PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana Pentaxa K-x na d5000

RTSiak
03-08-2010, 21:24
Witam, zastanawiam sie nad zmiana systemu. Kix = d5000 z minimalnymi roznicami, to wiem (glowne to zapewne lepszy af w N, odchylany wysw. i podswietlane punkty af, pentax ciut mniej szumi, mnie ciut lepiej lezy w dloni i chyba (?) jest ciut wygodniejszy w obsludze, tzn bardziej intuicyjny ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia), zastanawiam sie nad zmiana systemu glownie zw na kcesoria i szkla, do kixa nie mam mozliwosci dokupic jakiegokolwiek gripu, szkla sa swietne i jak na taka jakosc w przystepnych cenach (limitedy i *) ale o uzywkach w 90% przypadkow mozna zapomniec a na nowki trzeba czekac po miesiac czasu i wiadomo... nowka = drozej, ostatnio dochodze do wniosku ze odchylany wyswietlacz bardzo moze mi sie przydac bo juz nie raz mialem sytuacje gdzie nawet lezac nie moglem podejsc obiektu w ten jedyny konkretny sposob;/ pstryki szly hurtowo pod roznymi katami a i tak nie wyszlo tak jak chcialem;/ oczywiscie d5000 bralbym rozniez uzywane tym bardziej ze mozna zlapac z malutkim przebiegiem na gw z krotkim kitem za ~1600zl (np dzisiaj za 1650 poszedl z 2.5k przebiegiem kupiony pod koniec lutego tego roku...) martwi mnie tylko 1 rzzecz w N, mianowicie srubokret! wszyscy strasza ze bez srubokreta nie da sie zyc ze szkla drogie itd itp... czy faktycznie az tyle szkiel (glownie tych raczej tanszych niz 2tys:P) nie ma wlasnego silnika? glownie interesuja mnie w tej chwili 3 szkla: wymiana krotkiego kitu (upatrzylem niby tamrona 17-50/2.8 ale tez naczytalem sie ze tzreba trafic dobra sztuke...), stala portretowke i cos do 300mm (dluzsze niestety juz sa okrutnie drogie) oczywiscie nie wszystko na raz, jesli sprzedalbym kixa w dualkicie (4 miesiecznego) za powiedzmy 2.2tys i wyrwal d5000 z najkrotszym kitem (sprzeda sie takiego za 200zl?) za +/- te 1600zl to na tamrona lub inny odpowiednik powinno starczyc a pozniej zbieralbym na cos nowego, glownie chcialbym aby ktos rozwial moje watpliwosci zwiazane ze srubokretem i szklami no i czy w ogole warto bawic sie w zamiane skoro moge kupic np 70mm/2.4 + wymienionego tamrona na bagnecie K i polowac na cos dluzszego (bardzo ciezka sprawa w systemie P niestety;/) ehhh juz sam nie wiem co robic;/

Winio
03-08-2010, 21:33
A czym kierowałeś się wybierając pentaxa? Trochę późno na takie dylematy. Śrubokręt potrzebny jest jesli chciałbyś używać starszych szkieł bez własnego napędu AF

RTSiak
03-08-2010, 21:36
kierowalem sie tanimi dobrymi manualami... niestety to mnie zgubilo gdyz po wielu dniach starania sie przekonywania do manuali... niestety poddalem sie, glownie albo prze wizjer albo przez wade wzrooku... to ze piknie nie znaczy ze jest tak jak byc powinno;/ czy duzo dobrych i w miare tanich jest tych starszych szkiel bez silnika afw N ? czynowsze nie beda sie znacznie roznily od starszych i nie bedzie to stanowilo jakiegos strasznego problemu (jakosc wykonania, optyka, CENA?)

Winio
03-08-2010, 21:53
Tych naprawdę dobrych starych szkieł nie jest wcale tak sporo bo Ci co się na nich poznali nie chcą się ich pozbyć. Ale wystarczy poszukać na allegro. Napewno coś się znajdzie tylko nie wiadomo w jakim stanie. Dlatego pewniej jest kupić od koleżeństwa z forum. Na odchylany ekran też nie powinieneś się napalać. Mam d5000 i w trybie LV AF działa przyzwoicie tylko z jasnymi szkłami. Np. z N 18-105 działa o wiele wolniej niż tanim kompakcie. Ale poza tym aparat bardzo dobry na początek. Pentaxa tez brałem pod uwagę przed zakupem ale zdecydowała właśnie wieksza dostępność szkieł w systemie Nikona. Co masz zamiar głównie fotografować?

RTSiak
03-08-2010, 22:03
sport, street, reporterka i troche portretow + moze dojda sluby

szkla z silnikiem af w N maja oznaczenie AF-S ?

pako7726
03-08-2010, 22:07
szkla z silnikiem af w N maja oznaczenie AF-S ?

Tak

piotrox
03-08-2010, 22:17
kierowalem sie tanimi dobrymi manualami... niestety to mnie zgubilo gdyz po wielu dniach starania sie przekonywania do manuali... niestety poddalem sie, glownie albo prze wizjer albo przez wade wzrooku... to ze piknie nie znaczy ze jest tak jak byc powinno;/ czy duzo dobrych i w miare tanich jest tych starszych szkiel bez silnika afw N ? czynowsze nie beda sie znacznie roznily od starszych i nie bedzie to stanowilo jakiegos strasznego problemu (jakosc wykonania, optyka, CENA?)
Jest takie powiedzenie chytry dwa razy traci albo inaczej !!!! Nie buduje sie nowej lodzi ze starego drewna
Lustra maja to do siebie że trzeba zaiwestowac w obiektywy co jest czasem a jednak w rzeczywistości dużo dużo droższe od body

Winio
03-08-2010, 22:21
sport, street, reporterka i troche portretow + moze dojda sluby

czyli do nikona potrzebne Ci bedą przynajmniej N 70-300, T 17-50, N 85 1.8 + coś do błyskania. Jeśli stać Cię na taką zmianę to wolałbym dołożyć jeszcze trochę do d90

RTSiak
03-08-2010, 22:24
jak powiedzialem nie kupie tego wszystkiego naraz iwlasnie +/- taki zestaw jak wyzej przewiduje ;]

wiec waszym zdaniem warto zmieniac system czy nie ?

drosik
03-08-2010, 22:27
Zdecydowanie polecam d90, chociażby ze względu na przetwornik, który generuje mało szumów na wysokich ISO. Do ISO1250 szum jest prawie niezauważalny.
Tryb live view jak dla mnie to porażka w d90, ale to nie bylo kryterium jakimś się decydowałem na zmianę systemu.
Dodatkowym plusem jest możliwość zdalnego wyzwalania lamp z ttl przez wbudowany sterownik w body. Nie wiem czy pentax to ma, ale w canonie tego nie miałem.

RTSiak
03-08-2010, 22:34
d90 niestety nie wchodzi w gre bo nie wiem czy po sprzedani kixa wystarczy mi chciaz na body d90;/

RTSiak
04-08-2010, 10:56
sry ze post pod postem ale chce odswiezyc ;]

przespalem sie i wybor bedzie najprawdopodobniej pomiedzy d90 a 40d... w C chyba af troche lpeij pracuje ma ciut lepszy wizjer i... juz? czyms jeszcz konkretnym roznia sie te 2 puchy?

kisio
04-08-2010, 11:09
85/1.8 to do d5000 niestety niedyrydy.

d90
04-08-2010, 11:34
Mialem kiksa. Fajny aparat. Zmienilem na d90.
Nawet nie ma porownania.
o niebo lepiej.

nos74
04-08-2010, 11:44
Ostatnio zamieniłem się z kumplem na puszki d90 i 40d na kilkanaście dni. Z tym wizjerem, to jak dla mnie, lepszy jest w d90 :) ale to tylko moje zdanie :)

pioter m
06-08-2010, 15:47
Ostatnio zamieniłem się z kumplem na puszki d90 i 40d na kilkanaście dni. Z tym wizjerem, to jak dla mnie, lepszy jest w d90 :) ale to tylko moje zdanie :)
Zgadzam sie.

Aparat warto zamienic na d90. Do powazniejszego pstrykania d90 to minimum, ale canon tez dalby rade.
Ja wybralem, co wybralem, bo jakos lepiej mi guzikologia pasowala.

RTSiak
06-08-2010, 20:36
juz wiem ze bedzie przesiadka na d90 ale musze nakrecic troche wiecej kasy a do tego czasu bede staral sie oddac w inne rece kochanego Kixa :(