Zobacz pełną wersję : 2xSB600 +SB900 Problem
pJarosław
03-08-2010, 11:06
Witam, uparłem się wczoraj aby użyć trzech lamp do sesji... Wszystkie na statywach, dwie SB600 sterowane z BODY "D90" tryb M i wszystko OK...
Dodaję SB900 z SU-4, taki układ wytrzymuje kilka zdjęć i nagle jedna lub dwie SB600 gasną... Diody sygnalizacyjne z przodu lamp zaczynają szybciej migać i można się pakować...
Reset wszystkiego i zaczynamy zabawę od początku...
Palpitacji można dostać, to taki minus tego systemu czy może coś źle podłączyłem...?
Pozdrawiam Jarek
adolfik9501
03-08-2010, 11:21
Pomieszałeś przedbłyski (CLS/AWL) z fotocelą na pierwszy błysk (SU4). Wyłącz SU4 w SB900 a wyzwalaj ją tak samo jak SB600.
pJarosław
03-08-2010, 11:50
Dzięki za szybką odpowiedź, masz na myśli "podpięcie SB900 do jednej z grup...?
adolfik9501
03-08-2010, 11:54
Nie da się mieszać form wyzwalania (przedbłyski, pierwszy błysk). Wszystkie lampy musisz wyzwalać za pomocą CLS/AWL (czyli muszą być przypisane do jakieś/jakiś grup(y)) tym bardziej, że SB600 nie posiadają fotoceli. Pozostaje tylko taka możliwość nie licząc ewentualnego radiowego wyzwalania, lecz to kolejny wydatek.
pJarosław
03-08-2010, 12:13
Właśnie rozgryzam instrukcję SB600 (angielską) bo chyba w języku polskim nie ma... W instrukcji SB900 jest sporo napisane o pracy wielu lamp i SB900 z SU-4...
No to może SB600 trzeba skonfigurować do takiej pracy... Może wiesz jak wyłączyć przedbłyski w SB600 ?
adolfik9501
03-08-2010, 12:22
Właśnie rozgryzam instrukcję SB600 (angielską) bo chyba w języku polskim nie ma... W instrukcji SB900 jest sporo napisane o pracy wielu lamp i SB900 z SU-4...
No to może SB600 trzeba skonfigurować do takiej pracy... Może wiesz jak wyłączyć przedbłyski w SB600 ?
1. SB600 nie posiada fotoceli (SU4) więc może być jedynie wyzwolona przez korpus za pomocą CLS/AWL (przedbłyski). Nie się na to nie poradzi, bo tak ten system działa.
2. SB900 posiada fotocelę (SU4) więc może być wyzwalana za pomocą pojedynczego błysku w momencie robienia zdjęcia, jak i za pomocą CLS/AWL (przedbłyski).
3. Wyłącz więc w ustawieniach SB900 SU4 (C22 w instrukcji) a następnie przyporządkuj ją do jakiegoś kanału i grupy (D45 w instrukcji). Może być to ta sama jak i inna grupa jak w przypadku SB600. Korpus D90 ma możliwość sterowania dwiema grupami.
pJarosław
03-08-2010, 12:40
Oki dzięki, może w instrukcji jest mowa akurat nie o SB600 i CLS,a np: o lampach studyjnych lub innych na fotocelę...
adolfik9501
03-08-2010, 12:45
W instrukcji jest mowa o CLS/AWL jak i fotoceli (SU4). Jeśli jest mowa o fotoceli to się odnosi do każdej lampy która ma wbudowaną lub zewnętrzną fotocelę. Jeśli jest mowa o zaawansowanym bezprzewodowym systemie oświetlenia, czy o grupach/kanałach, to jest mowa o CLS/AWL (Creative Lighting System/Advanced Wireless Lighting). Wiadomo, że w instrukcji lampy Nikona mowa jest o modelach lamp Nikona, przeca nie będą podpowiadali, że konkurencyjne produkty są.
pJarosław
03-08-2010, 13:47
Nie to, że się głupio upieram może po prostu czegoś nie łapię:
Cytaty z instrukcji:
"Ustawienie lampy SB-900 pod kątem bezprzewodowego fotografowania z użyciem wielu lamp i sterownika SU-4"
"Aby realizować bezprzewodowe sterowanie wieloma lampami za pośrednictwem sterownika SU-4, należy w
ustawieniach użytkownika wybrać dla trybu bezprzewodowej lampy błyskowej ustawienie „SU-4” (kC-22)
Za pomocą przełącznika ustawienia bezprzewodowego należy przełączyć lampę SB-900 w
tryb lampy głównej lub lampy zdalnej.
Aby obracać przełącznikiem ustawienia bezprzewodowego, należy nacisnąć przycisk na jego środku."
Mnie interesuje tryb lampy zdalnej...
"Lampa zdalna
Dostępne są tryby AUTO (automatyczny) i M (manualny).
Aby wybrać tryb AUTO lub M, należy nacisnąć przycisk [MODE], a następnie
obracać pokrętłem wyboru."
Tryb (automatyczny):
W trybie A lampy zdalne rozpoczynają i kończą emitowanie błysków
równocześnie z lampą główną.
Maksymalna odległość, z jakiej czujnik światła w lampie SB-900 może wykryć
lampę główną ustawioną na wprost niego, wynosi około 7 m.
Tryb (manualny):
W trybie M lampy zdalne tylko rozpoczynają emitowanie błysków równocześnie z
lampą główną.
Maksymalna odległość, z jakiej czujnik światła w lampie SB-900 może wykryć
lampę główną ustawioną na wprost niego, wynosi około 40 m.
Moc błysku można ustawiać w zakresie od M1/1 do M1/128.
adolfik9501
03-08-2010, 14:28
Nie to, że się głupio upieram może po prostu czegoś nie łapię:
Cytaty z instrukcji:
"Ustawienie lampy SB-900 pod kątem bezprzewodowego fotografowania z użyciem wielu lamp i sterownika SU-4"
(...)
Ile razy można tłumaczyć, że nie można pogodzić CLS/AWL z fotocelą (nawet troszkę rozbudowaną jak SU4). W SB600 nie masz fotoceli, więc co się upierasz przy fotoceli w SB900? Wszystko wyzwól w CLS/AWL i nie będzie problemu.
pJarosław
03-08-2010, 14:31
Nie, na wbudowana steruje 2XSB600, a SU-4 w SB900 reaguje na światło i odpala ją... Dopuszczam myśl, że może coś po prostu padło, że raz działa, a raz nie...
Przed chwilą robiłem test i tak to włąśnie wygląda, raz działa innym razem nie... Z tym, że SB900 zawsze pali 600'tki się gubią...
adolfik9501
03-08-2010, 14:36
Nie, na wbudowana steruje 2XSB600, a SU-4 w SB900 reaguje na światło i odpala ją... Dopuszczam myśl, że może coś po prostu padło, że raz działa, a raz nie...
Przed chwilą robiłem test i tak to włąśnie wygląda, raz działa innym razem nie... Z tym, że SB900 zawsze pali 600'tki się gubią...
Ło matko! Nie mieszaj sposobów wyzwalania. SB900 w SU4 zawsze błyśnie bo reaguje na pojedynczy błysk. Tak właśnie działa fotocela. Reaguje na błysk. SB600 zaś muszą być zdalnie wyzwalane za pomocą przedbłysków (bo nie posiada trybu SU4). Ustaw SB900 normalnie jak człowiek w tryb Remote (lecz z wyłączonym SU4) i będzie działać tak jak SB600, i nie będzie problemów.
pJarosław
03-08-2010, 14:54
Ło matko! Nie mieszaj sposobów wyzwalania. SB900 w SU4 zawsze błyśnie bo reaguje na pojedynczy błysk. Tak właśnie działa fotocela. Reaguje na błysk. SB600 zaś muszą być zdalnie wyzwalane za pomocą przedbłysków (bo nie posiada trybu SU4). Ustaw SB900 normalnie jak człowiek w tryb Remote (lecz z wyłączonym SU4) i będzie działać tak jak SB600, i nie będzie problemów.
Ło, ło, ło... Skoro pisze w instrukcji, że działa to ma działać! Nie?
Cały sprzęt mam jeszcze na gwarancji, jeżeli coś źle działa mogę oddać do serwisu... Na forum pytam bo chcę mieć pewność, a nie wymyślać inne sposoby podłączenia
To może być wina starego softu w SB900!!! Po co są aktualizacje?!
Są różne fotocele, np: Ignorujące przedbłyski...
Cały sprzęt mam jeszcze na gwarancji, jeżeli coś źle działa mogę oddać do serwisu... Na forum pytam bo chcę mieć pewność, a nie wymyślać inne sposoby podłączenia
Szukasz kwadratowych jaj zamiast zrozumieć problem.
adolfik9501
03-08-2010, 15:05
Najwyraźniej masz inną instrukcje niźli każdy lub problemy z rozumieniem słowa pisanego... Tukę Ci do wiadomości, a Ty dalej swoje.
Wszelkie sposoby podłączania są w instrukcji i nic nie trzeba wymyślać. Podstawowym sposobem wyzwalania lamp w Nikonie jest CLS/AWL.
Napiszę jeszcze raz:
Nie da się zgrać SB600 bez fotoceli z SB900 w trybie fotoceli. Pozostaje dokupić fotocelę lub jak na XXI wiek przystało przejść na CLS/AWL.
Aktualizacje nie mają z tą sprawą nic wspólnego.
Są ale SB900 takiej nie ma.
EDIT: Trza będzie się następnym razem dwa razy zastanowić zanim się odpowie na pytanie na forum... ;)
pJarosław
03-08-2010, 15:15
Ok, dotarło do mnie. Sorrki za nerwy lepiej robić zdjęcia niż pół dnia głupoty pisać ;) Jak ktoś może to proszę to usunąć w cholerę :)
adolfik9501
03-08-2010, 15:17
(...) Jak ktoś może to proszę to usunąć w cholerę :)
Nigdy! Tyle się namęczyłem, więc niech chociaż mi w liczniku postów przybędzie :mrgreen:
EDIT: Poza tym pewnie za jakiś czas się ktoś z najdzie z podobnymi rozterkami, choć jak znam życie zamiast poszukać założą nowy wątek...
pJarosław
03-08-2010, 16:07
Pewnie tak...
Najwyraźniej masz inną instrukcje niźli każdy lub problemy z rozumieniem słowa pisanego... Tukę Ci do wiadomości, a Ty dalej swoje.
Wszelkie sposoby podłączania są w instrukcji i nic nie trzeba wymyślać. Podstawowym sposobem wyzwalania lamp w Nikonie jest CLS/AWL.
Napiszę jeszcze raz:
Nie da się zgrać SB600 bez fotoceli z SB900 w trybie fotoceli. Pozostaje dokupić fotocelę lub jak na XXI wiek przystało przejść na CLS/AWL.
Aktualizacje nie mają z tą sprawą nic wspólnego.
Są ale SB900 takiej nie ma.
EDIT: Trza będzie się następnym razem dwa razy zastanowić zanim się odpowie na pytanie na forum... ;)
Chyba jednak da się.
Rozwiązaniem jest dokupić panel SG3-IR, zakładany na lampkę wbudowaną lub zrobić sobie taki z kliszy negatywowej (opisywane było to na forum). Eliminuje on przedbłyski sterujące i wtedy Sb-900 wyzwalana będzie z fotoceli błyskiem lamp Sb-600 a nie błyskiem lampy sterującej z body. Można o nim poczytać w tym dziale na początku w wątkach przyklejonych.
Sb-600 starowane CLS- em z panelem na wbudowanej lampie a Sb-900 przez fotocelę (SU-4) starowana błyskiem z Sb-600.
marszull
05-08-2010, 15:43
Ale wbudowana tez jakos steruje lampami (podczerwien), a podczerwien niestety wzbudza fotocele (kiedys byly nawet wyzwalacze lamp studyjnych na podczerwien)
panel powoduje tylko to ze ma nie byc widac blysku na zdjeciu
pJarosław
05-08-2010, 17:30
Mam panel, używam nawet! Nie szukam kwadratowych jaj itp. Chcę tylko dwiema SB600 sterować z body, a SB900 przez fotocelę kontrolować w manualu. Taki układ daję totalną kontrolą nad każdą lampą... Jednak w takim układzie 600tki mają problem, a nie 900tka...
adolfik9501
05-08-2010, 21:23
Mam panel, używam nawet! Nie szukam kwadratowych jaj itp. Chcę tylko dwiema SB600 sterować z body, a SB900 przez fotocelę kontrolować w manualu. Taki układ daję totalną kontrolą nad każdą lampą... Jednak w takim układzie 600tki mają problem, a nie 900tka...
Ty dalej swoje. Kto broni Ci sterować z body SB900 (w manualu) tak jak SB600? Jak trzeba być upartym by na siłę sobie życie komplikować...
EDIT: Chyba, że chcesz mieć trzy grupy, to wówczas sterownik w body nie starcza. Lecz jeśli SB600 mają te same ustawienia daj je do jednej grupy a 900 do drugiej.
SB600 nie mają problemu tylko nie posiadają dodatkowo fotoceli tak jak SB900.
pJarosław
05-08-2010, 22:05
A!!! Sorry, ale już mi witki opadają... Czyli jeżeli będę miał 1 SB 600 w grupie A i drugą SB 600 w grupie B bo tylko tyle grup jest w body to nie mogę mojego zestawu oświetleniowego rozwinąć o żadną lampę wyzwalaną przez fotocelę... W instrukcji lampy SB900 jest wyraźnie mowa o pracy z wieloma lampami wyzwalanymi bezprzewodowo i SU-4... Tu leży instrukcja http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/service_support_main.page?lang=&lid=0&lidsub1=0&lidsub2=0&lidsub3=0&lidsub4=0
Jak masz wątpliwości...
adolfik9501
05-08-2010, 22:12
Fotocela z CLS/AWL nie zabangla. W aparacie masz 2 grupy a do każdej grupy możesz podpiąć wiele lamp. Jeśli potrzebujesz więcej grup to potrzebujesz sterownik zewnętrzny (SU800/SB800/SB900) no i lampę skoro SB900 miałaby robić za sterownik ;) Rozwiązanie troszkę drogie...
Jak chcesz manualnej kontroli to kup radio RF602 i masz wszystkie lampy w manualu. Do tego można dokupić YN460 II lub YN560 na jebayu (obie mają również fotocelę) i powiększyć zestaw, że ho ho
Możesz również dokupić 2 fotocele do SB600 ale do radio to nie ma to podejścia.
EDIT: SU4 to taka bardziej rozwinięta fotocela, bo posiada ten tryb A obok standardowego M. Można się pokusić o stwierdzenie, że to poprzednik AWL. I chodzi o to, że te systemy nie są kompatybilne.
Ale wbudowana tez jakos steruje lampami (podczerwien), a podczerwien niestety wzbudza fotocele (kiedys byly nawet wyzwalacze lamp studyjnych na podczerwien)
panel powoduje tylko to ze ma nie byc widac blysku na zdjeciu
No nie wiem czy fotocela w Sb-900 reaguje na podczerwień. Gdyby tak było to nie mógłbym wyzwolić jej używając zwykłej starej lampy, przy której można zapomnieć, żeby robiła cokolwiek w podczerwieni , a bez problemu wyzwalam.
Mam taką lampkę z czasów Zenita. Jak wciskam przycisk test to ta lampka wyzwala błysk, który to bez problemu wyzwala Sb-900 w trybie pracy SU-4.
adolfik9501
05-08-2010, 22:20
No nie wiem czy fotocela w Sb-900 reaguje na podczerwień. Gdyby tak było to nie mógłbym wyzwolić jej używając zwykłej starej lampy, przy której można zapomnieć, żeby robiła cokolwiek w podczerwieni , a bez problemu wyzwalam.
Mam taką lampkę z czasów Zenita. Jak wciskam przycisk test to ta lampka wyzwala błysk, który to bez problemu wyzwala Sb-900 w trybie pracy SU-4.
SB50DX posiadała nawet filtr IR (nakładka na palnik) co by nie dawać błysku a wyzwalać sabinki z SU4...