Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] No i mnie Bartek sprowokował czyli miejski landszafcik
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img291.imageshack.us/my.php?image=72817234.jpg)
anonymos
02-08-2010, 10:09
Niebo i budynki są ok. Ale plac jest szary i płaski mz. A to coś po środku zlewa się z resztą. Bartkowi dużo lepiej idzie konwersja :D.
Bo ja trochę na łatwiznę idę od zawsze z miejskimi w B&W. Opieram się na algorytmach Photomatixa, choć już kiedyś, jeszcze z bomblem ustaliliśmy że Photomatix się wykłada przy moim podejściu. Musze sprawdzić jak sobie poradzi jakiś inny soft. Chociażby dzieło Pebala.
A obróbkę moją i Bartkową nie za bardzo się da porównać ponieważ mniej więcej 90% moim zdjęć z miasta to HDRy lub pseudo HDRy. Po prostu lubie korzystać z takiej formy przy Londynie szczególnie z uwagi na architekturę. Dość dawno były chyba ze 3 wątki w architekturze z taką obróbką. Po prostu 3mam się tego co lubie i co IMO pasuje do tego co na zdjęciu
coach_lodz
02-08-2010, 10:25
jest ok... a chmury po prostu rządzą :)
wojtek6308
02-08-2010, 10:34
Nie znam się na BW, ale podoba mnie się ten miejski krajobraz, zwłaszcza niebo :-) .
Nie znam się na BW, ale podoba mnie się ten miejski krajobraz, zwłaszcza niebo :-) .
To tak jak ja/mi :D
Fajne niebo "wyczarowales"...
jadowita żmija
02-08-2010, 12:44
Ciekawy obrazek, taka ilustracja z przepięknej książki. Znakomite!!! :):):)
jacekz40
02-08-2010, 12:53
Ano fajniutko, ja lubię takie klimaty, Rafał możesz trochę częściej chodzić z aparatem po tych "kamieniach" miejskich ;), miło by było zobaczyć kolejne w tym stylu.
Jak ja nienawidzę tych białych ramek :D
A kadr jak i obróbka pasuje mi jak najbardziej :D
Kordian d70
02-08-2010, 14:25
fajnie wygląda trochę ciaśniej po zasłonięciu rękoma tych dwóch budynków po bokach ;-)
Fajnie w kadrze, ale przy konwersji jeszcze bym posiedzial.
Proac150
02-08-2010, 15:06
Niebo ok., natomiast dół taki..... równy (bez świateł, bez cieni), ni jak nie pasuje mi z górą. A może być to bardzo fajne foto.
Na podłodze ani światła ani cienia nie było. Stąd nie ma tych elementów na zdjęciu. Oczywiście można podnieść kontrast i poziomy aby podłoga zrobiła się bardziej wyrazista ale ja osobiście sensu nie widzę
martinez
02-08-2010, 17:27
Kadr, i owszem, fajny, niebo miałeś bombowe Rafale, wiec to mi się podoba, natomiast konwersja nie do końca, troszkę taka niezdecydowana, wolę kierunek Bartka ;)
Ładny krajobraz miejski, ale dla mnie to już grafika nie fotografia. Poza tym, kadr dla mnie byłby ładniejszy przy ściągnięciu środka kadru - zdjęcie z większej odległości byłoby ciekawsze. :smile:
GUINNESSts
02-08-2010, 20:31
Architektura wyglada fantastycznie. Podloga swieci jakas pustka jedynie.
Pustka to też element kadru...czasem nawet bardzo ważny...a tu gra swoją rolę całkiem, całkiem :)
(...) Podloga swieci jakas pustka jedynie.
To zasadniczo tak jak znaczna większość nieba i wody na znacznej większości zdjęć ;) Niby coś jest ale jest pusto...
Pustka to też element kadru...czasem nawet bardzo ważny...a tu gra swoją rolę całkiem, całkiem :)
Dać mu wódki :D
TUTAJ (http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=154056) ciag dalszy dla zainteresowanych. dzial inny bo mniej krajobrazu wiec rzucilem we wlsciwe miejsce.
Dzieki wszystkim za komentarze i odwiedziny