Zobacz pełną wersję : Nikon d5000 pytanie użytkownika.
Witam serdecznie od niedawna posiadam nikona d5000. Mam pytanie czy jest mozliwosc by w Trybie manualnym "M" wyłączyć wyświetlanie informacji podczas zmiany przesłony oraz ISO (zaprogramowany Fn). Wyłączyłem wyświetlanie ale mimo tego jedynie podczas zmiany szybkości mogawki nic nie wyświetla się na ekranie ale juz gdy wcisne zmiane przesłony i iso (Fn) to juz na wyświetlaczy pokazuje się informacja. (co niestety trochę ślepi podczas kadrowanie przes wizjer) Jest jakas możliwośc wyłączenia tego ? By informacje na wyświetlaczy pokazywane bylo tylko wtedy gdy tego chcemy ? Czy pozostaje tylko zamkniecie fizyczne wyswietlacza ? Za pomoc z góry ogromnie dziekuje i pozdrawiam serdecznie wszystkich.
MiR 88
Sorki - ale troszkę ogarnij Twoje pytanko. Bo trudno zrozumieć - zacytuję przedmówcę - ossso chodzi?
On pyta czy podczas zmiany ISO i przysłony musi się włączać wyświetlacz ;)
Robi mu się tak pomimo, że "wyłączył wyświetlanie".
velaskez
02-08-2010, 18:22
Nie da się tego wyłączyć, bo jak nie masz w nim wyświetlacza monochromatycznego lcd na górze;)
Rafał_Sz
02-08-2010, 19:59
Nie da się tego wyłączyć, bo jak nie masz w nim wyświetlacza monochromatycznego lcd na górze;)
Musi sobie dokupić. :)
tylko obrócenie wyświetlacza
Dziękuje za odpowiedź. Widzę że pozostało tylko obracanie wyświetlacza. Wydaje mi sie to lekko dziwnym rozwiązaniem skoro kadruję przez wizjer i w wizjerze jest wyświetlane ISO oraz przesłona a mimo tego włącza się wyświetlacz by świecić mi w policzek. Pozdrawiam serdecznie.
Ps. Przepraszam za lekko nie zrozumiałą treść pytania pisałem na szybko ale widze , że i tak uzyskałem odpowiedz. Jeszcze raz dziekuję i pozdrawiam.
Rafał_Sz
02-08-2010, 21:47
tylko obrócenie wyświetlacza
No i co żeś narobił?
;)
Możesz w menu ustawień w "Autom. wysw. informacyjnego" wybrać OFF i wtedy po zrobieniu zdjęcia ekran nie włącza się co jest nieco przydatne. :)
Chodzi mi o to. W trybie manualnym. Chcialbym by podczas zmiany przesłony nie włączał mi się wyświetlacz LCD, ponieważ widzę wartość przesłony w wizjerze, a pomimo tego włącza sią wyżwietlacz i świeci mi w policzek.
włącza sią wyżwietlacz i świeci mi w policzek.
Co byś lepiej widoczny był :grin:
M. in. ze względu na takie rzeczy moim zdaniem warto dołożyć do D90 lub kupić używkę D80 :)
@up
Mi to jakoś nie przeszkadza po zawsze w czasie robienia zdjęć mam zasłonięty ekran.
W D40 po wcisnieciu spustu do polowy wyswietlacz sie wylaczal wiec nie bylo problemu, w D5k chyba bedzie podobnie a jak nie to dali ciala!
Wyłącz sobie podgląd zdjęcia po jego zrobieniu i obok spustu z lewej strony masz przycisk (chyba się nazywa info. Wciśnij go i monitor będzie wyłączony
Rafał_Sz
03-08-2010, 07:28
@up
Mi to jakoś nie przeszkadza po zawsze w czasie robienia zdjęć mam zasłonięty ekran.Ale to trochę niewygodne, bo jeśli chcesz podglądnąć fotkę musisz obrócić ekran. No chyba, że jedziesz jak analogiem.
wcisnij klawisz info ten obok spustu migawki.on wyłącza wyświetlacz
A tak poza tym to skoro można uchylić ekran to pewnie można i urwać.
Wydaje się najlepszym rozwiązaniem bo problem cię nie dotknie nawet jak zapomnisz odchylić klapkę.
No obrócenie ekranu niewygodne zajmie około 0.8 sekundy... Urwać? Chyba, że nie wiesz w którą obracać
EDIT: Nie musisz obracać tylko otworzyć podejrzeć i zamknąć (sam tak robię)
jeszcze raz napisze-KLAWISZ INFO OBOK SPUSTU MIGAWKI WYŁĄCZA WYŚWIETLACZ.i po problemie
tak, ale po zrobieniu zdjęcia i tak włączy się wyświetlacz
ps. pisze na tylu forach, ze zapominałem się przywitać w swoim pierwszym poście.
Witam wszystkich.
stan1976
07-08-2010, 11:57
Dobrze tkopec pisze wciskając info jest po problemie , a po zrobieniu zdjęcia wystarczy znów wcisnąć info - przecież to żaden problem i swobodnie przestawiać przesłonę z wyłączonym LCD !
to nie o to chodzi aby co chwilę wciskać "info" i wyłączać ekran.
By informacje na wyświetlaczy pokazywane bylo tylko wtedy gdy tego chcemy ?ja to rozumiem tak, że autorowi chodzi aby raz nacisnąć cos albo ustawić tak, aby ekran był zawsze wyłączony i dopiero jak my chcemy, to wciskamy coś aby go włączyć.
menu ustawień i wyłacz automatyke wyświetlacza informacyjnego.wtedy swieci tylko jak wciśniesz klawisz info
jakby co to jest na stronie 168 w instrukcji....czytać trzeba......
menu ustawień i wyłacz automatyke wyświetlacza informacyjnego.wtedy swieci tylko jak wciśniesz klawisz info
Jakby co pisałem o tym wcześniej. Ale i tak jak zmieni wartość Przysłony z odsłoniętym ekranem to się zapali.
jak ustawi wszystko na OFF to mu sie nie włączy
sorki mój błąd.przy zmianie ustawienia przysłony zawsze się włączy
stan1976
07-08-2010, 19:30
U mnie tak się nie dzieje ! Jak włączę info , to przy przestawianiu przesłony ekran mi nie zapala sie dopiero w momencie zrobienia fotki zapala się ekran z wykonanym zdjęciem !
W momencie kiedy chcę przestawić iso czy zmienić wartość kompensacji ekspozycji ( iso mam przypisane do przycisku samowyzwalacza ) , ekran lcd zapal się !
No to wiadome, przeczytaj o czym było pisane tak jest i nie da się tego zmienić. Proponuję zamknąć temat bo zaśmiecamy forum
jest jak jest, co nie zmienia faktu, ze mimo wszystko nie rozwiązuje to problemu autora "By informacje na wyświetlaczy pokazywane bylo tylko wtedy gdy tego chcemy ?"
krótko mówiąc, nie da się, bo ekran kiedyś się zapali bez naszej wiedzy, nawet jak tego nie chcemy.