Zobacz pełną wersję : Problem z TAMRON SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC
Fraglesso
03-08-2010, 15:39
No własnie... posiadam Tamrona SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC i mam z nim dziwny problem. Obiektyw działa wyśmienicie z D300, ale ostatnio zauważyłem, że owa wyśmienitość tyczy się raczej odległości do 3 metrów i fotografowania np. popiersia, czy twarzy (ciasno kadrowanych portretów). Problem zaczyna się jak usiłuję focić np. całą postać z nieco większej odległości. AF nie trafia niemalże 8 z 10 zdjęć. Nietrafienia są dość znaczne. Jeśli natomiast trafi, to jest idealnie...
Nie wydaje mi się, żeby to był FF/BF, bo wszystko powiedzmy do 3 m trafia idealnie. Na tablicach trafia w punkt.
Podobny problem miał znajomy z tamronem na canonie.
Czy ktoś się z tym spotkał? Jak zgłosić i opisać awarię dla serwisu? Czy potrzeba w takim wypadku słać do regulacji szkło i body?
andrzej_suse10
03-08-2010, 15:44
Moim zdaniem to własnie jest BF/FF. Tak samo miałem z Tamronem 28-75. Na niewielkie odległości trafiał super, na dalekie zawsze pudło. Opisasłem dokładnie co jest nie tak, przekazałem do serwisu w Gdańsku i po jakiś jedynie 4 tygodniach otrzymałem spowrotem swój korpus (D90) z idealnie trafiającym T28-75.
Fraglesso
03-08-2010, 15:47
Moim zdaniem to własnie jest BF/FF. Tak samo miałem z Tamronem 28-75. Na niewielkie odległości trafiał super, na dalekie zawsze pudło. Opisasłem dokładnie co jest nie tak, przekazałem do serwisu w Gdańsku i po jakiś jedynie 4 tygodniach otrzymałem spowrotem swój korpus (D90) z idealnie trafiającym T28-75.
No właśnie i tu jest pies pogrzebany... ja nie mogę im dać korpusu, bo na nim pracuję. Mam jeszcze kilka stałek. Żona w tym samym czasie pstryka D700 z T28-75, ale zawsze focimy razem... stąd nie mogę się rozstać z body.
Hamarama
03-08-2010, 22:26
No własnie... posiadam Tamrona SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC i mam z nim dziwny problem. Obiektyw działa wyśmienicie z D300, ale ostatnio zauważyłem, że owa wyśmienitość tyczy się raczej odległości do 3 metrów i fotografowania np. popiersia, czy twarzy (ciasno kadrowanych portretów). Problem zaczyna się jak usiłuję focić np. całą postać z nieco większej odległości. AF nie trafia niemalże 8 z 10 zdjęć. Nietrafienia są dość znaczne. Jeśli natomiast trafi, to jest idealnie...
Nie wydaje mi się, żeby to był FF/BF, bo wszystko powiedzmy do 3 m trafia idealnie. Na tablicach trafia w punkt.
Podobny problem miał znajomy z tamronem na canonie.
Czy ktoś się z tym spotkał? Jak zgłosić i opisać awarię dla serwisu? Czy potrzeba w takim wypadku słać do regulacji szkło i body?
Miałem ten obiektyw i dokładnie te same obiawy. Gdzieś tu na forum opisywałem. Wysłałem do serwisu, tam go wyczyścili i odesłali stwierdzając, że mieści się w normach. Tak dokładnie było napisane na dokumencie, który otrzymałem po ponad miesiącu pobytu szkła w serwisie. Nie zawracaj sobie tym szkłem głowy tylko je sprzedaj.
Kiedyś miałem nietelecentryczne szkło Tamrona. Też w serwisie napisali, że mieści się w normie. W ch.... sobie lecą i tyle.
neverhood
03-08-2010, 23:33
jesli masz inne szkla, to zrob kilka zdjec na najmniejszej F i potem wrzuc sobie do ViewNX i wlacz Focus Point zobaczysz, czy i jesli tak to gdzie przenosi AF punkty ostrzenia. poza tym z tego co widze ten obiektyw ma stabilizacje, jesli robisz zdjecie z czasem mniejszym niz 1/200 moze i 1/150 to sam mechanizm stabilizacji moze nieznacznie sie poruszyc i wtedy masz nie ostre zdjecie (nieznacznie, ale moze sie zdarzyc) (po czesci sprawdzilem to na swoich zdjeciach), wylacz VR i zobaczysz czy cos sie zmienilo.
Pamietaj tylko o jednym zeby sprawdzic gdzie AF ostrzyl wrzuc i podgladnij zdjecia w ViewNX nie przepuszczajac ich uprzednio przez PS czy LR bo Ci wszystkie inforamcje wytnie. Zrzuc zdjecia na komp i od razu podglad VIewNXem
neverhood
03-08-2010, 23:36
i jeszcze do tego. ja mam wlasnie body i 18-70 w serwisie bo mialem taki sam problem. u mnie okazalo sie ze padl mechanizm AF niestety i czeka mnie kosztowniejsza sprawa.
opisujesz po prostu ze ostrzysz sobie np na czyjas twarz czy oko, a ostrosc leci, oni sobie sprawdza czy to jest FF czy BF
ale zrob najpierw test innymi obiektywami, bedziesz pewniejszy czy to body czy szklo
Fraglesso
04-08-2010, 00:21
Body jest na pewno dobre, bo mam jeszcze N35/1.8, S20/1.8, N50/1.8 i N85/1.8 i wszystko jest jak należy. Problem w tym, że na tym tamronie bliskie kadry są ostre, a czym dalej (czyli relatywnie GO większa i powinno być lepiej) to jest gorzej, szwankuje ewidentnie AF. Problem jest zdecydowanie bardziej zaawansowany w zdjęciach np. w ciemnym kościele.
O ile dobrze pamiętam, to sprawdzałem na wyłączonej i włączonej stabilizacji i w obydwu przypadkach jest tak samo.
Żałuje teraz, z nie nabyłem 17-50 bez VC i to na śrubokręt :/
Może ktoś chce się zamienić :D??
Hamarama
04-08-2010, 00:28
ale zrób najpierw test innymi obiektywami, będziesz pewniejszy czy to body czy szkło
To jest na pewno szkło. Te same objawy co u mnie. Ja sprawdzałem na czym się dało. D300, d90, d80. Szkoda czasu. Też mnie dziwiło to że szkło jak trafia to była żyleta. Ale 50/50 się to udawało. Ja myślę, że oni coś skopali w wielu egzemplarzach z VC i teraz nie chcą się przyznać.
Fraglesso
04-08-2010, 09:20
no właśnie... i teraz pytanie o co molestować serwis?
w zasadzie mam czas, żeby szkło sobie poleżało w serwisie, bo mogę pracować na stałkach, ale z drugiej strony jak mam go 5x wysyłać... :(
neverhood
04-08-2010, 09:58
po prostu opisz problem, oni i tak sprawdzaja wszystko, jak ocenia problem to skontaktuja sie z Toba i powiedza ile bedzie kosztowac i czy sie zgadzasz