PDA

Zobacz pełną wersję : Kamera FullHD do 3000zł. Co kupić?

Rafał_Sz
02-08-2010, 10:25
Kamera FullHD do 3000zł. Co kupić?

Potrzebuję waszej opinii w tym temacie, bo po przeszukaniu netu mam spory mętlik w głowie.

Czego potrzebuję?

1. Min. 1080i - 1080p to chyba nie w tym przedziale cenowym
2. HDD - przy kartach stosują dziwne formaty kompresji, a chciałbym materiał zrzucić szybko na dysk kompa i zmontować.
3. Możliwie dobrej jakości obrazu.
4. Cena max 3000 zł, ale jak będzie mniej to też dobrze. ;)
5. Kamera wyłącznie na moje amatorskie potrzeby - cudów nie oczekuję, jednak ma bić na łeb moja obecną kamerkę Sony DCR HC 19 E. ;)

D90 odpada :)

W tej chwili pod uwagę biorę:

JVC Everio GZ-HD620

Sony HDR-XR105E

Pomożecie?

Strus
02-08-2010, 16:18
Ja się niebawem też będę rozglądał ale u mnie Somy zostało zdyskwalifikowane w przedbiegach. Mam jedną kamerę Sony. Nigdy więcej. Padła dokładnie kiedy skończyła się gwarancja

Azazel85
03-08-2010, 02:07
D90 odpada :)
To może C 550? :)

A poważniej, choć z kamerami bardzo mało miałem do czynienia, jako totalnemu laikowi w video, podobały mi się kamery właśnie Sony, z tą ich matrycą Exmor R. Miałem możliwość porównywać je do poprzednich modeli Sony, i jak dla osoby która w kamerach pyta "gdzie nacisnąć żeby zaczęło działać" - różnica w obrazie była dość znacząco zauważalna, szczególnie gdy było mniej światła (o zmierzchu, w pomieszczeniu ze świecami itp).

Dlatego mając 3 tyś do wydania, wycisnąłbym jeszcze ciut ciut, i chyba celował w coś typu HDR-XR350VE (http://www.sony.pl/product/hdd-avchd-hard-disk-drive/hdr-xr350ve), ewentualnie ciut tańszą flashową 32 GB HDR-CX350VE (http://www.sony.pl/product/cam-high-definition-on-memory-stick/hdr-cx350ve).

Władca Pixeli
03-08-2010, 04:44
2. HDD - przy kartach stosują dziwne formaty kompresji, a chciałbym materiał zrzucić szybko na dysk kompa i zmontować.

Nagraj na jakiejkolwiek kamerze HD u znajomego 10 min filmu, ściągnij jakiś program (wersję testową) do edycji, zobacz jak to chodzi na Twoim komputerze i sam się przekonasz czy chcesz iść w HD :mrgreen:

kZC_
03-08-2010, 05:38
jak masz 3tys to SONY HDR-XR200VE lub coś droższego Canon HFS200 :)

Rafał_Sz
03-08-2010, 08:27
Dzięki wszystkim!

Nagraj na jakiejkolwiek kamerze HD u znajomego 10 min filmu, ściągnij jakiś program (wersję testową) do edycji, zobacz jak to chodzi na Twoim komputerze i sam się przekonasz czy chcesz iść w HD :mrgreen:
Właśnie. Im bardziej zanurzam się w temat obróbki, ba nawet zwykłego pocięcia i posklejania materiału HD, tym bardziej zastanawiam się nad sensem istnienia kamer HD "dla ludu", ponieważ do późniejszej zabawy w montaż potrzeba:

1. Komputera konkretnej mocy przerobowej (tu jeszcze nie miałbym problemu)
2. Softu, a przede wszystkim właściwych kodeków na format wyjściowy. Niby banalne, ale realia są straszne. Wszystko jest jeszcze okropnie niedopracowane.
3. Czasu, czasu i jeszcze raz czasu potrzebnego na rendering gotowej płyty BR.

Podsumowując. Dopóki samemu nie sprawdzę na własnym kompie jak się obrabia taki materiał, wstrzymam się z zakupem. Jednak jeśli już do niego dojdzie, będę celował w kamery Panasonica z matrycą 3mos. Trochę wyższe koszty, znaczna różnica jakościowa.

Jeszcze raz dzięki.

Gdyby ktoś miał inne zdanie niż ja na temat kamer HD, bardzo proszę o wyrażenie swojej opinii. :)

Andy_O
03-08-2010, 09:21
Format AVCHD jaki zapisuje większość "konsumenckich" kamer używa kodeka mpeg-4 h.264 który świetnie kompresuje przy zachowaniu jakości, ale jest kiepski w montażu, kiedy trzeba skakać po klatkach. W praktyce trzeba to przed montażem konwertować np do wmv, ale nie wierzę, że amatorskie wideo "u cioci na imieninach" będzie tak czasochłonnie przygotowywane ;-)
No i jeszcze jedna sprawa: na czym to potem oglądać? Oczywiście, możesz podłączyć PC-ta do tv, możesz zakupić odtwarzacz blue-ray jeśli lubisz jakość. Ale u ludzi w domach takiego sprzętu nie ma, prawie wszyscy mają telewizory HD, ale odtwarzacze nie są popularne.
To wszystko w połączeniu z wieeeelkimi plikami i nie aż tak wspaniałą jakością (nie oszukujmy się, konsumenckie kamery hd pod względem jakości obrazu ustępują zdjęciom z kompakta za 500zł) wydaje się bardziej sprawą "mitu full HD".

To moje zdanie, ostatnio testuję 5dmk2 (które po podciągnięciu, podkręceniu i ztuningowaniu potrafi zarejestrować dobry materiał, ale przy wielu ograniczeniach) i robiłem też coś tam (http://www.andrzejorlowski.com/video/szklarska.html)kamerą "full HD".

dzejms
03-08-2010, 09:35
jak masz 3tys to SONY HDR-XR200VE lub coś droższego Canon HFS200 :)

Ja dodam glos za Canonem.

Mam HF10 i sobie chwale.

Zajrzyj tutaj:

http://camcorder-test.slashcam.com/

W1LOVE
03-08-2010, 10:09
Polecam GoPro HD

Rafał_Sz
03-08-2010, 10:10
Format AVCHD jaki zapisuje większość "konsumenckich" kamer używa kodeka mpeg-4 h.264 który świetnie kompresuje przy zachowaniu jakości, ale jest kiepski w montażu, kiedy trzeba skakać po klatkach. W praktyce trzeba to przed montażem konwertować np do wmv, ale nie wierzę, że amatorskie wideo "u cioci na imieninach" będzie tak czasochłonnie przygotowywane ;-)
No i jeszcze jedna sprawa: na czym to potem oglądać? Oczywiście, możesz podłączyć PC-ta do tv, możesz zakupić odtwarzacz blue-ray jeśli lubisz jakość. Ale u ludzi w domach takiego sprzętu nie ma, prawie wszyscy mają telewizory HD, ale odtwarzacze nie są popularne.
To wszystko w połączeniu z wieeeelkimi plikami i nie aż tak wspaniałą jakością (nie oszukujmy się, konsumenckie kamery hd pod względem jakości obrazu ustępują zdjęciom z kompakta za 500zł) wydaje się bardziej sprawą "mitu full HD".

To moje zdanie, ostatnio testuję 5dmk2 (które po podciągnięciu, podkręceniu i ztuningowaniu potrafi zarejestrować dobry materiał, ale przy wielu ograniczeniach) i robiłem też coś tam (http://www.andrzejorlowski.com/video/szklarska.html)kamerą "full HD".
W istocie montaż miałby polegać na przycięciu scen, połączeniu tego w całość z zastosowanie paru ładnych przejść z dodaniem podkładu audio plus ew. jakieś menu. Mam PS3, więc nośnikiem docelowym byłby BR. Dodatkowo mój TV łyka pliki mkv bezpośrednio z napędu poprzez USB. Co do jakości obrazu, to z tego co widziałem obraz ze zwykłej kamerki PAL a 1080i zarejestrowany przez Panasonica z 3mos można określić jako przepaść. Jeśli chodzi o kręcenie filmów "lustrem" to jestem sceptyczny ze względu na gabaryty (w moim przypadku).

P.S. Czym zmontowałeś ten filmik?

Ja dodam glos za Canonem.

Mam HF10 i sobie chwale.

Zajrzyj tutaj:

http://camcorder-test.slashcam.com/
Tego Canonka też biorę pod uwagę.

shaddixx
03-08-2010, 17:31
Polecam GoPro HD

Tez polecam. Super zabawa!