PDA

Zobacz pełną wersję : ocena T 11-16 pod DX na Śluby

bazej
03-08-2010, 18:25
Prosze o ocene tego szkła. Jego przydatność na ślubach i weselach oraz możliwości zastosowania. Mam problem gdyz posiadam 35/1,8 ale tylko tym szkłem obskoczyc całą impreże będzie ciężko. miałem kupic N17-55 ale niestety brak kasy spowodował zmianę decyzji. Boje się czy aby nie będzie ta ogniskowa za krótka mam na myśli Tokinę. Ważnym aspektem chyba jest też to że posiadam tylko jedno body co mnie ogranicza a przepinanie może być przyczyną utraty wielu cennych chwil z takich uroczystości. Co powinienem kupić. prosze o bardzo szybką pomoc.

fushiro
03-08-2010, 18:46
Do moderacji: Jeżeli już nie masz szans na wydzielone miejsce na forum traktujące o tematyce ślubnej (chociaż tematów jest zatrzęsienie), to może jest cień szansy na podklejony wątek w stylu CB: "Sprzęt do ślubów", albo "Fotografia ślubna - jak zacząć"?
Nie widzę powodu dla którego wielu z nas miałoby się rozpisywać dwukrotnie tylko po dlatego, że ktoś przy podobnym topic doda słowo "ślub". Były już wątki o przydatności szerokokątnych obiektywów do fotografii ludzi, mówiono o użyteczności UWA przy szerokich planach krajobrazu, architektury, wnętrz...
Byłby większy porządek i mniej powtarzających się wątków, bo kolejnym pewnie będzie, czy f/4 wystarczy w obiektywie szerokokątnym do ślubniaków, czy kupić koniecznie coś o świetle f/2.8.

tgollob_jamessuchar
03-08-2010, 19:06
bazej, chłopie wilk325 odpowiedział bardzo rzeczowo i kompetentnie w kwestii Tokiny, a zakładasz cały nowy wątek praktycznie o tym samym... dodając słowo "ślub" ;]

nikt nie odpowie za Ciebie czy będzie za krótko czy nie... każdy ma inny styl, co nie?

Nikkor byłby najlepszy.. nikt nie powiedział, że będzie tanio, a śluby to temat, gdzie nie należy szukać półśrodków - zbyt duża odpowiedzialność ciąży na Tobie, biorącym zlecenie...
tym bardziej, że widać doświadczenia wielkiego nie masz, skoro pytasz o ogniskowe, jaka będzie dla Ciebie dobra, skoro to kwestia osobista...

pomijając, że ja na zlecenie reportażu ślubnego/weselnego w życiu bym nie wybrał się z jedną puszką (i nie mówię tu o wygodzie)

(...) Mam problem gdyz posiadam 35/1,8 ale tylko tym szkłem obskoczyc całą impreże będzie ciężko. (...)

wcale nie tak ciężko... ;P

(...) bo kolejnym pewnie będzie, czy f/4 wystarczy w obiektywie szerokokątnym do ślubniaków, czy kupić koniecznie coś o świetle f/2.8.

no idąc tym tropem, to masz racje...

bazej
03-08-2010, 19:10
nikt nie powiedzial że z jedną w przypadku awarii jest druga ale kumpla. To proste on działa Canonem i wtedy będzie zamiana miejsc kamera dla mnie aparat dla niego. Nie widze tez powodów wypowiadania się nie w temacie. Nikt na żadnym forum nikogo nie zmusza do pisania. Także Wasze uwagi śmiem uznać za dziecinne nie podobał się temat to się nie wypowiadaj. najlepiej żeby na każdym forum obojętniej z jakiej tematyki stworzyć 10 wątków i tylko tam pisać wtedy bedzie upragniony porządek

tgollob_jamessuchar
03-08-2010, 19:13
świetnie, ale takiej odpowiedzi nie udzieli Ci nikt - "czy będzie za krótko czy nie"

dla mnie 35 na FX by starczyło na całość co wcale nie jest tak "wąsko", ale Tobie to może nie odpowiadać - po prostu

z mojej strony Ci powiem, że nie chciałbym robić tą Tokiną na ślubie i to z D90 ;)
(biorę pod uwagę wszystko - ogniskowa, jakość AF, cena) - Hesja wyciska z tej Tokiny wiele, ale z tego co wiem przymykać może i robi to dość znacznie, bo większość zdjęć jest na powietrzu.... aa, no i nie robi ślubów.. ;)

wilk325
03-08-2010, 19:46
co prawda inne porównanie, ale między innymi T11-16 : http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=152923
warto przeczytać

fushiro
03-08-2010, 20:18
najlepiej żeby na każdym forum obojętniej z jakiej tematyki stworzyć 10 wątków i tylko tam pisać wtedy bedzie upragniony porządek

Dokładnie! I ty również znalazłbyś tam więcej rzeczowych odpowiedzi. Miałbyś wątek w którym wypowiedzą się rzesze użytkowników a nie tylko kilka przypadkowych osób.

mini21
05-08-2010, 08:02
Jeśli mogę, wtrącę kilka słów od siebie.
Posiadam tę Tokinę już jakiś czas i zdecydowanie NIE podjąłbym się zrobienia nią całego ślubu.
Moim zdaniem nawet na DX jest za szeroko.
A co z większymi zbliżeniami?

Jeśli nie starczyło ci kasy na 17-55 to pomyśl o alternatywie.
Może Tamron 17-50 VC lub Sigma 17/18-50 (nie wiem, czy Sigma 17-50 już wyszła, ale miała pojawić się na dniach).

Przy samej 35 mm i 11-16 za wiele nie zdziałasz.
Jak sobie wyobrażasz zrobienie zbliżenia na obrączki?
Podejdziesz 5 cm od rąk, czy będziesz potem wycinał w PS'ie?

Mam tę Tokinę od 2 lat i powiem ci szczerze, że to najmniej używane z moich szkieł.