Zobacz pełną wersję : NIKON D70 karta pamięci
LosAnnas
03-08-2010, 20:50
Witam!
Wyjeżdżam niedługo na wakacje i na pewno będę robić wiele zdjęć...
Pytanie brzmi - jaką kartę pamięci mogę kupić do swojego Nikona! Zdaję sobie sprawę z tego, że ma on już swoje lata w związku z czym nie wiem jakie karty pamięci akceptuje. Najchętniej kupiłabym 4GB, jednak mam wrażenie, że może tego nie zaakceptować!
Bardzo proszę o pomoc i radę...
Pozdrawiam :)
Fotowentura
03-08-2010, 21:22
Z D70s 4GB chodzi, mam i używam. Nie wiem jednak czy D70s wprowadzał względem D70 jakieś zmiany w temacie obsługi kart danej pojemności.
LosAnnas
03-08-2010, 21:38
Bardzo dziękuję za odpowiedź Danmus! :) W dodatku tak ekspresową! Nie jestem pewna czy nie będzie różnicy między D70, a D70s, ale mam nadzieję, że aparat nie będzie protestował...
Jeżeli ktoś mógłby mnie upewnić, że nie będzie problemów z 4GB kartą, to będę bardzo wdzięczna!
Ja mam 4GB kartę w D70, i nie zauważyłem póki co żadnych problemów.
cichy_no_war
04-08-2010, 21:17
Karty 4 giga spokojnie współpracują z d70. Nie gwarantuje, że wszystkich producentów, ale sam nigdy nie miałem problemów i nie słyszałem, żeby ktoś miał zastrzeżenia do działania cf, przynajmniej tych pochodzących od bardziej znanych firm.
Strzeżonego...
Zawsze sugeruję kilka kart o mniejszej pojemności, niż jedną dużą. Jak padnie, stracisz wszystko. Przy kilku kartach, tylko część zdjęć pójdzie w las. Przy dzisiejszych cenach 2-3 karty mniejsze są porównywalne z jedną dużą.
Marcin Borkowski
04-08-2010, 21:37
jak kolega wyżej proponował bym 2x2gb lub 4x1gb, najlepiej sandisca 15mb/s
Fotowentura
04-08-2010, 21:55
dobrze mówią. ja mam 1x1GB, 1x2GB, 1x4GB, wszystkie Sandisk Ultra, nie zawiodły mnie (odpukać), więc polecam.
Jeśli te 4GB mają być Twoją jedyną kartą, to lepiej rozbij to na dwie mniejsze, a jeśli to tylko jedna w kolekcji to nie ma tematu:)