, a inni robią glamour. Trochę jakby zabronić używać lampy, bo ona przecież rozbija naturalne ("pochodzenia słonecznego") cienie pod nosem, na szyi i rozświetlają oczy.
a jak PM wyskoczy jakiś pryszcz to też go nie usuniecie?-sam zniknie za dwa dni, a na zdjęciach zostawicie piękną pamiątkę na 50lat :) ?
fistaszek20
04-08-2010, 10:02
nie wiem Tommy ale teraz wszystko jest tak wygładzone, że nie do końca wiadomo czy to jeszcze człowiek czy komputerowa postać :/
superkomornik
04-08-2010, 10:07
a jak PM wyskoczy jakiś pryszcz to też go nie usuniecie?-sam zniknie za dwa dni, a na zdjęciach zostawicie piękną pamiątkę na 50lat :) ?
Ale tu chodzi o poprawianie twarzy, sylwetki, etc a nie "defektów" które pojawiają się na chwilę.
Kolejny temat pod publikę, jakże ostatnio modny. Wszystko jest częścią stylizacji, retusz to tylko dodatek z czego większość nastolatek nie zdaje już sobie sprawy. Dlaczego nie wybrać otyłej dziewczyny, która nie dba o siebie, zrezygnować z odpowiedniego wyboru garderoby i odłożyć makijaż na bok? Przecież dopiero to byłoby w miarę "naturalne" i "prawdziwe", lol.
marszull
04-08-2010, 10:18
moim zdaniem to taka kampania zostanie/jest wykorzystana przez firmy do promocji i reklamy. A retusz, jak pisal Andrzej Olender, i tak sie ostanie.
PS (lub inny program) tak ale bez przesady bo wówczas z fotografii robi się grafika komputerowa.
fistaszek20
04-08-2010, 13:01
Kolejny temat pod publikę, jakże ostatnio modny. Wszystko jest częścią stylizacji, retusz to tylko dodatek z czego większość nastolatek nie zdaje już sobie sprawy. Dlaczego nie wybrać otyłej dziewczyny, która nie dba o siebie, zrezygnować z odpowiedniego wyboru garderoby i odłożyć makijaż na bok? Przecież dopiero to byłoby w miarę "naturalne" i "prawdziwe", lol.
świadomie popadasz w przesadę do potęgi n-tej ;)
świadomie popadasz w przesadę do potęgi n-tej ;)
Przesadę w czym? Przecież wiadomo, że firmy robią to pod publikę. Najpierw Dove, później Marks&Spencer, teraz Debenhams. Rzuca się hasłem o braku retuszu, żeby zwiększyć obroty i dochody firmy. Nie ma najmniejszego znaczenia, czy to jest prawda czy nie, ważne że hasło chwytliwe i medialne obecnie. Nie chodzi o edukowanie społeczeństwa, bo w takim razie zaczęli by od innej strony, tak jak cykl "Dispatches" na Channel4.
Akcja wydaje mi sie bez sensu. Sama fota juz kreuje rzeczywistosc. Modelka jest odpowiednio ubrana, wymalowana. Potem ustawiamy swiatla by pieknie wyszla bez worow pod oczami itp, nastepnie bierzemy jakis dlugi portretowy obiektyw (dlaczego nie jakis szeroki kąt?) ustwiamy panienke by wyeksponowala szyje (ale szybko bo ścierpnie w niewygodnej ale korzystnej pozycji) i pah mamy prwadziwa naturalna modelkę. Photoshop jest elementem tego procesu i tyle. A jak ktoś myśli ze gwiazdy tak wygladaja to mu nic juz nie pomoze jesli nie zacznie myslec.
temat taki sam, jak i modelki size +, ktoś napisze, ktoś przytaknie, a za chwilę wszystko wróci do normy
W końcu mamy wakacje. Sezon ogórkowy ;)
to chyba wyłącznie kampania promująca Adoba i jego kobyły
bo wbrew deklaracjom konsument(ki) choć deklarują że wolałyby oglądać gwiazdy niepoprawione , sięgają chętniej po pisma z retuszowanymi materiałami
potwierdziły to liczne eksperymenty ( ze znanych bodajze vogue i cosmopoliatan w USA robiły takie testy)
a skoro klient płaci, to się wbrew niemu nie działa
inną sprawą jest bezdenny brak rozsądku w dążeniu w realu do osiągnięcia ideału z gazet - ale ten problem leży w głowie a nie na kartkach gazet
To i trzeba zrezygnować z makijażu - też wypacza rzeczywistość :D STOP TAPECIE !!! :D:D:D:D Przydała by się kampania przeciwko debilom :D Retusz był i będzie - nawet w czasach gdy założyciel tej debilnej kampanii na muchy wołał "ptapty" i na stojąco wchodził pod stół :D
Wszędzie są granice dobrego smaku które się przekracza, albo nie. Do zupy też można wsypać szczyptę soli albo cały kilogram. Obie będą przyprawione, ale jednej nie będzie dało się zjeść.
Śmieszą mnie takie akcje. Zwykle wymyślają je jakieś sprytne agencje PR żeby zrobić szum.
Pojęcie "naturalnego wyglądu" nie istnieje, każdy z nas w ciagu dnia wygląda raz lepiej raz gorzej. Czy te "gorsze momenty" to wygląd naturalny, a lepsze - nienaturalny?
Nie sądzę. Ja np. kiedy wyglądam świetnie to jestem naturalny :-) A podkrążone oczy po nieprzespanej nocy i brak czasu na golenie to dla mnie baaardzo nienaturalne, ale zdarza się :-)
Prawda jest taka, że ludzie sami w sobie są już dostatecznie popsuci.
A w tym przypadku wina nie leży po stronie PS-a czy innego wynalazku graficznego.
No chyba że mowa o grafikach, którzy już świata nie widzą poza monitorem, ścigając się w posiadaniu coraz to nowszych narzędzi (bo te "stare" nagle przestają pracować ;)
Generalnie wszystko chyba należy dozować z umiarem.
Jasne jest, że to co robią niektóre "gazety" jest praktyką co najmniej karygodną.
Jednak jeśli ktoś delikatnie szlifuje produkt, zdjęciem zwanym, to czemu nie??
A moje portrety są jak najbardziej naturalne i nie poprawiane - po prostu nie mam PSa
A moje portrety są jak najbardziej naturalne i nie poprawiane - po prostu nie mam PSa
MS Paint tez sie liczy :mrgreen:
Walka z wiatrakami to też dobry sposób na reklamę :)
Przyznać się: Który robił bilboarda Tuskowi? :)