Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Zachód słońca nad Sekwaną
Witajcie, tym razem podrzucam nieco pocztówkowe ujęcie Paryża z zeszłego roku.
Zapraszam. ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img237.imageshack.us/img237/1297/web0012aaaa.jpg)
Gorna czesc kadru bardzo malownicza, o dolnej juz bym tak nie powiedzial.
Gorna czesc kadru bardzo malownicza, o dolnej juz bym tak nie powiedzial.
ale generalnie ładna fota :)
borregaard
03-08-2010, 07:53
Fajne,ale przyniebiesko ,deko,miejscami..
Do połowy jasne budynki jak dla mnie dyskwalifikują to zdjęcie.
Proponuję albo dobrze używać szarej połówki albo zrobić kilka ekspozycji i sensownie poskładać do kupy.
jacekz40
03-08-2010, 11:52
Niestety ale mi się nie podoba, dziwnie niebieskie budynki wyszły.
Fakt...dziwna kolorystyka dołu.
Do połowy jasne budynki jak dla mnie dyskwalifikują to zdjęcie.
Proponuję albo dobrze używać szarej połówki albo zrobić kilka ekspozycji i sensownie poskładać do kupy.
Niestety szarą połówką nie dysponowałem, a zdjęcie robione w JPG, więc dół wyciągany z czerni trochę na siłę, wyszedł jak wyszedł.
Generalnie wolałem żeby majaczyły jakieś kształty niż jedynie czarne kontury, stąd rozjaśnienie i niebieska kolorystyka. ;)
Jak nie masz szarej połówki to statyw i jedna ekspozycja na podłogę a druga na niebo. No i przede wszystkim w miarę dokładnie wymaskować. Tutaj zrobiłeś to niechlujnie i wygląda jakbys dowalił szarą połówkę ;) Fociłeś podczas magicznej godziny więc powinno wyjść miodnie:)
ps.
Poznaj potęgę RAWa:)
martinez
03-08-2010, 15:37
Obróbkowo uwalona fota, kadrowo niczego sobie :)
Dzięki za radę - sea21. Faktycznie gradacja w lightroomie czy photoshopie jest za prostym narzędziem do takiej rozpiętości tonalnej zwłaszcza na JPEGu. RAWów używam praktycznie non stop, ale w tym wypadku miałem już pod koniec dnia mało miejsca na karcie pamięci i dlatego musiałem skorzystać z formatu JPEG.