Zobacz pełną wersję : zoom za około 1500 PLN
CynowaKonefka
17-12-2006, 18:40
Szukałem szukajką ale nie znalazłem nic konkretnego. Prosiłbym o skierowanie na temat lub odpowiedz na dla mnie ważne pytanie mianowicie mam 18-55 kita do nikona D50 ale w trakcie użytkowania wyszło że brakuje mi bardzo jakiegoś zooma. Jaki byście polecali w okolicach 1500 PLN-ów ? (używany lub nowy) Nadmieniam że w obiektywach jestem tzw lajkonikiem ;(
Przepraszam i pozdrawiam
P.S. Braki zauważyłem podczas zdjęć ślubowania pierwszych klas (m in. moja córa) dzieci stały około 8-10m odemnie i niestety zabrakło możliwości zbliżenia :(
18-55 to jest zoom. Każdy obiektyw zmiennoogniskowy to zoom. Zapewne chodzi ci o teleobiektyw zoom. I tutaj opcje masz następujące:
- kupić jeden z plastusiów-badziewusiów: 55-200, 70-300 Nikkora lub Sigmy za kwotę zdecydowanie mniejszą,
- kupić używany AF 80-200/2.8 ED (pompka) za taką mniej więcej kwotę
- dołożyć 5 stów i kupić AF-S 70-300/4.5-5.6D ED VR
Stary 80-200 to świetne szkło, ale straaasznie wielkie bydle. Jeżeli nie potrzebujesz tego szkła do niesłychanie ambitnych zastosowań jak dajmy na to portret lub fotografia sportowa, polecam dołożyć i kupić 70-300VR.
CynowaKonefka
17-12-2006, 18:58
Przepraszam tak mi się napisało oczywiście potrzebuję teleobiektywu... I... tym razem potrzebuję czegoś ambitniejszego niż kit ale wiadomo że zasobność portfela określa byt :) No 2000 PLN to max inaczej połówka wywiesi moje jajka przez okno po odcięciu ich od skądinąd sympatycznej reszty ;D.
Czyli
http://www.sklepfotograficzny.pl/obiektywy/Nikon/AFS-VR-70-300mm-f4.5-5.6-G-IF-ED/
kontra
http://www.sklepfotograficzny.pl/obiektywy/Nikon/AF-80-200-f2.8-D-ED/
Stawiam na ten za 2300 jeszcze będzie mnie stać z wielkim bólem
Dzięki Czornyj
pozdrawiam
Wielkiego wyboru nie masz. Albo 70-300VR, albo używka 80-200/2.8, albo dziadostwo.
BugsBunny
17-12-2006, 19:09
A ja oprócz tych dwóch zaproponuję jeszcze Nikkor 70-210/4-5,6D
Optycznie znacznie lepszy od plastusiów, trochę ciemnawy w porównaniu z 2,8 ale AF błyskawiczny a cena przystępna
Musisz być pewny czy chcesz dźwigać te wszystkie ciężkie wielkie szkła ze stałym światłem jak nikkor 80-200/2,8
Może warto dołożyć 500 i kupić nową sigmę 50-150/2,8
I tutaj opcje masz następujące:
Dołożym bym do tej listy jeszcze 70-210. Trzeba sobie upolować na Allegro, albo w jakimś komisie. Te ze światłem 4-5,6 są w cenie do 800PLN. Natomiast ten zakres ze stałym światłem 4, to już wydatek rzędu 1200PLN. Stare 80-200 tylko raz widziałem za 1500PLN na Allegro, ze zewnątrz wyglądało, jakby własnie wróciło z Iraku, ale że od pewnego sprzedawcy, to o mechanikę i optykę bym się nie obawiał. Normalnie chodzą powyżej 2kPLN.
VR w tele to super sprawa, ale moim zdaniem nie tak bardzo super jak jajka. :)
CynowaKonefka
17-12-2006, 19:23
Dziękuję Panowie, przynajmniej wiem na czym mniej więcej się skupić. Teraz tylko gotówka ew. jakiś fuks przy sprzedaży i jajka będą uratowane na jakiś czas (zanim nie zacznę szukać zamiennika do kita). ;P
Pozdrawiam
witam ,
zdyboo czym robiles krajobrazyt na twojej stronie ??
70-210 warto to wziasc za 650 ??
zdyboo czym robiles krajobrazyt na twojej stronie?
Głównie Sigma 24-70/2,8. Nocne są z 50/1,4. Pojedyńcze zdjęcia moga być z 17-55/2,8, 70-200/2,8, 70-210/4, 100/3,5. To tak skrócie z czego moga byc fotki na stronie, bo przez ręce się przewinęło trochę więcej sprzętu.
noo troche sie przewineło ci sprzetu przez rece :) a co sadzisz o tym 70-210 za 650 pln ???
Jak z D to jeszcze może być
Jeśli bez D to za drogo. Ja swojego kupiłem za 400
http://www.allegro.pl/item148137049_nikon_af_70_210_1_4_5_6_okazja_.html
chyba nie ma d ??:)
a moze wiece gdzie moge w wielkopolsce trafic na gielde gdzie sa jakies uzywane obiektywy ???
a co sadzisz o tym 70-210 za 650 pln?
To zależy, poszukaj w zakończonych aukcjach Allegro, jest kilka tych Nikkorów, zobaczysz jak stoi cena. Choć moim zdaniem trochę drogo jeśli to wersja bez D. Z drugiej jednak strony jesli masz mozliwość odbioru osobistego i możesz przed zakupem przetestować szkło, czesto przy takich okazjach da sie nieco negocjować cenę, to może warto dołożyc tą stówę za święty spokój.
Według mnie to zdecydowanie za drogo
Można spokojnie wyrwać w super stanie do 450
Za tyle to można kupić wersję z D
Pozdrawiam
Według mnie to zdecydowanie za drogo
Masz rację. Przeglądnałem nawet Allegro i chyba wiem, o który obiektyw chodzi albiemu. Wystawiany jest już chyba trzeci raz za tą cenę. To chyba dobitnie świadczy, że jest za wysoka. 70-210/4-5,6 pokazuje sie dosyć często na Allegro, jest w czym wybierać.
Z drugiej strony ja przestałem patrzeć na cenę jako jedyny wyznacznik zakupu. Jestem w stanie zapłacić nieco wiecej, jak warunki zakupu, serwisu itp. będą lepsze niż u tańszej konkurencji.
No właśnie o to chodzi, obiektyw wystawiony jest już któryś raz więc od razu widać że sprzedawcę poniosło
Jeszcze kilka razy wystawi za taka cenę a później zmięknie:)
Warto poczekać na pewno coś się trafi
Tym bardziej teraz zimą, ceny są trochę niższe