PDA

Zobacz pełną wersję : View NX a punkt ostrzenia

Piotrek 77
02-08-2010, 09:01
Witam wszystkic, probowałem sie przekopać przez cała mase wątków by znaleść odpowiedź na nurtujący mnie problem.
Mianowicie w oprogramowaniu View NX jest podgląd punktów ostrzenia. Czy za pomoca tego programu można sprawdzić czy obiektyw ma BF czy FF??
Dopiero testuje swój sprzęt - obiektyw Sigma 24-70/2.8. Jak robiłem test na bateryjkach to wyszedł w miarę dobrze.
Jak na tablicy testowej to też raczej dobrze. Ale to są próby a w rzeczywistosci jedna fotka jest ostra druga nie. Ostrze na oczy - na jednej mam super ostrość na drugiej nie. Nie wiem czy to winna obiektywu czy raczej moich umiejętnosci (stawiałbym na umiejetnosci). Wydaje mi sie że moze delikatnie poruszyłem aparatem i dlatego ostrość jest gdzie indziej
Np. to:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img843.imageshack.us/img843/152/dsc0147h.jpg)

Ostrzone na oczy a włosy ostre. Ale jak zrobiłem inne zdjeice z lampa dla próby to ostrość wyszła tam gdzie chciałem

jacek dr
02-08-2010, 09:45
z tego co widzę to najostrzejsze jest ramię chłopca,a nie oczy.

Piotrek 77
02-08-2010, 10:09
DObrze ale czy za pomoca takiego programu mozna sprawdzic czy obiektyw ma BF czy FF??
Na podstawie jednego zdjecia ciezko powiedzieć ale np. serii zdjec - np. 10 czy 20??

prz3mo
02-08-2010, 10:17
DObrze ale czy za pomoca takiego programu mozna sprawdzic czy obiektyw ma BF czy FF??
Na podstawie jednego zdjecia ciezko powiedzieć ale np. serii zdjec - np. 10 czy 20??

Ten program może być przydatny w ocenie potencjalnego BF albo FF. Oczywiście pod warunkiem, że po wciśnięciu spustu nie przekadrujesz :)

BTW Jeśli test bateryjkowy wychodzi Ci OK, a problem masz przy takich zdjęciach jak wyżej to sprawdź czy problemem nie jest odległość od obiektu, na który ostrzysz. Niestety dość często się zdarza, że dane szkło celnie ostrzy na obiekty w niewielkiej odległości, a na większej odległości się rozjeżdża i jest BF lub FF.

Piotrek 77
02-08-2010, 10:23
dzieki